THL T11
recenze

THL T11

V jednoduchosti je síla
10

Redakčním testem prošel další zástupce méně známých výrobců. Opět se vracíme k čínskému THL a z jeho nabídky jsme vylovili model T11, který se chlubí osmijádrovým procesorem, pětipalcovým HD displejem nebo osmimegapixelovým fotoaparátem. Cena spadající do střední třídy však přináší i pár kompromisů.

THL T11 – oficiální fotografie

O značce THL jste již možná slyšeli. Pochází z Číny a pod zkratkou se skrývá slogan Technology Happy Life. Produkuje poměrně dost telefonů, které se mnohdy podobají svým známějším kolegům věhlasných výrobců. V České republice oficiální distribuce tohoto výrobce není a v dohledně době zřejmě ani nebude. Nicméně je možnost si i u nás telefony od THL koupit a tak se na ně čas od času zaměříme.

Dnešním testem prošel THL T11, což je zástupce střední třídy nabízející pětipalcový HD displej, Android 4.2 Jelly Bean, fotoaparát s 8 megapixely nebo dokonce osmijádrový procesor. Vyplatí se méně známého výrobce zařadit do hledáčku při výběru nového telefonu, nebo na zaběhlou konkurenci ještě nestačí?

Technické parametry THL T11

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 70,4 × 8,4 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:56 hodin
Dostupnost, 6 500 Kč

THL T11 – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž

Úvodem této kapitoly nakoukneme do prodejního balení, ve kterém nás však žádné velké překvapení nečeká. Vyjma telefonu v něm nalézáme datový kabel, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka. Druhá baterie či pouzdro, což jsou poměrně časté prvky obsahu čínských telefonů, se tentokrát nekonají.

Obsah balení

Se samotným vzhledem se THL příliš nepáralo, ostatně jak má ve zvyku. Telefon je zahalen do černé barvy a kombinuje ostře řezané rohy spolu s oblými boky a zády. Telefon ve výsledku nevypadá jako spousta zakulacených modelů a zároveň se i pohodlně drží. Nelze se nicméně ubránit dojmu, že je THL T11 velmi podobné známějšímu Xiaomi Mi3.

Design je jednoduchý

Na čelní straně se pod displejem nachází trojice senzorových kláves, která je podsvětlená a nabízí vibrační odezvu. Nad displejem bdí čočka 5megapixelového fotoaparátu, senzor přiblížení a také senzor automatické regulace jasu. Chválím výrobce za umístění odemykací klávesy na pravý bok. Palec pravé ruky přesně dosedá na velkou a snadno stisknutelnou klávesu. Poslední tlačítko, respektive dvojtlačítko regulující hlasitost se nachází na levém boku.

Boky telefonu jsou zaoblené

Spodní strana nabízí pouze mikrofon, což znamená, že veškerá konektorová výbava se soustřeďuje na horní hraně. Jedná se samozřejmě o microUSB konektor a 3,5mm jack konektor. Zadní, odnímatelný kryt je vyveden z měkčeného plastu, což zabraňuje nechtěnému vyklouznutí z ruky. V levém horním rohu zadní strany je usazen hlavní fotoaparát a přisvětlovací LED dioda. Ve spodní části má své místo hlasitý reproduktor.

Zadní strana je matná

Na velmi slušné úrovni je konstrukční zpracování. Ačkoliv je telefon plastový a zadní kryt je odnímatelný, vše k sobě přesně lícuje a odnikud se neozývá zbytečné povrzávání. Pod zadním krytem se nachází nejen baterie, ale také tři sloty. Prostřední slouží pro paměťovou kartu, krajní pro SIM karty. Hlavní slot pojme mini SIM, druhý slot je nezvykle pro micro SIM kartu.

V případě baterie počítejte s kapacitou 2 750 mAh. Výdrž na jedno nabití se liší hodně v závislosti na používání jedné či dvou SIM karet. Předpokládáme však, že dual SIM telefon bude přeci jen používán spíše se dvěma SIM kartami. V takovém případě za souhry neustálého připojení na internet, vyřízení 20 minut hovoru a 10 SMS zpráv, počítejte se zhruba jedním a půl dnem výdrže. Dosáhnout na dvoudenní výdrž tak není nereálné.

Při testu výdrže, kdy telefon streamoval HD video, byl připojen k Wi-Fi, přihlášen jednou SIM kartou do 3G sítě, s jasem displeje na 50 % a zvukem puštěným na 50 % do sluchátek, jsme se dostali na 6 hodin a 12 minut. Nabití z nuly na 80 % kapacity baterie zabere 3 hodiny a 7 minut, k úplnému nabití je zapotřebí 3 hodin a 56 minut.

Zvuk a displej

Zvuková stránka u THL T11 dopadla vcelku dle očekávání. Na hlasitém reproduktoru výrobce značně šetřil, což se nám rozhodně nelíbí. Nad podprůměrnou kvalitou bychom snad ještě přimhouřili všechna redaktorská oka, nicméně nad velmi nízkou hlasitostí už mávnout rukou nelze. Při uložení v kapse či v hlučném prostředí hrozí, že vyzvánění přeslechnete. Po připojení sluchátek si nás „Té-jedenáctka“ udobřuje. Zvuk je velmi slušný a nebýt lehce utápějících se středů, nebylo by mu co vytknout.

Displeje se čínským výrobcům jednoduše daří. V případě THL T11 očekávejte 5palcový IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Výsledná jemnost činí 294 PPI, což je velmi pěkná hodnota a jednotlivé pixely už od sebe téměř nemáte šanci rozeznat. Bez výtek hodnotím pozorovací úhly, které snesou přísné měřítko. Čitelnost na slunci je rovněž velmi dobrá a vše dovršuje dobře fungující automatická regulace jasu. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Displej se povedl

Telefon THL T11 zapůjčil e-shop Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Prostředí a multimédia

Úvodem této kapitoly si otevřeme kapotu telefonu a podíváme se, co si pro nás výrobce přichystal. Nutno podotknout, že se THL chtělo vytáhnout a vytasilo se s osmijádrovým procesorem MediaTek 6592 s taktem 1,7 GHz. Potěší i 2 GB RAM, ze kterých máte 1,5 GB RAM k dispozici po zapnutí. Interní paměť nabízí kapacitu 16 GB a je rozdělena na dvě části po 6 GB a 7,45 GB. Aplikace je možné ukládat do jakékoliv části, tudíž je místa opravdu dost. Pro další data je k dispozice paměťová karta, na kterou však přesouvat aplikace již nelze. Níže se můžete podívat na vybrané benchmarky testy.

Samotné prostředí zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Jde spíše o starší verzi a je škoda, že THL nepoužilo novější Android. THL využilo v podstatě čistý Android, změnilo pouze design některých ikonek, což je téměř vždy ku prospěchu věci. Odemykací obrazovka je klasická s možností přidávat už i na ní widgety. Ty se vrství na levé straně, na pravé straně je pak pevně nastaven fotoaparát.

V telefonu se nachází Android 4.2.2 i s pěkným překvapením v podobě animace

Pohotovostních obrazovek je k dispozici pět a jsou průchozí. Na každé je navíc vždy pevně připojen widget vyhledávání Google. Jinak ale nejste omezováni při umísťování widgetů či zástupců aplikací ničím. Informační lišta je dvojího druhu. Jedním prstem stáhnete starou známou s informacemi o zmeškaných událostech. Totožným tahem, avšak dvěma prsty, se objeví lišta s rychlým nastavením. Mezi lištami lze následně vždy přepínat jedním tlačítkem. Jde tedy o stejný koncept, jaký nabídne právě čistý Android.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Hlavní menu je zpracováno horizontálně a aplikace jsou seřazeny do matice 4 × 5 ikonek. Bohužel není možné si aplikace nějak přeskládat či složkovat.

Příjemným překvapením je optimalizace systému. Veškeré animace běží s ukázkovou plynulostí. Nic se se neseká, na spuštění náročnějších aplikací se nečeká. Výhoda velké paměti RAM se tedy projevuje i v reálném používání. Dodat také musíme fakt, že prostředí působí plynulejším dojmem, než který na nás dělají i mnohem dražší Samsungy řady Galaxy. Doplním ještě, že celý systém je kompletně v češtině, která je standardně v základní jazykové sadě Androidu.

Kaňka na kráse tu přeci jen je. Během testování se telefon několikrát samovolně restartoval. Například i při běžném vstupu do menu se najednou objevila animace vypnutí a telefon se za pár vteřin opět zapnul. Vše zabralo zhruba 10 vteřin a telefon byl opět připraven k provozu, nicméně je to obtěžující a těžko odpustitelné.

Multimediální funkce zastupuje hudební přehrávač z dílen Googlu. THL si jen lehce změnilo ikonku aplikace. Dále je již vše při starém. Běžné dělení dle ID3 štítků, náhled alba při přehrávání a potěší, že nechybí ani pokročilý ekvalizér s možností definovat si vlastní profil. Pokud vás vlastní hudba omrzí, je přítomno FM rádio.

Hudební přeharávač

Video přehrávač se řadí mezi ty schopnější. Zvládá přehrávat soubory AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, i MKV soubory. Žádný problém mu nečiní ani 1080p videa. Narazíte až při snaze přehrát externí titulky, které nefungují. Pro tyto účely stáhněte například aplikace MX Video Player. V základní nabídce nenajdete žádnou hru, avšak nic vám nebrání, stahovat klidně stovky her z obchodu Google Play. Prostoru je dost a výkon nechybí. Velmi slušně běží i náročný Real Racing 3. Osmijádrový procesor si tak opravdu poradí i s náročnými 3D hrami.

Video přehrávač

Nyní se podíváme v krátkosti na výbavu, která se samozřejmě velmi podobá mnoha dalším telefonům s Androidem. Telefonní seznam je provázaný s Google +, ze kterého si například stáhne fotografie a další informace. THL T11 patří mezi tzv. Dual SIM telefony a v telefonu tak můžete současně pracovat se dvěma SIM kartami. Neobvyklé je, že primární karta je běžné velikosti mini SIM a druhá v micro SIM provedení. V nastavení najdete jednoduchého správce SIM karet, kde si nastavíte, pro jaké účely má být daná SIM karta primární. Pokud nenastavíte nic, telefon se vždy zeptá. Pokud budete na jedné SIM kartě hovořit, budete pro na druhé SIM kartě nedostupní. Zastavme se rovnou u kvality hovoru, která nijak nevybočuje ze slušného průměru. Opomenout nesmíme ani vyzváněcí profily, které nejsou běžnou součástí telefonů s Androidem.

Editor textových a multimediálních zpráv je spojen v jednu aplikaci. Tvorba probíhá výhradně pomocí české QWERTZ klávesnice, nechybí slovník pro snazší psaní či odpočítávání napsaných znaků. Organizační funkce obstarává běžný kalendář s mnoha typy náhledů. Nechybí kalkulačka, stopky, minutka nebo praktický úkolovník. Hodí se také jednoduchý správce souborů. Zastavme se ještě u GPS. Vaší polohu zjistíte s asistencí internetu do dvaceti vteřin. Bez internetu počítejte se zhruba jednou minutou.

Datové přenosy v THL T11 zajišťuje GPRS, EDGE a dvojice HSDPA a HSUPA. K dispozici je ještě samozřejmě Wi-Fi se standardy b/g/n. Chybějící LTE nás nijak nepřekvapilo, přeci jen před námi leží telefon spíše nižší střední třídy. Naopak nasazení modernějšího procesoru od MediaTeku přineslo podporu NFC pro bezkontaktní operace. Telefon si rovněž rozumí s USB OTG a s patřičnou redukcí připojíte třeba flash disk. Internet si prohlédnete na běžném androidím prohlížeči, který ještě zvládá také Flash. Jeho rychlost koresponduje s celým prostředím. Nemáme tudíž výtek.

Fotoaparát

THL T11 nabízí nadprůměrně vyhlížející 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Podivné je, že na samotném krytu se píše o 8megapixelovém fotoaparátu. Prostředí je poměrně hezky zpracované a vychází z Androidu 4.2 Jelly Bean. Po levém boku si snadno přepnete na panorama či rozpoznání obličeje. Vpravo je nastavení blesku, přepnutí na čelní fotoaparát, samostatné spouště pro fotografie a video a samozřejmě přístup k hlubšímu nastavení. Zde nechybí scénické režimy, vyvážení bílé, sériové snímání, samospoušť nebo nastavení hodnoty ISO, ale také panorama nebo HDR.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita fotografií je na vcelku slušné úrovni. Telefon občas bojuje se světlem, nicméně úroveň detailů je na velmi dobré úrovni. Taktéž barevné podání je věrohodné a spokojeni budete i s pořizováním makro snímků.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn v maximálním rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů a se 30 snímky za vteřinu. O videu lze říci takřka totéž co o fotografií s doplněním, že působí plynule.

THL T11 (testovací video) – 1080p, exteriér, 30 FPS

Zhodnocení

Velké popularity model T11 od čínského THL zřejmě nedosáhne, avšak lze pozorovat, že se výrobce zlepšuje. Dnes recenzovaný model sice nabízí jen velmi usedlý design, ale zato se pohodlně drží a dílenské zpracování je příkladné. Potěšil nás také kvalitní displej, čistý Android nebo obstojný fotoaparát. Výkonu je tak akorát, ačkoliv osmijádrový procesor dává naději na lepší výsledky. Konečně se THL dopracovalo také k podpoře NFC.

Design je jednoduchý

Kritiku si však zaslouží slabší zvuk nebo starší verze systému. Nepotěší ani nečekané pády celého prostředí, které by mělo THL vyřešit nějakou aktualizací. Někdo by možná uvítal i podporu LTE, ale je nutné brát ohled na cenu.

Ta se aktuálně pohybuje okolo 6 500 Kč, což spadá do pěkné střední třídy, kde LTE ještě letos není úplnou samozřejmostí.

Konkurence

Velkým konkurentem je Huawei Ascend G700, který rovněž nabízí 5palcový HD displej. Má stabilnější prostředí, ale chybí mu NFC. Cena je přibližně stejná jako u THL T11.

Huawei Ascend G700

Brzo se konkurentem stane také Samsung Galaxy Grand 2, který nabízí 5,25palcový HD displej. V jeho případě potěší novější Android či lepší fotoaparát. Na druhou stranu mu chybí NFC.

Samsung Galaxy Grand 2

Mezi konkurenty můžete zařadit také LG Optimus L9 II se 4,7palcovým HD displejem. Jeho plusem může být líbivější vzhled, dlouhá výdrž nebo infraport. Naopak nabízí starší Android a chybí mu čidlo regulující jas displeje dle okolních podmínek. Cena je však o něco nižší oproti THL T11.

LG Optimus L9 II

Telefon THL T11 zapůjčil e-shop Beryko.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

thl-t11
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • podpora NFC
  • takřka čistý Android
  • zdařilé dílenské zpracování
  • kvalitní displej
Zápory
  • občasné pády systému
  • starý Android 4.2
Diskuze ke článku
Adam Nosálek
Adam Nosálek
Čip foťáku má 8 Mpix s interpolací 13 Mpix.
spasitel
T(e)HL(a)
next
Podla predajcov je jedna sim standart a druha micro. Zeby bolo viac verzii?
m
som velky fanda cinskych telefonov sam vlastnim asi dva tyzdne JiaYu g4s s rovnakym procesorom aj ram akurat 4.7 hd ips a je rozmerovo mensi perfektne padne do ruky bateria standardna vydrz 2 -2.5dna ani pri najnarocnejsom pouzivani sa mi nestalo ze by nevzdrzal cely den... mam suoer telefon s benchmarkom este vyssie ako s4 za 166 eur :) k tomu pekny nelagujuci system... samsung co som mal naposledy nikdy viac...a ani ziadna ,,normalna,, znacka uz iba chinanov..za tu cenu nieje o com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze