Gelex: česká logická hra plná žvatlajících želatinových potvůrek
recenze

Gelex: česká logická hra plná žvatlajících želatinových potvůrek

3

Určitě sami víte, že i čeští herní vývojáři jsou dostatečně šikovní na to, aby se prosadili v zahraniční konkurenci. Povede se to i hře Gelex, který byla znovuvydána po více než třech letech? Jde o povedenou logickou hru, ve které musíte seskupovat stejnobarevné želatinové potvůrky.

Dnes si představíme českou logickou hru Gelex, kterou naprogramoval vývojář Pavel Barák a vychází pod hlavičkou společnosti Handjoy, která specializuje mimo jiné na reklamní hry. Ale nebojte se, Gelex žádnou reklamní hrou není, jedná se o povedenou hru, ve které bude hrát hlavní roli hmota Gelex (odtud vznikl i název celé hry), kterou omylem vynalezl lehce potrhlý fyzik Alex.

Gelex je hmota připomínající želatinu, jen má navíc oči a pusu, věčně neco žvatlá a neustále se množí. Aby se této hmoty Alex zbavil, vynalezl speciální odpařovací stroj, který umí Gelex nekompromisně zničit. Vy tento stroj budete obsluhovat, vaším cílem je zničit co nevíce této hmoty.

Možná jste hru už někdy viděli

Na začátek si musíme říct, že hra Gelex není na App Store žádnou novinkou. Poprvé se na něm objevila někdy před třemi a půl lety. Před nedávnem ji autor z App Store zcela stáhl a přepracoval její grafiku, která nyní podporuje nejen retina rozlišení iPhone 4/4S, ale i rozlišení iPhonu 5. Současně byla vydána HD verze pro iPad. Mimo grafiky ještě byla přidána integrace do Game Center, své nejlepší skóre a úspěchy nyní můžete sdílet s přáteli.

Gelex je typ hry, která je označovaná jako "match three". Musíte dát k sobě tři stejně zbarvené kousky hmoty, které poté zmizí, a uvolní místo ostatním. Hmota padá z horní části hrací plochy a pokud se vám nepodaří ji průběžně dostatečně rychle odstraňovat, tak hra končí. Musíte hmotu odstraňovat tak rychle, aby se nedostala nad úroveň, která je vyznačena tenkou čárou, "život" máte jen jeden.

Pro ovládání stačí dva prsty

Ovládání hry je velmi jednoduché, stačit vám k tomu budou dva prsty. Kostičky vždy padají spojené do třech, můžete je jako celek libovolně otáčet, stačí přejet po displeji dvěma prsty. Jeden prst slouží k přesunu kostiček doleva nebo doprava. Kostičky vlivem gravitace padají dolů, jakmile spadnou (respektive jakmile uplyne modrý ukazatel času v levé části hrací plochy), začne padat trojice kostiček další.

Želatinová fyzika kostiček obohacuje hru

Díky "želatinovému" materiálu kostiček je hra obohacena o zajímavý fyzikální prvek, kdy se po dopadu kostičky ještě odrazí od těch ostatních a zároveň mnohdy naruší jejich seskupení, můžete tohoto elementu efektivně využívat a navzájem je strkat a přeskupovat.

Jakmile se dotknou navzájem tři kostičky stejné barvy, tak během chvilky zmizí, zbylé kostičky spadnou dolů. Je možné tímto způsobe vytvářet i řetězové reakce, za které dostáváte více bodů.

Žádné in-game nákupy

Hra Gelex není zdarma, verze pro iPhone stojí 1,99 dolaru, iPad verze je ještě o dolar dražší. Na mobilní hru to není zrovna málo, přijatelnější by byla cena 0,99 dolaru, která je u podobných her obvyklá. Na druhou stranu je zde i jedna pozitivní věc, hra neobsahuje žádné in-game nákupy, což je nešvar většiny nových her.

Hru můžete mít zdarma

Pokud byste hru chtěli a nemáte na ni peníze, nabízíme vám možnost její iPhone verzi získat zdarma. Díky tvůrci hry pro vás máme 5 promo kódů do App Store, které v průběhu 24 hodin rozdáme na našich sociálních sítích (Facebook, Twitter, Google+). Takže nás nezapomeňte sledovat, ten nejrychlejší vždy vyhrává.

Závěr

Gelex je povedenou českou logickou hrou, ve které hrají hlavní roli různobarevné želatinové kostky. Její "match three" koncept není sice nijak originální, vyvažuje to však dobře provedené fyzikální zpracování, kdy se tyto pružné kostky od sebe odráží, což činí hru o jeden řád zajímavější. Pro hráče může být na druhou stranu překážkou cena hry a pouze jeden herní režim, z této hry by se dalo jistě vytěžit mnohem více.

Stáhnout Gelex

App Store

Hodnocení
80%
Klady
  • Integrace s Game Center
  • Nově optimalizováno pro retina displeje
  • Povedená želatinová fyzika
Zápory
  • Cena
  • Pouze jeden herní mód
  • Navzdory českému původu není v češtině
Diskuze ke článku
jirka
pěkný želatinky :) takový hry mám rád, škoda že se k tomu musí přikoupit iCrap
Jerry
To je dobrý, udělá to čech a není to v češtině. Tak ten je určitě hrdej ze je čech když tam nedá češtinu..
JirkaH
zoufalost :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze