Huawei Mate 9: jak si vede jeho nový duální fotoaparát?

27

Jedním z hlavních taháků novinky od čínského Huawei bude dozajista duální fotoaparát na zadní straně, který vznikl ve spolupráci se společností Leica. Nabízí souhrnné rozlišení až 20 megapixelů, nepostrádá optickou stabilizaci obrazu nebo laserové ostření. Propracované je také prostředí aplikace a prvně můžete s telefonem Huawei natáčet 4K videa.

Huawei Mate 9

Spolupráci se společností Leica Huawei prvně ukázal letos na jaře u modelů řady P9. Nyní v ní pokračuje u dalšího svého klíčového kousku, kterým je tabletofon Mate 9. I jeho fotoaparát je duální a jedinou viditelnou odlišností je vertikální umístění obou fotoaparátu. Na základní funkci to však žádný vliv nemá. Huawei nicméně oznámilo, že se jedná o druhou generaci tohoto fotoaparátu a ten by se tak měl posunout o kus dále.

Fotoaparát a prostředí

Zadní fotoaparát v Huawei Mate 9 nabízí maximální rozlišení 20 megapixelů. Již však víme, že jsou na zádech hned dvě čočky. Nejvyšší 20megapixelové rozlišení nabízí výše umístěná čočka, která je pouze černobílá a tedy spíše sekundární. Jejím hlavním úkolem je zabrat co nejvíce detailů a rovněž světla. Současně ale v režimu „černobílý“ můžete využívat například jen ji. Jen nečekejte nic, co byste u konkurence nedokázali běžným černobílým režimem.

Telefon vás aplikaci fotoaparátu naučí při prvním spuštění ovládat

Druhá, níže umístěná, čočka už snímá klasický RGB (barevný) obraz a její rozlišení činí 12 megapixelů. Stejně jako u výše umístěné čočku, i tuto můžete využívat samostatně. Stačí snížit rozlišení ze 20 na 12 megapixelů (mezi těmito dvěma volbami se žádná nenachází). Tím se dále dostáváme k tomu, že prahnete-li po širokoúhlých snímcích, budete si muset vystačit s „pouze“ 9megapixelovým rozlišením. Mate 9 disponuje také dvojnásobným hybridním zoomem, kde by nemělo docházet ke ztrátě kvality. Maximální digitální zoom je pak 6×.

Huawei Mate 9
hlavní fotoaparát 12 Mpx RGB + 20 Mpx černobílý
světelnost f/2.2
laserové ostření ano
optická stabilizace obrazu ano
zoom 2× hybridní, 6× digitální
přisvětlení dvoutńová LED dioda
záznam videa až 4K s 30 FPS
zpomalené video 1080p se 120 FPS
čelní kamerka 8 Mpx
světelnost f/1.9
přisvětlení bílé rozzářený displej

Hlavní fotoaparát se dále chlubí světelností f/2.2, optickou stabilizací obrazu nebo laserovým ostřením. To společně se sekundární čočkou pomáhá velmi rychle zaostřit, což si můžete snadno ověřit. Postačí si aktivovat režim rychlého spuštění a pořízení snímku. Když bude telefon uzamčený, stisknete dvakrát klávesu ke snížení hlasitosti. V daný moment se okamžitě spouští fotoaparát, ostří a pořizuje snímek. Vše se stihne za 0,8 vteřiny a výsledky nejsou vůbec špatné. Nemělo by vám tak již nic uniknout.

Prostředí aplikace fotoaparátu a jednotlivé volby

Prostředí aplikace se Huawei snažil vyšperkovat do posledního detailu a zapracoval také na ovládání. V základu máte k dispozici jen připnutí blesku, barevné režimy a přepnutí na kameru. Při držení telefonu na výšku vysunete tahem zprava doleva běžné nastavení. Zde si zvolíte rozlišení, kam se mají snímky ukládat, samospoušť, ovládání hlasem či již výše zmíněné rychlé spuštění. Pokud provedete tah zleva doprava, objeví se rozsáhlý seznam režimů, který si můžete uživatelsky přeskládat. Mezi nimi nechybí černobílý, režim, HDR, Panorama či režimy krásy.

Vše je skvěle ovladatelné až do momentu, kdy telefon přetočíte do horizontální polohy. Zatímco zde lze ještě stále docela pohodlně zleva vytáhnout nabídku režimu, ačkoliv občas místo toho stáhnete lištu, nabídku nastavení zprava se mi rozbalit nepodařilo. Kde je problém? Na pravé straně se v horizontálním režimu nachází funkční tlačítka a navíc ještě další nabídka. Stejným tahem totiž v tento moment aktivujete manuální režim, kde si sami volíte čas uzávěrky, vyvážení bílé nebo hodnotu expozice. Vždy jsem tak musel telefon různě převracet, abych se k nastavení dostal, což ideální a pohodlné rozhodně není.

Huawei Mate 9

Za zapůjčení mobilního telefonu Huawei Mate 9 děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Ukázkové fotografie

Samotná kvalita výsledných fotografií Huawei Mate 9 prozatím nadále zůstává mírně za očekáváním. Novinka se snaží vykreslit detaily po celém snímků a upřít ji nelze ani věrné podání barev, které si mimochodem můžete nastavit. My jsme využívali standardní režim, který by se měl co nejvíce blížit realitě a daří se mu to. Poměrně značným problém je pro Huawei Mate 9 současné inverzní počasí. Mírný nedostatek světla s všudypřítomnou šedou dají často vzniknout slévajícím se detailům. Ničemu nepomáhá ani poměrně agresivní postprocessing, který například spojí trávník takřka do jedné plochy, nebo u vzdálenějších objektů nedokáže vykreslit detaily tak, jak to umí dnešní nejlepší fotomobily.

Současně ale nejde říci, že špatný snímek pořídí Huawei Mate 9 vždy. I ve zhoršených světelných podmínkách dokáže zaznamenat snímek detailní, ostrý a bez přehnaně se slévajících ploch. Nutno podotknout, že velmi bude záležet na stylu držení telefonu. Například v noci vás telefon i sám upozorňuje, že ostření bude probíhat déle a telefon je nutné držet co nejpevněji. Zde bychom si představovali lépe fungující stabilizaci.

Porovnání barevných a černobílých snímků

Jakmile se světelné podmínky zlepší, stačí nejen slunce, ale i dostatečné umělé osvětlení, stoupá citelně i kvalita fotografií. Plně se projevuje, že Mate 9 je schopen detaily vykreslit skutečně dobře. Bez větších problémů s ním také pořídíte makro snímky.

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka

Zatímco hlavní fotoaparát(y) se zdají být velmi zajímavé, čelní kamerka je věrna klasice. Nabízí maximální rozlišení 8 megapixelů a dnes nepostradatelný režim krásy, který lze naštěstí vypnout. Překvapí vás možné ikonka blesku, která nemizí ani po aktivaci čelního fotoaparátu. Ušetříme vás urputného hledání diody nad displejem. Žádná tam není. V režimu přisvětlení je totiž jen volba automaticky nebo vypnout. Při nedostatku světla se displej rozzáří bílou barvou, čímž lehce vylepší vaši noční selfie.

Prostředí aplikace fotoaparátu při aktivované čelní kamerce

Výsledné snímky nejsou špatné a 8 megapixelů se zdá jako cela dostatečné rozlišení. Nadále však platí, že fotografie z čelní kamerky se hodí pro prohlížení na displeji telefonu, případně ke sdílení na sociální sítě.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Záznam videa

Vůbec poprvé se v telefonu Huawei setkáváme se 4K rozlišením, po kterém uživatelé tolik volali. Žádný zázrak nicméně neočekávejte, jde o klasický záznam ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu, který na větší obrazovce nepůsobí nijak zvlášť plynule. Huawei si však může odškrtnout kolonku telefon s podporou vysokého rozlišení při záznamu videa. Mnohem důležitější je, že zůstalo zachováno Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Výsledkem je krásně plynulý záznam videa, kterému nechybí detaily a dobrou práci odvádí i stabilizace obrazu.

Prostředí videokamery

To však stále není vše. Mezi speciální režimy je i zpomalené video se 120 snímky za vteřinu a nyní bychom takřka mohli poprosit fanfáru, neboť záznam je prováděn ve Full HD rozlišení, což dnes stále není obvyklé. Při přehrávání si pak sami zvolíte, jaká část videa má být přehrávána zpomaleně.

Huawei Mate 9 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Huawei Mate 9 (testovací video) – 1080p, 60 FPS, exteriér

Huawei Mate 9 (testovací video) – 080p, 60 FPS, interiér

Huawei Mate 9 (testovací video) – 1080p, 60 FPS, noc

Za zapůjčení mobilního telefonu Huawei Mate 9 děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Huawei Mate 9

Kompletní specifikace
Konstrukce156,9 × 78,9 × 7,9 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx (5 120 × 3 840), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 960, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 18 990 Kč
Diskuze ke článku
Petas
Dle meho to foti prumerne. Nic zajimaveho na to, ze tam je napis Leica.
DeathStrokeCZ
Hooodně špatné fotky, srovnatelné s mobilem za 4k
AnonymousSovereign
Abych se přiznal, tak mě fotoaparát také zklamal - čekal jsem mnohem více. Včera jsem si byl v Alze vyzvednout objednané zboží a vzhledem k obrovskému návalu, jsem tam strávil asi 15 minut, a tak jsem měl dostatečný čas si vystavené Huawei Mate 9 prohlédnout. Po stránce designu vypadá skvěle a překvapivě ani nepůsobí nijak obrovsky. Čtečka otisků prstů dle mého funguje taktéž výborně a zdá se mi spolehlivější a rychlejší než na mém iPadu Mini 4 s 1. generace Touch ID. Překvapivě, umístění čtečky na záda telefonu není vůbec nepohodlné a naopak je to v mnohá případech lepší, než pokud je čtečka pod displejem. Čtečka ale bohužel neumí zařízení "probudit", a tak je nutné nejdříve stisknout vypínací tlačítko a až poté přiložit prst na čtečku. Každopádně abych se vrátil k fotoaparátu. Ten fotí opravdu rychle, ale když jsem si poté prohlížel fotky (sice z interiéru, ale alza je osvětlená jak prase), tak nevypadaly nijak dobře a po přiblížení jsem zjistit, že text je na půlce fotek rozmazaný.
AnonymousSovereign
A když se podívám na fotky ze zdejší galerie, tak kvalita fotek opravdu není nijak oslnivá. Je to velká škoda, protože jsem od tohoto telefonu očekával mnohem více. Jinak mě na telefonu zarazila ještě jedna věc. Konkrétně, že byla na telefonu zapnuta funkce, která je běžná u OLED displejů (mám takový pocit, že v názvu té funkce i bylo AMOLED) - tedy to, že po "vypnutí/zhasnutí" telefonu se zobrazí černá obrazovka s bílými hodinami, datem, atd. To mě dost překvapilo, protože Huawei Mate 9 má mít IPS panel a u těch je takováto funkce pouze žroutem energie. Dokonce jsem se šel podívat i do nastavení a informací o telefonu, abych si ověřil, že je tohle skutečně Mate 9 a ne nějaká speciální edice, atd., která vypadá stejně, ale má AMOLED displej. Mohli by se na toto, prosím, redaktoři podívat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze