Prestigio MultiPhone PAP 5450 DUO
recenze

Prestigio MultiPhone PAP 5450 DUO

Barevný základ
13

V dnešní minirecenzi si představíme zajímavé zařízení, které cenou spadá do té nejnižší kategorie, dokáže však uživateli nabídnout některé zajímavé parametry, například nezvykle velkou úhlopříčku displeje či funkci dual sim. Pojďme se tedy podívat, jak telefon obstál v našem testu.

Prestigio MultiPhone PAP 5450 DUO

Společnost Prestigio začíná být v českých luzích a hájích čím dál známější a vděčit za to může například svému širokému segmentu telefonů nejrůznějších specifikací. Recenzované zařízení, Prestigio MultiPhone PAP 5450 DUO se bude snažit zaujmout nenáročné uživatele, nebo také zákazníky, kteří nechtějí za telefon utratit tolik peněz. Pokud navíc požadujete funkci DAUL sim, tento telefon by vám neměl uniknout.

Technické parametry Prestigio MultiPhone 5450 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67 × 10,3 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, 3 890 Kč

Prestigio MultiPhone PAP5450 DUO – videopohled

Vzhled a výdrž

Tradiční výčet příslušenství, který zpravidla nebývá nijak obsáhlý, bude tentokrát delší, než byste očekávali. Prestigio se totiž u tohoto modelu rozhodlo podmanit si potenciální kupce širokou nabídkou vyměnitelných krytů, najdeme jich zde dokonce pět. Každý je jinak barevný a vám se tak naskýtá možnost zahalit telefon do černé, modré, červené, žluté či zelenkavé barvy. Dále najdeme v balení micro USB kabel, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka s plochým kabelem. Nakonec nesmíme zapomenout na nezbytné příručky a záruční list.

Prodejní balení a jeho obsah

Samotný telefon se pak zařadí po bok větších telefonů, s rozměry 135 x 67 x 10,2 milimetrů opravdu nepatří mezi kompaktní zařízení. Ani hmotnost není kdovíjak nízká, 145 gramů je lehký nadprůměr. Na čelní straně se kromě displeje nalézají tři senzorová, podsvícená tlačítka s vibrační odezvou, skrytý mikrofon, přední kamerku a potřebné senzory. Bohužel na notifikační diodu se jaksi zapomnělo.

Zajímavá situace panuje na bocích zařízení, na tom pravém najdeme prakticky umístěné zapínací tlačítko, ve stejných místech na straně druhé je dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Odezva není úplně nejlepší, tlačítka jsou poměrně zapuštěná a vyžadují silnější stisk. Spodní hrana nabízí pouze výřez pro nehet k sejmutí zadního krytu, to hlavní je na horní hraně. Zde se nalézá micro USB konektor i 3,5mm Jack pro připojení sluchátek. S praktičností to tedy jde nahoru i dolu.

Na straně zadní se odshora nalézá čočka pětimegixelového fotoaparátu, přisvětlovací dioda, logo výrobce a hlasitý reproduktor. Design jako celek je těžké hodnotit, telefon má se řadí do kategorie konzervativněji vyhlížejících zařízení, to však platí jen do té doby, než vyměníte kryt. Například s červenými zády pak neunikne pozornosti. Tuto možnost hodnotím velice kladně, vybrat by si tak měl každý. Se samotnou kvalitou konstrukce pak nemám nejmenší problém, vše dobře lícuje a nikde nic nevrže.

Pod zadním, dobře dostupným krytem, se nám naskytne pohled na 1 500mAh baterii, dva sloty pro klasické SIM karty, a jeden další, připravený pojmout paměťovou micro SD kartu. Baterie je uživatelsky dostupná, vzhledem k jejím výkonům by se však hodilo, kdyby výrobce přibalil, místo barevných krytů, ještě jednu. Že tyto výkony nebudou nejlepší, jste mohli vytušit už podle malé kapacity, při reálném užívání s oběma aktivními kartami je lepší mít nabíječku vždycky po ruce, když je aktivní jen jedna, večera se telefon dožije. . V našem standartizovaném testu výdrže dokázal telefon přehrávat streamované HD video po dobu lehce překračující hranici 4 hodin. Vypnuta byla synchronizace dat, připojen byl telefon k zabezpečené WiFi, jas i zvuk byly nastaveny na poloviční úroveň, telefon hrál do dodávaných sluchátek. Baterie se nabije za 2 a ¾ hodiny, na posledních 20 procent si počkáte přibližně 40 minut.

Zvuk a displej

Po zvukové stránce nemůžeme čekat od Prestigia žádné heroické výkony. S hlasitostí to ještě tak špatné není, zvuková stránka je ale abnormálně přebasovaná a pokud si trochu nepohrajete s ekvalizérem, písničky zní, jakoby hrály z vedlejší místnosti. To navíc platí při připojení sluchátek vlastních-kvalitnějších. Dodávaná sice působí kvalitně, ale jen na první pohled.

Displej se bude snažit konkurovat hlavně svou úhlopříčkou, která činí 4,5 palce. Jeho rozlišení je pouhých 854 x 480 pixelů, jednotlivé obrazové body proto vcelku snadno rozpoznáte, jemnost je pouhých 240 PPI, v dané cenové kategorii to ale není nic neobvyklého. Bohužel ani pozorovací úhly nejsou dobré, zvlášť při pohledu seshora dochází k opravdu velkému zkreslení. Telefon za to vděčí technologii TFT TN, která na tom obecně není se zobrazovacími schopnostmi nejlépe. Platí zde ale heslo zpříma hleď, a pokud se jím budete řídit, neměli byste mít zásadnější problém.

Prostředí a multimédia

V útrobách samotného telefonu nalezneme dvoujádrový procesor MT6572 od MediaTeku, grafický akcelerátor Mali-400 MP a 512MB paměť RAM. Nad tímto hardwarem poté bdí jen lehce upravený Android 4.2.2 Jelly Bean. Klasicky tak dostanete pět domácích obrazovek, které si můžete upravit dle libosti. Po výkonové stránce telefon nijak nevybočuje z očekávaných kolejí a řadí se mezi průměrně rychlá zařízení v jeho cenové kategorii.

Když se tedy omezíte na základní set několika aplikací, běh je vcelku plynulý, problémy začínají s větším počtem náročnějších aplikací, běžících na pozadí. Paměti RAM totiž po spuštění zbývá jen nějakých 200 MB, není zde tedy prostor pro velkolepý multitasking. Místa je v zatraceně málo, i přes avizované 4 GB jsem nečekal takto nízké hodnoty reálného volného místa. Když sečteme hodnoty dat pro aplikace (0,9 GB) a zbylé volné místo (0,4 GB), výsledných 1,3 GB přímo volá po koupi paměťové karty. V telefonu samozřejmě najdete hudební přehrávač (dokonce dva), videopřehrávač, který si poradí s HD videem či rádio s RDS. Všechny tyto aplikace nabízejí standardní funkce, nic vám po této stránce scházet nebude. Pro film s externími titulky si ale budete muset stáhnout nějaký alternativní přehrávač videí, nejedná se však o nic neobvyklého.

Komunikaci obstarává jednoduchá aplikace pro SMS, psát můžete na jedné z dvou klávesnic, osobně se mi lépe psalo na té od Google, tzv. Prestigio Keys nepatří mezi ty nejkvalitnější. Na maily můžete použít buď vestavěný Gmailový klient, pokud byste chtěli propojit jiný mailový účet i to telefon hravě zvládne pomocí druhé aplikace určené pro tyto účely. Pro organizaci vašeho času nechybí kalendář, úkolovník, budík či stopky.

Konektivitu mají na starost datové přenosy ve standartu HSDPA, jinak se můžete na internet připojit přes WiFi. Telefon nabízí dva předinstalované prohlížeče, doporučil bych používat Google Chrome, který je i na takto málo výkonném zařízení velmi dobře použitelný. GPS telefon také disponuje, fixace je bezproblémová. Stejně tak má telefon i BlueTooth, víc už ale od zařízení za tuto cenu nemůžeme očekávat, nesetkáme se proto s LTE nebo NFC. Dočkáváme se také podpory dvou SIM karet. Pro jejich správu je v nastavení přichystána speciální položka, kde si zvolíte, jaká SIM karta má být primárně využívána k volání či datům. Nemusíte ale zvolit nic, telefon se vás pak vždy zeptá. Pokud zrovna z jedné SIM karty voláte, jste pro volajícího na druhou SIM kartu nedostupní. Poté vám dorazí SMS zpráva o zmeškaném hovoru. Kvalita hovoru je obecně dobrá, oceníte dobrou hlasitost reproduktoru.

Fotoaparát

Telefon disponuje pětimegapixelovým fotoaparátem s autofokusem i přisvětlovací diodou. To samo o sobě již napovídá, že fotografie vyprodukované telefonem se budou hodit spíše na rychlé zaznamenání momentu, než na výstavu. Bohužel nedochází k žádnému překvapení, například detaily někdy nejsou úplně perfektní, a abyste zabránili rozmazání, musíte mít opravdu pevnou ruku. Pro utvoření vlastního názoru o schopnostech fotoaparátu si prohlédněte přiložené ukázkové snímky, poslední z nich je pořízen přední kamerkou, která má rozlišení 0,3 megapixelu. Video zvládá telefon zaznamenat v HD, s klasickou snímkovácí frekvencí 30FPS, jeho kvality odpovídají (ano, opět) cenové kategorii a nikoho neurazí. Vytknout mu můžeme přílišnou roztřesenost, která je vidět prakticky při každém pohybu a venkovním mrazem to není.

Testovací fotografie

Testovací video

Závěrečné zhodnocení

Prestigio MultiPhone PAP 5450 DUO je vcelku povedeným telefonem, za dobrou cenu dostanete velký displej, prostředí které je v rámci možností plynulé, bonusem jsou dva sloty pro SIMkartu či barevné vyměnitelné kryty navíc. Baterie bohužel není žádným přeborníkem, také zvukový výstup není ideální. Za málo peněz ale dostanete hodně muziky, pokud se tedy spokojíte se základními funkcemi a nehodláte instalovat desítky až stovky aplikaci, mohu tento telefon jen doporučit. Konkurence je ale více než hodně, levných dual Simů je na našem trhu nespočet. Všechny jsou většinou podobných parametrů, pojďme se podívat na ty největší konkurenty.

Gigabyte GSmart Roma R2

Pokud oželíte menší, ale o to kvalitnější displej, dostanete navíc dvojnásobnou porci paměti RAM. Výbava je jinak prakticky totožná, včetně všech kladů i záporů, dokonce i cena se pohybuje na podobné hranici, tedy přibližně 4 000 Kč.

Oficiální fotografie telefonu Gigabyte GSmart Roma R2

Huawei Ascend Y300

Huawei se pomalu, ale jistě dostává do podvědomí zákazníků, můžeme ho tedy již považovat za rovnocennou značku, kterou Prestigio zatím není. Ascend Y300 navíc disponuje znatelně lepším displejem, výkon je poté podobný, avšak kvůli nadstavbě od Huaweie je telefon trochu pomalejší.

Oficiální fotografie telefonu Huawei Ascend Y300

Nokia Lumia 520

Cenovku má posazenou o něco níž, a pokud vám víc vyhovuje operační systém Windows Phone a nepotřebujete mít nutně dva sloty na SIMkartu, Nokia Lumia 520 vychází jako jasný vítěz tohoto klání. Má kvalitnější displej a plynulejší prostředí, nevýhodou může být absence LED diody.

Oficiální fotografie telefonu Nokia Lumia 520
prestigio-multiphone-5450-duo
Klady
  • poměr cena/výkon
  • kvalita zpracování
  • vyměnitelné kryty navíc
Zápory
  • slabší výdrž baterie
  • neuspokojivý zvukový výstup
  • špatné pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
Breta
Pekna, svizna recenze. Skoda ze takhle strucne nedelate i recenze "zabehlejsich"znacek a tolik se u nich rozvasnujete;). Diky za tenhle kousek.
jirka
souhlas , briskni recenze:-) akorat ted neco podobneho hledam , zalozni telefon a dual SIM..v podstate jen na tel, sms a web vcetne gmailu, idealne do 3-3,5tis. jak je na tom v porovnani se ZTE V967S prip Lenovo A390?
Redmarx
Zastaraly procesor, vybava nic moc, baterie slaba, za 3.500,- je to dost predrazeny.
maribl
Zajímavý pohled,příště bych doporučil si před natáčením vyčistit špínu za nechtama,protože to je hnus :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze