Vodafone Tab prime 7
recenze

Vodafone Tab prime 7

Dostupný tablet
8

Trh s tablety se v posledních letech poměrně výrazně pročistil, avšak stále je na výběr dostatečný počet modelů. Hledáte-li slušný desetipalcový tablet, ale současně za něj nechcete utratit mnoho tisíc korun, nabízí se řešení od Vodafonu. Model Tab prime 7 láká na solidní hardware, stereo reproduktory a příznivou cenu.

Vodafone má ve své nabídce nejen telefony s vlastním logem, ale každoročně také tablet. Ani rok 2016 není výjimkou a v nabídce operátora se již nějaký ten pátek vyhřívá model Tab prime 7. Ačkoliv se to nemusí dle názvu zdát, jde o zařízení s 10palcovým displejem. Výbava je pak poplatná spíše nižší střední třídě, avšak při běžné práci vás tablet rozhodně nezklame. Nemusíte se jej bát vzít ani na cesty, neb lze vybavit SIM kartou a využívat sítě LTE. Novinku získáte za necelých 6 tisíc korun. Dokáže si v našem testu cenovku obhájit?

Vodafone Tab prime 7

Technické parametry Vodafone Tab prime 7

Kompletní specifikace
Konstrukce258,5 × 155 × 8 mm, 439 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 4×1,2 GHz + 4×1 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor5 830 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:19 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 5 777 Kč

Obsah balení

V základním balení toho dle očekávání příliš nenajdeme. Kromě samotného tabletu a několika stručných příruček se zde nachází USB kabel a koncovka nabíječky. Nic dalšího nečekejte, nicméně nutno podotknout, že u levných tabletů jde o standardní obsah balení.

Vodafone Tab prime 7

Design a konstrukce: čistě účelově

Na vzhledu tabletu většině uživatelů příliš nezáleží, zejména jde-li o levnější zařízení, které má plnit čistě pracovní účely, případně být připraveno pro zábavu. Tímto heslem se řídí také Vodafone Tab prime 7 a na jeho vzhledu nenajdeme prakticky nic zajímavého. Z čelní strany je použita černá barva, přičemž rámečky kolem displeje nejsou nějak zbytečně velké. Celá zadní strana je pak stříbrná a hladká. Zvolení jiné barvy rozhodně schvalujeme, neboť je lepší než nudný černý odstín.

Tablet se pohodlně drží, čemuž přispívá nejen tloušťka pouhých 8 milimetrů, ale také mírné zaoblení zadních okrajů. Taktéž hmotnost 439 gramů je na desetipalcový tablet stále ještě v normě.

Vodafone Tab prime 7

Rozmístění ovládacích prvků je na poměry velkých tabletů tradiční. Tlačítka se při horizontálním držení nachází na levé části horní hrany. Jde o odemykací klávesu a dvojtlačítko regulující hlasitost. Mají poměrně jistý stisk, byť bychom uvítali o něco snazší stisk. Dva nezbytné konektory pak najdete vlastně „hnedle za rohem“, tedy v horní pasáži pravého boku při shodném držení. Jde dle očekávání o 3,5mm jack a microUSB konektor.

Pokud bychom na samotném designu měli vypíchnout některé detaily, bude to například fotoaparát. Pokud zapomeneme, že bude pro mnohé zbytečný, skutečně by nemusel vystupovat nad okolní povrch. Pokud budete pracovat s položeným tabletem, dochází v některých situacích k mírnému překlápění. Na čelní straně vás pak může zaujmout dvojice průduchů po stranách. Ano, jde o reproduktory.

S kvalitou zpracování jsme během testování neměli sebemenší problém. Navzdory tomu, že je tablet samozřejmě plastový, působí pevným dojmem. Nikde rozhodně nic nevrže. Platí to i pro malou krytku na zadní straně, v jejíž útrobách se skrývá slot pro paměťovou kartu a nanoSIM kartu. Použít můžete samozřejmě SIM kartu jakékoliv operátora.

Líbilo se nám:

  • malá tloušťka
  • zaoblené boky zadní strany
  • kvalitní zpracování

Displej: vyhoví každému

Samotný displej je na tabletu tím nejdůležitějším. V těle Vodafonu Tab prime 7 najdete usazený IPS panel s 10,1palcovou úhlopříčkou a rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů, které zajišťuje jemnost 224 PPI. To se možná nezdá dost, avšak na velký displej budete hledět z větší dálky než u běžného telefonu a rastr rozhodně nelze zpozorovat. Pixely uvidíte až při opravdu blízkém zkoumání displeje.

Vodafone Tab prime 7

Mnohem důležitější jsou velmi dobré pozorovací úhly či čitelnost venku, za kterou se novinka skutečně nemůže stydět. Potěší i syté barevné podání, které si však můžete sami regulovat v nastavení. Jas lze regulovat dostatečně a například nejnižší hodnota jej skutečně hodně ztlumí, díky čemuž není problém tablet používat i v noci. Bohužel však chybí automatická regulace jasu a nastavení tak bude vždy na vás. Displej samozřejmě chrání odolné sklíčko, avšak výrobce nespecifikuje, o jaké jde.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej

Nelíbilo se nám:

  • chybí čidlo automatické regulace jasu

Zvuk: tak by to mělo být

Po zvukové stránce vás tablet od Vodafonu příjemně překvapí. Výrobce jej totiž osadil čelními stereo reproduktory. Tento krok schvalujeme, ba jej uvítali na všech tabletech bez výjimky. Přeci tablet slouží primárně ke konzumaci multimediálního obsahu, ke kterému mnohdy patří i zvuk. Reproduktory neaspirují na to nejlepší, co jste kdy z přenosného zařízení slyšeli, nicméně hrají hlasitě a poměrně kvalitně.

Výstup do sluchátek je pak již zcela standardní a při připojení obyčejných peckových sluchátek Koss bude kvalita reprodukce vyhovovat většině uživatelů.

Líbilo se nám:

  • stereo reproduktory

Baterie a výdrž: slušný základ

Tělo tabletu ukrývá baterii s kapacitou 5 830 mAh, kterou lze označit jako průměrnou pro takto velký tablet. Výsledná výdrž se zásadně odvíjí od toho, jakým stylem budete tablet používat. Pokud jej například budete mít pouze doma připojený k Wi-Fi a strávíte denně zhruba hodinku čtením internetu či přehráváním videa, budete nabíjet přibližně jednou týdně. Jakmile tablet začnete více používat, výdrž se samozřejmě snižuje. Významně ji ovlivňuje také vložená SIM karta, a to zhruba na polovinu doby bez SIM karty.

Při našem testu výdrže, kdy tablet přehrával z Wi-Fi streamované video ve Full HD kvalitě, byl zároveň připojen i k LTE, aktualizace potlačeny a zvuk s jasem displeje nastaveny na poloviční hodnoty, vykázal výdrž 7 hodin a 7 minut. Nabíjení vybitého tabletu na 80 % zabere 2 hodiny a 21 minut. K úplnému nabití je potřeba 3 hodin a 19 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • poměrně rychlé nabíjení

Hardware: většině postačí

O výkon tabletu se stará osmijádrový procesor Snapdragon 430 společně se 2GB operační pamětí. Běžně vám zůstane zhruba 800 MB RAM volných. Nejde o nijak oslnivý hardware, avšak na většinu běžných činností to bude stačit. Zahrajete si také většinu her, jen u těch náročnějších 3D titulů se budete muset smířit s horšími detaily nebo případně méně dostačující plynulostí. V benchmarku AnTuTu dosáhl tablet skóre přesahující 41 tisíc bodů. Jistým zklamáním může být 16GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá jen 9,6 GB pro vaše data. Naštěstí jsou ale podporovány paměťové karty až do kapacity 64 GB a o místo by tak neměla být nouze.


Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • solidní hardware

Nelíbilo se nám:

  • interní paměť mohla být větší

Uživatelské prostředí: čisté a plynulé

Vodafone již dlouhou dobu vsází na takřka čistou verzi operačního systému Android a nejinak tomu je i v případě tabletu Tab prime 7. Nachází se zde verze 6.0 Marshmallow a nenajdete zde žádné zbytečnosti navíc. Jedinou přidanou aplikaci Můj Vodafone můžete snadno odinstalovat.

Prostředí vás tak ničím zásadním nepřekvapí. Potěšit může volba rychlého spuštění aplikace, když se z domovské obrazovky vydáte doleva. Aplikaci si můžete sami nastavit a jedním tahem prstu tak spustíte například prohlížeč či cokoliv jiného. Sluší se také doplnit, že po vložení SIM karty umožní tablet vyřídit nejen SMS zprávy, ale také klasické hlasové hovory.

Velmi příkladná je optimalizace a opět se ukazuje, že čistý Android není až tak náročný. Veškeré činnosti jsou rychlé a během testování jsme se nesetkali s pádem aplikace, restartem nebo sebemenším zásekem.

Líbilo se nám:

  • takřka čistý Android
  • žádné aplikace navíc
  • plynulý chod

Fotoaparát: zbytečnost

V dnešní době je drtivá většina tabletů osazena také fotoaparátem, ačkoliv je jeho využití velmi diskutabilní. Často se však hodí v některých aplikacích, a tak jej výrobci nadále osazují. Vodafone Tab prime 7 má na zadní straně 5megapixelovou kamerku, která postrádá automatické ostření i přisvětlovací LED diodu. Mohli bychom říci „budiž, je tu jen na momentky.“ Prostředí je velmi přehledné, převzaté z čistého Androidu. Dostalo se dokonce na náznak manuálního režimu či možnost pořídit panorama.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita výsledných snímků je ale doslova tristní a nehodí se ani na prohlížení skrze displej tabletu. Zapomenout musíte na barevnou věrnost a především na ostrost. Všechny snímky trpí značným rozmazáním a vše ještě umocňuje nedostatek světla.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie (poslední snímek z čelní kamerky)
S makro snímky si tablet dle očekávání neporadí

Nic nezachrání ani čelní kamerka, která se svými 2 megapixely hodí jen jako nouzovka pro videohovory.

Záznam videa umožňuje hlavní fotoaparát až ve Full HD rozlišení. Obraz je však neostrý, velmi roztřesený a stejně tak zvuková stránka rozhodně nenadchne.

Vodafone Tab Prime 7 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nelíbilo se nám:

  • velmi špatná kvalita snímků a videí

Konektivita: LTE přijde vhod

Možnosti připojení jsou na poměry tabletů vcelku dobré, pakliže nepotřebujete spoustu konektorů. Začněme například přítomností GPS, která potěší, neboť funguje rychle a spolehlivě najde vaší polohu během několika málo vteřin. S okolím se spojíte prostřednictvím Bluetooth 4.1 či kabelem s microUSB konektorem.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte buď skrze Wi-Fi nebo mobilní data operátora. Po vložení patřičné SIM karty tablet ožije připojením k sítím LTE, přičemž podporuje všechna u nás potřebná pásma. Jde o nespornou výhodu tohoto modelu, která by mohla mnohé zájemce přesvědčit o koupi. K prohlížení webových stránek je připraven osvědčený prohlížeč Google Chrome.

Líbilo se nám:

  • přítomnost LTE

Závěrečné zhodnocení

V nižší střední třídě tabletů není zdaleka tolik těsno jako u telefonů. Nový Vodafone Tab prime 7 má tak poměrně slušnou šanci se prosadit. Uživatele může zlákat nejen na konzervativní vzhled, ale především na povedený displej, který je pro pohodlné využití tabletu základem. Zcela postačující je pak hardware, kde snad zamrzí jen kapacita interní paměti, která by mohla být dvojnásobná. Tragický fotoaparát popřít nelze, avšak to zřejmě příliš uživatelů trápit nebude. Hlavní výhodou je možnost vložení SIM karty a využití LTE sítí. Tato funkce vyvažuje jinak hraniční cenu 5 777 Kč.

Vodafone Tab prime 7

Konkurence

Za takřka shodnou cenu můžete sáhnout také po Lenovu Yoga 3 10, které nabízí hezčí vzhled či silnější baterii. Zaostává však nejen starším Androidem, ale především horším displejem a absencí slotu pro SIM kartu.

Lenovo Yoga 3 10

Příplatek necelé tisícikoruny vás přivede k Lenovu Tab 3 10 Business, které již má stejně kvalitní displej, silnější baterii a navrch přidává NFC. Opět však chybí LTE, za které si u tohoto modelu připlatíte a cenový rozdíl již pak činí téměř 2 tisíce korun.

Lenovo Tab 3 10 Business

Pokud byste raději zvolili desetipalcový tablet s Windows 10, nacházíme v podobné cenové relaci opět Lenovo, konkrétně model Miix 300. Ten vám za podobnou cenu poskytne nejen vyspělejší systém pro práci, ale přidá také klávesnici či větší interní paměť. Obejít se budete muset bez možnosti připojení skrze LTE.

Lenovo Miix 300
vodafone-tab-prime-7
Klady
  • tenká konstrukce
  • kvalitní zpracování
  • povedený displej
  • solidní hardware
  • čistý a optimalizovaný Android
  • stereo reproduktory
  • podpora LTE
Zápory
  • velmi špatný fotoaparát
  • hodila by se větší interní paměť
Diskuze ke článku
Jirka
Jak muze autor recenze dat jako konkurenty tablety bez LTE? Tim padem nejde o konkurenty, ale o jinou kategorii! Jinak dekuji, na recenzi tohoto tabletu jsem dlouho cekal.
Xxx
Vypadá to opět na Alcatel resp. TCL, zřejmě model POP 4 - 10".
Michal
Velmi, velmi slušný tablet. 10.1" IPS 1920x1200 displej, plynulý chod, dobrý zvuk, kvalitní zpracování i solidní výkon.
OXI
Podařilo se někomu upgradovat tento tablet na android 7.0?

Přes google jsem našel postupy, ale nikde jsem nenašel funkční odkaz ke stažení anebo mi to antivir vyhodnotil jako nebezpečný soubor..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze