Imagination představilo nové grafické čipy PowerVR Series 7

Imagination Technologies představilo novou sérii grafických čipů pro mobilní telefony, tablety, settop boxy, PC i wearables a další přístroje. Series 7 by přitom měla zahrnout jak čipy pro levné přístroje, tak i pro high-end.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský


Pravděpodobně však přístroje se zbrusu novými grafickými čipy najdete v telefonech a tabletech až v roce 2015. Do konce roku je totiž výrobci rozhodně integrovat nestihnou. Už nyní se ale můžeme podívat na návrhy nových čipů.

powervr-series7xe

Není divu, že společnost jako obvykle slibuje zvýšení výkonu a zároveň i efektivity. To je stejné jako u všech výrobců hardwaru. Konkrétními novinkami je pak podpora pro Android Extension Pack, DirectX 11.2 a OpenCL FP64. Imagination představilo dvě verze – ta nižší a méně výkonná se nazývá Series 7XE a je vhodná pro použití v přístrojích nižší až střední třídy. Výkonnější Series7XT pak zamíří do střední třídy a dokonce i do té nejvyšší ligy.

Společnost dále tvrdí, že zvýšení výkonu oproti čipům z PowerVR Series 6XT činí až 60 procent při zachování stejného taktu. Ten je však u nových čipů též vyšší, takže výkon údajně vyšplhá až o 108 procent.

powervr-series7xt

Design Series7XT obsahuje 2 až 16 hading clusters a 64 až 512 ALU jader. Čipy tak nabídnou vysoký výkon, který zprostředkovává podporu například HDR a 4K texturování. Pokud se o nové čipy zajímáte do hloubky, můžeme vás odkázat na článek webu Anadtech.  

Zdroj: Liliputing