Nový fotočip od Sony zvládne slow-motion s 1 000 FPS ve Full HD

7

Většina dnešních smartphonů je vybavená fotočipy od Sony. Přestože fotoaparáty v telefonech stále ještě nedosahují kvalit klasických digitálních fotoaparátů, Sony posunuje jejich možnosti zase o pořádný kus dál. Nový fotočip umožňuje mimo jiné pořizovat videa s vysokým počtem snímků za sekundu.

Nový CMOS fotočip, který ještě nemá název, má velikost 1/2,3" a rozlišení 21,2 megapixelů (5 520 × 3 840 obrazových bodů). To znamená, že jeden pixel má velikost 1,22 µm. Unikátní ale je jeho konstrukce. Jako první na světě je třívrstvý, kdy byla k dvouvrstvému CMOS čipu přidána jako další vrstva vysokorychlostní DRAM paměť s kapacitou 1G bit.

Nový třívrstvý čip Sony

Díky tomu může fotočip nabídnout podporu super zpomaleného videa s maximální obnovovací frekvencí 1 000 snímků za sekundu ve Full HD rozlišení, což je asi osmkrát více než u běžně používaných fotosnímačů. Protože se video ukládá do vyrovnávací paměti, je i při použití konvenčního ISP procesoru, který zpracovává obraz, možné kombinovat video v normální rychlosti se slow-motion. Je přitom možné nastavit záznam tak, aby byl při detekci náhlého pohybu automaticky zpomalen. Použití takto vysoké snímkovací frekvence je nicméně omezeno kapacitou vyrovnávací paměti a využijete ho pouze při krátkých videosekvencích. Jako standard pro slow-motion je tak 240 snímků za sekundu při Full HD rozlišení nebo 60 snímků za sekundu ve 4K.

Vyrovnávací paměť, do které je možné ukládat zachycený obraz, posunuje i možnosti při pořizování fotografií. Čip zvládne zachytit 19,3Mpx statický snímek za pouhých 1/120 sekundy, což je podle výrobce čtyřikrát rychleji, než u dnes používaných snímačů. Díky tomu je možné eliminovat zkreslení obrazu, ke kterému dochází při fotografování rychle pohybujících se objektů smartphony bez mechanické závěrky pro řízení expozičního času. Kromě toho nový čip snižuje i množství šumu.

Sony zatím neuvedlo, kdy by se mohl nový snímač objevit v prvních telefonech. Je však možné, že bychom se prvních vlaštovek mohli dočkat už koncem února v Barceloně.

Zdroje: sony.net

Diskuze ke článku
Tommy
Pecka
Areon
Tak nezlobil bych se, kdyby to použili do nové Xperie X :-)
Tomason
Zpráva sice dobrá,ale stále se Sony nechce poučit stím přehnaným počtem megapixelu.
mario
Sony bylo vždy inovátorem a žádný kopírovač.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze