Android 3.0 Honeycomb: velký průvodce novinkami

1

Tablety s Androidem se konečně dočkaly. Nový design prostředí, který je přizpůsoben velkým displejům s vysokým rozlišením je spolu s inovacemi výrazným skokem. Možná bude i pro chytré telefony. Podívejte se na kompletní přehled novinek, které Android 3.0 Honeycomb přinese.

Honeycomb 3.0

Chystaný operační systém Honeycomb nabídne velké změny, které nelze přejít bez povšimnutí. Rozdíly v současných verzích operačního systému Android se nedaly označit jako přelomové. Například ve verzi 2.3 jsme oproti verzi 2.2 mohli očekávat novinky spíše menšího rázu, kosmetické změny nebo jiná drobná vylepšení. Honeycomb povyšuje na zcela nový stupeň. Na začátek musím varovat před předčasnými vášněmi. Nový operační systém je totiž určený prozatím pouze pro tablety. Není však potvrzeno ani vyvráceno, že nakonec bude dostupný i pro chytré telefony. Jistě bychom to uvítali.

Mezi charakteristické rysy Honeycombu by měla patřit podpora vyššího rozlišení v návaznosti na použití v tabletech, tudíž očekáváme podporu rozlišení displejů 600 x 1024 bodů, nebo 800 x 1280 bodů i vyšších. Další rysem by mělo být nové vizuální prostředí. Posledním znakem je podpora dvoujádrových procesorů nebo nejnovějších grafických akcelerátorů.

Vizuální změny

Nová obrazovka by měla být obohacena o nové vizuální prvky. Notifikační lišta se nyní nazývá systémovou lištou a rovněž došlo ke změně jejího bydliště z horní části displeje k dolní straně. Spodní část je v pravém rohu vyhrazená konkrétně hodinám s netradiční grafikou. Celá plocha je rovněž osázena widgety, jejichž rozměry lze upravovat a navíc mohou mít i 3D vzhled. Hlavní obrazovka disponuje pěti pohotovostními plochami, z nichž každá plocha může obsahovat množství widgetů, různých odkazů a zástupců aplikací či her.

Domácí obrazovka a systematické rozložení prvků
Multitasking

Nabídka multitaskingu prošla rovněž majoritní změnou. Vyvolání přehledu naposledy spuštěných aplikací se nachází ve spodní systémové liště. Při její aktivaci se zobrazí náhledy posledně spuštěných aplikací, her či jiných úkonů.

Multitasking
Internetový prohlížeč

Integrovaný internetový prohlížeč se přiblížil na dohled svému konkurentovi z vlastní stáje, prohlížeči Chrome. Těží z jeho know-how, a to především po vizuální stránce, kde si můžeme všimnout podobného uspořádání prvků. Po funkční stránce můžeme očekávat nové multi-touch gesta v javascriptu, nebo zásuvné moduly - pluginy. Provázanost prohlížeče Honeycomb s prohlížečem Chrome dokazuje jejich vzájemná synchronizace záložek navzájem. Potěší i přehledná práce s taby a záložkami.

Nový internetový prohlížeč po vzoru Chrome

Telefonní seznam

Aplikace telefonního seznamu je zpracována jednoduše a přehledně ve dvou panelech. Zatímco první panel zobrazuje přehled telefonních kontaktů v levé části, po najetí na daný kontakt se zobrazí telefonní karta s detaily o daným jméně v pravé části.

Prostředí telefonního seznamu
Emailový klient

Emailový klient Gmail využívá po vzoru telefonního seznamu také dvou panelů. Zakládá si především na snadné editaci, označování, kopírování, vkládání nebo vyjmutí jednotlivých zpráv. Práce s emaily může probíhat i prostřednictví widgetu, který můžeme snadno umístit na domácí obrazovku.

Emailový klient Gmail

Aplikace pro videohovory

Aplikaci pro videohovory Gtalk netřeba představovat. Nabízí jednoduché prostředí o to více efektivní, že zobrazení protější strany probíhá na celé ploše zobrazovacího panelu. V aplikaci lze snadno přepínat mezi přední kamerou, nebo kamerou umístěnou na zadní straně přístroje. Menší výřez v dolním rohu nám ukazuje naši osobu.

Fotoaparát

Drobnými kosmetickými změnami prošlo i prostředí fotoaparátu/kamery. Nový vzhled dle mého názoru vypadá velice vkusně a po stránce umístění jednotlivých prvků i vyváženě.

Prostředí fotoaparátu
Práce s textem

Nový operační systém se také snažil zapracovat na vylepšení funkce kopírování, označování a vkládání textu. Tyto úkony budou nyní usnadněny díky pohotovějšímu kontextovému menu. Na klávesnici přibyla též klávesa Tab.

Editování a práce s textem

Nové a vylepšené funkce

Čtečka elektronických knih

Aplikace Books byla přepracována aby nabídla ještě lepší možnosti využití. Google si jevědom velkého rozmachu a popularity elektronických knih a prostřednictvím aplikace Books tak bude možné přistupovat k vlastní databázi Google, jehož "knihovna" obsahuje na tři miliony různých titulů a žánrů knih.

Google mapy

Honeycomb přichází s novou přepracovanou verzí Google maps. Mezi hlavní inovace této verze patří především dynamické vykreslování mapových podkladů. Co z toho plyne? Menší datová náročnost při stahování map. Mnoho měst navíc bude nabízet pohled v režimu 3D. K multidotykovému přibližování a oddalování navíc přibyla i možnost plynulého otáčení obrazu.

Podpora vícejádrových procesorů

Mezi důležité novinky patří i plnohodnotná nativní podpora dvoujádrových procesorů, například Snapdgragonu MSM8660 nebo Tegry 2.

Ostatní změny

Další změny se odehrály v režimu připojení USB zařízení. V nabídce po přípojení zařízení k PC můžeme nově vybrat i režim media/foto přenos. V oblasti Bluetooth se také udály změny. Nová funkce se jmenuje Bluetooth tethering a nabízí sdílení sítě prostřednictvím této technologie. Novinku na poli her ocení příznivci her. Jedná se o vylepšenou akcelerovanou grafiku 2D/3D. Nový skript přináší 3D animace a grafiku do celého prostředí operačního systému.

Jako prvního tabletu s tímto operačním systémem bychom se měli dočkat Motoroly XOOM, přičemž další zařízení by měly v rychlém sledu následovat.

Motorola XOOM
TIP! Přečtěte si preview tabletu Motorola XOOM

Zdroje: phonearena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
pavel tesař
android 3.0 už je starý,
takže novinky ze starého androidu jsou staré
dočkali jsme doby vydání androidu 10,
postup,
android 3.0, honeycomb
android 4.0, ice cream Sandwich
android 4.1, jelly Bean
android 4.3, jelly bean
android 4.4, kitkat
android 5.0, Lollipop
android 5.0.2, lollipop
android 5.1, lollipop
android 6.0, marshmallow
android 6.0.1, marshmallow
android 7.0 , nougat
android 8.0, oreo
android 9.0, pie
android 10, q
toto je celá historie
od 3.0 honeycomb po aktuální

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze