Hamburger ve Windows 10: o tom, co bude jinak a dalších novinkách

47

Na konferenci BUILD 2015 tráví zástupci Microsoftu značnou část času diskuzí s vývojáři nad designem nových Windows 10. Ano, přesně tak, diskuzí, nikoliv pouze vysvětlováním. Microsoft pečlivě naslouchá a to, co se lidem v Insider programu nelíbí, vcelku pružně mění. A týká se to i mnohými nenáviděného hamburgeru. K jakému designu ve Windows 10 Microsoft tedy směřuje? Co bude jinak a co zůstane?

Microsoft si na sebe vzal s Windows 10 obří úkol. Úkol, který zatím nezvládl nikdo jiný na světě, a sice vytvořit jednotný systém s jednotným prostředím a designovým jazykem pro všechna zařízení – od malých telefonů až po obrovské televize. Design prostředí, ovládací prvky, logika a vše kolem se musí přizpůsobit nejen totálně odlišným velikostem displeje, ale i způsobu ovládání a určení jednotlivých zařízení.

Windows 10

To není chyba, to je vlastnost

Jinak se totiž ovládá dotykový mobilní telefon, jinak klasický notebook bez dotykového displeje a opět jinak Xbox. A s tím vším musí design celého prostředí a aplikací počítat. To už je samo o sobě velmi složité, Microsoft se to ale rozhodl ještě více zkomplikovat. Nebo zjednodušit, podle toho, jak se na to díváte. Vytvořil totiž veřejný Insider program, v rámci kterého obrovskému množství uživatelů přináší jednotlivé vývojové verze Windows 10 pro telefony i počítače, dlouho před dokončením, a to za jedním účelem. Zjistit, co se uživatelům líbí a co ne dlouho před vydáním finální verze. A tak se občas stává, že to, co Microsoft vymyslí, se nesetká s pochopením stovek tisíc testerů po celém světě a je potřeba vymyslet něco jiného. Nebo naopak.

Windows 10 na počítači...
... a na telefonu

V posledním testovacím sestavení Windows 10 pro počítače a tablety se například nedopatřením objevila průhledná nabídka start. Byla to chyba, Start měl být neprůhledný. Ale Microsoft dostal na tuto „chybu“ od té obrovské masy testerů tak pozitivní odezvu, že se průhlednost rozhodl mírně upravit a přidat jako vlastnost do současného sestavení.

Nenáviděný hamburger se změní. Někde i zmizí

A funguje to také opačně. Poměrně mnoho diskuzí, povyku a zklamání vyvolal příklon Microsoftu k takzvanému „hamburger menu“, což je tlačítko se třemi horizontálními linkami, které se nachází většinou v horní části obrazovky. Uživatelé Microsoftu vyčítají, že se jedná o velký odklon od stávajícího designu, jde o špatně přístupný a ovladatelný prvek, a to zejména na mobilech.

Outlook ve Windows 10
Hamburger je používán pro přepínání složek nebo účtů, důležité ovládací prvky budou ale opět v dolní části displeje

Jak k němu vlastně Microsoft došel a z jakého důvodu ve Windows 10 je? A bude se ještě něco měnit? To nám vysvětlil přímo na BUILDu 2015 v San Franciscu Albert Shum zodpovědný právě za design nových Windows.

Pro hamburger menu se Microsoft rozhodl kvůli jeho univerzálnímu použití. Je vidět všude, v mobilních webech, aplikacích a jde o snadno rozpoznatelný prvek, kteří uživatelé používají, když chtějí najít „něco dalšího“ – další obsah, rozcestník, nastavení, menu. Proto se rozhodl tento prvek Microsoft zakomponovat také do svých aplikací a Windows 10. To je vcelku logické a nelze mu to mít za zlé. K čemu má sloužit?

Windows 10 Outlook

V aplikacích bude sloužit k přepínání mezi složkami, výběru účtu nebo přístupu do podrobnějšího nastavení, tedy k činnostem, které neprovádíme tak často. Problémem ale je, že v současné době Microsoft do hamburger menu přesunul i důležité věci, které uživatelé používají často. Ty se po kritice bude snažit Microsoft přesunout do spodní části obrazovky tam, kde na ně byli uživatelé nejen Windows Phone zvyklí. Microsoft se i přímo na BUILDu setkal s kritikou, že není možné hamburger menu vysunout swipnutím tak, jako na iOS a Androidu a i toto chce Microsoft adresovat.

Windows 10 Outlook

Problémem je také to, že hamburger je nyní používán všude, na všech zařízeních s různými velikostmi obrazovky. I tam, kde to není potřeba. Na základě odezvy od testerů toto začíná Microsoft také adresovat a příkladem je aplikace Fotky. Zatímco u velké verze Windows 10 pro počítače a tablety zůstává hamburger menu pro snadné ovládání myší, u verze pro telefony hamburger zmizí a nahradí ho swipovací nabídka pro horizontální swipování tak, jak na to byli uživatelé zvyklí z Windows Phone po léta. Je to sice ústupek ze zcela jednotného vzhledu všech aplikací, ale benefitem bude snadnější ovládání na telefonu.

Zatímco na počítači hamburger menu zůstane, na telefonu zmizí a nahradí ho horizontální swipování

Návrat ovládání ve spodní části displeje

Microsoft také na základě odezvy uživatelů vrací zpět ovládací prvky do spodní části obrazovky, což je velká deviza Windows oproti Androidu a iOS, kde se většinou nacházejí neprakticky nahoře. Nový přístup je vidět v nových verzích aplikace Outlook – e-mailu i kalendáři. Všechny ovládací prvky jsou hezky ve spodní části, kde jsou dobře dostupné prstem i na opravdu velkých telefonech nebo malých tabletech. A podobný návrat k praktičtějšímu ovládání bychom postupně měli vidět i u dalších aplikací.

Lidé nejsou čtverce

Microsoft také představil svůj koncept kolem kruhových ikon osob, které se v nových sestaveních Windows 10 objevují. Ideou je, že uživatel hned na první pohled v prostředí rozliší, že se jedná o osobu, a to právě díky kruhové ikoně. Takto by měla vypadat dokončená aplikace lidé, s kruhovými ikonami, a jak vidíte, s ovládacími prvky v dolní části.

Windows 10 - kontakty
Kulaté ikony osob ve Windows 10

Microsoft také možná přehodnotí umístění adresního řádku v novém prohlížeči Microsoft Edge, který se nachází neprakticky v horní části, což je sice standardní umístění, u velkých telefonů nebo tabletů, ale i dotykových notebooků ale opět nepraktické. Opět to vychází z odezvy uživatelů.

Microsoft tedy pečlivě naslouchá a překvapivě rychle reaguje ne reakce obrovské masy testerů. Ukazuje se tak, že přístup takto masivního testování je správný, i když to samozřejmě pro Microsoft znamená mnoho práce navíc. Dokazuje to zároveň, jak rychle se Microsoft mění, jak se snaží přiblížit uživatelům a vývojářům. Kontrastem je nejen zkostnatělý přístup z minulosti, ale i přístup Googlu nebo Applu, kteří svoje systémy tímto způsobem nevyvíjejí.

Pokud tedy chcete ovlivnit, jakým způsobem budou Windows 10 vypadat, zapojte se do Insider programu a na jednotlivé novinky poskytujte zpětnou vazbu. Microsoft naslouchá víc, než si myslíte. A je to vidět.

Diskuze ke článku
rodneu
Velmi dobrý článek :)
Jan
Nevím co pořád řeší když ty jejich obludy ani jednou rukou nelze ovládat, tak nějaký hamburger nahoře je mi u zadele. U androidu je stejně dohromady s tímto typem nabídky spojené gesto od levého okraje které toto menu aktivuje, no problem. Lišta v prohlížeči ve spodní části je věc nad kterou kroutím hlavou, naprosto nepřirozené a neintuitivní. Nevím jestli jim napsat, že tyto věci jsou možná hezké, ale hlavním důvodem proč lidé WP nechtějí, je stejný jako u pc- otřesné ui v podobě dlaždic. W10 se líbí i mě protože metro je pryč a dlaždice ve start menu překousnu, ale jen na pc. Nechápu, já když se někoho zeptám, tak devadesáti procentům lidí se dlaždice nelíbí.
Ahmed Nakhadi
Ahmed Nakhadi
Další věc, který se mi nelíbí jsou ty nové barvy. Všude po svých aplikacích cpou své omalovánky. Design současného WP je dle mého názoru prostě to nejlepší, co může být. Design aplikací se blíží Material Designu od Googlu, design a ovládání je můj důvod přechodu na WP. No prostě Android s WP launcherem. Já neustále říkám, že skloubit ovládání PC, tabletu a mobilů v jeden designový směr nejde, tak aby byl pro všechna zařízení ergonomicky pohodlný. Aby se něco lépe ovládalo na tabletu, musí se udělat ústupek na mobilu. A proč? Nikomu nikdy nevadilo, že mobil se ovládá jinak než PC.

Abych to shrnul, na PC budou aplikace, které nepůjdou moc dobře ovládat myší, ale nebude to tak hrozné. Na tabletu to bude skvěle ovladatelné. A na mobilu to bude muset ustoupit, aby se to i na PC ovládalo lépe.
PetrM
Design W10 je jeden velkej FAIL. Nelogicky michaji styly a design ios, android s WP a doufaji ze z toho vyleze neco pouzitelne. Brr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze