Honor 6 živě z Berlína: nová značka startuje za 9 tisíc Kč

18

V Berlíně odstartovala nová značka telefonů Honor, za kterou stojí čínský Huawei. Honor ale bude, alespoň na venek, fungovat samostatně. Prvním telefonem je nadějný pětipalcový model se solidním výkonem i celkovou výbavou. Nabídne totiž procesor s osmi jádry nebo 3 GB RAM. Jaký je? To odhalí naše první dojmy a video přímo z Berlína.

Nová značka, známé železo

Název Honor je již dlouhou dobu synonymem pro známou řadu telefonů Huawei s Androidem, nejnověji čínský výrobce přinesl koncem června model Honor 6, který se nyní převléká do nového kabátu pod samostatnou značkou Honor, která bude působit zároveň s Huawei i na českém trhu a její název má být snadněji zapamatovatelný a vyslovitelný nejen pro české uživatele. Huawei chce ale zejména osvědčený koncept vytvoření samostatné atraktivní značky, se kterou se dá efektivně pracovat a cílit ji na konkrétní uživatele, tak, jako jsme to viděli například v případě OnePlus nebo v méně povedené formě u Nubií, za kterými stálo ZTE.

Huawei Honor 6
Berlínská tisková konference proběhla ve velkém stylu

Honor se například chce zaměřovat na dynamicky smýšlející mladé lidi. Značka bude komunikována zvlášť, má i vlastní web hihonor.com, stejně tak i sociální sítě. Huawei jednoduše chce Honor co nejvíce oddělit, na druhou stranu se nesnaží příliš skrývat, že to právě jeho počin.

Honor 6

Ani na telefonu nenajdete nikde logo Huawei, i když by tam klidně být mohlo. Prvotina nové značky je totiž v podstatě jen mírně upravený Huawei Honor 6, který se již v srpnu začal prodávat v Číně. Dnes představený Honor 6 má pod novou značkou podporu evropských frekvencí a pouze jeden slot pro SIM kartu. Jinak jsou telefony totožné. A jakou má výbavu?

Honor 6

Výborně vybavený pětipalec

Jak už jste se mohli dočíst z našeho preview, jde o velmi dobře vybavený telefon, navíc za solidní cenu. Jde o dnes běžný pětipalec, který nabídne příznivé rozměry díky relativně tenkým rámečkům kolem displeje, zejména pak pod a nad ním. Honor 6 není přehnaně tenký, v pase nabídne 7,5mm, což je jedině dobře, vešla se do něj totiž slušná 3 100mAh baterie a Honor přidává i rychlé nabíjení a slibuje i energetickou optimalizaci, tak aby telefon vydržel 2 až 3 dny při běžném používání nebo 8 hodin neustálého surfování na webu. Ultra Power Saving mode pak zajistí výdrž až 24 hodin při 10% nabití baterie.

Telefon se i přes hranatý tvar celkem dobře drží, i když tak jistý úchop jako u kulatých telefonů nezískáte. Design je jednoduchý, ale nepostrádá eleganci. Zajímavě vypadá boční lišta, která imituje kov. Telefon je celý plastový, ale dobře zpracovaný. Zamrzí jen nepraktická lesklá záda, která se velmi lehko poškrábou, mají ale hezkou jemnou texturu pod povrchem, která připomíná Nexus 4. Zatímco černá barevná varianta vypadá spíše usedle, bílá je elegantní a určitě se bude líbit nejen ženám.

Honor 6 – první dojmy

Potěší naopak 5palcovým IPS displejem s výborným FullHD rozlišením, což za cenu 9 tisíc korun stále není obvyklé. Displej potěší sytými barvami a výbornými pozorovacími úhly, zejména je ale s 441 ppi úžasně jemný a v tomto směru jde o jeden z nejlepších displejů na trhu. Chráněn je pak sklíčkem Gorilla Glass 3. generace. Slušný je také zadní fotoaparát s 13 Mpx a optikou se světelností f 2.0, jehož snímač vyrobilo Sony. Nabídne i pokročilé funkce, jako je například manuální zaostřování nebo možnost odděleného zaostřování a měření expozice, lákat bude také na rychlost focení. Honor 6 se veze také na vlně selfie, má totiž 5Mpx přední fotoaparát, který fotí velmi slušně a můžete s ním fotit i panoramatické selfies

Solidní výkon a prostředí od Huawei

Předností Honoru má být dlouhá výdrž díky baterii o kapacitě 3 100 mAh a také vysoký výkon. Honor 6 sice nenabídne tak špičkový čipset, jako Huawei Ascend Mate 7, ale i tak se může pochlubit solidním skóre kolem 40 tisíc bodů v AnTuTu. Výpočetní výkon zajišťuje tovární osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s technoloigí ARM big.little, tedy se 4+4 jádry. Grafickou kartou je pak Mali-T628 MP4. Velmi příznivou zprávou je nasazení 3 GB RAM paměti a kromě vnitřní 16GB paměti je k dispozici i slot pro paměťové karty microSD.

Příjemným bonusem je například i zahrnutí infraportu na horní straně, nechybí ani podpora LTE sítí (dokonce Cat 6), funkce USB host (USB on-the-go), bohužel ale výrobce nepřidal NFC.

Kapitolou samou o sobě je prostředí. Zde opravdu nečekejte žádné překvapení, na telefonu běží Android 4.4 s nadstavbou Emotion UI od Huawei. Zamrzí, že jde o starší verzi Emotion UI 2.3, tedy stejnou, kterou najdeme například v Ascendu P7, a nikoliv nejnovější EMUI s novým čistým designem, který jsme mohli vidět poprvé u tabletofonu Ascend Mate 7. Honor se na tiskové konferenci zavázal k updatům a dočkáme se i nového Androidu 5.0 Lollipop.

Cenou potěší

Honor 6 chce díky samostatné značce cílit na mladé uživatele. Na českém trhu bude dostupný již v průběhu několika dnů za cenu 8 999 Kč. Dostupný bude v černé i bílé barevné variantě, na českém a slovenském trhu nejprve pouze skrze Alza.cz a Alza.sk. V druhé vlně bude k zakoupení také u operátorů a u dalších obchodů. Honor chce už letos v Evropě prodat 2 miliony telefonů. Honor 6 je prvním telefonem nově vzniklé značky, za kterou stojí Huawei, později se dočkáme také dalších modelů. Cena je tak nasazena opravdu hodně příznivě, přesto však novinka své konkurenty i na českém trhu najde.

Technické parametry Honor 6

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 68,8 × 7,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 920, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:11 hodin
Dostupnostříjen 2014, 8 999 Kč
Diskuze ke článku
Josef Žilka
Josef Žilka
myslím že moc konkurentů co mají 3GB RAM a 3 100 mAh s tloušťkou 7,5mm, 16GB paměti + mSD, LTE sítě (i s Cat 6), 5Mpx přední fotoaparát a to vše pod 9 tisíc asi moc není.
8999
"dočkáme se i nového Androidu 5.0 Key Lime Pie" WFT?!
T10s
Jedná sa o novy produkt, ktory nema nic spolocne s Huawei. Odstranenim nazvu značky vykuzlili nový mobil/značku. :))))))) To marketingove oddelenie uz nevie ako predat dalsi obycajny mobil ake su na trhu desiatky. Uz aby prisla na trh nejaka nova technologia...na tie sucasne mobily sa neda pozerat.
KK
Dobrý den,

telefon je opravdu celý plastový? Žádná kombinace skla a hliníku s plastovými lištami?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze