V Barceloně zkoušíme ohebná TCL. Zaujme véčko i ohnutí o 360°

Video a fotografie z místa
V Barceloně zkoušíme ohebná TCL. Zaujme véčko i ohnutí o 360°
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Projekt Chicago představuje ohebný telefon s véčkovou konstrukcí a malým venkovním displejem
  • Další model má unikátní kloub s gumovou membránou a displej lze otáčet na obě strany
  • Zaujme i zařízení s displejem, který pokračuje z vnitřní plochy na vnější stranu
  • Vrcholem je TCL Fold ´n ´Roll s výsuvným a ohebným displejem

TCL pojalo letošní barcelonský veletrh nejen jako představení standardních novinek, například TCL 30 5G, ale prezentovalo zde i své postupy v případě zařízení s ohebným displejem. Čínský výrobce je na tomto poli velmi aktivní, ačkoliv žádný finální kousek ještě nepřinesl.

Stačilo však málo a první TCL s ohebným displejem, známé pod označením Projekt Chicago, jsme mohli možná mít již v redakci. Výrobce totiž dovedl do zdárného konce telefon s véčkovou konstrukcí, který by se stal přímou konkurencí Samsungu Galaxy Z Flip3. Uvnitř má velký ohebný displej, zvenku malý dotykový displej pro základní ovládání či focení selfíček a dostalo se i na dva fotoaparáty, základní a ultraširokoúhlý.

Ohebné exotiky od TCL z MWC

Telefon nás zaujal nejen vzhledem, ale i příjemnou matnou povrchovou úpravou. Bohužel se ale tohoto modelu nikdy nedočkáme, výrobce jej těsně před premiérou zrušil. Co bylo důvodem? Příliš vysoká cena. Telefon by se prodával v přepočtu za zhruba 25 tisíc korun, což je pro TCL příliš.

TCL Projekt Chicago

Naši pozornost si vysloužil i telefon, který na první pohled připomíná třeba Samsung Galaxy Z Fold3. První odlišnosti si však všimnete ihned. Na vnější straně totiž není žádný displej. Tento zdánlivý nedostatek výrobce vyřešil lišácky. Nasadil totiž speciální kloub s gumovou membránou, který lze otáčet v rozsahu 360°. V praxi to znamená, že displej může být zavřený uvnitř, otevřený do rovné plochy, ale také zcela otevřený na opačnou stranu, díky čemuž budete moci mobil držet v jedné ruce. Prozatím však není jisté, zda se takového modelu dočkáme.

TCL s ohebným displejem a 360° kloubem

Neméně zajímavý je i smartphone obdobné konstrukce, avšak tentokrát je nasazen ohebný displej pokračující z vnitřní části až ven. Uvnitř lze displej ohnout a telefon zavřít, ale displej pokračuje přes vnější hranu na čelní stranu. Velmi zajímavé řešení, které však prozatím bude mít daleko do finálního stavu, neboť nebylo možné spatřit displej zapnutý.

TCL s ohebným displejem, který volně pokračuje na vnější stranu

Vrcholem vývoje TCL je pak zařízení s pracovním názvem TCL Fold ´n ´Roll, které, jak název naznačuje, má nejen ohebný displej, ale také výsuvný. Telefon by mělo být možné rozevřít a následně displej za pomoci tlačítka na boku ještě vysunout, a získat tak větší plochu na práci či multimédia. Bohužel i zde si výrobce ještě není zcela jist a telefon schoval za sklo, kde bylo možné vidět jen zcela rozevřenou konstrukci se zapnutým displejem.

TCL s ohebným a navíc ještě výsuvným displejem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze