Noke Padlock
recenze

Noke Padlock

I zámek může být chytrý
8

V tomto testu si představíme chytrý visací zámek, ke kterému nepotřebujete klíč, ale k jeho odemčení poslouží mobilní telefon. Noke Padlock se může chlubit například vysokou bezpečností, spolehlivým odemykáním skrze Bluetooth a kvalitními materiály. Díky promyšlené aplikaci můžete udělovat přístupy rodině či vaším přátelům.

Vždycky rád recenzuji různé gadgety, to jsou takové hračky pro dospělé. Viděl i slyšel jsem o ledasčem. Přijít v dnešní době s originálním nápadem, tak aby se dal snadno uchopit a být lidem užitečný a ulehčoval jim život, je sakra těžké.

O Kickstarteru se říká, že jde o jakýsi inkubátor myšlenek a startupů. A právě z něj vzešel projekt chytrého visacího zámku, ke kterému nepotřebujete žádný klíč.

Noke Padlock

Noke neboli „no key“, česky „žádný klíč“, na první pohled vypadá jako obyčejný visací zámek. Opak je však pravdou. V jeho těle se ukrývá mnoho elektroniky včetně baterie. Důraz je však kladen především na bezpečnost, a proto je zámek vyroben z tvrzené oceli, stejně tak jeho třmen, který splňuje bezpečnostní třídu 1 podle EN 12320 s technologií proti vyháčkování západky. Samotný zámek je voděodolný (stupeň krytí IP66) a vydrží v extrémních podmínkách od -23 až po +65 °C. Nemějte tedy strach, že jde o chytrý zámek, který by neplnil svoji základní funkci. kterou je ochrana majetku. Ostatně hmotnost 319 gramů také o lecčem vypovídá. Na přední straně naleznete LED diodu, která indikuje stav zámku: červená – zamknuto, zelená – odemčeno, modrá – připojování / krátké stisknutí třmenu, bílá – dlouhé stisknutí třmenu.

Na zámku nenalezneme žádný otvor pro klíč, protože veškerá komunikace probíhá prostřednictvím Bluetooth z chytrého telefonu, který opatříte správnou aplikací. Noke může komunikovat s iPhony 4s a novějšími a telefony s Androidem 4.3 a vyšším a Windows Phone 8.1 a vyšším. Podmínkou je také podpora Bluetooth 4.0. Jakmile máte aplikaci v telefonu a zámek spárovaný a v dosahu, stačí zmáčknout třmen, ten povyskočí a máte odemčeno. Jak jednoduché a prosté, že? K zamčení zámku telefon nepotřebujete, stačí pouze zacvaknout třmen. Bezpečnější je postup, kdy zmáčknete třmen, zámek vyšle signál do telefonu a v aplikaci následně potvrdíte odemčení. Určitě vás napadne otázka, co dělat, jakmile si doma zapomenete telefon nebo se vám vybije…

Noke Padlock

Samozřejmě že i na to autoři mysleli. Při prvním spuštění aplikace si můžete nastavit kód (velice podobný morseovce), který v situaci, kdy budete bez telefonu, vyťukáte na třmen a zámek se vám odemkne. Poslední možností je pak dokoupení klíčenky Key Fob a ačkoliv jsem měl na začátku testování obavy, spolehlivost spojení a odemykání zámku telefonem byla výborná a vše fungovalo rychle a dobře. Zpátky však k bezpečnosti. Na tu autoři kladou největší důraz, a proto je probíhající komunikace přes Bluetooth silně zašifrovaná: ke 128bitovému šifrování Noke přidává ještě nejnovější technologii od PKI a výměnný protokol kryptografických klíčů.

Noke Padlock napájí knoflíková baterie typu CR2032, která dle výrobce vydrží při dennodenním používání až jeden rok. Pokud se vám baterie vybije, není nic jednoduššího než odejmout zadní kryt a baterii vyměnit. Když se baterie vybije a zámek je zamčený, ve spodní části zámku pootočíte plastovou záslepkou a novou baterií přes kontakty oživíte tu starou, abyste mohli zámek alespoň odemknout.

Noke Padlock

V aplikaci hned na první obrazovce uvidíte seznam všech vašich spárovaných Noke zámků. Každý si můžete pojmenovat a udržet si nad nimi kontrolu. V detailu si pak volíte jednokrokovou či dvoukrokovou metodu odemykání a také záložní kód. Zároveň si můžete upravit vzdálenost, ze které půjde zámek odemykat, pokud máte vybraný režim odemčení jen pomocí přiblížení telefonu. Je-li řeč o chytrém visacím zámku, mnoho lidí by se nespokojilo jenom s fádním odemykáním tehdy, kdy to potřebují. K zámku můžete udělit přístup dalším členům rodiny nebo přátelům. A zatímco rodina bude moci zámek odemykat kdykoliv, přátelům můžete udělit dočasný přístup. Dokonce lze stanovit určité dny a hodiny v týdnu, kdy zámek budou moci odemknout. Možností nastavení a využití je opravdu mnoho.

Noke Padlock aplikace

Sympatické na aplikaci je, že v ní naleznete veškeré informace o tom, kdo v jaký čas a na jakém místě váš zámek odemykal. Polohu si aplikace beze samozřejmě z vašeho telefonu. Důležité je také dodat, že když s aplikací přijdete k cizímu zámku, pochopitelně ho nemůžete odemknout.

Pokud vás visací zámek Noke Padlock zaujal a podnikáte výlety na kole, v nabídce naleznete držák na kolo včetně kabelu z kvalitní splétané oceli, která je vysoce odolná proti přestřižení.

Osobně se mi zámek moc líbí díky svým poctivým materiálům a především skloubení mobilního telefonu, visacího zámku a technologie. Noke Padlock si můžete koupit za cenu 2 299 korun u Easystore.cz, kterému tímto děkujeme za možnost testování.

Stáhnout Noke

Google Play App Store

Klady
  • možnosti sdílení přístupu k zámku
  • kvalitní zpracování
  • spolehlivé odemykání
  • promyšlené ovládání
Zápory
  • jeden vám stačit nebude
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Wert
Takze misto klice budu nosit po kapcach cr2032 tak to se vyplati
hjuik
Tak to je zase pěkná "zhovadilost" :D :D :D
Xzeit
A to ma androjd nebo ajos?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze