Lenovo IdeaPad Yoga 13
recenze

Lenovo IdeaPad Yoga 13

Prémiový konvertibl

Poslední dva týdny se v redakci tabletnet.cz nacházelo zařízení, které svým vzhledem, konstrukcí, ale i specifikacemi vybočuje z doposud námi testovaných tabletů. Ano, samozřejmě mluvíme o 13palcovém Lenovo IdeaPadu Yoga 13. Jak se povedl?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský




RECENZE: Lenovo IdeaPad Yoga 13 – konvertibilní ultrabook s dotykovým displejem a prémiovými specifikacemi

Předtím než se pustíme do samotné recenze, připomeňme si technické parametry, které přístroj nabízí.

1

Lenovo IdeaPad Yoga 13

Operační systém: Windows 8

Displej:
13,3" TFT IPS (1 600 × 900 pixelů)

Procesor:
Intel Core i7-3517U (1,9 GHz) - 2 jádra

Paměť:
8 GB RAM, 128 GB interní paměť, SD karty

Fotoaparát:
přední 1 MPx

Bezdrátová komunikace:
Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n

Konektory:
3,5mm Jack, USB port 2.0 a 3.0, SD slot, HDMI port

Senzory:
Accelerometer, gyro, compas

Rozměry a hmotnost:
333,4 × 224,8 × 16,9 mm, 1 540 gramů

Baterie a výdrž: Li-Ion 3 860 mAh, cca 4-5 hodin provozu


Obsah balení

Už balení, ve kterém nám tablet dorazil do redakce, dává jasně najevo, že máme tu čest s přístrojem, který míří vysoko ne-li nejvýše. Rozměrná černá krabice s vypodobením Yogy na její přední straně vypadá skutečně luxusně a tento pocit přetrvává i po jejím rozbalení. Vše v krabici je šikovně rozškatulkováno a tak se jednoduše nemůže stát, že by se něco pletlo či překáželo. Velikost krabice nás v první moment sice překvapila, ale po uvědomění si faktu, že tentokrát netestujeme 7 či 10-palcové zařízení naše překvapení opadlo.

2 3

Co nás už skutečně překvapilo, bylo množství manuálů a podobných tiskopisů, které se v jedné ze škatulek v balení zařízení nacházelo. Krom konvertibilního ultrabooku s dotykovým displejem a zmiňovaných manuálů se v balení dále ukrývala už vlastně jen skládací nabíječka rozměry totožná těm, které známe z klasických notebooků. To je vlastně vše, co se v krabici nacházelo. Ačkoliv na první pohled krabice vypadala vskutku skvěle, výrobce si nedal s nadstandardním vybavením de facto žádnou práci. Poměrně překvapivě tak v balení nenajdeme ani sluchátka či obal, byť je základní.

4 5

 

Konstrukce, vzhled a klávesnice

I další tři políčka na našem seznamu, tedy konstrukce, vzhled a klávesnice, se dají zařadit mezi to lepší co se v současné době na trhu s ultrabooky, případně hybridními tablety nachází. Sice se nejedná o slitinu z hořčíku či hliníku, ale spíše o jakýsi tvrzený plast, i tak nabízí Lenovo IdeaPad Yoga 13 skutečně kvalitní konstrukci, která se neprohýbá ani při krkolomnější manipulaci. I rozměry a váha přístroje jsou velmi příjemné: 333,4 × 224,8 × 16,9 mm a váha 1,54 kg dělají z Yogy skutečně mobilní zařízení.

7 6 8

Ihned po krátkém seznámení se s přístrojem od Lenova je jasné, kde se nechali designéři společnosti inspirovat. Lenovo Ideapad Yoga jakoby z oka vypadl low-endovým  ultrabookům rovněž ze série IdeaPad. Zařízení na první pohled vypadá jako kniha a očividně se tento design zalíbil i zákazníkům společnosti, proto se asi není čemu divit, když designéři zůstávají u konzervativního vzhledu.

To, že se jedná spíše o ultrabook s dotykovým displejem než tablet naznačuje i konektorová výbava Yogy. Ta čítá na levé straně umístěný HDMI výstup, USB 3.0 port, 3,5 mm Jack a kolíbkový ovladač hlasitosti, který využijete zejména při módu tablet. Na pravé straně se poté nachází ještě čtečka SD karet, USB 2.0 port a specifický konektor pro napájení vyvedený v žluté barvě.


Vypínač/ zapínač a indikátor stavu baterie nalezneme na delší boční straně klávesnice a je taktéž dobře dostupný jak v módu ultrabook, tak v módu tablet. U umístění v poloze tablet se stojánkem a „stan“ je to o něco horší, ovšem předpokládá se, že v této poloze nebudete tlačítko vypínání intenzivněji využívat.

Skoro bychom zapomněli na to nejdůležitější a to přeci na schopnost Yogy otočit se o celých 360 stupňů. Samotné odklopení víka jde sice ztuha, ale je poznat, že panty skutečně leccos vydrží. Zařízení díky tomu nabídne několik režimů, na které každý uživatel časem přijde sám, ale pro jistotu si je vyjmenujeme: standardní notebook, tablet se stojánkem, „stan“ či klasický tablet.

13

U klávesnice Yogy se zastavíme jen velice krátce, krom chybějícího podsvícení ji toho totiž mnoho vytknout nemůžeme. Kolem samotné klávesnice je použit matný povrch, který se zdá velmi odolný. K tomu je jasný důvod, Yoga není klasický ultrabook ani tablet, ale konvertibilní zařízení, které klávesnici využívá jako stojánek - zejména proto její zvýšená odolnost.


Systém a aplikace

Hegemonii operačních systémů iOS a Android se v současné době pokouší ukončit redmondský Microsoft se svým operačním systémem Windows 8, který, jak jistě víte, obstarává chod i námi recenzované Yogy. Operační systém Windows 8 je pro tablety a hybridní zařízení dostupný ve dvou verzích: klasické Windows 8 pro zařízení na architektuře x86 a Windows RT pro zařízení na architektuře ARM. Yoga je, jak už jsme na začátku článku zmiňovali, vybavena dvoujádrovým procesreom Intel Core i7, z čehož plyne, že je vybaven klasickými „wokny“.

16 17 18

Po spuštění přístroje se nejdříve dostaneme do prostředí Modern UI, lépe známého pod původním názvem Metro. Právě prostředí Modern UI je speciálně uzpůsobeno pro dotykové ovládání a nejčastěji se v něm setkáte s tzv. dlaždicemi, které je možno libovolně upravovat, mazat či přidávat. V podání Yogy je vše krásně plynulé a během 14denního testování jsme se nesetkali se záseky ani s žádnými dalšími nepříznivými reakci, což je v podání mnoha ostatních systémů či tabletů nemyslitelné, ovšem musíme si uvědomit, že máme tu čest se zařízením jiného kalibru a to ať z pohledu hardwaru, ale i ceny.

20

Další věc, kterou u zařízení s operačním systémem Windows 8 dozajista využijete, jsou gesta. Rychlým pohybem z horního či dolního okraje vyvoláte vždy lištu s nastavením dané aplikace, v případě zobrazení základní nabídky Start slouží pro zobrazení kompletní nabídky všech aplikací v abecedním pořadí.  Pohyb z levé strany displeje vyvolá lištu naposledy spuštěných aplikací, mezi kterými je možno jednoduše přepínat. Jedná se o multitasking podobný tomu, který známe například ze zařízení s OS Android. Rychlý pohyb z pravé strany obrazovky vyvolá nastavení, které mimo jiné slouží i k vypínání tabletu.

19 20

Operační systém Windows 8 samozřejmě není jen o uživatelském prostředí Modern UI, ale samozřejmě i o klasické ploše, kterou známe z předešlých verzí operačního systému od americké společnosti Microsoft. Díky x86 architektuře procesoru Intel Core i7 je možné nainstalovat si jakýkoliv program, který znáte i z klasických notebooků. To je hlavní výhoda, jak oproti tabletům s operačními systémy Android i iOS, ale i proti bratříčkovi Windows RT, který umožňuje instalovat pouze programy z obchodu s aplikacemi Windows Store, jehož nabídka je dosti omezená.

17 21

Samozřejmě jsme zkoušeli do přístroje nainstalovat celou škálu rozmanitého softwaru, za zmínku stojí například aplikace Dropbox, GIMP , Zoner Photo Studio, Light Image Resizer či balíček kancelářských aplikací Microsoft Office, a u žádného jsme nesetkali byť se sebemenšími problémy. Z Windows Store jsme také vyzkoušeli aplikaci Classic Start, jenž slibuje kombinaci uživatelského vzhledu Windows 8 s oblíbeným start menu z Windows 7 a doopravdy aplikace svůj účel plní.

22 23 x


Displej a zvuk

Displej zařízení IdeaPad Yoga 13 je, jak už samotný název zařízení prozrazuje, poněkud rozměrnější než u zařízení, která běžně recenzujeme a to zejména z toho důvodu, že se nepředpokládá hlavní využití zařízení jako tabletu, ale spíše jako ultrabooku, popřípadě konvertibilního zařízení. 13,3palcový kapacitní displej sice ještě nenabízí Full HD rozlišení, na které si zvykáme stále více, ale přístroj je vybaven slušným rozlišením 1 600 x 900 pixelů a krycím sklem Gorilla Glass, jehož hlavním úkolem je ochránit displej od nepříznivých vlivů. Už při zběžném pohledu na displej musíme konstatovat fakt, že podání barev v režii Yogy je poměrně kvalitní a to samé můžeme říci i o kontrastu. Jas můžeme taktéž hodnotit jako průměrný, bohužel ani při jeho nastavení na 100% se nedá tvrdit, že by si displej poradil s přímým slunečním svitu bez poskvrny.

25

Jak jste si zajisté všimli, z obsahu naší recenze v tomto případě zmizela položka fotoaparát a to z jednoho jediného, ale za to definitivního důvodu - Lenovo IdeaPad Yoga 13 není vybaven zadním fotoaparátem, ale pouze přední 1megapixelovou kamerou pro zprostředkování videohovorů. Zákazníci, tak musí zapomenout na pořizování momentek či čtení QR kódů, i když si prakticky nedokážeme představit, že by někdo, ač v krizové situaci, k těmto účelům používal 13,3palcové zařízení. U 1megapixelové webkamery také pravděpodobně nemá cenu zdržovat se, ta totiž nabízí funkce, které od ní každý očekává. Ačkoliv není kvalita přenášeného obrazu nikterak přehnaně kvalitní, pro běžné videohovory či konference postačí.

Zvukový výstup obstarávají v případě zařízení Lenovo IdeaPad Yoga 13 Stereo reproduktory s technologií Dolby Home Theater v4. Ty jsou zárukou kvality a toho, že podají vcelku obstojně jakýkoliv multimediální obsah. Oba oba reproduktory se shodně nachází na zadní straně přístroje. Faktem je i to, že asi žádný z námi doposud testovaných tabletů se, co se síly reproduktorů týká, nemůže s Yogou měřit. Na levém boku přístroje se nachází také 3,5 mm audio Jack pro zapojení sluchátek, který po připojení kvalitnějších sluchátek produkuje skutečně solidní zvuk. Stránku ohledně zvuku můžeme zakončit následovným prohlášením: V segmentu tabletů je zvukový výstup Yogy na samé špici, zatímco mezi ultrabooky, případně notebooky se řadí do průměru.


Výkon, výdrž a konektivita

Výkon, to je pravděpodobně největší chlouba zařízení. Lenovo IdeaPad Yoga 13 se vyrábí v hned v několika variantách, které se od sebe liší vybraným procesorem (Intel Core i3, i5 či i7), velikostí operační paměti (4 nebo 8 GB) a SSD disku (128/256 GB). K nám do redakce zavítal IdeaPad Yoga 13 dá se říci rovnou v té nejlepší možné konfiguraci, tedy s procesorem Intel Core i7, 8 GB RAM a 128 GB SSD diskem, přičemž je operační paměť dále rozšiřitelná celkem až na 16 GB.

22 28

Procesoru Intel Core i5 dále dělá společnost také integrovaný grafický čip Intel HD 4000, který stačí na všechny běžné kancelářské potřeby, ale i na úpravu a střih videí. Jediné, co od hardwaru Yogy nemůžeme očekávat, je hraní těch nejnovějších her, to by GPU Intel HD 4000 skutečně nezvládl.

29

V testech zápisu a čtení si nevedl špatně ani zmiňovaný SSD disk, který v testu Crystal Disk Mark dosáhl průměrných výsledků. I kapacita 128 GB byla pro naše účely prozatím dostačující, ovšem pravdou je,  že v případě dlouhodobějšího užívání by nás volná kapacita pouhých 63 GB jistým způsobem limitovala. Za co musíme zařízení jednoznačně pochválit, je doslova bleskový start systému, který netrval více než 5 sekund.

30 31

Integrovaná baterie a kapacitě 3 860 mAh už na tom bohužel tak dobře není. V segmentu tabletů její průměrná výdrž cca 4 až 5 hodin patří mezi ty absolutně nejhorší a ani mezi ultrabooky nijak nezáří. Vysoce výkonný procesor a štíhlé tělo se očividně na výdrži na nabití podepsaly velmi negativně. Při našem redakčním testu přehrávání Full HD 1080p videa ve smyčce s jasem nastaveným na 50 % a zapnutou Wi-Fi vydrželo zařízení „vzhůru“ jen velmi lehce přes 4 hodiny.

32 31

Co nás naopak velmi překvapilo, byla rychlost, za kterou je Yoga se schopna dobít. Po 67 minutách jsme z nabíječky odpojovali zařízení nabité na 100 % z původního naprostého vybití.

O konektivitě jsme se sice zmiňovali už v kapitole konstrukce, ovšem jedná se o poměrně důležitou otázku, které věnujeme samostatnou kapitolu. Lenovo IdeaPad Yoga 13 je samozřejmě vybaven nezbytným standardem Wi-Fi 802.11b/g/n, ale i Bluetooth 4.0, plnohodnotným HDMI výstupem, USB porty 2.0 a 3.0, 3,5 mm jackem na sluchátka, slotem pro SD karty a napájecím konektorem. Dálka, na kterou dokáže zařízení zachytit Wi-Fi signál je v případě Yogy už skutečně na úrovni klasických notebooků.


Co naopak zařízení postrádá, je například čip GPS nebo 3G modul, jehož absenci lze částečně vyřešit USB modemy, které Yoga podporuje. Konektivita, kterou Yoga nabízí je na tablety nadprůměrná, ovšem ve srovnání s ultrabooky pokulhává a potenciální zákazníci by jistě ocenili bohatší výbavu.

 

Závěr a hodnocení

A jsme ve finále naší recenze. Závěrem by se slušelo stručné shrnutí našich pocitů ze 14dnenního užívání ultrabooku či tabletu Lenovo IdeaPad Yoga 13. Musíme přiznat, že během testování byl tablet ve více jak 90 % času využíván jako klasický notebook, neboť přístroj je na tablet jednoduše moc rozměrný, těžký a jako s takovým se s ním špatně manipuluje. Z důvodu, že jde jen velmi těžko jednoznačně říci, jestli je Yoga spíše tabletem či ultrabookem, není jednoduché ani hodnocení kladu a záporů.

I tak se o to pokusíme. Mezi hlavní výhody zařízení lze jednoznačně zařadit jeho hardwarovou výbavu (Intel Core i7, 8 GB RAM, Intel HD 4000), luxusní vzhled, ale i pevnou konstrukci a na tablet bohatou konektorovou výbavu. Naopak největší zápory jsme pociťovali zejména ve výdrži baterie, která disponuje na dnešní poměry nízkou kapacitou a tomu odpovídají i dosahované hodnoty výdrže. Oproti Androidu je poměrně nepohodlné i ovládání plochy dotyky. Ve výbavě zařízení dále bohužel nenajdeme ani GPS či 3G modul. Ani cena není nejpříjemnější.

V kostce řečeno, zařízení Lenovo IdeaPad Yoga 13 doporučujeme spíše náročnějším uživatelům, kteří shání přístroj, který dokáže kompletně nahradit klasický PC, ale přitom jsou fascinováni ovládáním dotykem, které je příjemné v prostředí Modern UI, u klasické plochy už bohužel ne.

plusy mínusy

+ Hardwarová výbava (Intel Core i7, 8 GB RAM, atp.)

+ Stereo reproduktory

+ architektura procesoru x86

+ Luxusní vzhled

+ Gorilla Glass

+ Použité kvalitní materiály

- Vysoká cena

- Nízká výdrž baterie

- Absence GPS, 3G modulu

- Klasická plocha hůře ovladatelná dotykem