5 nejužitečnějších rad, jak hned nespotřebovat data

V době smartphonů je povinností mít mobilní internet. Bez něj je přístroj jen těžítko na okrasu. Jenže balíček dat, který máme od mobilního operátora přidělený, se obvykle spotřebuje rychlostí blesku. Jak proti tomu bojovat?

Smartphone - menu

Možná také máte výhodný neomezený tarif, díky kterému můžete volat a psát SMS i za cenu nižší než 500 Kč. Datový balíček vám ale nestačí? Ať už vám přiteče jakýkoliv objem dat, může se stát, že ho zakrátko spotřebujete a pak se musíte spokojit s nižší rychlostí. Přečtěte si 5 jednoduchých tipů, jak se tomu bránit.

1. Tam, kde to jde, používejte Wi-Fi

Základní rada, která asi nikoho nepřekvapí. Volně přístupné sítě ve svém okolí najdete pomocí šikovné aplikace Hotspot Finder, hesla vám pomůže rozluštit aplikace Wifič.

2. Zkroťte neposlušná data

Omezte automatické aktualizace aplikací na pozadí, i to žere zbytečná data. Zároveň si nastavte nižší frekvenci synchronizace e-mailu či sociálních sítí. Není na škodu ani zjistit, které aplikace požírají data nejvíce a zvážit, zda je opravdu využijete. Zjistíte to pomocí aplikace My Data Manager.

Smartphone - YouTube

3. Přehrávejte videa a hudbu na nižší kvalitu

Nejlepší je samozřejmě mít hudbu přímo v telefonu a poslouchat offline. Pokud ale nedáte dopustit streamování na YouTube či Spotify, nastavte si automatické přehrávání na nižší kvalitu.

4. Na fotky s rozvahou

I odeslání souborů má vliv na datový limit. Promyslete, jestli potřebujete nahrát fotky či videa z výletu na sociální sítě ještě v autě při cestě domů. Počkejte až domů, do bezpečné Wi-Fi zóny. Co se týče fotek, výrazně pomůže i zakázat jejich načítání v mobilním prohlížeči.

Smartphone - navigace

5. Připravte se na cesty už doma

Jedete na pár dní pryč? Připravte si telefon či tablet předem. Stáhněte si offline mapy, nahrajte si filmy či e-knihy – zkrátka všechno, co by se mohlo hodit. Mnoho lidí spoléhá na hotelovou Wi-Fi nebo vezme zavděk drahým datovým balíčkům, které jim operátor nabízí v rámci mobilních tarifů. A přitom můžete data takhle snadno ušetřit.