Nokia N80: Symbian slider s Wifi a 3 Mpix fotoaparátem

1

Zřejmě funkčně nejlepší současný mobil s operačním systémem Symbian a v poměrně kompaktním výsuvném balení. Největším tahákem bude přítomnost 3 Mpix fotoaparátu, bezdrátová technologie Wi-Fi, špičkový displej a další multimediální funkce.

I když se to podle označení N80 nemusí zdát, nabízí z dnes představených telefonů zřejmě nejlepší komplexní výbavu. A nejen to. Podíváme-li se podrobněji na parametry, zjistíme, že se jedná zřejmě o nejlepší mobil současnosti. Kromě nejvyššího stupínku v podobě digitální televize (kterou nabízí model N92) nabízí vše, co je jen dnes možné. Díky své výsuvné koncepci se může chlubit relativně malými rozměry. Na přesné rozměry si musíme ještě počkat. Hmotnost ale již známá je, přesně 134 gramů.

Displej má jemné rozlišení 352x416 bodů a zobrazí až 262 tisíc bodů. O tom že jeho zobrazovací schopnosti budou využity na maximum svědčí přítomnost fotoaparátu s rozlišením již 3 megapixely a 20-ti násobným digitálním zoomem. Nahrávání CIF (352x288 bodů) doplňuje stabilizační systém. Pro natáčení a focení ve zhoršených světelných podmínkách je přítomna i LED dioda. Kromě toho je k dispozici i přední VGA kamera sloužící k videohovorům v sítích 3.generace. Nokia N80, stejně jako další dnes představené telefony, patří do řady Xpress Music, díky čemuž ve výbavě naleznem pokročilý mp3 přehrávač a také Visual FM rádio. Zatím to však vypadá, že telefon nebude mít konektor 3.5 mm Jack pro připojení standardních sluchátek. Musíme si však počkat na oficiální specifikace, zatím to není jisté.

Nokia N80 pracuje i v sítích 3.generace WCDMA. Kromě rychlých datových přenosů v této síti nabídne rovněž EDGE a GPRS, obojí třídy 10. S okolím se spojí také přes Push-to-talk, Bluetooth 1.2 a k dispozici bude i USB 2.0 s podporou Mass Storage. Novinkou je podpora standardu UPnP, který dovolí se připojit (bezdrátově či kabelem) na kterékoli kompatibilní zařízení digitální domácnosti (televize, Hi-Fi, PC …) a ovládat jej, případně s ním sdílet multimediální soubory. Zní to velice zajímavě, ale v našich končinách to je spíše hudba budoucnosti. Mnohem více uživatelé určitě využijí Wi-Fi, které umožní skutečně expresní přenos dat.V telefonu bude řada kancelářských (Word, Excel, Powerpoint) i multimediálních (Xpress Share, Xpress Connect, Xpress Print, Real Player) aplikací. Nokia se ve své tiskové zprávě zmiňuje také o nové verzi internetového prohlížeče s pohodlnějším prostředím a pohybem po stránkách s reálným formátováním.

Interní paměť telefonu má kapacitu 40 MB a je dále rozšiřitelná kartami formátu miniSD až do velikosti 2GB. Ve standardním balení by mohla být karta s kapacitou 128MB. To je ze specifikace zatím vše, musíme si počkat na podrobné technické informace. Nokia N80 by se na náš trh měla dostat v 1.čtvrtletí 2006 za cenu kolem 17 tisíc. Tip: Přečtěte si také o dalších dvou dnešních novinkách, vysouvací Nokii M71 a N92 s digitální televizí a unikátní konstrukcí.

Diskuze ke článku
tomas
dobry den lidi chtel jsem se zeptat jestli mi poradite chci si koupit n80 nebo n73 co je lepsi a jeste kdyz si koupim minisd treba 4gb jestli mi to pujde nebo je s tim naky problem dekuji vsem za radu moc dik

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze