Sony Ericsson C905 naživo - fotografie a první dojmy

2

Na tiskové konferenci v Praze jsme se osobně seznámili s novou vlajkovou lodí - Sony Ericssonem C905. V jeho špičkové výbavě, která zahrnuje hudební přehrávač, GPS navigaci nebo Wi-Fi, vyčnívá především fotoaparát s rozlišením 8,1 Mpx. (přidáno video)

Sony Ericsson C905 je unikátní hned v několika směrech. Výrobce totiž vůbec poprvé použil výsuvnou konstrukci pro zástupce řady Cyber-shot. Dále se jedná o první Sony Ericsson s 8,1 Mpx fotoaparátem, který se bude prodávat v Evropě. Sony Ericsson C905 je také unikátní tím, že nabízí Wi-Fi i bez operačního systému. Podle českého zastoupení výrobce bychom se dalších „hloupých“ telefonů s přítomností Wi-Fi měli dočkat ještě v letošním roce.

Nepřehlédněte: preview Sony Ericssonu C905

První dojmy z této novinky byly spíše rozporuplné. Bylo to ale dáno hlavně tím, že jsme otestovali pouze prototyp Sony Ericssonu C905, který měl k finální podobě sériově vyráběného telefonu ještě hodně daleko. Proto by zatím nemělo žádný smysl hodnotit například konstrukční zpracování či prostředí (rychlost odezvy apod.). Pojďme se tedy spíše podívat na to, co vlajková loď řady Cyber-shot pro tento rok přinese.

Sony Ericsson C905 nenabízí operační systém, běží na klasické platformě A200. Proto by se také někomu mohla zdát hmotnost telefonu 136 gramů příliš vysokou. Ve skutečnosti to však není příliš znát. Rozměry Sony Ericssonu C905 činí 104 x 49 x 18 milimetrů. V místě s objektivem je tloušťka ještě o 1,5 mm větší (19,5 mm). V ruce se novinka i přes to drží celkem dobře. Pro multimédia je v telefonu připravena nabídka „Média“, ve které najdeme fotografie a obrázky, hudební přehrávač, video přehrávač a nastavení (překlápění displeje: automaticky, na šířku, na výšku). V těle přístroje tak nechybí zabudovaný akcelerometr. V menu najdeme i klasického správce souborů.

Fotoaparát lze spustit příslušnou ikonkou v menu, ve zkratce, spouští fotoaparátu nebo odsunutím krytky objektivu. Ta bohužel splývá s okolním povrchem a není v ní žádný výstupek, který by případně pomohl k odsunutí, takže se vám může často stávat, že s krytkou ani nehnete. Je potřeba nejdříve chytit ten správný grip. Prostředí fotoaparátu je již notoricky známé z jiných modelů Cyber-shot. Je možné měnit rozlišení fotografií (8,1 Mpx, 5 Mpx, 3,2 Mpx, atd.), režimy (normální, panorama, BestPic, rámečky a Smart kontrast), vyvážení bílé, scény, efekty, odesílat fotky do blogu a mnoho dalšího.


Zkušební fotografie pořízené prototypem Sony Ericssonu C905, finální podoba by se měla ještě o něco zlepšit

Zkušební video (MP4, 306 KB, 320 x 240 bodů)

Funkce Smart kontrast si odbyla u modelu C905 svou premiéru. Jedná se o samostatný režim, stejně jako například panorama, rámečky či BestPic. Poté, co vyfotíte nějaký snímek, tak začne telefon automaticky fotku upravovat. Změní se úroveň jasu a kontrastu. Po vyzkoušení této nové funkce jsme byli příjemně překvapeni. Samozřejmostí u vlajkové lodi řady Cyber-shot je přítomnost autofocusu. Dále nechybí xenonový blesk či LED dioda, kterou je možné využít při nahrávání videa. Telefon nabízí až 16x digitální zoom. V nastavení najdeme možnost aktivace stabilizátoru obrazu, redukce červených očí nebo detekce tváře. S prototypem Sony Ericssonu C905 bylo možné natáčet pouze QVGA video. Finální verze by však měla nakonec disponovat vyšším rozlišením VGA. Rychlost nahrávání je 30 snímků za sekundu.

Hudební přehrávač třídí skladby podle ID3 tagů na jednotlivé interprety, alba a zbylý hudební obsah. Sony Ericsson C905 zobrazí v prostředí přehrávače obrázek alba přehrávané skladby (pokud je obrázek k dispozici), nechybí ekvalizér (normální, basy, výšky, Mega Bass, ruční nastavení) či rozšířené stereo. Telefon nabízí také FM rádio s funkcí RDS. K poslechu rádia je však nutné mít připojený headset, který slouží jako anténa. Pro získání názvu skladby, interpreta a alba je přichystaná funkce TrackID.

text: Luboš Srb, fotografie a video: Jan Pospíšil

Diskuze ke článku
ORION
Odkial mate informaciu ze C905 bude natacat video vo VGA 640x480 ? Ked vo white papery je uvedene len QVGA 320x240.
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Jeden ze zastupcu Sony Ericssonu tvrdil, ze by C905 opravdu mel ve finalni podobe mit VGA. Ovsem ze pry specifikace videa neni hotova, takze to neni jiste. Proto v clanku piseme "by mela".
White paper samozrejme muze o necem vypovidat, ale myslim, ze na finalni podobu si budeme jeste muset chvili pockat. V telefonu napriklad uplne chybelo prave nastaveni rozliseni videa, coz napovida, ze je jeste co dodelavat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze