Op3n dott tablet (W032i-C3)
recenze

Op3n dott tablet (W032i-C3)

Pět rohlíků a tablet

Letošní nabídka elektroniky v Tescu pěkně zahýbala vodami v oblasti nejlevnějších přístrojů. Nejinak tomu bude i tabletů, protože kousek za dva a půl tisíce korun (při slevě za dva) se jen tak nevidí. Stejně jako u telefonu však vyvstává otázka: nebude těch kompromisů až příliš?

Tesco není v prodeji elektroniky žádným nováčkem. V zahraniční už to s tablety zkoušelo, konkrétně s modelem Hudl. U nás je Tesco delší dobu známé jako virtuální operátor a letos na podzim se do prodeje dostane mobil, tablet a chytrý náramek.

Jak jsme si ukazovali u testu telefonu prodávaného v Tescu, nejsou obavy z nové značky a z prodeje v síti supermarketů na místě. Vzhledem k ceně se kompromisy nevyhnuly prakticky žádné oblasti, ale žádné nevadily natolik, aby bylo nad telefonem možno zlomit hůl. Podaří se tabletu zopakovat tento příznivý výsledek, anebo jsou snahy o dobře funkční stroj za takovou cenu utopií? Na to se budou snažit odpovědět následující řádky.

Obsah balení: kde nic není...

Jednoduchá papírová krabice ukrývá prakticky jenom tablet. Pak jsou zde jen nějaké záruční listy a papírové kartičky suplující manuál tím, že nám radí, odkud si jej stáhnout z internetu. To je všechno. Stejně jako u telefonu lze jen zopakovat úvahu, že pokud by zde nějaká sluchátka byla, pak by byla natolik špatná, že by stejně vyžadovala výměnu.

Jednoduché balení ukrývá prakticky jen tablet.

Technické parametry Op3n dott W032i-C3

Kompletní specifikace
Konstrukce199 × 134 × 8 mm, 321 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 15 FPS
ChipsetIntel Atom Z2520, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:16 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 2 499 Kč

Op3n dott tablet – videopohled

Design a konstrukce: je to mazlík

Zařízení se svými rozměry dobře strefilo do velikosti, která snadno přiroste k srdci. Není to už takový ten velký desetipalcový tablet, na který potřebujete vždy dvě ruce a brzy začnete v rukou cítit jeho hmotnost, ale taky ne nějaký přerostlý tabletofon, který nefunguje dobře ani jako telefon, ani jako tablet. Trochu vzdáleně (ale jen velmi) to připomíná menší iPad: na jeho držení postačí i jedna ruka.

Zatímco telefon je celý plastový a vůbec na nic si nehraje, zde je náznak něčeho lepšího. Záda tabletu jsou hliníková a natřená černou barvou. Tablet tak chladí v rukou, což nemusí být vždy a každému příjemné. Celkově díky tomu ale přístroj působí decentně, nijak výrazně, ale naopak seriózně.

Úchop je jistý a příjemný, konstrukce kvalitní, tady není co vytknout.

Konstrukce je díky tomu také dostatečně pevná, čemuž přispívá i „unibody“ zpracování. Ano, dovnitř se dostanete pouze servisním zásahem: jestli je to plus anebo mínus, si musí zodpovědět každý sám. Hrany tabletu jsou zezadu oblé a zepředu alespoň dostatečně otupené a rohy krásně oblé, takže kontakt s přístrojem je vcelku příjemný.

Vzhledem k nízké cenovce by se dalo očekávat, že se nějakým způsobem negativně projeví například na hmotnosti, ale to není ten případ. Tablet působí lehčí, než byste čekali, řečí čísel to je 321 gramů. Pro úplnost dodejme ještě rozměry: 199 × 134 × 8 mm.

Jednoduchý design nenabízí žádné výstřelky.

Čelní strana nabízí pouze displej a kamerku o rozlišení 2 Mpx. A to je vše. Tlačítka jsou softwarová a je jim tedy vyhrazen pruh na displeji. Senzor blízkosti není u tabletu potřeba a chybějící čidlo jasu lze vzhledem k cenovce odpustit.

Boky tabletu příliš zajímavostí nenabízejí: nahoře je to 3,5mm jack pro sluchátka a microUSB systémový konektor, kam se také připojuje nabíječka. Na pravé straně to pak je slot pro microSD karty a také vypínač a ovládání hlasitosti. Obojí je však umístěno poněkud vysoko, kdyby se obojí posunulo blíže ke středu, kde tablet budete nejčastěji držet, bylo by to rozhodně lepší.

Záda telefonu pak odhalují jen úzký plastový pruh pro antény, čočku pětimegapixelového fotoaparátu a dvojici reproduktorů.

Celkově vzato můžeme být s konstrukcí tabletu spokojeni. Není to sice ten druh přístroje, který na první pohled ohromí a přitáhne pozornost, to vzhledem k ceně ani nikdo nečeká. Naopak pokud člověk hledá solidní zpracování, zde rozhodně nebude zklamán.

Op3n dott W032i-C3

Displej: to jsou mi poměry

Displej s úhlopříčkou 7,85" používá technologii IPS a nabízí rozlišení 1 024 × 768 bodů, což je poměr 4:3. To je v dnešní době poměrně nestandardní a řekněme si na rovinu i poněkud problematické, hned si řekneme proč.

Tento poměr stran se široce používal ještě před nějakými deseti lety, pak najednou výrobci začali mohutně propagovat 16:9, i když to část počítačové veřejnosti nesla nelibě. Hlavní argument ale byl, že se tak natáčí videa a aby si je člověk vychutnal na celé ploše displeje, musí k tomu mít i správný poměr stran. Za ty roky si všichni tak nějak zvykli na displeje typu „nudle“ a když se ukáže bílá vrána, hned je to problém.

Displej rozhodně není špičkový, ale vyložený propadák to také není.

V samotném operačním systému to nevadí, ten se přizpůsobí, stejně jako hry. U tabletu však většinou budete sledovat videa, která jsou (pokud nejste fanoušek filmů pro pamětníky) ve formátu 16:9. V praxi to pak znamená černé pruhy nad a pod scénou. Ničemu to sice nevadí, jen nebudete sledovat video na celé ploše, kterou jste si zaplatili. Naopak pokud chcete použít tablet primárně pro čtení textu a surfování po webu, pak je tento poměr stran výhodnější.

Kdybych měl popustit uzdu fantazii, představil bych si příběh, ve kterém našli v nějakém čínském skladu hromadu displejů původně určených pro úplně jiný segment (například do aut), které se jim nedaří udat. Jestli se takto podařilo dosáhnout nízké ceny, proč ne.

Sledování videí se neobejde bez černých pruhů.

V jiných ohledech není displeji moc co vytýkat. Při sledování z boku trochu klesá kontrast, ale ne tak moc, aby to vadilo. Maximální jas se dokáže dobře poprat i se slunným dnem. A samozřejmě jemnost displeje mohla být lepší, ale vzhledem k ceně to můžeme velkoryse přehlédnout.

Zvuk: stereo, bejby!

Průměrný výkon předvádí tablet i při zvukové produkci. Na zadní straně sice ukrývá hned dva reproduktory (oba dva skutečně hrají), ale ničemu to moc nepomáhá. Výsledný projev totiž zcela postrádá basy. Hlasitost postačí pokud jste v tiché místnosti, pokud se reproduktory pokusíte ozvučit například večírek, musíte jít s hlasitostí až nadoraz. Vzhledem k chybějícím basům a naopak velmi výrazným výškám pak sotva poznáte, co chcete poslouchat.

Reproduktory jsou sice na zadní straně dva, ale nějaký skvělý zážitek to rozhodně neznamená.

K výstupu do sluchátek nelze mít výhrady.

Baterie a výdrž: ubytujte jej u zásuvky

Papírová kapacita baterie je 4 600 mAh. Výdrž u tabletu není tak kruciální položka jako u telefonu, u toho to pak platí dvojnásob, protože své místo nejčastěji najde někde poblíž gauče, tedy i elektrické zásuvky. Tam asi budete chodit hodně často.

Používání tabletu je hodně individuální. Když ho necháte v režimu spánku s vypnutou Wi-Fi, pak ubývají jen asi 3 % za den, se zapnutou Wi-Fi asi 5 %. Jakmile ho ale vezmete do ruky, je to hned jiné. Pro představu může posloužit náš redakční test, kdy je přehráváno stramované video v rozlišení 720p s 50% jasem displeje a 50% hlasitostí ve sluchátcích. Za takových podmínek trvalo vybití plně nabitého tabletu 6 hodin a 18 minut. To odpovídá zhruba sedmi až osmi hodinám surfování na webu nebo jiné podobné činnosti. Ani jiné levné tablety ale nepředvádějí výrazně lepší výsledky, je to spíš daň rozměrům a ceně.

Základní prostředí Androidu nenabízí žádné šetření baterie.

To samo o sobě ani tak nevadí, od takového přístroje asi nikdo nečeká rekordy ve výdrži. Spíše mi vadilo dlouhé nabíjení: na 80 % se tablet nabije za 2 hodiny 40 minut, celková doba pro nabíjení je pak zhruba 3 hodiny 16 minut.

Verdikt tak spočívá na případném způsobu používání. Pokud si jej pořídíte jako bytový doplněk a každý večer jej připojíte na nabíječku, pak nenarazíte na problém. Jestli ale chcete něco na cesty, určitě najdete lepší alternativy.

Op3n dott W032i-C3

Hardware: Intel je taky jenom značka

Jako procesor používá tablet Intel Atom Z2520, což znamená dvě jádra na frekvenci 1,2 GHz a grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP4. Logem Intel se výrobce neváhá chlubit na krabici, samotném tabletu i ve všech tiskových materiálech. Na poslech to zní lépe než MediaTek použitý u telefonu, ale je to jenom zdání.

Hodnoty pamětí nejsou vzhledem k ceně nijak špatné.

Zatímco telefon při testu plynulosti prošel bez větších výhrad, tady by se už prostor ke kritice našel. Není to žádná tragédie, aby si člověk rval vlasy na hlavě, ale když budete činnost tabletu sledovat (třeba v porovnání se zmiňovaným Op3n dott telefonem), tak si všimnete menší lenosti zařízení. Mluvím například o drobných půlsekundových prodlevách při otevírání položek v menu, sekundovém čekání na spuštění aplikací a podobně, a to mluvíme o tabletu právě vybaleném z krabice.

Hodnota paměti RAM 1 GB je dostačující, pro běžné používání rozhodně, ale na nějaký větší rozlet to není, protože už po startu tabletu je obsazena zhruba polovina. Pochválit lze hodnotu vnitřní paměti: telefon deklaruje 9,3 GB a jen asi 300 MB je zabráno předinstalovanými aplikacemi. Navíc nechybí ani podpora microSD karet (oficiálně do kapacity 32 GB). Aplikace na kartu přesouvat lze, ale ne celé, jak si to vynucují pravidla KitKatu.

Výsledky benchmarků. Hrubý výpočetní výkon není špatný a stačí i na 3D hry. Jen prostředí operačního systému by chtělo trochu doladit co do plynulosti.

Operační systém a uživatelské prostředí: čistý Android stačí

Stejně jako u zmiňovaného telefonu se i zde vydal výrobce cestou čistého Androidu, který upravil jenom v náznacích, aby se neřeklo. To je jednoznačně plus, protože procesor by si asi jen těžko se ctí poradil s nějakou masivnější nadstavbou.

Asi nejvýznamnějším rysem modifikace je upravená uzamykací obrazovka. Samotné odemknutí provádíte tažením přes logo výrobce, anebo si můžete pustit jednu ze čtyř aplikací: kalendář, galerie, nastavení, fotoaparát. Ty jsou natvrdo nastavené a nelze je měnit.

Další úpravy jdou na ruku lepšímu využití větší obrazovky tabletu. Ve spodní liště tak najdete více tlačítek, než je obvyklé: kromě trojice „androidích“ tlačítek je to navíc screenshot, zesílení a zeslabení hlasitosti.

Čistý Android, jen trochu nabarvený na zeleno.

Notifikační lištu lze stahovat na pravé a na levé straně. Vlevo jsou notifikace a vpravo rychlé nastavení. Matice devíti ikon je napevno nastavená a nelze ji měnit.

Modifikace pokračují v přidání nějakého toho bloatware. Zcela zbytečně se tak dubluje obchod s aplikacemi, jestli sáhnete po nabídce cloudu nebo VoIP hovorů záleží na vás. Obchod s knížkami nebo časopisy by mohl být zajímavý, kdyby (pravidelní čtenáři už tuší) nebyl celý v maďarštině.

Igen!

Fotoaparát a videokamera: spíše do počtu

Papírově má fotoaparát stejné parametry jako mobil, tedy 5 Mpx s autofocusem. Svádělo by to k domněnce, že se jedná o stejný hardware, ale když se podíváme na pár ukázkových snímků, realita je o poznání horší.

Ukázkové snímky. Nutno říci, že už telefon op3n dott fotil špatně, tohle je ale ještě o kousek níž.

Jak můžete sami vidět, na fotografiích jsou patrné prakticky všechny neduhy, které se u mobilní fotografie vyskytují: málo detailů, přepaly, nevýrazné barvy a někdy i špatné zaostření. I když potkávám spoustu zahraničních turistů, kteří fotí s tablety, s tímto to raději ani moc nezkoušejte. Naopak by bylo možná zajímavější, kdyby zadní fotoaparát chyběl a cena přístroje byla ještě o něco nižší.

Přední kamera také moc nepřesvědčí.

V podobném duchu můžeme pokračovat i u přední kamery, která má u tabletu přeci jenom větší smysl, než ta zadní. Dva megapixely je hodnota, ke které se klidně mohlo dojít extrapolací z nižšího rozlišení, tak moc fotka postrádá detaily. Nepotěší ani šum, který se objevuje velmi brzy po poklesu intenzity osvětlení.

Prostředí fotoaparátu nabízí jen pár nejnutnějších nastavení.

A na závěr tu máme video. Pokud podlehnete přesvědčení, že s ním natočíte pěkné FullHD video, pak na to raději zapomeňte. To nejenom že postrádá detaily, ale hlavně zaznamená jen 15 snímků za sekundu, což už je poznat. Proto raději nastavte rozlišení 720p, které nevypadá o moc hůř a má 24 FPS.

Op3n dott tablet – testovací video, 1080p

Funkční výbava: naprosté minimum

Jak už jsme řekli dříve, jako operační systém je použit Android 4.4.2 KitKat. Při prvním nastartování tabletu byla nabídnuta aktualizace, ta ale žádné viditelné změny nepřinesla. Na jednu stranu je potěšitelné, že má výrobce alespoň nějakou snahu na svém přístroji pracovat, na druhou stranu to ale vůbec neznamená jistotu, že bychom se mohli dočkat nějaké novější verze Androidu.

Jednoduchý správce souborů, galerie, kalendář od Googlu. Žádné speciality v menu nehledejte.

Ta současná je ale docela dobře vyladěná, u tabletů umožňuje například nastavit přístup pro více uživatelů.

Další věcí, která stojí za zmínku, je GPS. Její první fix trval okolo půl minuty, běžná procházka po sídlišti neodhalila problémy. Aktualizováno (15. 12. 2014): Uživatelé tabletu hlásí, že se jim nedaří zprovoznit GPS. To už nejsme bohužel schopni ověřit, a tak pokud je pro vás tato funkce důležitá, raději si předem vyzkoušejte, nebo se rozhodněte pro jiný model.

Proběhlá aktualizace je slibným signálem, že výrobci nejde jen o to produkt prodat, ale snaží se poskytnout alespoň nějakou podporu.

Shrnutí a závěr: za ty peníze je to rozhodně úspěch

Pro závěrečná slova se můžeme vrátit do recenze telefonu z Tesca. Ta zní, že i když je zde plno kompromisů, žádný z nich není natolik závažný, aby to přístroj diskvalifikovalo z pohodlného užívání. Jen je potřeba dopředu si promyslet, k čemu budete tabletu používat.

Op3n dott W032i-C3

Pokud to bude doma jako náhrada počítače, pak budete nejspíš proklínat nestandardní poměr stran, kvůli kterému si nebudete moci vychutnat videa na celé obrazovce. Na cestách by zase mohla dělat problémy dlouhá doba nabíjení a nepřesvědčivá výdrž akumulátoru.

Když si ale uvědomíme cenovku 2,5 tisíce korun (v akci dokonce 2 tisíce), pak jdou takovéto připomínky stranou. Pokud nebudete mít na tablet zbytečně vysoké nároky, budete nejspíše spokojeni.

Konkurence

Asus MemoPad 7 je název tabletu v cenové relaci okolo tří tisíc. Velikost displeje je 7 palců, rozlišení 1280 × 800 bodů a vnitřní paměť 16 GB. Připlatit se tak vyplatí, jestli chcete lepší displej a jméno více renomovaného výrobce.

Asus MeMo Pad 7.

Lenovo IdeaTab A7 stojí také zhruba 2,5 tisíce a nabízí srovnatelnou výbavu, jen jako procesor používá čtyřjádrový MediaTek. Pokud je pro vás značka důležitá, pak stojí za to těch pár stokorun připlatit, jinak rozdíly moc nejsou.

Lenovo IdeaTab A7 .

Osmipalcový Yarvik TAB08-201 se dá sehnat také za cenu mez dvěma a dvěma a půl tisíci. Jeho výhodou oproti testovaného modulu může být slot pro SIM kartu a z toho plynoucí 3G připojení. Pokud hledáte přístroj na cesty, pak je to rozhodně potřeba.

Yarvik TAB08-201.
op3n-dott-w032i-c3
Klady
  • dobrá cena
  • kvalitní konstrukce
  • kvalita displeje
  • dostatek paměti
Zápory
  • poměr stran displeje
  • špatné foto a video
  • pomalejší chod
  • nižší výdrž a dlouhé nabíjení
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
opet odpad dovezeny omylem sem misto do kazachstanu...lide prekvapuji dnes a denne jake shity neustale kupuji v domeni ze Prestigio / Sencor apod. za 1499 je super kup. a pak tydle skvely tablety u znamych vidim hozene nekde na policce ze uz to zas nenabiji, zas neco nejede, je to pomaly, vsechno tam strasne trva, no aby ne s pul giga RAM a 2 jadrovym MTK starym 2 roky... minimem je zmineny ASUS MeMO Pad 7 ME176CX, ktery za ty prachy dava jistotu zvucneho jmena a zpracovani, taky SW podpory.
Fish
Za ty prachy super tablet, koupili jsme ho tchýni k Vánocům za 2000 Kč (v akci). bohužel má vadný pixel, ale ona si toho ani nevšimne. Při nastavování jsem si s ním hrál tak 2 hodiny a baterie klesla o pár procent, takže pro mě taky spokojenost. 6 hodin výdrže u tak levnýho tabletu je luxus.. Bacha na bílé a zlaté verze - u těch je kapacita 2GB, což je výsměch. U černý je to hop nebo trop. Pak jedině zkusit reklamaci, že nesedí popis produktu.

Jinak k autorovi : poměr 4:3 u displeje osobně preferuju (a vlastně všichni, co si pořídili iPady). Zvykl jsem si na něj právě u iPadu a už jiný poměr nechci. Je to každého názor na věc, ale ne všichni sledují video only a případně jim vadí černé pruhy. Naopak surfování po netu je pohodlnější. Takže dávat ho do mínusů je blbost a snižuje to úroveň článku.
pz
Taky preferuji pomer stran 4:3, vse ostatni je ne-standard. Za tyto penize cekam na Acer A1-830. U tohoto modelu mi vadi, ze postrani tlacitka vedou slicem kastle.

arhok
Autor tablet zřejmě vůbec netestoval jinak by nepsal o GPS protože tablet jej nemá. To není možné napsat že gps fix netrval dlouho když tam fyzicky není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze