Levná naděje pro nenáročné: první dojmy z Nokie 2

25
Levná naděje pro nenáročné: první dojmy z Nokie 2
  • Nejlevnější Nokia vypadá naživo překvapivě dobře
  • Potěší bytelná konstrukce nebo kvalitní displej
  • Prostředí má na starost čistý Android s aktuálním zabezpečením

Na sklonku října představila finská společnost HMD Global počin jménem Nokia 2. Základní telefon, který rozhodně neoslnil hardwarovou výbavou, avšak potěšil čistým Androidem a nakonec i českou cenou, která startuje pod hranicí tři tisíc korun. Jde o mobil, který nemá šanci zaujmout, nebo o zajímavý počin pro nenáročné uživatele?

Novinka nám aktuálně dorazila na redakční test a my se s vámi můžeme podělit o prvotní dojmy. V prvé řadě vypadá Nokia 2 opravdu dobře. Nejde o nudný tmavý smartphone, který si zaměníte s desítkou zcela jiných. Nokia se dokázala i s malým rozpočtem odlišit. Stačil k tomu odlišně zbarvený rámeček do zajímavého odstínu oranžové. Kontrast mezi ním a černými plochami působí dobře a svěže. Zaoblení pak přispívá k pohodlnému držení. Nokia 2 padne zcela skvěle do dlaně a pohodlně se ovládá. Ideálně jsou umístěna též boční tlačítka.

Nokia 2

Nokia nešetřila na displeji a i u levného telefonu nasadila pětipalcový IPS panel s HD rozlišením. Jemnost je více než dostatečná a nemusíte se tak ničeho obávat. Mnohem důležitější je výborná čitelnost z úhlů i na slunci. Zde Nokia 2 předčí takřka veškerou svou konkurenci. Pochválit musíme velký rozsah nastavení jasu a současně i přítomnost automatické regulace. Někdo by mohl žehrat nad velkými rámečky. Ano, ten pod displejem je větší, mohla tu být tlačítka. Jejich absence je zde z čistě úsporných opatření. Začínající uživatelé se alespoň nemusí bát telefon chytit.

Lákadlem pro mnohé bude čistá podoba Androidu, aktuálně v Nokii 2 tepe verze 7.1.1 Nougat. Rychle se v prostředí zorientujete a nejsou zde žádné zbytečné aplikace navíc. Současně se novinka může pochlubit nejnovějším možným zabezpečením platným k 1. únoru 2018 a také příslibem budoucí aktualizace na verzi Oreo. To vše u telefonu za 3 tisíce korun? Jednoznačně chválíme, tak se nám to líbí. Samotný chod prostředí je lehce na hranici pohodlného používání. Snapdragon 212 a 1 GB RAM dělají co mohou, ale na spuštění například map či fotoaparátu si počkáte. Klasický pohyb v prostředí je ale plynulý bez záseků. Limitem pro někoho může být i menší 8GB interní paměť. Po prvním zapnutí zbývá pro vaše data 4,4 GB.

Prostředí telefonu, verze systému a volná interní paměť

Závěrem prvních dojmů ještě nakousneme fotoaparát, který nabízí 8megapixelové rozlišení, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Jeho snímky vypadají, alespoň za ideálního počasí, velmi slušně. Do recenze samozřejmě fotoaparát vyzkoušíme podrobněji.

Ukázkové fotografie

Nokia 2

Rozměry143,5 × 71,3 × 9,3 mm, 161 g
DisplejTFT TN, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 212 8909, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:38 hodin
Diskuze ke článku
Jan Enter
Jan Enter
V článku se píše o displeji IPS a v katalogu o TN. Je to totéž?
Pepa
Je to opravdu drahé... To už bych si radši počkal a ještě chvíli šetřil.
Toom
Tři litry není moc, ale lepší je si koupit klasický, tlačítkový telefon. Levná cena, můžete z toho volat, psát SMSky, u některých si i něco vyfotit... HLAVNĚ, baterka vám vydrží třeba i 3 týdny. Co víc člověk OPRAVDU potřebuje? To musí mít člověk krám za 20 000,- který jednou upadne na zem, rozbije se displey a za opravu vyplácne dalších 5 000,-. Nehledě na to, že když položíte třeba v hospodě tlačítkový telefon na stůl, můžete si v klidu odejít na záchod a ten telefon vám nikdo nebude krást. Položte dotykáč na stůl, jen se otočte a riskujete, že ten telefon už na stole nebude. Mimochodem, zkuste napsat poslepu na dotykáči SMSku, aby byla v pořádku. To se dá zvládnout jen s tlačítkovým :P
Václav Šaufl
Václav Šaufl
Za 4Gb Ram a 64Gb Rom s 5050mA baterií a čtečkou otisku prstu zn Doogee BL5000 jsem dával za nový s dvouletou zárukou 4litry.Nokie zaspala tři roky s takovym keplem.Kdyby stál 800kč,cena by odpovídala výbavě i výkonu.Zbytečnej typ,který neosloví ani děcka,ani důchodce.To je můj názor.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze