Digitální ALBUM: český výrobek, který dostává svět
recenze

Digitální ALBUM: český výrobek, který dostává svět

3

Věděli jste, že existuje zajímavé řešení, jak mít stále u sebe tisíce fotografií? Řeč není o cestovní brašně s notebookem, nýbrž o praktické digitální fotogalerii. Díky ní si můžete vzít své fotografie kamkoli bez nutnosti vláčet těžký notebook či kabely na propojení fotoaparátu s jiným zařízením. My jsme tento český skvost otestovali.

Vaše fotografie můžete stáhnout z digitálního fotoaparátu přímo do digitálního Alba. Navíc digitální fotogalerie pojme až 20 tisíc fotografií a má slušnou výdrž na jedno nabití, jen těžko byste hledali vhodnější nástroj umožňující okamžitou a pohodlnou prezentaci digitálních snímků v libovolném čase a na libovolném místě. Tuto šikovnou pomůcku vyráběnou v Česku nabízí firma DigiPlus.cz pod stručným názvem ALBUM.

Digitální ALBUM: český výrobek, který dostává svět

Technické parametry

Rozměry 19,5 x 11,3 x 1,42 cm
Hmotnost 408 gramů
Materiály červený hliník, černá kůže
Podporované formáty JPEG
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 800 x 480 px, 130 DPI, rozměry 152 x 91 cm, úhlopříčka 7“
Paměť 4GB vnitřní, slot pro paměťové karty SD/MMC
Datové funkce USB 2.0, miniUSB
Výdrž 2,5 hodiny bez připojené nabíječky
Cena a dostupnost 4 495 Kč (k 17. prosinci 2008)
4. čtvrtletí 2008

Digitální ALBUM: český výrobek, který dostává svět

Obsah balení

V krabici s digitálním fotoalbem se nachází síťový adaptér, propojovací USB kabel, CZ/AJ návod, redukce do zásuvky GB, USA.

ALBUM je vyrobeno tak, aby uspokojilo faktické nároky spotřebitelů, jak na ovládání, tak i na účelnost a design. Pochází ze společné dílny Ing. Dalibora Dědka a Dominiky Nell Applové, která je známá svým angažmá ve společnosti Apple, jež v posledních letech mimo jiné způsobila revoluci v oblasti digitální hudby prostřednictvím přenosných přehrávačů iPod. „S naším ALBEM nepotřebujete počítač, protože si můžete snímky stáhnout do ALBA přímo z fotoaparátu a hned si je prohlížet. Datované adresáře poskytují náhledy, takže orientace je velmi přehledná a intuitivní, že by ji měla zvládnout i starší generace. ALBUM je tak optimální pro všechny, kdo chtějí mít svoje fotografie k dispozici kdykoliv a kdekoliv,“ říká Dominika Nell Applová.

Vzhled a konstrukce: najdete prvky „jablka“, nebo ne?

Rozměry ALBA jsou 195 x 113 x 14 mm, hmotnost 408 gramů. Všechny porty a ovládací prvky, vyjma trojice tlačítek na přední straně, nalezneme na levém boku. Konkrétně jde o tlačítko zapnutí/vypnutí přístroje, slot na karty SD/MMC, klasické USB, miniUSB, port pro nabíječku a LED dioda upozorňující v případě zapnutého přístroje, i při jeho nabíjení. Zbylé hrany přístroje jsou holé. Zadní strana má jednak povedené zbarvení s nápisem „album“, ale i kožené pouzdro, o němž si povíme více v některé z dalších částí recenze.

Přístroj, pokud tomu tedy tak můžeme říkat, vydrží až 2,5 hodiny provozu bez připojení do sítě. Nabíječka navíc umožňuje měnit redukce do zásuvky, takže se s ALBEM neztratíte ani jinde ve světě.

Displej a zobrazení: vypadnou vám oči z důlků

K vydařenému vzhledu dopomáhá i kvalitní TFT displej s úhlopříčkou 7“, který se chlubí rozlišením 800 x 480 px, vyjádřeno rozměry 152 x 91 mm. Nemůžeme zde popsat naprosto každý pocit, ale garantujeme opravdu nevšední podívanou po zapnutí ALBA. Snímky se zobrazují ve standardní velikosti pohlednice, tedy 10 x 15 cm, navíc mají výborný kontrast a i úhel sledování je daleko za 100 stupni. K šetrnému zacházení s displejem je určeno kožené „pouzdro“, které jej chrání před odřením a podobnými patáliemi, zároveň však slouží i jako podpěra při nutnosti ALBUM postavit a sledovat fotografie.

Prostředí a ovládání: jednoduše, jednodušeji, nejjednodušeji

Ovládání ALBA zajišťuje trojice tlačítek a je natolik snadné, že se s ním naučí pracovat opravdu každý, v jakémkoliv věku. Kromě pouhého listování mezi snímky je k dispozici také intuitivní menu, kde si lze nastavit různé parametry a funkce pro zobrazení (například ořez fotografií, spuštění prezentace), stejně jako provádět mazání snímků nebo jejich kopírování do externího zařízení. ALBUM je přenosné, a proto je vybaveno stylovým koženým pouzdrem.

Paměť, připojení a funkce fotoalba: najděte nepřipojitelné zařízení, takové snad není

Vnitřní paměť ALBA činí rovné 4GB, navíc rozšiřitelná paměťovými kartami SD (až 16GB), což znamená prostor k uložení až neuvěřitelných 20 000 fotografií. Snímky můžete stahovat nejen z fotoaparátu, ale díky integrované čtečce i přímo z paměťových karet typu SD, ale i z různých externích úložišť, která podporují USB připojení. Tímto zařízením může být například externí flash paměť, externí pevný disk, počítač nebo jiné ALBUM. Všechna uvedená zařízení lze použít nejen pro stahování, ale i pro kopírování fotografií z ALBA na externí úložiště.

Zhodnocení: výborná kapesní fotogalerie „made in Czech“

Hned od chvíle, kdy jsme rámeček obdrželi, jsme byli hodně nadšeni z kvality zobrazování fotografií, s jakou ostrostí si 7“ displej pohrává. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se jednalo o český výmysl a realizaci. Opak je ovšem pravdou, za vznikem tohoto unikátu, ke kterému připojíte ledajaké zařízení přes USB, miniUSB nebo řadu paměťových karet, stojí Ing. Dalibor Dědek, za estetickou formou poté Dominika Nell Apllová. Celková vnitřní paměť včetně rozšiřitelné části paměťových karet až 20GB je úctyhodná, dostatečná. Za cenu nad 4 tisíci korun se opravdu vyplatí toto digitální ALBUM zakoupit.

Klady
  • jednoduchost ovládání
  • displej (800 x 480 px)
  • kontrast a podání barev
  • vnitřní paměť
  • kožené pouzdro
  • výdrž
Zápory
  • hmotnost
Diskuze ke článku
Blbost
docela pakarna
Pepa
Tohle album mám doma, ale rozhodně z něj nejsem vůbec nadšený. Vlastně jsem ho úplně přestal používat a leží ve skříni. Místo něj jsem si koupil jiný rámeček (Toshiba), o mnoho lepší, za cenu o trochu nižší, který žádné níže popsané problémy nemá.

Co mi hlavně vadilo:
* Velice nízké rozlišení, nevhodné pro daný účel (prohlížení fotek zblízka). Asi mám jiné oči než autor recenze, ale 130 DPI je na pozorování zblízka velice slabá hodnota. I ošklivé hrubé novinové obrázky mají 150 DPI, tj. vyšší rozlišení. Pokud si ten rámeček dáte na třeba na stůl, tj. na vzdálenost delší než napjaté paže, je to bez problémů, ale na prohlížení zblízka naprosto nevhodné, vidíte velké kostičky. 130 DPI má běžný notebook. 160 DPI má třeba iPhone/iPod Touch, 250 DPI má třeba HTC Touch.
* Naprosto nevhodný poměr stran displeje pro daný účel. Většina fotek má poměr stran 4:3, který se ještě jakž takž nechá oříznout na 3:2, ale při ořezu na 5:3 (poměr rámečku) už vám u každé druhé fotky chybí něco podstatného (nohy, kus hlavy).
* Při prohlížení z externího zdroje (USB, paměťová karta) je přes fotku veliká ikonka "disku", která se nedá vypnout. Tímto je rámeček zcela nepoužitelný na prohlížení fotek, které nejsou přímo ve vnitřní paměti rámečku. Chtěl jsem to koupit rodičům a nosit jim fotky na kartě, ale díky téhle vlastnosti to nejde.
* Neumí prohlížení (slide show) v náhodném pořadí.
* Neumí přehrávat video ani nemá reproduktorek.
* Neumí vybrat více složek pro prohlížení najednou.
* Ukrutně dlouhá doba generování náhledu, není žádná vyrovnávací paměť pro náhledy, tj. při jakémkoliv úkonu generuje náhledy znovu.
Romana
Dostala jsem album jako dárek k vánocům. Spokojená s ním také nejsem. Poměr stran displeje je opravdu nevhodný. Buďto Vám bude na fotce kus chybět nebo se to dá zkomprimovat, ale fotky jsou pak dost malé a nevyužije se celý displej. Dlouhá doba načítání fotografií. A ještě k tomu všemu po měsíci (ne aktivního používání) leží pro nefunkčnost na reklamaci. Osobně bych si ho rozhodně nekoupila, ale darovanému koni.......:-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze