Nová Nokia E61: Series 60 s QWERTY klávesnicí

Konstrukčně nejzajímavějším řešením z trojice včera představených manažerských Nokií je model E61 s QWERTY klávesnicí. Zvládá EDGE i GPRS třídy 11, podporuje sítě 3.generace a díky plnohodnotné klávesnici je ideálním nástrojem pro textovou komunikaci.

Konstrukčně nejzajímavějším řešením z trojice včera představených manažerských Nokií je model E61 s QWERTY klávesnicí. Tento koncept s velkým displejem a plnohodnotnou sadou kláves je například ve Spojených státech velice oblíben. Tamnímu trhu dominují zejména zařízení BlackBerry. Nokia si úspěch tohoto konceptu zřejmě uvědomila a bude se jeje snažit protlačit i na ostatní světové trhy. Zajímavostí může být nápadná podobnost s Motorolou Q, představenou v létě. Že by se rodila nová úspěšná platforma?

Nokia E61 je tenký, ale jinak docela velký smartphone s operačním systémem Symbian 9.1. Rozměry jsou 117 × 70 × 14 mm a hmotnost činí rovných 144 g. Díky operačnímu systému v nové verzi je zde podporováno pro Symbian nestandardní rozlišení 320x240 bodů. Displej dokáže zobrazit až 16 milionů barevných odstínů.

Stejně jako u ostatních telefonů E series, i zde je konektivita a datové funkce a prvním místě. S technologiemi jako Bluetooth, Infraport, USB 2.0 či Wi-Fi si rozumí bez problémů. Díky podpoře sítí 3.generace se budou dat stahovat zase o něco rychleji. E61 je dokonce kvadrální (GSM 850/900/1800/1900 Mhz) Na všech frekvencích je podporováno CSD, HSCSD, GPRS a EDGE (a to dokonce ve třídě 11).

QWERTY klávesnice Nokie E61 je jako stvořená pro rychlé psaní e-mailů. Přístroj bude podporovat všechna emailová řešení třetích stran, včetně Visto email technology, Blackberry a Seven Always-On Mail. Nové emaily se ohlásí speciální LED-diodou na rohu přístroje. Co se příloh týče, rozumí si s Office dokumenty, které může i upravovat, dále pracuje se ZIP i PDF soubory. V telefonu bude nahrán klient pro rychlé psaní zpráv (Yahoo!, AOL, OMA). Velkou předností je ActiveSync pro přímou synchronizaci s Microsoft Exchange serverem. Nokia je u zařízení tohoto typu zvyklá ignorovat vibrační vyzvánění, ale naštěstí to neuděla, Nokia E61 má vibrace.

Co jí naopak chybí je fotoaparát, což je při zaměření výhradně na bussines klientelu pochopitelné. MP3 přehrávač a JAVU 2.0 však obsahuje, takže se páni manažeři přece jen neupracují a neunudí k smrti. Vestavěná paměť má velikost 75MB a je dále rozšiřitelná kartami typu miniSD.(!)

Nokia E61 bude k dispozici na jaře příštího roku. Cenu odhadujeme těsně pod 15 tisíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze