Obchod Google Play konečně zavádí Instant Apps do provozu

Obchod Google Play konečně zavádí Instant Apps do provozu
  • Google konečně začal zavádět funkci Instant Apps, která vám dovolí používat aplikace bez nutnosti jejich instalace
  • Prozatím funkce funguje pouze u pár aplikací v Google Play, ale potenciál je obrovský
  • V českém Google Play jsme ji prozatím nenalezli

Již v roce 2016 Google na své každoroční konferenci představil společně s tehdy připravovaným Nougatem speciální funkci Instant Apps. Ta má dovolit používat určité části aplikací okamžitě bez nutnosti jejich instalace. Díky tomu si nebudete zaplňovat cenné místo vašeho úložiště a navíc se budou moci využívat kontextově jen části aplikací, které by bylo možné v případě nutnosti „povolat“.

Google Instant Apps

Prozatím jsme se ovšem jakékoli implementace této funkce nedočkali. Tedy až do nynějška, jelikož právě v těchto dnech se začínají objevovat první aplikace, které Instant Apps podporují. Poznáte je podle toho, že namísto klasického tlačítka „Instalovat“ naleznete u aplikace tlačítko „Vyzkoušet“. Prozatím tato novinka funguje pouze u 6 aplikací, mezi kterými najdeme NYTimes, BuzzFeed či Skyscanner.

Google Instant Apps

Abyste se mohli zúčastnit této veřejné demonstrace jednoho z mnoha aspektů Instant Apps, musíte mít telefon s Androidem 5.0 a vyšším. Podpora této funkce musí být rovněž zapnutá v Google nastavení a na závěr bohužel záleží také na zemi, ke které se váš telefon hlásí. Kupříkladu do českého Google Play tato funkce ještě podle všeho nedorazila, ale určitě se brzy rozšíří i k nám, stejně tak jako mají přibývat další aplikace.

Google Instant Apps

Prozatím fungují Instant Apps po stisknuti tlačítka „Vyzkoušet“ tak, že se vám spustí a zpřístupní jen určité části aplikace, tedy něco jako jejich lite verze. Přístup k dalším částem aplikace pak můžete postupně dostahovat. Případně se dá tato funkce využít i pouze jako jistá demo verze aplikace. Největší výhoda však tkví ve smazání hranice mezi webem a aplikacemi. Části aplikací se dají pomocí Instant Apps totiž povolat i z URL linku, takže byste si mohli číst článek na mobilu, klepnout na odkaz na vybranou sociální síť a ta by se vám otevřela rovnou v rozhraní své aplikace bez nutnosti její instalace namísto webové verze.

Zdroj: gsmarena.com, play.google.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze