DxOMark má vítěze v kategorii telefonů s jedním fotoaparátem! Uhádnete výsledek?

11
DxOMark má vítěze v kategorii telefonů s jedním fotoaparátem! Uhádnete výsledek?
  • Fotoaparátu se dostalo pochvaly za správné vyhodnocení expozice za jakýchkoliv světelných podmínek, široký dynamický rozsah a ideální poměr mezi digitálním šumem a úrovní detailů
  • U videa byl oceněn hlavně široký dynamický rozsah, skvělá optická stabilizace a bezproblémový autofocus

DxOMark, známý svými podrobnými testy fotografických schopností dnešních smartphonů, přináší zajímavý poznatek z pomalu zanikající kategorie telefonů s jedním (hlavním) fotoaparátem. První cenu za nejlepší (mono) fotoaparát získal se 101 body iPhone Xr.

Apple iPhone Xr

Podle hodnotitelů se Apple obratně vypořádal s absencí druhého senzoru, který ve většině případů slouží pro vytvoření rozmazaného pozadí („bokeh“ efektu). S tím se výrobce popral pomocí softwaru, který rozezná objekt v popředí a pozadí efektně rozmaže. Software si však pochopitelně neporadí s chybějícím teleobjektivem – nedokáže plnohodnotně nahradit optický zoom. Fotoaparátu se dostalo pochvaly také za správné vyhodnocení expozice za jakýchkoliv světelných podmínek, široký dynamický rozsah a ideální poměr mezi digitálním šumem a úrovní detailů a bezproblémový autofocus.

U videa byl oceněn hlavně široký dynamický rozsah, skvělá optická stabilizace a opět autofocus. Skvělou kameru cenově nejdostupnějšího iPhonu Xr podle nás může překonat ještě o něco lepší fotoaparát Pixelu 3 (XL). Na jeho otestování se DxOMark v současnosti chystá. Co si myslíte vy?

Technické parametry Apple iPhone Xr

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A12 Bionic, CPU: 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 942 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:27 hodin
Dostupnostříjen 2018,
Diskuze ke článku
Jarda
Ve dne fotí dobře kde co i ty levné. Dobrý mobil se ukáže za šera a tmy. Tam je každý IPhone v prdeli
Nwm
Ale v testoch nie je Google Pixel 3, podľa mňa by to mal vyššie skóre, kvôli nočným záberom
Lukáš
Já si myslím, že je to putna. Fotoaparát není hlavní parametr podle kterého vybírám telefon a současné top modely fotí dobře. Už mi to příjde skoro jako honění čísel v benchmarcích antutu apod.. Jsem rád, že se dnes ještě dělají telefony s jedním fotoaparátem. Sám mám S9ku, je hezky kompaktní, na telefon dělá hezké fotky. Víc nepotřebuji, na focení mám jednopalec, jehož kvalita je na míle jinde.
Phalanx
Dle mého je takovéto kategorizování zbytečné. Jako uživatele mne nezajímá, jestli má telefon jeden, dva nebo více objektivů, ale jak kvalitní fotky dělá. Dnes je trend víceobjektivových zařízení protože zkrátka fotí lépe a žebříček top5 na DxO to jasně potvrzuje. To, že zařízení za 20k+ má jen jeden objektiv poukazuje pouze na nenažranost výrobce..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze