Zjistěte, jak probíhal vývoj fotoaparátů Xperie III a co znamená „cameraness“

3
Zjistěte, jak probíhal vývoj fotoaparátů Xperie III a co znamená „cameraness“
Fotografie: Sony
  • Fotoaparáty dokáží v reálném čase sledovat pohybující se objekt, aby při vyfocení zůstal pěkně ostrý
  • Čočky, senzory i software pro zpracování fotografií vyvinuli přímo v Sony
  • Upraveno bylo také dedikované tlačítko fotoaparátu

Před příchodem nových Xperií III Sony vydalo velmi zajímavé video, ve kterém se technologičtí inženýři rozmluvili o vývoji fotoaparátů Xperie III. Na vývoji se podíleli odborníci z oddělení vývoje senzorů i softwaru divize Alpha, která na trh pravidelně přináší jedny z nejlepších (profesionálních) fotoaparátů.

Na rozdíl od konkurenčních výrobců má přitom Sony jednu velkou výhodu, neboť byly „in-house“ vyvinuty čočky, senzory i software pro zpracování fotografií. Vše by tedy mělo pracovat v maximální možné synergii a přinést uživatelům co nejlepší možný výsledek. Skloubením těchto důležitých aspektů, které v Sony nazývají jako „cameraness“, navíc nemá být zajištěna jen vysoká obrazová kvalita pořízených snímků, ale také úctyhodná rychlost při focení, vysoká přesnost a v neposlední řadě i výhoda nízké hmotnosti, jinými slovy snadné přenositelnosti této „fotovýbavy“.

Největší novinkou je samozřejmě variabilní teleobjektiv s novým senzorem a Dual PD ostřením. Pracovalo se také na funkci Real-Time Tracking, která s využitím umělé inteligence dokáže zachytit i velmi rychle se pohybující objekty (například při sportovních aktivitách). Na rychlé a přesné ostření se lze spolehnout i u teleobjektivu, který má proměnnou ohniskovou vzdálenost až 105 mm. Nakonec byl zmíněn hloubkový senzor iToF, který byl speciálně vyladěn, aby s využitím AI vždy správně rozpoznal zabíraný objekt a oddělil jej od pozadí.

Vše o představených telefonech Sony Xperia 1 III, Xperia 5 III a Xperia 10 III – preview

U barevného podání se inženýři rozhodli jít cestou líbivých, avšak ne příliš saturovaných barev. Vše bylo samozřejmě konzultováno s profesionálními fotografy, od nichž sbírali zpětnou vazbu. V případě podání lidské pokožky se v Sony pokusili o co nejreálnější barevné podání, čemuž mají napomoci i algoritmy z fotoaparátů řady Alpha. Na ukázku fotek (pocházejících přímo od Sony), se můžete podívat níže.


12Mpx rozlišení u všech fotoaparátů zůstalo také proto, aby měli uživatelé pocit, jakoby fotili s výměnnými objektivy. Rovněž dedikované tlačítko fotoaparátu bylo upraveno a nově má mírně odlišný design. Xperia 1 III byla údajně vyvinuta uživateli Alpha kamer a má velké ambice. Podaří se jí naplnit její potenciál?

Technické parametry Sony Xperia 1 III

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 71 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ3 2021,