#LumiaMegaTest: díl 7. – systém Windows Phone 8.1

42

Systém Windows Phone je to, co odlišuje telefony Lumia od většiny ostatních. Je jiný. Je ale také lepší? Jaký je v praxi? Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje sedmým dílem, který se zaměřuje právě na systém Windows Phone 8.1 a postřehy testerů z jeho používání.

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

TIP: víte, že si můžete fotografie z telefonů prohlížet i v galerii katalogu mobilů?

7. díl – operační systém Windows Phone 8.1

Systém je základem telefonu, bez něj by nic nefungovalo. Systém zároveň odlišuje telefon od ostatních s jiným systémem. Dvojnásob to platí u Windows Phone, který je jiný, než vše ostatní. Jak se používá v praxi? Je tak svižný, jak se říká? Nemá při reálném používání nedostatky? Na to vše se zaměřili naši testeři.

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

O Windows Phone toho bylo napsáno už mnoho, takže se tu nechci rozepisovat o tom, že ve WP jsou dlaždice a že můžou být ve třech nebo dvou sloupečcích a že má nově notifikační centrum, určitě se o tom zmíní další testeři. Rád bych tedy v následujících řádcích popsal pozitiva a negativa Windows Phone, kterých si nevšimnete hned po prvních dnech používání, a spíše drobnosti, které potěší nebo nepotěší.

WP a plynulost? Téměř na 100%. Téměř protože na mé 830 se občas sekne animace Start obrazovky, to je však drobnost a jinak je systém velice rychlý a na nic se nemusí čekat. Vestavěná klávesnice patřila k těm nejlepším, to se ale změnilo s verzí 8.1, ve které se klávesnice výrazně zhoršila, teď však s aktualizací GDR1 se situace zase hodně zlepšila, ale na původní klávesnici pořád ztrácí. Nová verze IE má konečně podporu pro HTML5 a podporuje gesta swipováním vpřed a vzad, která velmi zjednodušují používání. Nedá se ovšem nastavit Google jako výchozí vyhledávač a to je problém. Občas se mi stane, že scrollovaní Explorer omylem vyhodnotí jako tapnutí, není to chyba hardwaru, protože nikdy jinde v systému se mi to nestává. Po prohlédnutí notifikace v notifikačním centru zmizí ikonka, která indikuje zmeškanou událost, a pak víte, jestli je něco nového hned na první pohled a nemusíte zdlouhavě zkoumat, co už jste si přečetli. Líbí se mi všude přítomné řazení podle abecedy, stačí klepnout na počáteční písmenko a máte hledanou v položku. Windows Phone ušel obrovský kus vpřed, systém je to úžasné jednoduchý a rychlý, proto ho, mimo jiné, používám velmi rád.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

WP 8.1 jsou plynulý systém, který nepadá, a první půl rok, než jsem do telefonu nasypal přes 100 aplikací, mi ani jedenkrát nezamrzl. Jak s oblibou říkáme s přáteli, tahy a přechody mezi hlavní nabídkou a menu a vlastně všechno loadování je "ladné". Osm jedničky jsou jednoduché, promyšlené, intuitivní a mají glance screen! Můžu si je přizpůsobit podle svého, jako žádný jiný OS. Velikost dlaždic, jejich poskládaní, volba barvy oken a pozadí, to vše je podle mě. Žádný diktát! Z Lumie můžete udělat i telefon pro seniory, koupit ho babičce, dát jí na plochu jen dlaždice rychlého vytáčení s fotkami rodiny a jedním klikem ví, komu volá, lehčí to být nemůže.

Osobně mi přijde super připínání záložek na úvodní obrazovku, vytvořím si tak vlastní dlaždici třeba webové stránky, Facebooku, Wwitteru nebo poznámky One Note. Naopak mi chybí integrace zpráv Facebooku ve zprávách (vláknech), jako to bylo ve WP 8.0. Teď na to musím mít aplikaci Messenger. Také mi přijde nesmyslné, proč na klávesnici nejsou šipky do stran a musím pracovat s titěrným kurzorem. V menu je všechno podle abecedy, i když by se i tam mohli dát vytvářet složky, abych nelistoval mezi patnácti aplikacemi od L. Nakonec se musím zmínit o vychytávce "prostory" – je to multimediální prostor který si založíte v HUBu LIDÉ. Do jednoho prostoru, jenž je zakladatel administrátorem, může pozvat až 10 lidí kteří si píšou do jednoho společného vlákna (zprávy). Mají společný kalendář, poznámky ve One Note a galerii fotek. Vše je online a tak neplatíte za SMS a fotky jsou uloženy na OneDrive. Ale má to jeden háček, všichni v prostoru musejí mít Windows Phone. A závěrem? Jestli si koupíte 530 nebo 930, WP jedou naplno.

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

Jak píšou kolegové o Windows Phone 8.1 toho obecně bylo napsáno hodně. Je to jednoduchý a přehledný systém. Úvodní obrazovka Start je přehledná, nehraje si na barvičky či ikonky, ale na jednoduchost. Navíc ten systém opravdu žije kdykoliv se podíváte na displej nebo se tam děje mění a novém vás to informuje. Když se podíváte na ostatní platformy tak je tam spousta barev a malých ikonek, což poměrně nepřehledné, i to že máte mnoho obrazovek, které musíte projíždět je nepraktické. U WP nic takového není jen obrazovka start kam si dáte to co potřebujete.

Vpravo od nabídky start naleznete abecední seznam aplikací, to je celkem fajn, ale ocenil bych možnost zvolit si, jak to chci uspořádat, jestli podle abecedy nebo podle typu aplikace (multimédia, navigace, fotky, nástroje, atd.), podle oblíbenosti nebo prostě jen tak si to sestavím. Pak je zde notifikační centrum to je šikovné, naleznete tu vámi zvolené zkratky nastavení, jako třeba Wi-Fi, BT, jas, letadlo, foťák a další. Pod tím naleznete rychlý vstup do nastavení, a samotný výpis zmeškaných událostí, FB , Twitter, hovory, SMS, email a další. Nastavení systému, zde naleznete vše, co jde v telefonu nastavit. Nastavení je řešeno velmi jednoduše, jen je v tom opravdu bordel. Navíc s každou aktualizaci se položky trochu zpřehází a opět tápete.

Ale jsou tu drobné detaily, které se mi na telefonu opravdu moc líbí. Jedna z věcí jsou prostory, je to část hubu lidé, kde si vytvoříte prostor pro kamarády nebo své nejbližší. Máte tu chat, kalendář, poznámkové bloky One Note, sdílené fotky a videa, seznam členů, můžete spolu sdílet polohu. Prostor si pojmenujete jak chcete – Rodina, Friends, Práce, prostě tak jak chcete, a pak už jen máte svůj uzavřený prostor pro klidnou komunikaci, sdílení fotek a události. Další věc co se mi líbí je provázanost s Win8. Mám tablet PC s Win 8, mezi sebou si zařízení synchronizují vzhled, takže jak mam nastaven telefon, tak vypadá i tablet. I IE11 se synchronizuje, záložky z telefonu najdu v PC a obráceně. Další z pěkných věci je sdílení aplikaci, fotek, videi, stránek na internetu přes NFC, zkoušel jsem to na Androidu a tak jednoduše to nefunguje.

Jsou tu ale o věci které úplně nefunguji. Když mi přijde emailem upozornění na FB, Twitter, Instagram, Pinterest, tak se neotevře aplikace ale stránka v IE. Což mě opravdu štve. Celkově vzato, je dle mě WP 8.1 plně srovnatelný systém s iOS a Androidem. Má ale jednu velkou výhodu a to, že prostě jede, ne jen jako iOS na telefonech za 20 tisíc, ale i na telefonech za 2 500 korun, všude jede stejně plynule a ani po roce nemáte potřebu něco přeinstalovávat jako na Androidu. Chcete svižný systém, o který se nemusíte starat? Tak volte WP.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Asi budu ze začátku opakovat klasická klišé o tom, jak jsou WP8.1 rychlý systém i na low-endových telefonech, jenže ono to tak opravdu je... Koupíte si telefon za 2 500 Kč a on opravdu funguje svižně, ačkoliv má "papírově" slabý procesor a pouhých 512 MB RAM. Telefon to tak činí velmi spolehlivým. Osobně mám rád jednoduchost a nepřeplácanost a to systém splňuje. Rád bych se však jako uživatel Windows Phone zaměřil na to, co mi v systému chybí (a to nejen na L530), rozepisovat se o systému asi nemá cenu, bylo toho na mobilenetu napsáno už hodně.

Chtělo by to podporu notifikační diody, zvláště když telefon nemá Glance screen a o zmeškaném hovoru se tak dozvíte až po probuzení přístroje. U telefonů s klávesami pod displejem by tuto funkci mohlo převzít podsvícení tlačítka start po vzoru staré funkce ze Symbianových telefonů, která se nazývala "dýchání". Další věcí, kterou bych v systému uvítal je podpora USB hostu. Přece jen, když už je zde průzkumník souborů, tak to k přidání této funkce přímo vyzývá. Vylepšení aplikace pro Office by také nebylo k zahození. Notifikační centrum a zástupci rychlých akcí jsou novinka ve WP8.1, jako vylepšení by se hodilo možnost umístit si zde více těchto zástupců (tak jako si můžete zvolit více dlaždic).

Podpora "landscape" režimu by byla vhodná i na obrazovce Start a seznamu aplikací, protože občas musí člověk přehazovat telefon v ruce. Tablety s Windows to umí, chceme to i na telefonu! Skupiny aplikací v seznamu by také nebyly od věci. To byl jen krátký výčet funkcí, které bych ocenil. Microsoft se velmi snaží a funkce postupně přidává (vždyť nejstarší telefony s WP8 stále dostávají nejnovější aktualizace), takže se snad časem dočkáme. Jinak jsem se systémem spokojený a v podstatě vše co nezbytně potřebuji umí.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

Jako jediná z testerů přecházím z Androidu, změna na každodenní prostředí Windows pro mě tedy byla dost velká. V první recenzi jsem psala, jak jsem bojovala s voláním, kritiky nezklamu, stále bojuji. Nějak se nedokážu smířit s tím, že ve výpisu volání stačí jen klepnout na jméno a číslo se rovnou vytočí. Naštěstí se dá telefonát rychle zrušit, protože mnohokrát jsem na nezvyk doplatila. Píši schválně „rychle“, protože rychlé je na mé Lumii 630 snad všechno. (Na Androidu bylo nechtěně volat přímo má noční můra, než se mi podařilo opakovaným bušením do červeného tlačítka hovor ukončit, už většinou započal.) A když není, vyladí se to nějakou pěknou slow-mo animací. Jediné, co bych snad vytkla, je rychlost při větším multitaskingu (3 až 4 aplikace v aktivním chodu), tam je vidět, že má 512 MB RAM poněkud obtíž. I tak je ale výkon optimalizován o parník lépe než u čehokoliv srovnatelného se zeleným robotem.

WP nabízí základní rozhraní tvořené notoricky omílanými dlaždicemi. Oproti Androidu? Jako byste vstoupili do pokoje o rozloze 16m2 a tam byl poskládaný celý váš život, stoprocentně úsporně podle katalogu IKEA. Musím říct, že po čase to začne působit příliš jednoduše, poněkud jednotvárně díky opakujícím se motivům, možná se vám začnou zdát sny, ve kterých budete hranatí a s živým povrchem… Takový je ovšem ale celý Windows Phone, a lidé, kteří si ho pořizují, s tím nejspíše počítají a nevadí jim to.

Jedno velké mínus je nastavení. Občas mě jímá plíživá a neurčitá hrůza z toho, že v něm budu muset opět něco hledat. Už jsem si uložila do paměti, že nějaká ta důležitá volba je přímo nahoře a něco úplně dole, ale někde mezi jsem bez šance. Pak nastane pomalé scrollování a mám vyzkoušeno, že až druhý nebo třetí pokus bývá úspěšně zakončen nalezením hledaného.

Jinak je Windows Phone po všech stránkách jedinečný, zatím se nedá třeba podle nejmarkantnějšího znaku, tedy vzhledu, s ničím srovnávat, a nejspíš ještě dlouhou dobu to nepůjde. Odladěností bych ho zařadila někam lehce pod iOS od Applu, který ovšem boduje jen se silnými zařízeními, kdežto WP je skvělý i na slabším hardwaru, což je důkaz i mé Lumie 630.

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Nebudu se pouštět do podrobného popisu systému a jeho funkcí, o tom již bylo napsáno dost. Když je se řekne Windows Phone 8.1 představím si dlaždice vyskládané na úvodní obrazovce. Dlaždice jsou silnou zbraní systému. Jsou jednoduché, funkční a vždy po ruce. Uživatel si sám poskládá úvodní obrazovku, podle toho jaké aplikace využívá. Některé dlaždice jsou "živé" a poskytují různé informace o dané aplikaci. Pokud swipnete doleva dostanete se do seznamu všech aplikací, které jsou uspořádány abecedně. V seznamu lze samozřejmě vyhledávat.

Z horní strany displeje se stahuje notifikační lišta. Na ní se nachází 4 volitelná tlačítka, odkaz do nastavení a všechny nezobrazené notifikace.

Celý systém se ovládá 3 tlačítky. Tlačítko úplně vlevo má funkci zpět, pokud ho podržíte déle, vyvolá se nabídka multitaskingu. Uprostřed je tlačítko s logem Windows, a to vás vždy vrátí na domovskou obrazovku. Poslední je vyhledávací tlačítko s lupou. Pomocí něj lze hledat na webu (pomocí vyhledávače Bing)a v telefonu. I toto tlačítko můžete podržet déle, pokud tak učiníte spustí jednoduchou hlasovou službu. O něčem jiném je asistentka Cortana, ale to si telefon budete muset přepnout komplet do angličtiny i s lokalizací.

Systém se neobejde bez aplikací, a těch je ve Windows Phone Store poměrně dost a stále přibývají. Systém je velice rychlý i na Lumii 635, která neoplývá extrémním výkonem. WP 8.1 je jednoduchý na ovládání i po designové stránce. Kdo je zvyklí na různé hraní, nastavování a customizaci systému, může byt zklamán. Můžete si volit světlé/tmavé pozadí, zamykací obrazovku, barvu dlaždic, případně plochu za nimi. Mě osobně to plně dostačuje. Systém je stabilní, funkční, jednoduchý, a proto jsem jeho hrdým uživatelem.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Systém Windows Phone 8.1 je charakteristický hlavně svým plynulým chodem, jednoduchou strukturou a ukázkovým odladěním. Hlavní obrazovku pokrývají a zdobí dlaždice, které si připnete dle vlastní libosti, mohou mít 3 velikosti a lze je přesouvat. Je možné je vyzdobit barvami, nebo do jejich pozadí vložit obrázek. Některé jsou i živé a servírují vám informace. Prostředí telefonu může být černé nebo bílé, jiná schémata k dispozici nejsou.

Notifikační centrum už taková výhra není, protože tahem prstu neodstraníte jen jednu notifikaci, ale všechny, které se týkají jedné a té samé aplikace. Dále je tu možnost jen 4 rychlých akcí. Uspořádat si je můžete podle svého a co si tam zvolíte je na vás, ale bohužel není v možnostech vypnutí a zapnutí mobilních dat. Multitasking mě na Lumii 930 opravdu překvapil a přepínání mezi aplikacemi bylo plynulé a rychlé, i když jich bylo spuštěno více. Tady se výkon Lumie 930 nezapře.

U Lumie 930 zamrzí absence Glance Screen (rychlý přehled). Na zamykací obrazovce je možné mít kromě času a data i informace a notifikace z podporovaných aplikací. Ve složce Lidé naleznete své kontakty a lze přidat i kontakty z Facebooku, Skypu apod., takže vše je pohromadě a to i včetně novinek z přidaných sociálních sítí. Našeptávaní českého textu při psaní není ideální a zpomaluje jinak pohodlné psaní na Lumii 930. Nabídka nastavení se zdá býti nepřehledná, ale člověk si na to zvykne. Nesmím zapomenout na hlasovou asistentku Cortanu, která je zatím funkční jen po nastavení na americkou angličtinu a americký region. Vyhledávač Bing nejde nahradit Googlem, který je v Česku chytřejší. Zamrzí nezájem vývojářů co se aplikací týče, protože Windows Phone přijde na řadu téměř vždy poslední.

Windows Phone 8.1 je plynulý a stabilní systém, který se ještě pořád zdokonaluje. Naleznete v něm celou řadu chytrých a užitečných funkcí.

Diskuze ke článku
Marty
No já nevím, ale u mé 830ky lze nastavit Google jako výchozí vyhledávač.
usb tethering
Podporuje systém Windows Phone 8.1 funkci USB tethering, tj. sdílení připojení k internetu z mobilu do počítače přes USB?
Windows Phone komunita
Ahoj jste majitele Windows Phone ? Pridejte se k nám do skupiny.

https://www.facebook.com/groups/1590540241173307/
Sentinel65
Chtěl bych všem poděkovat za přínosné články v tomto megatestu, které mnohým pomohou zorientovat se v problematice ohledně systému Windows Phone 8 a telefonů Nokia Lumia. Zájemci si tak mohou přečíst uživatelské zkušenosti telefonů Nokia Lumia od těch nejlevnější, po ty dražší. Malinkou výtku mám ke gramatice některých respondentů, nevím jestli to je ve spěchu, ale přeci jen je rozdíl psát něco oficiálně na net a komunikace někde na diskusním fóru - "rychlí vstup", "Systém je velice rychlí" :-) Pro Marii K. - ve výpisu / historii / volání je v řádku s kontaktem vpravo ikonka, na kterou když se klikne, dostanete se do profilu kontaktu. Při delším podržení prstu na řádku s kontaktem v historii volání se vyvolá menu, kde jsou volby "podrobnosti", "odstranit", "blokovat číslo...", "přidat do rychlého vytáčení". Je to o zvyku, taky mám soukromý mobil s androidem, služební pak s WP 8.1. Jinak držím palce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze