LG KF700: je libo dotyku?
recenze

LG KF700: je libo dotyku?

19

LG KF700 nabízí tři způsoby ovládání v podobě třípalcového dotykového displeje s vibrační odezvou, alfanumerické klávesnice a navigačního kolečka. Intuitivní práce s telefonem spočívá v tom, že každý z těchto prvků je optimální pro jiné úkony. Ve výbavě nechybí hudební přehrávač, FM rádio, 3,2 Mpx fotoaparát či EDGE/HSDPA. Některé dřívější nedostatky však výrobce stále nedokázal odstranit. Pojďme se podívat LG KF700 na zoubek.

Po dvojici stylových telefonů s dotykovým displejem - módním modelu Prada a multimediálním Viewty - uvádí na trh korejský výrobce další zajímavý model. LG KF700 se řadí přesně mezi oba předchozí modely, přináší však upravené dotykové prostředí, které se dá jednoduše ovládat prsty. V balení už se proto ani nenachází stylus. Na druhou stranu ale telefon postrádá schopnost natáčet VGA video a 5 Mpx fotoaparát s xenonovým bleskem, který je výsadou vyššího modelu KU990 Viewty. Naše poznámky tak budou poměrně často směřovat právě na adresu LG Viewty. Pojďme se podívat, jak si LG KF700 vedlo v našem testu.


LG KF700 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 102 x 51 x 14,5 mm
Hmotnost 107 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení 240 x 480 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,0"
Paměť 180 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 2GB)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI LG)
Verze firmware KF700 V10d
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, světový čas, převodník jednotek, stopky, opakovaný budík, prohlížeč Office dokumentů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, WMA, AAC, AAC+, MPEG4), FM rádio, přehrávač videa, JAVA 2.0, Google Mapy, internetový xHTML prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, digitální zoom, scény, samospoušť, širokoúhlé zobrazení, hodnosta ISO až 800, vyvážené bílé, noční režim, efekty, rámečky, nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (konektor LG), Bluetooth 1.2 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 900 mAh
Doba hovoru: až 3 hodiny, pohotovostní režim: až 340 hodin
Cena a dostupnost 7 230 Kč (k 1.8. 2008)
2. čtvrtletí 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon LG KF700
  • Li-Ion baterii 900 mAh
  • nabíječku
  • stereo headset C54 s 3,5 mm Jackem a peckovými sluchátky
  • datový USB kabel (USB 2.0)
  • ochranou fólii na displej


Obsah balení s mobilním telefonem LG KF700

Pro koho je LG KF700?

  • pro lidi, kteří si chtějí pořídit telefon s obřím dotykovým displejem
  • koupí si ho labužníci pro pohodlné sledování videa na širokoúhlém displeji
  • pro všechny, kteří budou denně brouzdat na internetu

Pro koho naopak není LG KF700?

  • pro lidi, kteří hledají telefon s otevřeným operačním systémem
  • nekoupí si ho ti, jenž chtějí fotit a natáčet kvalitní video
  • pro ty, kteří nepřekousnou nedostačující kapacitu kalendáře, úkolovníku a poznámek

Design a konstrukce: bez módních výstřelků

Telefon výsuvné konstrukce je po designové stránce konzervativní, a to je jedině dobře. Módní výstřelky by totiž mohli kdekoho odradit. Rozměry LG KF700 činí 102 x 51 x 14,5 milimetrů a hmotnost odpovídá hodnotě přijatelných 107 gramů. Konstrukčně je přístroj zpracován velmi dobře. Tvrdé a mírně pogumované plasty drží na svém místě, výsuvný mechanismus je bezproblémový, nikde nic nevrže. Zhruba od poloviny vysunutí nám do horní úvratě pomůže pružina. Telefon se zatím prodává pouze v černém provedení a jak to tak vypadá, jiného se zřejmě ani nedočkáme.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Téměř celou přední stranu tvoří obří dotykový displej, nad kterým nejdeme už jen název s logem výrobce, kamerku pro videohovory a reproduktor, jenž slouží během hovorů i k poslechu hudby. Přední strana je největším bolístkem telefonu. Častému zapatlání od otisků prstů a jiných nečistot se nevyhnete. Škoda, že výrobce nedodává v balení hadřík na čistění displeje. Na zbylých částech telefonu už případné upatlání nehrozí.



LG KF700 se v ruce drží poměrně dobře...horší je to se psaním na vysunuté klávesnici

Na pravém boku najdeme dvoufázovou spoušť fotoaparátu vystouplou nad okolní povrch, klávesu pro uzamknutí/odemknutí přístroje a systémový LG konektor pro připojení sluchátek, nabíječky a datového USB kabelu. Levý bok nabízí pouze klávesu „rychlé volby“ pro spuštění libovolných předem navolených funkcí jako například hudební přehrávač, FM rádio, Bluetooth, zprávy a další. Na hraně se zadní stranou zasahuje do levého boku také navigační kolečko. Horní bok zahrnuje slot pro paměťové karty a dírku pro uchycení šňůrky. Po vysunutí najdeme na spodním boku pod klávesnicí schovaný mikrofon. Zadní strana zaujme navigačním kolečkem, objektivem fotoaparátu, přisvětlovací LED diodou a názvem s logem výrobce.


LG konektor na pravém boku přístroje a zadní strana s navigačním kolečkem

Baterie a výdrž: Li-Ion 900 mAh

LG KF700 nabízí baterii typu Li-Ion s kapacitou 900 mAh. Během testování nám telefon vydržel s běžnou zátěží zhruba 3 dny, za což můžeme výrobce pochválit. Oficiální informace hovoří o maximální době hovoru až 180 minut a maximální pohotovostní době až 340 hodin. Zamrzelo nás pouze to, že se v telefonu nikde nedočtete procentuální hodnotu zbývající baterie. Bude vám tak muset postačit indikační trojice čárek, ze které se toho moc nedozvíte. K baterii se dostaneme jednoduše posunutím zadního plastového krytu. Slot pro SIM kartu se nachází v horní části telefonu vedle baterie. Výměna karty operátora však přesto není bez vyjmutí baterie možná.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Ovládací blok a klávesnice: vždy máte na výběr

Hlavní ovládací prvek u LG KF700 není pouze jeden. Telefon nabízí tři způsoby ovládání v podobě třípalcového dotykového displeje s vibrační odezvou, alfanumerické klávesnice a navigačního kolečka. Intuitivní práce s telefonem spočívá v tom, že každý z těchto prvků je optimální pro jiné úkony. Začněme navigačním kolečkem. To slouží pro procházení menu, při prohlížení webových stránek a k regulaci hlasitosti v hudebním přehrávači, video přehrávači a FM rádiu. Škoda, že jej není možné také použit k manuálnímu ostření u fotoaparátu, jako to nabízelo LG KU990 Viewty. K dotykovému displeji si řekneme více v další kapitole.


Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit, až na absenci regulace

Alfanumerická klávesnice, spolu s trojicí tlačítek v podobě klávesy pro přijmutí/ukončení hovoru a mazacího tlačítka „c“, se objeví po vysunutí horní části telefonu. Tlačítka jsou uskupena v klasickém rozvržení 3x4. Myslím si však, že by bylo mnohem lepším řešením použití QWERTY klávesnice. Povrch plastových tlačítek je v duchu romantismu, čili kontrastní. Sedm tlačítek matných a osm lesklých. Otisky prstů se uchycují jen velmi sporadicky. Podsvícení je dostatečné a rovnoměrné, za což můžeme výrobce pochválit. Výtku bych však měl k horší vyváženosti přístroje. Pokud píšete na vysunuté klávesnici, přední vysunutý díl telefonu je značně těžší, čímž se těžiště přístroje posouvá mimo uchopenou část a držet přístroj v rukou tak není zrovna příjemné.

Displej: širokoúhlé zobrazení přímo láká ke sledování filmů

Telefon disponuje dotykovým TFT displejem, který oproti modelu KU990 Viewty disponuje vyšším rozlišením, konkrétně 240 x 480 px (oproti 240 x 400 px). LG KF700 zobrazí až 262 tisíc barev a úhlopříčka širokoúhlého displeje odpovídá nadstandardním 3 palcům (tedy 7,62 cm). To přímo láká ke sledování celovečerních filmů nebo prohlížení internetových stránek. Škoda, že telefon na rozdíl od modelu Viewty postrádá podporu DivX. V nastavení lze měnit úroveň jasu, délku podsvícení a samozřejmě také různé tapety, téma, písmo (barvu čísel při vytáčení) a položky, které mají být zobrazené v pohotovostním režimu (hodiny, kalendář). Čitelnost displeje na přímém slunci je celkem dobrá. Výrobce si rozhodně zaslouží pochvalu.


Displej a různé podoby pohotovostního režimu a menu

Líbila se nám také možnost zapnutí vibrační odezvy vždy po stisknutí tlačítek na displeji. Vždy tak máte rychlý přehled o tom, zdali jste nabídku na displeji stiskli poctivě či nikoliv a můžete krok případně rychle opakovat. Pokud byste byli s ovládáním nespokojeni, můžete ihned využít kalibrace displeje, jenž se nachází v menu telefonu. Hodiny úsporného režimu LG KF700 bohužel nepřináší, stejně jako valná většina dnešních telefonů. Pokud ale chcete rychle zjistit, kolik je hodin, pak jednou stiskněte tlačítko na pravém boku přístroje pro odemknutí/zamknutí telefonu a na displeji se objeví digitální hodiny a datum.

Prostředí telefonu, ovládání: vylepšené prostředí, stejný dotyk

Prostředí LG KF700 prošlo vzhledem k modelu KU990 Viewty mírnou renovací. Začněme ale tím, co zůstalo stejné. V pohotovostním režimu najdeme v dolní části lištu se čtveřicí ikonek pro vstup do menu, vytáčení telefonního čísla, zprávy a otevření kontaktů. Dvojice složených šipek, které po dvojitém stisknutí otevřely rychlou nabídku s devíti zkratkami, již k dispozici není. Místo nich se na pravé straně displeje objevila šipka, která po jejím kliknutí rozbalí přes část displeje nabídku, ze které si můžeme vybrat jednu z funkcí, jenž se následně zobrazí na displeji v pohotovostním režimu. Můžeme zvolit analogové či digitální hodiny, kalendář nebo poznámky.


Prostředí telefonu a různé související nastavení

Nejzdařilejší inovací je však postranní tlačítko „rychlé volby“ na levém boku přístroje, které po stisknutí otevře rotující nabídku s šesti volitelnými zkratkami. Listování značně urychluje navigační kolečko na zadní straně telefonu. Pro otevření zvolené zkratky pak stačí pouze znovu stisknout tlačítko „rychlé volby“. Další změnou je umístění čtyřech zkratek v horní části displeje, zleva: softwarová klávesa pro spuštění správce úkolů (multitasking), telefonního seznamu, zpráv a úvodní obrazovky pohotovostního režimu. V nabídkách je samozřejmě možné využít jednoduššího posouvání obrazu pomocí sunutí prstu po displeji, kdy nabídku dolů posunete sunutím prstu zdola nahoru a naopak směrem nahoru posunete nabídku sunutím prstu shora dolů. Práce s LG KF700 je tak značně rychlá a především pohodlná. Telefon se zamyká a odemyká pomocí speciální klávesy na pravém boku přístroje. V nastavení je také možné zapnout automatické zamykání kláves po určité době nečinnosti.


Nabídka "rychlé volby" s celkem šesti volitelnými položkami

Hudební přehrávač, rádio a další zábava: rádio bohužel bez RDS

Hudební přehrávač podporuje dnes běžné formáty MP3, WMA, AAC, AAC+ a MPEG4. Bohužel hned zezačátku musím pokývat hlavou nad tím, jak dlouho trvalo, než se hudební přehrávač otevřel při prvním spouštění. Pokud máte na paměťové kartě více skladeb, pak se obrňte trpělivostí. Na načtení zaplněné 2GB microSD karty jsme konkrétně čekali zhruba 3 minuty, což je v dnešní době nepřijatelné. Další spouštění hudebního přehrávače již naštěstí trvalo okolo 5 sekund.


Prostředí hudebního přehrávače...|...různá nastavení

Skladby umí hudební přehrávač třídit podle ID3 tagů a pokud je k souboru připojen i obrázek alba, přehrávač jej automaticky zobrazí. Můžeme si vybrat z naposledy přehranných skladeb, všech skladeb dohromady, interpretů, alb, podle druhu žánru nebo z náhodného výběru. LG KF700 dokáže vytvářet také playlisty. Minimalizace přehrávače na pozadí během přehrávání je samozřejmostí. Na druhou stranu nás ale opět překvapilo, že telefon postrádá ekvalizér. Výrobce tak udělal stejnou chybu, jako u multimediálního modelu Viewty.


Prostředí FM rádia a kvalitního internetového prohlížeče

Hudební přehrávač se prsty ovládá bezproblémově, neboť jsou všechna tlačítka dostatečně velká a překlepy nemohou téměř ani nastat. V nastavení najdeme možnost zapnout opakování skladeb či režim náhodného přehrávání. Díky flight-módu (vypnutí telefonní části) je možné využít hudební přehrávač například v letadle nebo nemocnici. LG KF700 disponuje vnitřní pamětí o velikosti 180 MB. Tu je dále možné rozšířit paměťovými kartami microSD. Podle oficiálních informací výrobce však bohužel jen o velikost 2GB. Někteří vlastníci tohoto telefonu přesto tvrdí, že jim funguje i 4GB karta. Takže jde jen o to vždy kartu vyzkoušet.


Znovu internetový prohlížeč...a správce souborů

Pro hudební příznivce je v telefonu připraveno také FM rádio, které umí hrát stereo. Zamrzí však absence RDS. Také jsem zrovna nebyl nadšen z provedení sluchátek, která po připojení do systémového konektoru LG příliš nedržely na svém místě. Telefon dále nabízí video přehrávač. Škoda, že po vzoru Viewty nepodporuje DivX. Video je možné poslat na portál YouTube. Z tohoto oblíbeného portálu se vám následně videa otevřou opět ve video přehrávači, který nabízí podporu Flash na rozdíl od internetového prohlížeče.


V telefonu se nachází jediná JAVA hra Thomsons & Touch

Fotoaparát: kvalitou rozhodně neoslní

LG KF700 nabízí fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx. Nechybí autofocus a přisvětlovací LED dioda. Ta je však tak slabá, že osvětlí předměty maximálně do jednoho metru. K dispozici je také digitální zoom a v nastavení lze zapnout samospoušť, vybírat z různých scén, zvolit hodnotu ISO (až 800), vyvážení bílé, noční režim, různé efekty a potěší také rámečky. Telefon přináší zajímavou možnost širokoúhlého zobrazení, což v praxi znamená, že se pouze snímaný obraz zvětší přes celý displej a není tak oříznutý v poměru 4:3. Pořízené fotografie jsou však vždy v daném rozlišení, například 3,2 Mpx (2048 x 1536 px). Výrobce se při oficiálním představení telefonu zmiňoval o přítomnosti stabilizátoru obrazu, avšak v nastavení jsme jeho aktivaci bohužel nenašly.


Prostředí fotoaparátu a různá nastavení

Prostředí fotoaparátu naběhne zhruba do tří sekund. Přepínání mezi režimy trvá také přibližně stejnou dobu. Prostředí je velmi přehledné. Fotí se v režimu na šířku. K focení i natáčení videa lze použít přední VGA kamerku, která má svůj prioritní účel pro videohovory. Stejně jako u LG KU990 Viewty nás i nyní zamrzelo, že není možné vypnout zvuk spouště ani zaostření, nepomůže dokonce ani tichý režim. Pořízené snímky si můžeme následně prohlédnout v galerii. Přeskočit na následnou či předchozí fotografii je možné táhnutím prstu po displeji doprava nebo doprava, stejně jako například u Apple iPhonu.

Zkušební fotografie – LG KF700:


Exteriér - všimnout si můžeme častého slévání barev, především na zelených lístcích stromů


Další trojice zkušebních snímků je o trochu lepší, v interiéru naopak telefon nedokáže dostatečně zaostřit

Kvalita zkušebních fotografií byla v této cenové kategorii spíše podprůměrná. Při příznivých světelných podmínkách byly snímky přepálené, za špatných podmínek málo zaostřené. Slévání barev je jednou z největších slabin fotoaparátu. Na druhou stranu můžeme pochválit alespoň za přirozené podání barev. Pokud ale hodláte fotit často a chcete s telefonem pořizovat kvalitní fotografie, pak raději zvolte jiný model, například ovládáním podobné LG KU990 Viewty. S LG KF700 můžete nahrávat QVGA video (320 x 240 px) rychlostí 30 snímků/s. Výsledný formát nahrávky je 3GP. Lze použít i nižší rozlišení 176 x 144 px, nastavit vyvážení bílé, vybrat si různé efekty či použít digitální zoom nebo noční režim. Kvalita pořízeného videa je průměrná.

Telefonování a telefonní seznam: až 1000 vícepoložkových kontaktů

Telefonní seznam dokáže uložit do paměti telefonu až 1000 kontaktů. Ke každému kontaktu lze přidělit email, obrázek, libovolné vyzvánění, internetovou stránku, adresu domů, název společnosti, pracovní zařazení, adresu společnosti a jednotlivé poznámky. V telefonu je možné vytvářet různé skupiny kontaktů. Nechybí podrobný výpis volání (maximálně 100 záznamů), blokování hovorů, minutové upozornění hovoru, rychlá volba vytáčení nebo vyzváněcí profily včetně profilu letadlo, který vypne telefonní část telefonu (což se hodí např. v nemocnici, divadle, kině, kostele, letadle apod.). LG KF700 na druhou stranu postrádá hlasové vytáčení.


Telefonní profily, zadávání telefonního čísla, kontakty a položky u nich

Zprávy: telefon pojme maximálně 1000 zpráv

Paměť telefonu pojme maximálně 1000 zpráv. Oproti LG KU990 Viewty, které pojalo maximálně pouze 300 zpráv, je to pokrok. Stále je však co vylepšovat. Na LG KF700 již nelze psát pomocí virtuální klávesnice na dotykovém displeji ani způsobem rozpoznávání psaného textu na displeji. K dispozici je pouze výsuvná alfanumerická klávesnice. Často používané symboly, jako jsou interpunkční znaménka a další znaky, jsou okamžitě k dispozici na dotykové obrazovce pod psaným textem. Nechybí prediktivní zadávání znaků v podobě slovníku T9, který nezkracuje. Telefon zobrazuje po celou dobu psaní zprávy v levém horním rohu počet napsaných znaků již od prvního zadaného znaku a v pravém rohu počet zpráv, do kterých bude text rozdělen. Zprávu lze poslat až deseti různým příjemcům najednou. V nastavení najdeme například volbu pro zapnutí doručenky či možnost výběru libovolného upozorňovacího tónu při příchozí SMS zprávě. LG KF700 zvládá také MMS zprávy. Maximální velikost jedné multimediální zprávy je 300 KB. Potěší i přítomnost e-mailového klienta.


Prostředí editoru zpráv, kde je vidět zadaný počet znaků

Organizační a datové funkce: příště prosím neomezovat

LG KF700 disponuje základní organizační výbavou jako je budík, kalendář, seznam úkolů, poznámky, kalkulačka, diktafon, převodník jednotek a světový čas. Někdo naopak bude postrádat odpočítávací měřič a stopky. Budík je možné nastavit s opakováním: denně, pondělí až pátek, pondělí až sobota, sobota až neděle nebo volba kromě svátků. Lze zvolit tón signalizace (standardní, vlastní hudební soubor z telefonu, nejde použít rádio) a potěší i možnost prodlevy opětovného buzení. Kalendář nabízí volbu měsíčního, týdenního a denního zobrazení. Lze přidávat schůzky, výročí nebo narozeniny. Nechybí možnost nastavení libovolných tónů výstrah. Bohužel je však omezena kapacita na 100 záznamů v kalendáři, 100 úkolů a maximálně 5 poznámek. Naopak nás ale mile potěšila kalkulačka, která zvládala dokonce goniometrické funkce (sin, cos, tan, apod.).


Nastavení hovorů a bezdrátového Bluetooth ... | ... kalkulačka a převodník jednotek

Telefon nenabízí otevřený operační systém, přináší alespoň prostředí JAVA 2.0. V telefonu byla přeinstalována jediná hra Thomsons & Touch. Jako jediná aplikace se v telefonu nacházely Google Mapy. LG KF700 je vybaven také prohlížečem dokumentů TXT, PDF, DOC, PPT a XLS. Z hlediska datových funkcí přináší přístroj kompletní sestavu datových služeb v podobě GPRS, EDGE, 3G a HSDPA (download až 7,2 Mb/s). Pro propojení s okolím poslouží bezdrátové Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) nebo kabel USB 2.0, který je dodáván v balení.


Stopky, diktafon, poznámky, nabídka "organizér" a kalendář

K dokonalosti datové výbavy nám chybělo už jen bezdrátové Wi-Fi. To jsme vytýkali už LG Viewty. U mobilu bez operačního systému se to však dá akceptovat. Potěšil nás poměrně dobrý internetový xHTML prohlížeč. Ten je možné mít spuštěný přes celý displej, nabízí záložky, režim na šířku však chybí. V nastavení najdeme volbu pro zapnutí minimapy. Obrázky ale není možné stahovat. Paměť na oblíbené záložky pojme maximálně 50 položek.


Opakovaný budík a aplikace Google Mapy

Zhodnocení: získá si vaše srdce?

LG KF700 v některých směrech mile potěšil. Prostředí telefonu je pohodlné na ovládání, líbil se nám prohlížeč Office dokumentů a hlavně pak širokoúhlý dotykový displej, na kterém je paráda sledovat film. Na druhou stranu ale výrobce stále nedokázal odstranit některé základní prohřešky, jako například omezenou kapacitu paměti kalendáře, úkolovníku a poznámek, dále pak absenci ekvalizéru a RDS u FM rádia. Pokud hodláte fotit často a chcete s telefonem pořizovat kvalitní fotografie, pak raději zvolte jiný model. Doporučoval bych například ovládáním podobné LG KU990 Viewty. U obou modelů však citelně postrádáme Wi-Fi.

lg-kf700
Klady
  • velký dotykový displej s vibrační odezvou
  • pohodlné ovládání
  • hudební přehrávač a FM rádio
  • podpora dvojice EDGE a HSDPA (download až 7,2 Mb/s)
  • jednoduchý multitasking
  • prohlížeč Office dokumentů
Zápory
  • chybí ekvalizér
  • nedostačující kapacita kalendáře, úkolovníku a poznámek
  • horší 3,2 Mpx fotoaparát
  • absence RDS u FM rádia
  • postrádáme Wi-Fi
Diskuze ke článku
ONDREJ
kolko stoji
MonikaSh
Dobrý den, nedočetla jsem se pár informací:
1.) Jak se posouvá dolů v Opeře Mini, když chybí směrová tlačítka?
2.) Umí načítat emaily v HTML a jde nastavit, zda se mají načítat jen hlavičky/zprávy?
3.) Kolik má budíků a fungují spolu s upozorněním v kalendáři při vypnutém stavu?
4.) Při přehrávání filmů jde přeskakovat vpřed a vzad? A pokračuje video v místě jeho posledního opuštění, nebo se musí zase přehrávat od začátku?
Jakub
Stoji 3900
kokot
JJ DOBREJ TELEFON FAJN

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze