Testujeme Nokia 300: ptejte se nás na to, co vás zajímá

21

V redakci v současné době testujeme cenově dostupný model Nokia Asha 300 postavený na platformě S40. S cenovkou proklatě nízko dokáže nabídnout 1 GHz procesor a kombinaci klasického ovládání s dotykovým – známé je označení Touch and Type. Zajímá vás něco ohledně tohoto přístroje? Ptejte se!

Mobilní telefon Nokia Asha 300 Touch and Type právě testujeme a již brzy se můžete těšit na recenzi. Své dotazy můžete pokládat v diskuzi pod tímto článkem. Zajímá vás, jak se chová ta či která funkce? Chcete se dozvědět, zda přístroj obsahuje určitou aplikaci nebo jakou má výdrž baterie při určité činnosti? Stačí se zeptat, rádi odpověď zařadíme do recenze nebo odpovíme přímo v diskuzi.

Nokia Asha 300: oficiální fotografie

K redakčnímu testu nám dorazila Nokia Asha 300 v modrozeleném balení, na kterém uvidíte název telefonu Nokia 300 Touch and Type. Není zde tedy k vidění přízvisko Asha, které Nokia publikuje na svých internetových stránkách a označuje celou modelovou řadu. Prodejní balení obsahuje kromě mobilního telefonu, baterie, nabíječky s 2mm konektorem, příručky i stereofonní headset Nokia WH-102. Datový kabel či paměťovou kartu zde nenalezneme. Nezbude tedy nic jiného, než si do přístroje pořídit vlastní microSDHC kartu (do 32GB).

Obsah prodejní balení postrádá datový kabel či paměťovou kartu

První kontakt s telefonem Nokia 300 ve mně vyvolal převážně pozitivní pocity. Přístroj boduje příjemnými rozměry 112,8 x 49,5 x 12,7 mm a nízkou váhou 85 gramů. Po designové stránce se telefon vyvedl a v tmavě šedé (grafitové) kombinaci může vyvolat u člověka pocit, že má co do činění s dražším telefonem. Na trhu lze nyní zakoupit i verzi v červeném provedení. Z hlediska použitých materiálů převažují prvky z plastu, přičemž boky a prostor kolem hardwarové klávesnice imituje přítomnost kovu. O tom ale lehce pochybuji a domnívám se, že jde o leštěný plast. Zklamán jsem z konstrukčního zpracování, a to zejména ze zadního krytu, který se čas od času mírně pootevře v horní části. Navíc působí křehkým dojmem jako skořápka. U druhého testovaného kusu není problém takto markantní a zadní kryt působí spíše jen křehce. Možná však je jen otázkou času, kdy dospěje do podobné fáze, jako ten u prvního testovaného kusu. Otázkou do diskuze je, zda to může být pouze vada námi testovaného kousku, nebo se s tímto nepříjemným jevem setkáme i u jiných přístrojů. Pokud máte podobný problém, přidejte svůj názor do diskuze.

Nokia Asha 300 v tmavě šedé kombinaci

Prostředí telefonu s uzavřeným operačním systémem pracujícím pod platformou S40 druhé generace lze prozkoumávat prostřednictvím 2,4 palcového TFT dotykového displeje s rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA). Displej zvládne zobrazit 262 000 barev a jeho čitelnost z úhlů patří k těm zdařilejším. Z hlediska použité technologie se musíme spokojit s displejem rezistivním, který mě ale v konečném důsledku dosti příjemně překvapil. Zprvu jsem se dokonce domníval, že by se mohlo jednat o displej kapacitní, neboť příkladně reaguje na dotyky jak pomocí stylusu, tak i prstů. Na svižném pohybu v uživatelském prostředí má značnou zásluhu 1 GHz procesor. Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 140MB.

Psaní na klávesnici patří k přednostem telefonu

Mobilní telefon Nokia 300 by se mohl stát hojně prodávaným telefon zejména zásluhou pohodlné a kvalitní hardwarové klávesnice, což mohu potvrdit. Podsvětlená klávesnice disponuje dvanácti tlačítky, která mají zdařilý stisk a jsou snadno nahmatatelná. Nokia zaslouží pochvalu za přítomnost rychlých datových přenosů (3G), na druhou stranu zamrzí absence Wi-Fi. Z hlediska multimédií se nezapomnělo na hudební přehrávač a FM rádio s RDS. K pořizování fotografií poslouží 5 MPx fotoaparát se zvětšenou hloubkou ostrosti (EDoF), ovšem ale bez LED blesku a autofocusu/makro režimu. V recenzi pro vás připravíme i řadu fotografií v různém prostředí. V prvním dojmu nesmíme opomenout ani výdrž baterie. Telefon dostal do útrob baterii s kapacitou 1 110 mAh, která v prvních fázích intenzivnějšího testování dokázala telefon uživit i tři dny. Podrobnější testování baterie naleznete v připravované recenzi.

Fotografie pořízené 5MPx fotoaparátem

Mobilní telefon Nokia Asha 300 právě testujeme. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem na to, co vás zajímá.

Technické parametry Nokia Asha 300

Kompletní specifikace
Konstrukce112,8 × 49,5 × 12,7 mm, 85 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz, GPU: ne
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 2 950 Kč
Diskuze ke článku
Posto
keby ten telefon mal WIFI tak ho berem
ff
Zdravím, vybírám mobil pro mamku a rozhoduju se mezi timhle a X3-02 (v novější verzi s lepším hw) a C3-01. Mohli byste je zkusit v recenzi nějak porovnat? zajímalo by mě, zda je reproduktor při volaní dostatečně hlasitý, pak porovnání verze S40 v těchto modelech - zda je nová verze skutečně lepší a v čem. Pak výdrž při nějakém menším využívání, tj občas nějaká fotka, smska, pár minutový hovor.. jestli je šance že ten mobil aspon těch pět dní vydrží (žádné mp3, internet, atd..). Dále rychlost nabití přes usb v počítači/notebooku, pak celkovou konstrukci a jak jsou na něm vidět otisky prstů. Prostě aby vypadal trošku k světu:)

za sebe bych se rád zeptal, jak to vypadá s nokii 303, která je zajímavá už i pro mě :) vzhledem k tomu, že oba ty mobili budou mít stejný systém, rád bych se zeptal na práci s emaily (vím že mají předinstalovaného klienta), jak hodnotíte mp3 přehrávač a zvukový výstup s nějakými lepšími sluchátky,jak je rychlý webový prohlížeč.
Naecken
Nokia 300 a 303 nemají stejnou verzi S40. Firmware na 303 je novější a lehce přepracovaný (volba swipe, copy/paste funkce, předělané klienty pro mail/chat/komunity).

Na 300 je firmware stejný jako aktuální C3-01 a X3-02, akorát má nové ikonky. DivX zvládnou všechny čtyři modely, youtube client není a mobil kvůli starší verzi Flash lite videa z youtube nepřekouše. Všechny čtyři modely disponují novým Nokia browserem s kompresí dat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze