Displej takřka kolem dokola. To je chlouba nového Xiaomi Mi MIX Alpha

16
Displej takřka kolem dokola. To je chlouba nového Xiaomi Mi MIX Alpha
Fotografie: Xiaomi
  • Xiaomi šokovalo novinkou, která má displej kolem dokola
  • Díky tomu nepotřebuje zvláštní čelní fotoaparát, hlavní snímač má 108 megapixelů
  • Nasazen je Snapdragon 855+, 512GB paměť a nechybí podpora 5G
  • Xiaomi novinku prezentuje jako koncept, v omezeném množství se však prodávat bude

Xiaomi dnes představilo vlajkový model Mi 9 Pro 5G. To hlavní však v rámci tiskové konference mělo teprve následovat. Generální ředitel Lei Jun totiž všem přítomným předvedl koncept zvaný Xiaomi Mi MIX Alpha. O tomto kousku se spekulovalo a mělo jít o telefon s velmi zahnutým displejem. Realita je ve skutečnosti mnohem působivější. Displej se totiž vine kolem dokola celého telefonu a přerušuje jej jen tenký pruh na zadní straně, kam jsou zasazeny fotoaparáty. Ano, displej je na celé čelní straně, bocích a z větší části i na celé zadní straně. Samotný výrobce vše prezentuje tak, že displej zabírá přes 180 % čelní plochy.

Xiaomi Mi MIX Alpha

Xiaomi na svém novém konceptu prezentuje, jakých technologických možností je schopno. Tělo Mi MIX Alpha je z titanu, který je sice mnohem dražší než běžně používaná ocel, avšak zásadně pevnější. Displej vinoucí se kolem dokola zcela vymazal jakékoliv památky po klasických tlačítkách. Odemknutí či regulace hlasitosti je svěřena displeji a gestům. Jelikož je displej i na zadní straně, telefon nepotřebuje žádný čelní fotoaparát. Pro potřeby selfies snadno využijete sestavu tří fotoaparátů na zadní straně a náhled scény se zobrazí v zadní části zobrazovače.

Hlavní fotoaparát pak rozhodně stojí za zmínku: jde o 108megapixelový snímač vzniklý spoluprací Samsungu a Xiaomi. Tento nový modul sdružuje pixely do mřížek 2×2, což výrazně napomáhá při fotografování v horších světelných podmínkách. Výsledkem budou snímky ve 27megapixelovém rozlišení. Nový senzor je také s velikostí 1/1,33" neobvykle velký na poměry mobilních telefonů, což by opět mělo přispět k vyšší kvalitě fotografií.

Xiaomi Mi MIX Alpha

Pokud jde o klasické specifikace, řadilo by se Mi MIX Alpha mezi absolutní špičku s procesorem Snapdragon 855+, 12GB operační pamětí nebo 512GB úložným prostorem. Nechybí podpora 5G a rychlé 40W nabíjení baterie o kapacitě 4 050 mAh. Kapacita baterie nemusí vypadat příliš dostatečně s ohledem na to, že je displej vlastně kolem dokola. Zdá se tedy, že panel bude vždy aktivní jen z nějaké části a pokud jej budete používat na čelní straně, zadní strana bude vypnutá.

Xiaomi dnes velmi pěkně demonstrovalo, jakým technologickým směrem by se v brzké budoucnosti mohlo ubírat. Mi MIX Alpha je jednoznačně příjemným zpestřením, byť samozřejmě může vzbuzovat otázky o praktičnosti, odolnosti a komfortu používání. Samotný výrobce vše prezentuje jako koncept, což znamená, že se v tuto chvíli nepočítá s klasickou masivní produkcí. Xiaomi v letošním roce spustí maloobjemovou výrobu Mi MIX Alpha a novinka se dostane jen několika vyvoleným uživatelům za přibližně 2 800 dolarů, což je v přepočtu více než 75 tisíc korun s daní.

Xiaomi Mi MIX Alpha

Pokud vás zklamal fakt, že jde pouze o koncept, máme tu nadějný závěr. Před lety Xiaomi jako koncept uvedlo i Mi MIX, který vlastně jako první odstartoval bezrámečkovou éru. A jak všichni víme, i Mi MIX se nakonec dostal do prodeje a následující generaci již nebylo vůbec problém sehnat.

Technické parametry Xiaomi Mi MIX Alpha

Kompletní specifikace
Konstrukce154,4 × 72,3 × 10,4 mm, 241 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 7,92" (2 088 × 2 250 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,96 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 75 000 Kč
Diskuze ke článku
Mio
Tak tohle je asi nejzajímavější kousek tohto roku a už se těším na první recenze :)
Lukáš Hejda
Lukáš Hejda
Naposledy upraveno: 24. 9. 2019 12:11
To raději Huawei mate x. Když se neotevře, tak má tyky displej dokola. Anebo nubii z20, která je asi praktičtější a hlavně o dost levnější.
Pepe
Takže Xiaomi nevydá regulérního nástupce Mix 3?? To doufám ne... Opravdu rád bych upgradoval svůj Mix 2.
Václav Šafr
Václav Šafr
Zajímá mě jak bude vypadat kryt ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze