Eltrinex HD-1000: Kapesní multimediální přehrávač
recenze

Eltrinex HD-1000: Kapesní multimediální přehrávač

1

Kapesní multimediální přehrávač Eltrinex HD-1000 nabízí integrovaný audio i video rekordér a foto databanku. Slouží jako alternativa k přenosnému DVD nebo HDD rekordéru. My jsme otestovali verzi se 120 GB, která je tou nejmenší prodávanou. Maniaci přes data ocení i větší 250 GB, 320 GB a 500 GB verzi. Nechybí FM rádio, podpora přímého tisknutí či zálohování dat z paměťových karet.


Oficiální fotografie - Eltrinex HD-1000

Technické parametry

Rozměry148 x 76 x 27 mm
Hmotnost328 gramů
Displejaktivní, TFT, rozlišení 800 x 480 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 4,3“
Podporované operační systémyWindows 2000 SP3 +, Windows XP / Windows Vista, Linux kerne 2.4 +, Mac OS 10.0.1 +
Přenosný přehrávač videapřehrává Motion-JPEG v AVI a MOV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 a Xvid
rychlý posun vpřed (FF), vzad (REW), pauza, atd.
Digitální hudební přehrávačpodpora formátů MP3, WMA, WAV, AAC a OGG
ID3 Tag skladby
7 verzí konfigurace ekvalizéru (Normal, Classic, Bass, Dance, Rock, Live a Treble)
podpora playlistů ve formátu M3U
Prohlížeč fotografiípodpora formátů JPEG, BMP, TIFF, GIF a také RAW
přiblížení zoomem nebo pootočení o 90 stupňů
zobrazení EXIF informace - světelnost, rychlost závěrky, ohnisková vzdálenost, atd.
HDD rekordér – nahrávání videanahrává video z TV, DVD, settop boxů atd., které disponují AV-OUT výstupem
kvalita nahrávky: rozlišení až 720 x 480 px s 30 snímky za sekundu
formát videa: MPEG4
formát zvuku: AAC
Integrované FM rádioautomatické vyhledání, uložení 18 stanic, záznam rádiového vysílání přímo na pevný disk přehrávače
Multiformátová čtečka karetpaměťové karty - Memory Stick, Memory Stick Pro, Compact Flash, Secure Digital, MultiMediaCard a navíc 4 formáty, kterými jsou Mini-SD, MS Duo a MS Pro Duo (s adaptérem) a RS-MMC.
přenos dat mezi PC a HD-1000 je zajištěn pomocí vysokorychlostního portu USB 2.0.
po připojení k PC jako externí čtečka paměťových karet nebo přenosný pevný disk
Záloha dat z paměťových karetfunkce přímého uložení dat z paměťových karet do své paměti
přenosová rychlost (v případě 1 GB CF karty a podporu protokolu Ultra DMA): až 10 MB/s
Režimy pro zálohování datzáloha celé karty na pevný disk HD-1000, nebo zálohovat pouze digitální fotografie (které přístroj na kartě automaticky vyhledá), zkontrolovat integritu dat na základě předlohy nebo rychle zobrazit zálohované fotografie
Tisk fotografiífunkce PC Bridge – tisk fotografií bez nutnosti připojení k PC
Pracovní teplota0° - 70°C
Baterie a výdržLi-Ion 2500 mAh
Doba přehrávání (MP3): 10 hodin

V krabici naleznete:

  • manuál
  • Eltrinex HD-1000
  • AV kabel (AV vstup)
  • napájecí adaptér 230V
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • obal

Pokud bychom hledali výrobce harddiskových přístrojů, pak Eltrinex by mezi nimi zcela jistě byl na předních příčkách. Po oblíbeném modelu HD-900 přichází HD-1000, které se vyrábí v kapacitách hardisku 120 GB až po největší 500 GB. Tolik prostoru většina z nás nejspíše nevyužije, ale minimálně otestuje další funkce, kterými se přístroj honosí. Vezměme to však pěkně popořádku, než se k funkcím dostaneme.

Přístroj Eltrinex HD-1000 si sebou do kapsy nejspíše brát nebudete, jeho hmotnost 328 gramů je vysoká. Také rozměry jsou uzpůsobené obsahu, 148 x 76 x 27 mm. Přední strana nese veliký 4,3“ displej s rozlišením 800 x 480 px, položený pod úroveň krytu. Poškrábat by se tedy neměl. Tyto parametry displeje bohatě stačí na sledování filmů či prohlížení fotografií. Hlavní ovládací prvky se nacházejí po pravé straně vedle displeje – pětisměrný joystick a čtveřice tlačítek. Nad nimi je integrovaný reproduktor, pod nimi LED dioda informující o zapnutí přístroje a mikrofon.

Eltrinex HD-1000 je vyroben z kvalitního matného plastu, zřejmě tvrzeného, působí robustně, zároveň však poměrně odolně. Spodní hrana telefonu obsahuje konektor miniUSB a vstup pro síťovou nabíječku. K baterii Sanyo UR8650F o kapacitě 2 500 mAh se dostaneme také zespodu přístroje, a to odklopným krytem. Výrobce udává něco kolem hodin výdrže v pohotovostním režimu, při přehrávání videa hodin. Pravý bok přístroje má k dispozici tlačítko zapnutí/vypnutí, mikrospínač reset pro neobvyklé situace a přesuvné tlačítko k zamknutí kláves. Levá hrana je na tlačítka či porty skoupá, za to horní má co nabídnout. Dvojice slotů na paměťové karty typu Compact Flash, Memory Stick, Memory Stick Pro, Secure Digital, MultiMediaCard a 4 další formáty Mini-SD, RS-MMC, MS Duo a MS Pro Duo s adaptérem. Oba sloty jsou kryty lehce vyklápěcími umělohmotnými dvířky. Kromě slotů zde najdeme ještě 3,5 mm Jack konektor pro připojení libovolných sluchátek a video vstup/výstup.

V základním balení najdeme kromě přístroje Eltrinex HD-1000 také síťovou nabíječku, kožené pouzdro (poměrně těsné), AV kabel, USB kabel s dvojitou koncovkou, hadřík na očištění displeje a klasická pecková sluchátka s výměnnými molitanovými návleky.

Zapnutí přístroje trvá velmi krátce, něco kolem 5-10 sekund. Hned poté se vám na displeji v levé části zobrazí patero možností, ze kterých konkrétně vybíráte. Zhora dolů je to sekce prohlížeč, rádio, rekordér, záznamník a volby. Přesun a potvrzování pozic se realizuje zmíněným joystickem. Projděme si nyní jednotlivé sekce podrobněji. Prohlížeč, nebo-li první volba, v sobě ukrývá obsah pevného disku. Ten je rozdělen do smysluplných kategorií a každý v něm nalezne to své, uložené. Trochu jsme se na začátku zalekli „vrnění“ přístroje, avšak v případě použitého harddiskového média v útrobách se tomuto jevu nesmíme divit. Zobrazení souborů nastavíte buďto na ikonky, nebo názvy. V situaci, kdy do jednoho ze slotů pro paměťové karty zasunete kartu, nabídne se vám vedle harddiskového média i to paměťové. K zálohování média budete ihned vyzváni, popř. k pouhému stáhnutí fotografií nebo neprovádění žádné akce. Rychlost kopírování se pohybuje většinou přes 5MB/s. Fotografie se zobrazují v prohlížeči šikovně v miniaturním náhledu místo ikonek podle přípony souboru. Vy takto nemusíte při vyhledávání otevírat každou fotografii zvlášť.

Přístroj si hravě poradí s fotografiemi, o čemž svědčí podpora formátů (JPEG, TIFF, GIF, BMP a RAW). V režimu prohlížení se zobrazují náhledy, takže nemusíte každou fotografii zvlášť načítat na celý displej. Zaujala mě minimální prodleva při otevírání i větších fotografií o velikosti až několika MB. Koho by zajímaly podrobnosti o fotografii, pak uvítá možnost číst EXIF data, v nichž nalezne např. ohniskovou vzdálenost, světelnost, pořizovací přístroj atd. Každou fotografii je možno přiblížit, a to až v sedmi úrovních, pomocí dvojice tlačítek + a -. Někomu se bude hodit prezentace fotografií s různými přechodovými efekty, někomu jinému zas přímý tisk fotografií na vaší tiskárně. Mnoho užitečných funkcí, opravdu.

Hudební přehrávač nabízí tradiční funkce jako v případě klasických „mptrojek“. Přehrává formáty MP3, WAV, WMA, AAC a OGG, navíc nemá problém s ID3tagy a vytvářením playlistů. Zvuk není zkreslený v žádném ze sedmi režimů, jeden navíc si může nastavit sám uživatel. Mezi režimy přehrávání neschází - opakovat vše, opakovat skladbu, náhodně, přehrát vše. Oceňuji možnost přepnutí přehrávače na pozadí, čímž mohu pokračovat v práci např. s fotografiemi. Výrobce uvádí u každé z nich tyto parametry.

Přehrávání MP3

  • 48 KHz / 384 kbps / MP3 / MPEG1-L1,2,3, MPEG2-L1,2
Přehrávání WAV
  • 48 KHz / 1536 kbps / WAV / linear, aLaw, uLaw, ADPCM GSM610
Přehrávání WMA
  • 44.1 KHz / 320 kbps / WAV / WMA 7,8,9
Přehrávání AAC
  • 48 KHz / 320 kbps / M4A, AAC / MPEG4 LC-AAC
Přehrávání OGG
  • 48 KHz / 320 kbps / OGG, FLC / Ogg Vorbis

V případě, že potřebujete vyřešit otázku nahrávání videa z DVD, TV nebo jiných přijímačů, tak vás rozhodně potěší rekordér. Klasicky zobrazuje na displeji čas pořízeného záznamu a celkový čas zbývající do vyčerpání kapacity hardisku. Dobré je, že si můžeme sami zvolit úložiště nahrávky (harddisk nebo paměťová karta). Kvalita záznamu ve formátu MPEG-4 může být následující: 320 x 240 PSP, 320 x 240 normální, 640 x 480 normální, 640 x 480 ostrý a 720 x 576 lepší. Vítáme funkci plánovače, která umožňuje přesně nadefinovat kdy, jak dlouho a v jaké kvalitě se bude nahrávat.

K této části přiřazujeme ještě FM rádio s pamětí na 2 x 9 stanic. Nahrávat z něj můžete ve formátu AAC, přičemž vidíte spektrální analyzér pomáhající s úrovní zvuku. Nezapomeňte nejdříve připojit sluchátka, které vám budou sloužit jako externí anténa. I v případě rádia můžete využít minimalizaci na pozadí. Režim záznamník umožňuje nahrávat přes line-in vstup dalšího externího zařízení nebo klasicky ze zabudovaného reproduktoru. Kvalitu nahrávky definujete buďto 16, 24 nebo 32 kHz. Záznamník má podobnou funkci spektrálního analyzéru pro úroveň hlasitosti.

Přehrávač videí je také naprostou špicí, vždyť si poradí s mnoha formáty (Motion-JPEG v AVI a MOV, Xvid, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4). Přehrávání je plynulé a výborně sledovatelné na obrovském displeji. Nastavit lze režim obrazu (celý displej, 50% nebo vyplnění displeje), jeden ze tří druhů režimu audio (stereo, levý, pravý kanál), jeden ze čtyř přehrávacích režimů či vytvářet playlisty. Oceníte i rychlý přesun ve filmech. Výrobce v případě videa uvádí podobnou tabulku, jako u hudebního přehrávače.

Přehrávání Motion-JPEG (rozlišení / audio / formát)

  • 720 x 480 px @30fps / PCM / MOV, AVI
Přehrávání MPEG-1 (rozlišení / audio / formát)
  • 720 x 480 px @30fps / MPEG1 / MPG, DAT
Přehrávání MPEG-2 (rozlišení / audio / formát)
  • 720 x 480 px @30fps / MPEG1, AC3 / MPG, VOB, MOD
Přehrávání MPEG-4 (rozlišení / audio / formát)
  • 720 x 480 px @30fps / AAC, MPEG / MP4, MOV, AVI
Přehrávání XviD (rozlišení / audio / formát)
  • 720 x 480 px @30fps / AAC, MPEG1 / AVI

Závěrem bychom měli v prvé řadě výrobce pochválit za kvalitní přístroj, se kterým se v dnešní době neztratíte, naopak v mnoha ohledech předčí vaše očekávání a bude velmi přínosným. Přeci jen, rychlý přesun fotografií z fotoaparátu někde na rozpálené pláži a jejich okamžité prohlížení na HD-1000 se může hodit. Stejně tak nahrávání předem definovaných hodin z připojených zařízení. Výdrž sice neoslní, nicméně je potřeba vzít v potaz fakt, že se jedná o hardiskový přístroj, v němž pracuje mnoho součástek, které jednoduše odebírat energii musejí. Proto je výsledných 10 hodin hudební produkce při vypnutém displeji poměrně slušný výkon.

Diskuze ke článku
tataS
Tato databanka je identická s Vosonic NP8860, který je výrobce. Originál
se zde prodává za cca 8900,-Kč. Dal jsem se zlákat a jelikož mám starší typ 8360, který má PictBrigs a AV výstup a tady to také inzerovali i na
obalu a v návodu. To je ovšem lež a fotky nejde dělat a taky z toho žádný
AV výstup nejde. To má až novější model 8870, který ještě tady není v prodeji. Korespondoval jsem s technickou podporou Vosonicu v Tajpei na TW,kteří si nechali poslat fotky jak to mám a s čím zapojené a od té doby (11.2008) se nikdo neozval a začali dělat nový model. Já jsem udělal kravál na prodejně, kde mi to vzali zpět a dovozce to stáhl z prodeje, protože to je na nic. Záznam videa je omezen pouze na 1hod u
všech modelů. Obávám se, že toto je přesně to samé a Vaše údaje jsou
lživé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze