Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD
recenze

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Mějte vše pod palcem
2

Powerbanku potřebujete, ale současně si potrpíte na kvalitu? Možná by vás mohla zaujmout Swissten Aluminium 10 000 mAH 20W PD. Její výsadou je rychlé nabíjení nebo displej, pomocí kterého rychle zjistíte, jakou kapacitu powerbanka aktuálně má.

Powerbanka nemusí vždy vypadat jako nevzhledná cihla. SwisstenAluminium 10 000 mAh 20W PD je toho důkazem. Kromě toho má tradiční kapacitu, bohatou nabídku konektorů, rychlé dobíjení a navrch přidává praktický displej. To vše za cenu pohybující se kolem 600 Kč.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, provozující internetový obchod MP.cz. Pokud v košíku zadáte slevový kód „sleva20“ (bez uvozovek), získáte na produkt 20% slevu.

Technické parametry Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Rozměry 100 × 65 × 17 mm
Hmotnost 188 g
Kapacita 10 000 mAh (3,7 V, 37 Wh)
Materiál hliníková slitina
Barevné varianty šedá
Zvýšená odolnost ne
Vstup 1× micro USB (5V; 2 A), 1× USB-C (9V; 2 A)
Výstup 2× USB-A (5 V; 3 A a 9 V, 2 A), 1× USB-C
Signalizace Digitální displej
Cena cca 600 Kč

Obsah balení: malá a elegantní

Prodejní balení je příjemně malé a nachází se v něm jen opravdu to nezbytné. Samozřejmě samotná powerbanka, dále krátký propojovací kabel USB-A/USB-C a nakonec jen stručné manuály.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD
Líbilo se nám
  • malé rozměry

Design a provedení: dobře reprezentuje

Výrobce vsadil na slitinu hliníku, která tvoří kostru těla a díky zaoblení se powerbanka dobře přenáší. Plastové části se objevují pouze na horní a spodní hraně. Potěší i příjemná hmotnost hluboko pod hranicí 200 gramů. I to je na powerbanku o této kapacitě skvělá hodnota.

Čistý design powerbanky narušuje na boku kruhové kovové tlačítko, která má zbroušený povrch a slouží ke zjištění aktuálního nabití. A právě to se zjišťuje velice přesně. Žádné skoro nic neříkající diody. Swissten nasadil skvěle čitelný digitální displej, který zobrazí přesnou kapacitu v procentech. Chválíme za výborné řešení.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

V prostoru kolem displeje jsou jen konektory. Jmenovitě jde o dvě výstupní USB-A, následně vstupní/výstupní USB-C a nakonec ještě i lehce obstarožní vstupní microUSB.

Líbilo se nám
  • hliníkové tělo
  • bytelná konstrukce
  • přehledný displej
  • nízká hmotnost

Výkonnostní testy: klasické výsledky

Většina zájemců vybírá powerbanku dle informací o kapacitě v mAh. Mnohem důležitější však je kapacita ve Wh. Důvod je jednoduchý, různé napětí powerbanky může zapříčinit, že reálná kapacita bude ve výsledku nižší a naopak. Swissten udává 10 000 mAh, napětí 3,7 V a podstatná informace je, že zde máme kapacitu 37 Wh, což mimochodem potvrzuje i přímo výrobce na powerbance. Pro účely testování jsme zvolili Samsung Galaxy A34 s baterií o kapacitě 5 000 mAh (19,4 Wh). Mimochodem, identickou baterii používá třeba i Samsung Galaxy A54.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Právě na příkladu s konkrétním telefonem si lze ukázat, jak by bylo mylné zaměřit se pouze na kapacitu v mAh. Z té bychom totiž mohli usoudit, že powerbanka snadno nabije daný mobil dvakrát. Kapacita ve Wh už ale naznačuje, že dvakrát to nebude. V lepším případě jednou a druhé nabití už nebude kompletní. K prostým hodnotám je navíc nezbytné připočíst i energetické ztráty a fakt, že telefon je během nabíjení zapnutý.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Jak jsme už naznačili, powerbanka disponuje třemi výstupními konektory. Maximální nabíjecí výkon je 22,5 W, což není vůbec špatné, a výrobce zmiňuje, že jej přenáší skrze USB-A výstupy. U USB-C je zmíněn standard Power Delivery a Quick Charge do 20 W, a to oběma směry.

Kapacita v mAh (napětí) Kapacita ve Wh
Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD 10 000 mAh (3,7 V) 37 Wh
Samsung Galaxy A34 5 000 mAh 19,4 Wh

Před zahájením testování jsme powerbanku dobili na plnou kapacitu, což zde indikuje displej s hodnotou 100 %. Telefon jsme měli po celou dobu zapnutý a test započal ve chvíli, kdy kapacita baterie klesla na 1 %. Podrobnější výsledky nabíjení a času můžete vidět v tabulce níže.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 20 % 19 minut
Nabití na 40 % 38 minut
Nabití na 50 % 49 minut
Nabití na 70 % 1 hodina a 11 minut
Nabití na 80 % 1 hodina a 22 minut
Nabití na 100 % 1 hodina a 54 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 30 %

Powerbanka Swissten příjemně překvapila skutečně rychlým nabíjením, zejména do cca 80 %. Oproti konkurenci v této cenové hladině je vždy zhruba o hodinu rychlejší. Kompletní nabití testovaného telefonu pak zabralo necelé 2 hodinky. Poté powerbanka vykazovala 30 % zbývající kapacity.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Telefon jsme posléze opět vybili až k 1 % a powerbanka mezitím nebyla nijak používána. Vše bylo připraveno pro druhé kolo nabíjení, před kterým bylo jisté, že kompletně zdaleka neproběhne. Jakmile jsme telefon opět připojili, v podstatě během několika vteřin klesla kapacita ze 30 na 29 %. Proces nabíjení pokračoval rychle jako v prvním případě a za 19 minut byl telefon opět nabitý na 20 %. Bohužel toto byl konec, na víc se powerbanka nezmohla, ačkoliv statečně pár vteřin dobíjela i ve chvíli, kdy na displeji blikala nula. Sluší se dodat, že jakmile kapacita klesne pod 5 %, číselný údaj na displeji bliká.

2. kolo nabíjení


Samsung Galaxy A34
Nabití na 20 % 19 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 0 %, zcela vybitá

Ve výsledku tak powerbanka od Swissten potěšila rychlým nabíjením, méně pak už reálnou kapacitou, kdy by bylo dobré, aby daný telefon nabila alespoň 1,5krát. To se však ani vzdáleně nestalo.

Nakonec přišel na řadu i test opětovného dobití powerbanky, který jsme prováděli skrze USB-C maximálním výkonem 20 W. V daném případě se na displeji rozsvítila ikonka PD značící využití Power Delivery. Zde se potvrdily ambice výrobce a powerbanka se nabila za 2 hodiny a 36 minut.

Líbilo se nám
  • tři výstupní konektory
  • rychlé nabíjení oběma směry
Nelíbilo se nám
  • slabší reálná kapacita

Zhodnocení: elegance, rychlost a průměrná kapacita

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD je takřka všestrannou powerbankou, která dodá vašemu zařízení potřebnou energii, a to alespoň jednou. Její velkou výhodou je nejen bohatá nabídka konektorů, ale především rychlé nabíjení mobilů a také opětovné dobití powerbanky. Líbí se nám i přesný přehled o zbývající kapacitě díky displeji na powerbance, stejně tak vzhled, který snese přísná měřítka a neudělá ostudu ani těm, kteří chtějí ke svému dražšímu mobilu odpovídající příslušenství. Kaňkou na kráse je, že reálná kapacita je menší, než by bylo příjemné. Při aktuální ceně kolem 600 Kč ji však lze doporučit, protože nabídne výrazně „více muziky“ než většina konkurence.

Swissten Aluminium 10 000 mAh 20W PD

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • elegantní vzhled
  • praktický displej
  • bohatá nabídka konektorů
  • rychlé nabíjení oběma směry
  • nízká hmotnost
Zápory
  • výsledná kapacita zůstala za očekáváním