Tenký a celokovový: vyzkoušeli jsme Samsung Galaxy A3

12

Samsung představil minulý týden své dva celokovové telefony – Galaxy A5 a Galaxy A3. My jsme si dnes mohli vyzkoušet levnější a menší model A3. I když je z nové dvojice ten kulatější, i na něm je vidět, že se Samsung vrací k hranatějšímu designu modelu S II. Jaká je novinka naživo? To vám prozradí naše první dojmy a videopohled.

Na rozdíl od Galaxy Alphy má novinka kovový jak rám, tak i zadní část, která je pro Samsung neobvykle napevno spojena s telefonem a k baterii s kapacitou 1 900 mAh se tak nedostanete. Na první pohled to sice vypadá, jako by záda s rámem spojena nebyla, tvoří však jeden kus. Alespoň podle jednolité povrchové úpravy soudě – uvnitř to mohou být dva rozdílné díly. I přes kovová záda ale potěší přítomnost NFC.

Telefon je sice kovový, na povrchu je ale potažený speciální vrstvou, která kov poměrně umně maskuje a přiznaný je pouze na diamantem broušených hranách. Zejména bílá varianta tak na první dotek ani pohled kovově nepůsobí, telefon ani nechladí do rukou. Kovový nicméně je a konstrukce je špičková. Velmi malá je tloušťka 6,9 mm, které si všimnete hned při uchopení telefonu do ruky. Rám je skutečně hodně tenký, tlačítka na něm jsou ale příjemně vystupující a bez problému je nahmatáte. V kovovém rámu se nachází také šuplíčky pro SIM kartu a microSD kartu. Díky zkoseným stranám zadní strany se ale telefon i přesto poměrně dobře drží. Počítejte ale s výrazně vystupujícím 8Mpx fotoaparátem.

Samsung Galaxy A3 – první pohled

Displej nebude chloubou telefonu, na 4,5palcích by to už chtělo HD rozlišení, zejména vzhledem k ceně, která kvůli kovové konstrukci určitě nebude lidová. Až na rozlišení se ale displej povedl a kdo chce HD, má zde větší Galaxy A5. Kolem displeje použil výrobce opět jemnou texturu, nyní v podobě malých křížků. Celý přístroj vypadá velmi elegantně a zejména v bílé variantě jde o slušnou stylovku. Nové Samsungy na trh vstoupí ještě s Androidem 4.4, přičemž tento systém běžel i na testovaném kusu. Prostředí je designově shodné s tím, které známe z Galaxy S5 nebo Galaxy Alphy, větší změny se dají čekat následně s updatem na Android 5.0.

Z novinky máme velmi dobrý dojem a Samsung se opravdu v designu i zpracování svých telefonů zlepšuje. Nezbývá než si počkat na cenu, kterou zatím neznáme. Jisté je však to, že se Galaxy A3 i A5 začnou v České republice prodávat až po Novém roce.

Porovnání s Galaxy Alpha (varianta s větší 2 500 mAh baterií)

Technické parametry Samsung Galaxy A3

Kompletní specifikace
Konstrukce130,1 × 65,5 × 6,9 mm, 110,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostleden 2015,
Diskuze ke článku
Mrazik
doufam,ze si ten telefon kluci z applu koupi,rozeberou a podivaji se,jak udelat iP6S bez tech hnusnych plastovych linek...ruce bych jim za ty plastovy linky utrhal :)
purmas
Bude recenze popripade kdy?
Samsung
245 ppi je málo i pro střední třídu.. Ale jinak vypadá vcelku pěkně. Samsung se konečně snaží uspokojit i ty lidi, kterým se plast hnusí. Ještě by se měli zbavit toho hardwarového domovského tlačítka. Já už bych to osobně nechtěl. Nejlepší jsou všechny senzorový pod displejem, když ne on-screen tlačítka.
SV
Galaxy S2 v novém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze