Konkurenti, třeste se! Samsung Galaxy A33 má IP67, velkou baterii i 5nm procesor

První dojmy včetně videa
Konkurenti, třeste se! Samsung Galaxy A33 má IP67, velkou baterii i 5nm procesor
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Na danou cenu nabízí Galaxy A33 opravdu bohatou výbavu
  • Uživatelé se mohou těšit i na velmi dlouhou softwarovou podporu

Pokud vás zaujal zbrusu nový Samsung Galaxy A53, ale nechcete za nový telefon utratit více než deset tisíc korun, rozhodně dejte šanci Galaxy A33. Smartphone je totiž v lecčem podobný Galaxy A53 a v mnoha aspektech se vyrovná (či dokonce předčí) i podstatně dražší telefony.

Král střední třídy je zpět! Přivítejte Galaxy A53 a A33 – první pohled

Poznávací znamení: výřez

Samsung Galaxy A33 si lze při pohledu na záda velmi snadno zaměnit s Galaxy A53, neboť mají oba stejně vypadající fotomodul a jsou nabízeny v identických barvách (černá, bílá, modrá, oranžová). Spolehlivě lze od sebe sourozence rozpoznat až po prohlédnutí horní části displeje – zatímco Galaxy A53 má modernější „průstřel“, Galaxy A33 vsadil na kapkovitý výřez a navíc má o něco širší rámečky.

Samsung Galaxy A33 5G

Velmi milým překvapením je přítomnost odolného hliníkového rámu (v matnější povrchové úpravě), se kterým se mnohdy nesetkáme ani u podstatně dražších smartphonů. I z velmi krátkého používání můžeme prozradit, že se mobil příjemně drží a matná záda (zejména v bílé barvě) budou vcelku solidně odolávat nehezkým otiskům.

Zobrazovací panel o uhlopříčce 6,4" je typu Super AMOLED a budoucí zákazníky láká na vyšší 90Hz obnovovací frekvenci, maximální jas až 800 nitů či čtečku otisků prstů integrovanou přímo do displeje. Potěší také ochrana v podobě Gorilla Glass 5 či certifikace zvýšené odolnosti IP67, za což si Samsung zaslouží velkou pochvalu.

5nm procesor s podporou 5G

Srdcem novinky je 5nm čipset Exynos 1280, kterému dělá společnost 6 GB RAM a 128GB úložiště s podporou paměťových karet o velikosti až 1 TB. Uživatelé, kteří používají dvě SIM karty, se však budou muset rozhodnout, jestli zvolí kombinaci dvou SIM, nebo jedné SIM a jedné paměťové karty. Výkonově na tom má být nový procesor z dílny Samsungu zhruba o třetinu lépe než Snapdragon 778G a samozřejmě disponuje i 5G modemem.

Žádné kompromisy nečekejte ani v oblasti výdrže, která má být podle Samsungu dvoudenní. Baterie o kapacitě 5 000 mAh navíc podporuje až 25W drátové nabíjení, po vzoru ostatních novějších smartphonů však již v balení nenajdete adaptér, nýbrž pouze datový/nabíjecí kabel.

Dlouhá podpora i slušná fotovýbava

Novinka využívá celkem pět fotoaparátů, mezi kterými najdeme hlavní 48Mpx snímač s optickou stabilizací, ale také 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 13Mpx selfie kamerku či 2Mpx bokeh a 5Mpx makro senzor. Také v tomto případě přitom platí, že přítomnost OIS není u telefonů v této třídě ani zdaleka samozřejmostí.

Samsung Galaxy A33 5G

Nadstandardní je také softwarová podpora, neboť výrobce přislíbil hned tři velké aktualizace OS a čtyři roky bezpečnostních záplat.

Dostupnost a cena

Novinka razí do prodeje 22. dubna v (jediné) konfiguraci 6 + 128 GB za cenu 8 999 Kč. Na rozdíl od Galaxy A53 výrobce nenabízí možnost získat zdarma bezdrátová sluchátka Galaxy Buds Live. Novinka bude v prodeji u všech známých prodejců, jako je MP.cz, CZC.cz či Alza.cz.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze