Lenovo TAB 3 7"
recenze

Lenovo TAB 3 7"

Do batohu i kabelky
16

Pokud nepatříte mezi náročné zákazníky, ale přesto byste ve své domácnosti ocenili tablet, nabízí se zástupce značky Lenovo. Dnes testované Lenovo TAB 3 7" LTE nabídne za necelé 4 tisíce podporu LTE, 7" displej s rozlišením 1 024 × 600 pixelů, 5Mpx fotoaparát, podporu GPS a vcelku aktuální Android 6.0 Marshmallow. Pokud tato nabídka zaujala i vás, čtěte dále.

Levných najdete na trhu mnoho, o to větší pátrání musí potenciální zájemce uskutečnit, aby našel ideální produkt s poměrem ceny, výkonu a hlavně funkčnosti. Pořídit si levný tablet může být snadné, mnohdy však narazíte na problémy, které zamezují bezproblémové funkčnosti.

Lenovo Tab 3 7

Zaujmout se bude snažit i jeden kousek od Lenova, který při ceně do 4 tisíc Kč nabídne opravdu mnoho. Naším úkolem v dnešní recenzi bylo zjistit, zdali nabízené funkce odpovídají představám a zda si novinka zaslouží vaši pozornost.

Technické parametry Lenovo Tab 3 7 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce191 × 100 × 8,8 mm, 260 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát5 Mpx, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz
Paměťvnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
DostupnostQ2 2016, 3 790 Kč

Obsah prodejního balení: pouze základ

  • Lenovo TAB 3 7" LTE
  • synchronizační a nabíjecí microUSB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • dokumentace, manuál, záruční list

Design a konstrukce: polární překvapení

Lenovo sice patří mezi výrobce, kteří s tablety a konvertibly rádi experimentují (důkazem budiž nejnovější přírůstek Yoga Book), model TAB 3 7" se však drží zažitých standardů. Po vybalení před sebou tedy uzříte obdélníkové zařízení orientované na výšku, které má celkem ostré rohy a působí tak trochu jako fotorámeček. Někdo by design mohl označit jako jednoduchý a nudný, za nás vypadá novinka přesně tak, aby neurazila téměř nikoho, přestože je kompletně vyrobena z matného plastu. Primárně je sice tablet určen pro děti, případně teenagery, ostudu však neudělá ani v rukách dospělého uživatele.

Lenovo Tab 3 7

Přední stranu vyplňuje 7palcový displej, po jehož bocích jsou vcelku příjemně tenké rámečky. Horší je to v případě prostoru pod a nad displejem. Pod displejem nemůže Lenovo tento problém nijak ospravedlnit, tlačítka jsou totiž součástí systému. Nad displejem však nalezneme alespoň průchod telefonního sluchátka, senzory a také sekundární čočku fotoaparátu pro videohovory. Pochválit můžeme čistotu přední strany. Lenovo nemělo potřebu sem umisťovat své logo, a tak na první pohled není zřejmé, do jaké rodiny tablet zapadá.

Lenovo TAB 3 7"

V této chvíli bychom se normálně začali věnovat bokům zařízení, u Lenova TAB 3 7’’ to však nemá smysl. Zadní část totiž postupně a klenutě přechází do přední části, čili bočnice v podstatě neexistují. Pod pravou částí displeje zezadu tedy nalezneme kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním se nacházející tlačítko zámku obrazovky. Obě tlačítka jsou bohužel poměrně tuhá a jejich stisk tak není zrovna příjemný. Poslepu se navíc obtížněji nahmatávají, prvních pár hodin jsme si tablet poměrně často převraceli.

Lenovo Tab 3 7

Na opačné straně nalezneme poměrně výraznou záslepku slotu pro microSIM a microSD kartu. Výrazná krytka charakterizuje modelovou řadu TAB 3 a vždy nabídne jinou barvu než zbytek těla. V naší bílé variantě je záslepka světle modrá, čímž Lenovo naznačuje, do jaké skupiny tabletů tato řada patří. K dispozici je dále černá varianta s temně modrou krytkou a v zahraničí se dále prodává i růžová (s fialovou krytkou) a zelená (se žlutou krytkou). Dalším dominantním prvkem zadní strany je čočka 5Mpx fotoaparátu, která se nachází v horním rohu poblíž tlačítek. Čočce v tomto případě nesekunduje přisvětlovací LED dioda – ta je většinou výsadou smartphonů.

Lenovo TAB 3 7"

Na horní hraně tabletu nalezneme kromě 3,5milimetrového jacku také microUSB konektor. Jeho poměrně nešťastné umístění zamezuje bezproblémovému používání tabletu v režimu na výšku při nabíjení, což trochu zamrzí. Spodní hrana je zcela čistá.

Doplníme rozměry. Ty jsou vcelku příjemné, konkrétně 191 × 100 × 8,8 milimetru. Hmotnost činí 260 gramů. Na poměry 7palcového tabletu se tak jedná o standardní hodnoty, potěšila nás i tloušťka, která je u takto levného produktu příkladná. Celkově můžeme tablet pochválit také za konstrukční zpracování, i přes použití plastu nikde nic nevrže. Lenovo Tab 3 7" se dále chlubí částečnou odolností dle certifikace IP52. Tato certifikace zaručuje, že tablet částečně odolá prachu a stříkající vodě. Déšť by tedy novince vadit neměl, stejné tak prašnější prostředí na pláži.

Líbilo se nám:

  • zaoblené tvary
  • pevná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • tlačítka ubírají místo displeji
  • kontrastní záslepka

Displej: dostatečných 7 palců

Lenovo TAB 3 7" nabídne, jak už název napovídá, 7palcový displej. To je přesně ta pomyslná hranice, kde s určitostí začínají tablety a končí přerostlé tabletofony. Rozlišení 1 024 × 600 pixelů a tomu odpovídající jemnost 170 PPI jsou na dnešní dobu již podprůměrné parametry. Na druhou stranu, pro cílovou skupinu je displej vcelku uspokojivý a pokud se na něj budete dívat z klasické vzdálenosti zhruba 45 centimetrů, jednotlivé pixely rozeznáte jen stěží. Výhodou displeje je technologie IPS. Díky té jsou pozorovací úhly velmi dobré, stejně tak potěší i saturované barvy. Maximální jas je průměrný, i na přímém slunci si však přečtete vše důležité. Senzor okolního jasu funguje ideálně. Odrazivost skla je vyšší, než na co jsme zvyklí u dražších tabletů, přesto displej zrcadlo nepřipomíná. Tvrzení displeje je zajištěno odolným sklem Gorilla Glass 3.

Lenovo Tab 3 7

Displej Lenova TAB 3 nabídne i několik speciálních režimů: Média, Standard, Čtení a Dítě. Ty vyvoláte levým tlačítkem na displeji. Z výroby je nastavený režim Standard, režim Čtení pak charakterizuje speciální nažloutlý filtr, který není tak náročný na oči. Svoji oblíbenou e-knihu můžete pohodlně číst i večer, kdy displej září mnohem méně – čtení je tak příjemnější. Režim Média navýší saturaci barev, což má podpořit multimediální obsah, například prohlížení obrázků a videí nebo hraní her. Mimo to režim dokáže i mírně zvýšit výkon, což oceníte při hraní her. Dětský režim je spíše softwarovým bonusem, povíme si o něm tedy později. Potěší také možnost aktivace režimu Adaptivní displej. Tablet pak dokáže eliminovat modré světlo a šetřit tak oči při prohlížení internetu.

Líbilo se nám:

  • technologie IPS
  • pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • průměrný maximální jas
  • nízké rozlišení

Zvuk: lepší něco...

Na přední straně v průchodu sluchátka nalezneme ukrytý hlasitý reproduktor. Ten hraje vcelku hlasitě, avšak kvalita pokulhává, a tak náročnější posluchači jistě sáhnou po doplňkovém zařízení, případně alespoň použijí pro výstup vlastní sluchátka. Z těch je zvuk již poslouchatelnější, napomáhá tomu také zvukový profil Dolby Atmos, který dovolí nastavit i ekvalizér. V obecné rovině a především s ohledem na cenu lze výstup ohodnotit jako průměrný, více jsme ani nečekali.

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý výstup

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrný zvukový projev

Baterie a výdrž: vcelku obstojně

Integrovaná baterie nabídne kapacitu 3 450 mAh. To není mnoho, podobnou kapacitou disponují i některé smartphony. Vzhledem k nižšímu rozlišení však není výdrž tak špatná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud tablet používáte jen občas, a to především k prohlížení internetu, případně si občas zahrajete hru pro ukrácení dlouhé chvíle, počítat můžete s půl dnem. Pokud však tablet používáte jen pasivně a čas od času si přečtete nějakou novinku, výdrž se prodlouží na jeden až dva dny. Velmi přitom záleží na tom, jestli do hry vstupuje surfování skrze mobilní data, která jsou na výdrž velmi náročná.

Lenovo TAB 3 7"

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 720p. Tablet byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk o poloviční hlasitosti veden do sluchátek. Výsledná výdrž se dostala na 5 hodin a 22 minut. Na 80 % se Lenovo TAB 3 7" dobije během 1 hodiny a 45 minut, na kompletní dobití si počkáte o dalších 40 minut déle.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • pomalejší nabíjení

Hardware a výkon: pro základy postačí

Lenovo TAB 3 disponuje čtyřjádrovým procesorem MediaTek s taktem 1,3 GHz, sekunduje mu 16 GB interní paměti. Z té je po spuštění k dispozici necelých 11 GB. Posloužit může také slot pro paměťové karty, který dovolí paměť rozšířit o dalších až 32 GB. Celkově lze tablet označit za svižného pomocníka, pokud se bavíme o základních úkonech (listování v nastavení, scrollování internetové stránky, prohlížení multimediálního obsahu).

Lenovo Tab 3 7

Pokud mluvíme o hraní her, problémem nejsou ani některé 3D tituly, avšak hraní novinek na plné detaily bohužel očekávat nelze. Tablet tak nezapře jak svoji cenu, tak také zaměření. Na běžné arkádovky a plošinovky však více než dostačuje.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • svižnost při běžné práci

Prostředí: pod taktovkou Marshmallow

Tablet běží na operačním systému Android ve verzi 6.0 Marshmallow. Prostředí sice nese grafickou nadstavbu od Lenova, avšak jen velmi šetrnou, kupříkladu nastavení je téměř shodné s tím z čisté verze operačního systému Android. O speciálních režimech jsme se již částečně bavili v kapitole o displeji, zaměříme se však ještě na Dětský režim. Tento režim je citlivý k vašemu uživatelskému účtu, děti tak mohou používat různé aplikace, avšak nenaruší vaše soukromí. Stejně tak je omezen i webový prohlížeč, kde se zablokuje nevhodný obsah.

Lenovo Tab 3 7

Lenovo TAB 3 dále nabídne režim rychlého spuštění aplikací ze zamčené obrazovky. Na té stačí nakreslit symbol nebo písmeno a následně se spustí znaku přiřazená aplikace, typicky fotoaparát, webový prohlížeč nebo jiná dle vašeho výběru. Tato funkce není žádná novinka, využívají ji spíše smartphony z nižších tříd. Od nakreslení po spuštění samotné aplikace uplynou zhruba 2 až 3 sekundy.

Uživatelské prostředí

Celkově můžeme grafickou nadstavbu pochválit. Chová se velmi šetrně a prostředí není protkáno zbytečnými animacemi, stejně tak tablet nezatěžuje ani zbytečný bloatware. Díky tomu je pohyb v menu svižný a uživatelsky přívětivý. U značky Lenovo navíc potěší, že menu aplikací zůstalo zachováno. Pro méně zkušené zákazníky jde o bonus, hledat aplikace rozprostřené na domovských obrazovkách není vždy nejjednodušší.

Líbilo se nám:

  • téměř čistý Android
  • žádný bloatware
  • speciální režimy

Fotoaparát: 5 Mpx, ale spíše bída

Primární fotoaparát poskytuje 5Mpx rozlišení, přisvětlovací LED dioda chybí. V podstatě to nijak zvláště nevadí, protože výsledky jsou i tak velmi průměrné, spíše podprůměrné. I za ideálních světelných podmínek nám chyběly detaily, s ostrostí to rovněž není nikterak slavné.

Lenovo Tab 3 7
Prostředí aplikace Fotoaparát

S ubývajícím světlem navíc nastupuje šum a snímky nejsou vhodné ani pro sociální sítě. Lenovo si tedy v seznamu povinné výbavy může odškrtnout fotoaparát, avšak o nějaké kvalitě se zde bavit nelze.

Lenovo TAB 3 7" – testovací video, exteriér, VGA, 30 FPS

Sekundární kamera pro videohovory má rozlišení 2 Mpx a dostačuje například pro komunikaci skrze Skype. Na selfies se hodí o trochu méně, výsledky jsou opět spíše podprůměrné. Stejně tak lze hodnotit i video, neboť Lenovo TAB 3 7" jej dokáže nahrávat maximálně ve VGA rozlišení, a to již na dnešní standard nedosahuje ani zdaleka.

Líbilo se nám:

  • přítomnost sekundární kamery

Nelíbilo se nám:

  • pouze VGA video
  • šum na nočních snímcích
  • sklon k přepalům

Konektivita: tablet, který boduje

Lenovo TAB 3 musíme pochválit především za příkladnou konektivitu. Námi testovaná verze totiž disponuje LTE (150/50 Mbps), podporována jsou všechna důležitá tuzemská písma. Dále můžeme zmínit přítomnost nízkoenergetického Bluetooth 4.1 a Wi-Fi. NFC chybí stejně jako infračervený port. U Lenova musíme vyzdvihnout i přítomnost telefonního modulu. Tomu napovídalo už i sluchátko nad displejem. S Lenovem TAB 3 můžete vyřizovat a přijímat hovory, stejně tak lze pracovat i s SMS a MMS zprávami. V tomto ohledu je tak malý tablet od Lenova takovým přerostlým smartphonem.

Lenovo Tab 3 7

Líbilo se nám:

  • podpora LTE
  • telefonní modul

Konkurence

Lenovo TAB 3 7" LTE nastavilo laťku poměrně vysoko, konkurence však existuje. Zmínit můžeme například Acer Iconia Tab 7. Ten nabídne 7palcový displej s mírně vyšším rozlišením 1 280 × 800 pixelů, 4jádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8916, 5Mpx fotoaparát, podporu LTE, nechybí rovněž telefonní modul. Zklame starší verze Androidu (4.4), což je výrazné minus. Cena je o trochu nižší, konkrétně 3 500 korun.

Acer a Prestigio, nejbližší konkurence Lenova TAB 3

Pokud byste rádi ušetřili, ale přítomnost LTE je pro vás podmínka, nabízí se Prestigio MultiPad Wize 3407 4G. To za 3 tisíce nabídne 7palcový displej s rozlišením 1 024 × 600 pixelů, čtyřjádrový procesor MediaTek MT8735M, 2Mpx fotoaparát a Android 5.1. Samozřejmostí je podpora GPS a Wi-Fi. Horší je to s kapacitou baterie (2 800 mAh) a sekundární kamerou, která zvládne pouze VGA rozlišení.

lenovo-tab-3-7
Klady
  • poměr ceny a výkonu
  • přítomnost dvou fotoaparátů
  • svižný chod
  • slot pro paměťové karty microSD
  • podpora LTE
  • technologie IPS a adaptivní displej
Zápory
  • špatné výsledky fotoaparátu
  • průměrný zvukový výstup
  • nízké rozlišení displeje
  • absence NFC a infračerveného portu
Diskuze ke článku
Pepa
Já chápu, že se snažíte recenzovat i netradiční kousky elektroniky, ale upřímně, tohle vážně někdo koupí? 1GB RAM (ostatní mínusy radši nekomentuji) nevyváží ani kdyby to bylo zadarmo.
Nick Cave
RAM, nízké rozlišení displeje atd. Nebrat
Fox
Co je to za krám? Tohle nemůže nikdo koupit.
figura
Buď existují 2 verze, nebo to má někdo blbě.
O2 říká 2GB RAM a tady říkají 1 GB RAM.

http://www.o2.cz/osobni/tablety/lenovo-tab3-7.html?pri_sec=407723

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze