Realme Narzo 30A
recenze

Realme Narzo 30A

Snaha byla, ale nestačí to
2

Realme uvádí na český trh u nás doposud neznámou řadu Narzo. Pomyslným vlajkonošem je model Narzo 30A, který představuje absolutní základ v rámci chytrých telefonů. Výrobce se však tentokrát snaží několika věcmi zaujmout. Jde třeba o solidní procesor nebo opravdu velkou baterii.

Redakčním testem prošel jeden z nejlevnějších telefonů Realme na českém trhu. A rovnou vůbec první model z řady Narzo, která se u nás objevuje poprvé. Realme Narzo 30A vkládá naděje do velkého displeje, výkonného procesoru a dlouhé výdrže díky 6 000mAh baterii. Nejde však jen o marketingové vábničky? Skutečně to vše dokáže nabídnout telefon za necelé tři tisíce korun?

Realme Narzo 30A – videorecenze

Technické parametry Realme Narzo 30A

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 75,9 × 9,8 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetMediaTek helio G85, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2021, 2 899 Kč

Obsah balení: pouze nabíječka

V krabičce je kromě telefonu a manuálů pouze napájecí adaptér s kabelem typu USB-A/USB-C a nezbytná jehla pro vytažení šuplíčku pro karty.

Konstrukční zpracování: robustní, ale plastový

Na první pohled je zřejmé, že před sebou máme levné zařízení. Plastové materiály nejsou nijak maskovány. Na druhou stranu mobil působí vcelku robustně, za což může i nepatrně větší tloušťka či vyšší hmotnost 208 gramů. V černé variantě je telefon skutečně dosti konzervativní, ale líbí se nám povrchová úprava zadní strany, díky které smartphone nijak zásadně neklouže z rukou.

Líbí se nám povrchová úprava zadní strany.

Ergonomie je slušná, tlačítka na boku v dobrém dosahu a obstojně funguje také čtečka na zadní straně. Mohla by ale být přeci jen o něco níže. Na těle dále najdeme USB-C i 3,5mm jack, na levém boku je ještě dlouhý šuplíček, kam můžete umístit dvě nano SIM karty a navíc i paměťovku.

Zpracování je velmi solidní, navzdory tomu, že by kdekdo mohl očekávat opak. Mobil nijak nevrže, neprohýbá se, působí bytelně. To je mimochodem dobrá zpráva. Jelikož je předem určen nenáročným uživatelům a mladším dětem, takže potěší, že by měl bez větší úhony přežít i nějaký ten pád na podlahu.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • praktická úprava zad
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej: odpovídá ceně

Většinu čelní strany zabírá 6,5palcový IPS displej s HD+ rozlišením, což je zcela očekávatelná sestava. Displej patří k průměru, rastr je vidět až při bližším zkoumání. Dojem lehce kazí v horní části umístěný výřez pro potřeby čelní kamerky. Maximální jas plně postačuje i pro potřeby letních dní, avšak automatická regulace je zde spíše jen do počtu, v praxi moc nefunguje. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Realme Narzo 30A
Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní obrazovka
Nelíbilo se nám
  • špatně fungující automatická regulace jasu

Zvuk: pouze základ

Kvalita zvuku je zcela průměrná, hlasitý reproduktor je na spodní hraně a hraje především dostatečně hlasitě, což je důležité. O nějaké kvalitě však nemůže být řeč. Jak již víme, telefon nepostrádá 3,5mm jack. Poslech hudby je tudíž vhodnější právě skrze sluchátka.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: procesor potěší

V případě výkonu se výrobce snaží vzbudit dojem, že má telefon všeho na rozdávání. Počítejte však spíše se slušným základem v podobě procesoru Helio G85 a 3GB RAM. Na hraní náročných her tak telefon není, ovšem to snad nikdo s ohledem na cenu neočekával. Možná větší obtíže však způsobí jen 32GB úložiště. Po prvním zapnutí totiž zbývá pouze 20 GB volného prostoru, což zaplníte velice rychle. Naštěstí telefon pracuje s paměťovkami.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní procesor
  • slot na paměťové karty

Výdrž baterie: tři dny jako nic

Patrně největším trumfem Narza 30A je baterie s kapacitou 6 000 mAh, díky které telefon vydrží při středně náročném používání tři dny bez nabíjení. Jedná se tak o nadprůměrnou výdrž, kdy se méně nároční uživatelé dostanou i ke čtyřem dnům. Nabíjení skrze USB-C je průměrně rychlé díky výkonu 18 W a počítejte cca se třemi hodinami na nabíječce.

Realme Narzo 30A
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: NFC se zase nekoná

Realme Narzo 30A nabídne Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, bohužel již však ne NFC, což značí, že s telefonem bezkontaktně nezaplatíte. K dispozici je alespoň podpora Dual SIM s podporou 4G na obou slotech a dvoupásmová Wi-Fi 802.11 ac., což je mezi levnějšími telefony příjemné zjištění.

Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: kdepak tři, pouze dva

Při pohledu na zadní stranu se zdá, že zde máme vcelku tradiční sestavu fotoaparátů. Z Realme se však vyklubal pěkný filuta. V modulu se totiž oproti očekávání nachází jen dva fotoaparáty. V místě, kde se zdál být třetí, je jen nápis o umělé inteligenci. Ve výsledku tak musíme vzít zavděk hlavním 13megapixelovým snímačem a dále vcelku zcela zbytečným monochromatickým 2megapixelovým fotoaparátem, pro který zde není takřka žádné využití.

Realme Narzo 30A

Zázraky od fotoaparátu očekávat tudíž nelze a slušný snímek telefon pořídí za dostatečného světla. V ostatních případech snímky postrádají ostrost i detaily, ale jde o neduh drtivé většiny levných telefonů. Mezi režimy figuruje také noční scéna, avšak ta nijak zásadní zlepšení kvality nepřináší.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a jde spíše o „nouzovku“. Neodpustím si Realme pokárat za to, že ani v roce 2021 nedokáže uzpůsobit prostředí podrobnějšího nastavení pro práci v horizontálním režimu.

Realme Narzo 30A (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nijak zvlášť dobře není telefon připraven ani na selfíčka. 8 megapixelů by sice stačilo, ale kamerka je to obyčejná a opět velmi záleží na okolním světle.

Realme Narzo 30A
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • zbytečný sekundární fotoaparát
  • nekvalitní selfies

Software: starý Android nechceme

Ačkoliv před sebou máme levný telefon, jde o novinku, u které by výrobce měl dbát na alespoň základní aktuálnost softwaru. Jenže Narzo 30A má rok a půl starý Android 10 a takový telefon rozhodně nelze doporučit. Situaci z části zachraňuje alespoň příchod nových bezpečnostních záplat, které jsou v telefonu platné k červnu 2021. Nad systémem bdí ještě nadstavba. I když je optimalizace poměrně dobrá, neaktuální verze systému je velká škoda.

Nelíbilo se nám
  • zastaralý systém

Zhodnocení

Realme Narzo 30A to na českém trhu nebude mít zrovna dvakrát lehké. Jedná se o vcelku obyčejný telefon, který za cenu 2 790 Kč nenabízí, vyjma lehce silnější baterie, nic, čím by konkurenci nějak výrazně převyšoval. Naopak zamrzí zbytečný přešlap v podobě starého prostředí a nepotěší ani absence NFC. Novinka neoslní ani sestavou svých fotoaparátů a nejvíce zamrzí, že si výrobce dovolí na trh v polovině roku 2021 uvést telefon se starým Androidem.

Realme Narzo 30A

Konkurence

Konkurence v podobě Motoroly Moto E7 Plus nabízí za shodné peníze větší RAM i úložiště, což hravě vyváží nepatrně slabší baterii.

Motorola Moto E7 Plus

Rozměry165,2 × 75,7 × 9,2 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 460, 4×1,8 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Jen o dvě sto koruny dražší je Alcatel 3X (2020, který má opět dvojnásobnou interní paměť a více RAM. Procesor má sice slabší, ale dokáže nabídnout NFC.

Zdroj foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-narzo-30a
Klady
  • pohodlně padne do ruky
  • výborná výdrž
  • solidní procesor
  • nasazení USB-C
Zápory
  • jen 32GB paměť
  • starý Android
  • méně kvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Naposledy upraveno: 11. 7. 2021 12:35
Realme má poměrně mizernou optimalizaci a za chvíli je to s jejich levnejma telefonama peklo. Kamarád co točí levný plečky, ptotože to furt rozbíjí měl tedka Alcatel 5V a pořídil si místo toho Realme C3 a jenom na to nadává. Pořád se mu to zasekává, jde na net posune stránku a 5s zásek atd... Řikal že by nikdy nevěřil že ten Alcatel bude ve výsledku jeden z nejlepších telefonů co měl. Přitom ho kupoval za stejný prachy jako tu C3...
Jan Kasik
Jan Kasik
RAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB
Tak to už jsem dlouho nepotkal (nehledě na cenu)
to se snad někde našel 5 let starej lodní kontajner a tak to smontovali

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze