Máte Android s procesorem Snapdragon? Teoreticky jste v nebezpečí

11

Dokonale zabezpečené zařízení neexistuje a platí to samozřejmě i pro mobilní telefony. Nově se objevila informace o ohrožení zařízení s Androidem, která využívají procesory Snapdragon od Qualcommu. Obrana je naštěstí velmi snadná.

Android Marshmallow

Softwarová společnost Check Points odhalila hned čtyři bezpečnostní chyby v procesorech od Qualcommu, které jsou hojně využívány v mobilních telefonech. Hromadně je tento problém nazván jako QuadRooter a v teoretickém nebezpečí jsou tak všichni uživatelé s operačním systémem Android, jehož pohání procesor z dílen Qualcommu. Takových zařízení rozhodně není málo. Dle údajů z konce loňského roku bylo z 1,4 miliardy aktivních zařízení celkem 900 miliónů vybaveno zmíněnými procesory. Bezpečnostních chyb dokáže využít škodlivá aplikace, kterou si nainstalujete.

TIP! Trojský kůň Porn Clicker se šíří v nebezpečných aplikacích na Androidu

Qualcomm Snapdragon 820

Pokud si nejste jisti, zda jste v ohrožení, můžete si nainstalovat ověřenou aplikaci od Check Points, která váš telefon zkontroluje. Samozřejmě se již pracuje na bezpečnostních opravách systému Android a Google již tři ze čtyř bezpečnostních chyb opravil. Majitelé smartphonů řady Nexus jsou tak rozhodně ve větším bezpečí. Na opravě poslední bezpečnostní chyby se navíc aktuálně pracuje. Stinnou stránkou věci je, že pravidelné měsíční bezpečnostní záplaty, které Google vydává, většina zařízení s Androidem vůbec nedostává.

Důvod k zásadním obavám však i přesto není. Bezpečnostní chyba sice je nepříjemná, nicméně bez vašeho přičinění se nemůže nic stát. Doporučujeme proto instalovat pouze ověřené aplikace z obchodu Google Play a nikoliv z neověřených zdrojů, kde je vysoké bezpečnostní riziko. Pokud tedy bude dbát na vaší bezpečnost jako kdekoliv jinde, nemůže se do vašeho telefonu nebezpečná aplikace dostat.

Zdroje: blog.checkpoint.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Naštěstí máme doma jen MTK
titulka
Máte Android? Teoreticky jste v nebezpečí
Hexagon
Ohrozeny su len ty co sideloaduju appky mimo GP,takze ziadne riziko nehrozi,ti co su normalny si neinstaluju appky s neoverenych zdrojov. A ty co to robia si aj tak zasluzia nejaky ten virus.
Tomáš Vaněk
Je nějaký způsob,jak dostat bezpečnostní záplaty do svého zařízení,které je jinak normálně nedostane ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze