Nokia N78: černý čistokrevný hřebec
recenze

Nokia N78: černý čistokrevný hřebec

18
  • Nokia N78 je multimediální telefon, který vystihuje harmonie mezi hudbou, navigací a fotografováním. Ve výbavě nalezneme 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, GPS navigaci, Wi-Fi, datové přenosy EDGE a HSDPA, podporu až 8GB paměťových karet či internetový prohlížeč Safari. Nokia N78 běží na operačním systému Symbian S60 3rd Edition a přináší nový Feature Pack 2. Zajímá vás, jak se telefon celkově povedl? Pak si přečtěte naší recenzi.
  • 4x VIDEO

Pokud se vám zdála Nokia N82 příliš drahá, mohla by vás oslovit její levnější a méně vybavená sestra s označením N78. Design je opět inspirován modelem N81 8GB a N82. Nokia N78 nabízí oproti Nokii N82 pouze horší fotoaparát (3,2 Mpx oproti 5 Mpx u modelu N82), místo xenonového blesku zde najdeme přisvětlení v podobě LED diody a telefon postrádá krytku objektivu. Telefon naopak disponuje operačním systémem Symbian S60 3rd Edition s novým Feature Packem 2.

TIP: Přečtěte si také recenzi sesterské Nokie N82.


Nokia N78 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry113 x 49 x 15,1 mm
Hmotnost101,8 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedeníčerno-hnědé (Coca Brown), černo-bílé, černo-modré
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4 palce
Paměť70 MB ROM, 96 MB RAM + paměťové karty microSD (až 8GB, v balení 2GB karta)
Operační systémano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
Verze firmwaru10.136 (uživatelská verze 10.136.051.1)
Organizační funkcee-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Push-To-Talk
Multimédiahudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, FM Transmitter (FM vysílač), přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), editor fotografií a videa, Nokia XpressShare, Nokia XpressPrint, Nokia Internet Radio, stereo reproduktory, navigační kolečko Navi Wheel, JAVA 2.0, 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek, internetový prohlížeč Safari
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), optika Carl Zeiss, objektiv Tessar, autofocus, LED dioda, až 20x digitální zoom, geotagging, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, MPEG-4, 15 snímků/s) ve formátu MP4 nebo 3GP
přední CIF (352 x 288 bodů) kamerka pro videohovory
GPS navigacevestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalované Nokia Mapy 2.0, Nokia Map Loader, hlasové a vizuálního navádění „turn by turn"
Datové funkceUSB 2.0 (microUSB konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 32), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s UPnP
Baterie a výdržLi-Ion 1200 mAh
Doba hovoru: až 260 minut (GSM), 190 minut (UMTS), pohotovostní režim: až 320 hodin, videohovor: až 125 minut, přehrávání hudby: až 24 hodin
Cena a dostupnost11 290 Kč
červen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem Nokia PC Suite + další programy
  • mobilní telefon Nokia N78
  • baterii BL-6F s kapacitou 1200 mAh
  • nabíječku AC-5
  • stereo headset HS-45, adaptér AD-54
  • USB datový kabel CA-101
  • paměťovou kartu microSD 2GB MU-37


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia N78

Pro koho je Nokia N78?

  • pro všechny, kteří hledají vyvážený multimediální telefon s povedeným designem
  • pro hudební nadšence, kteří ocení stereo reproduktory na bocích telefonu či 3,5 mm Jack
  • zakoupí si ho také ti, kteří chtějí telefon s GPS navigací a rychlými přenosy HSDPA či Wi-Fi

Design a konstrukce: černý hřebec, co se třpytí

Nokia N78 po designové stránce vychází z dvojice multimediálních modelů N81 a N82. Podobnost můžeme vysledovat především na ovládacím bloku, kde se objevuje oblíbené navigační kolečko Navi Wheel, či na zadní straně telefonu. Oproti těmto modelům je však Nokia N78 mnohem ergonomičtější. Rozměry 113 x 49 x 15,1 milimetrů a hmotnost 101,8 gramů jsou pro telefon klasické konstrukce jak dělané. Nokii N78 zvenku chrání převážně lesklý plast, který je sice oku lahodící, avšak v praxi to znamená nutnost jej neustále leštit od zapatlaného povrchu. Pouze boky telefonu jsou z matného plastu. Škoda, že finský výrobce nedodává v základním balení hadřík či ochranné pouzdro. K dispozici by měla být trojice barevných provedení: černo-hnědé (Coca Brown), černo-bílé a černo-modré. V redakci jsme testovali první zmíněné.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu

Zhruba před půl rokem jsme měli zapůjčenou Nokii N81 8GB (recenzi čtěte zde), která se svým konstrukčním zpracováním příliš nevytáhla, a tak nás nyní velmi zajímalo, jak si bude stát vzhledově podobný model N78. Finský výrobce bohužel ani tentokrát nezabodoval. Zadní kryt k telefonu nepřiléhá dostatečně, značná vůle zde byla u testovacího vzorku znát. Zbývající kryty už naštěstí drží na svém místě tak, jak by měli. V následujícím odstavci si nyní přiblížíme rozložení jednotlivých prvků na telefonu.



Multimediální Nokia N78 v ruce ze všech stran

Přední lesklá strana tradičně nabízí displej, nad kterým se umístil název modelu, reproduktor pro hovory, světelné čidlo a kamerka pro videohovory. Mezi displejem a ovládacím blokem lze spatřit název finského výrobce. Zapomenout nemůžeme ani na numerickou klávesnici. Pravý bok si rezervoval jeden z dvojice stereo reproduktorů, tlačítka pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Levý bok nabízí microUSB port, slot pro paměťové karty microSD (chráněný tvrdým a dobře přiléhavým plastem), nabíjecí konektor a druhý stereo reproduktor. Na horním boku nechybí vypínací tlačítko, které slouží i pro přepínání telefonních profilů, a 3,5 milimetrový konektor Jack pro připojení vlastních sluchátek. Na spodní hraně stojí za povšimnutí mikrofon a dírka pro uchycení šňůrky. Zadní strana se nese čistě v duchu N81. Kromě nekrytého objektivu Tessar od 3,2 Mpx fotoaparátu, přisvětlovací LED diody a názvu výrobce zde nic jiného nenajdeme.


Stereo reproduktory s 3D efekty a slot pro paměťové karty microSD

Video: Nokia N78 - konstrukce a design

Baterie a výdrž: Li-Ion s nadstandardní kapacitou 1200 mAh

V telefonu nalezneme baterii typu Li-Ion s chvályhodnou kapacitou 1200 mAh. Při standardním zatížení nám N78 vydržela zhruba 2 až 3 dny. Na cestách můžete využít Offline mód (vypnutí telefonní části) a docílit tak ještě delší výdrže. K baterii se dostaneme po vyjmutí zadního plastového krytu. Slot na SIM kartu se nachází ve spodní části, takže k výměně karet operátora je nutné baterii nejprve vyjmout. Výměna SIM karet je bezproblémová. Nokii bohužel není možné nabíjet pomocí dodávaného USB kabelu.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie...na posledním obrázku slot pro SIM kartu

Ovládací blok a klávesnice: pokus a nechybí oblíbené Navi Wheel

Ovládací blok a numerická klávesnice jsou vhodně zakomponovány do černého lesklého plastu, který je dokonalým lapačem veškerých nečistot. Zamrzí pouze nadměrné volné místo v okolí klávesnice. Tlačítka z tvrdého plastu jsou velmi malá a také celkem tuhá. Proto nemusí každému padnout do oka, především ženám s dlouhými nehty. Pokud ale píšete bříšky prstů, pak je jistě časem dokážete ocenit. Nejprve je totiž nutné si na nezvykle malá tlačítka zvyknout. Za rovnoměrné podsvícení s dostatečnou intenzitou celé klávesnice můžeme finského výrobce jedině pochválit. Občas pouze vynechávalo pravé kontextové tlačítko.


Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit

Hlavním ovládacím prvkem se u Nokie N78 stalo tradiční pětisměrné tlačítko. To disponuje, po modelech N81 a N82, kolečkem Navi Wheel. Stačí rotovat prstem po navigační klávese a v daném směru se buďto listuje v některých menu telefonu, nebo se posouvá kurzor v nabídkách. Zklamáním je ovšem nefunkčnost ve všech případech, kdy by se tato schopnost hodila. Stejně jako u dvojice zmíněných modelů doufáme, že tuto funkci výrobce v některém novém firmwaru povolí v celém menu. Prvotně je tato funkce vypnutá, ale lze ji v nastavení telefonu zapnout. Nokia tak dává zákazníkům na výběr, zda-li po tomto způsobu procházení v menu budete chtít sáhnou či nikoliv. Potěšil nás také nový režim „dýchání“, který lze aktivovat v nastavení kolečka Navi. Pokud je telefon v úsporném režimu, pak se kolečko Navi automaticky rozsvěcí a zhasíná po několika vteřinách, což má značit, že je telefon naživu, jakoby dýchá. Pokud máte zmeškanou událost (např. přijatá zpráva, nepřijatý hovor), tak se kolečko rozsvěcí dvakrát rychle za sebou.

Displej: klasické QVGA a uspokojivá úhlopříčka 2,4 palce

Nokia N78 disponuje velice kvalitním TFT displejem s velikou úhlopříčkou 2,4 palce. Jako u ostatních novějších telefonů multimediální řady Nseries je použito displeje zobrazujícího 16 milionů barev a rozlišení QVGA, tedy 240 x 320 bodů. Displej ale bohužel není zapuštěn, proto bude zcela jistě docházet k neúmyslnému poškozování od nečistot. Proto raději doporučujeme zakoupit ochrannou fólii. Čitelnost displeje splnila naše očekávání, protože i na přímém slunečním záření jsme bez problémů dokázali s mobilem pracovat. Samozřejmostí je nastavení jasu, který však při vyšších hodnotách zkracuje pohotovostní dobu přístroje. Nechybí světelné čidlo, které upravuje jas automaticky v závislosti na okolním světle. Nastavit lze i velikost písma či dobu, po kterou bude displej svítit. Bohužel však scházejí hodiny úsporného režimu.


Displej, aktivní pohotovostní režim a různé nastavení - výběr tapety, motivu atd.

Prostředí telefonu, ovládání: těšte se na nový Feature Pack 2

Multimediální Nokia N78 je vybavena operačním systémem Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition. Nalezneme zde zbrusu nový Feature Pack 2. Předem je nutné zmínit, že má finský výrobce ještě hodně co zlepšovat, alespoň co se rychlosti odezvy telefonu týče. Prostředí však na druhou stranu nabízí velice povedenou novou grafiku. Start systému trvá tradičně poněkud déle, poté se ale zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem záložek, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.


Prostředí telefonu v různých podobách


Nastavení displeje: motiv, tapeta, pozdrav, styl hlavního menu a další

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Dostatečně velká RAM paměť 96 MB zaručuje současné spuštění prakticky všeho, co je v telefonu. Není problém poslouchat hudbu, surfovat webem, používat navigaci, pracovat se zprávami a mít spuštěných dalších 30 aplikací. Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se tak často nedočkáte. Firmware telefonu je však prozatím celkem nestabilní, takže občas nám N78 na chvíli zamrzla či odezva byla nebývale dlouhá. U některých aplikací nebo nastavení jsme si také všimli toho, že po potvrzení volby zpět se aplikace ukončí a telefon vás hodí až do pohotovostního režimu místo do poslední nabídky v menu.

Video: Nokia N78 - nové prostředí

Fotoaparát: odlehčená varianta 5 Mpx Nokie N82

Nokia N78 disponuje fotoaparátem, který se téměř podobá tomu z vyššího modelu N82. Proto jsme následující odstavec použili z naší recenze Nokie N82 a pouze mírně ušili na míru Nokie N78. Modul s rozlišením 3,2 Mpx, automatické zaostřování, optika Carl Zeiss, objektiv Tessar, přisvětlovací LED dioda, až 20x digitální zoom, geotagging a VGA video – to jsou hodnoty, které řadí N78 mezi ty lepší fotomobily. Oproti špičkové Nokii N82 telefon nabízí nižší maximální rozlišení, postrádá krytku objektivu a xenonový blesk. Na přední straně nalezneme CIF (352 x 288 bodů) kamerku pro videohovory.


Zadní strana telefonu s optikou Carl Zeiss a objektivem Tessar

Po stisknutí a přidržení spouště fotoaparátu naběhne příslušné prostředí a podsvětlí se tlačítka na pravém boku. S Nokií se fotografuje klasicky na šířku a jako spoušť slouží příslušné dvoufázové tlačítko. Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u jiných modelů N-Series. Nechybí možnosti pro vyvážení bílé, kompenzaci expozice, sekvenční snímání, barevné efekty, volbu citlivosti nebo přednastavené režimy pro fotografování v určitých podmínkách (krajina, makro, sport, noc). Přítomen je i uživatelsky definovatelný režim. Vybrat si lze z jednotlivých režimů, nechybí například redukce červených očí. Menu je tvořené ikonkami na straně, po jejichž vybrání se zobrazí příslušné menu. Ovládání není špatné, ale například nabídka telefonů Cyber-shot je intuitivnější.


Prostředí fotoaparátu...|...prostředí kamery

Nokia N78 si uchovala svoji světlou stránku z vyššího modelu N82 - při focení je poměrně svižná. S namáčknutím trvá ostření průměrně 1,3 vteřiny, posléze telefon zeleným rámečkem a ikonkou oznámí úspěšné zaostření a možnost domáčknutí spouště. Pokud však stisknete spoušť hned silně bez namáčknutí, fotoaparát neostří a scénu vyfotí již za 0,1 vteřiny. To je výborná vlastnost pro momentky, kdy můžete mít vyfocen snímek již 2,5 vteřiny po tom, co jste odsunuli krytku. Ostření ve tmě při osvitu červenou diodou trvá déle, v průměru 2,1 vteřiny. I ve tmě Nokia N78 ostří spolehlivě, pomáhá tomu hlavně velmi silná bílá LED dioda. Prodleva mezi stisknutím a následným vyfocením snímku je prakticky nulová. Snímek se na paměťovou kartu ukládá průměrně dlouho, zhruba 3 vteřiny.

Zkušební fotografie – Nokia N78:


Exteriér v podání Nokie N78, která prozatím nenaplňuje papírové předpoklady


...další snímky exteriéru...


Zkušební fotografie interiéru...vynikající makro režim...a na posledním snímku špatné podání zelené

Kvalitou pořízených fotografií nám Nokia N78 přidělala trochu vrásky na čele. Čekali jsme, že N78 dopadne jen o nepatrný kousek hůře než elitní model N82. Bohužel tomu tak nakonec není. Zkušební fotografie jsou značně rozostřené, občas si můžeme všimnout nemilého slévání barev či mírného šumu, který je znát především na snímcích z interiéru. Když jsem si prohlédl první pořízenou fotografii v PC, myslel jsem si v tu chvíli, že je jen špatně nastaven fotoaparát, jenže nebyl. Nokia N78 tak horší kvalitou pořízených snímků značně ztrácí na konkurenci. Dokazuje to, že ne vždy jsou papírové předpoklady to nejdůležitější. Doufáme, že se již brzy dočkáme ze strany finského výrobce opravného firmwaru, který by všechny tyto neduhy dokázal co nejvíce zredukovat.

Nokia N82 samozřejmě umí nahrávat i video. Do režimu natáčení se lze jednoduše přepnout zvolením příslušné ikonky. Stejně jako ostatní elitní modely N-Series, i model N78 umí natáčet video ve VGA rozlišení (tedy 640 x 480 bodů), bohužel ve snímkové frekvenci pouhých 15 snímků za vteřinu a ve formátu MP4 nebo 3GP. Během natáčení videa je možné využít digitálního zoomu či stabilizace obrazu.

Zkušební video 1 (MP4, 6 160 KB, 640 x 480 bodů)
Zkušební video 2 (MP4, 3 553 KB, 640 x 480 bodů)

Hudební přehrávač a další zábava: napěchováno až po samotný okraj

Nokia N78 nabízí pro veškerá multimédia prostor v podobě vnitřní paměti 70 MB, kterou lze rozšířit o paměťové karty microSD až o 8GB. V balení s telefonem naleznete rovnou 2GB kartu. V nástrojích nechybí klasický správce souborů. Pokud se však budete chtít rychleji dostat například k hudebním souborům či fotografiím, pak je lepší otevřít hudební přehrávač či fotogalerii. Stříbrné mediální tlačítko napravo od navigační klávesy nás zavede kdykoliv přímo do multimediální nabídky, kde najdeme hudební přehrávač, galerii obrázků, videa, N-Gage hry, Mapy, Web a Kontakty.


Prostředí hudebního přehrávače...|...nastavení...|...ekvalizér

Video: Nokia N78 - hudební přehrávač a FM vysílač

Hudební přehrávač u N78 podporuje formáty MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA. Prostředí přehrávače je velmi pohledné. Telefon řadí skladby podle přidělených ID3 tagů na jednotlivé interprety a alba či podle žánrů a umí zobrazit obrázek alba, je-li k dispozici. Nechybí ani nabídka všech skladeb najednou, vytváření playlistů nebo vysílání podcast. Soubory je možné vyhledávat postupným zadáváním znaků. V hudebním přehrávači lze také využívat kolečka Navi Wheel. Nastavení nabízí opakování skladeb či náhodný výběr. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možností korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Vždy je však nutné je zdlouhavě zapínat a tak budou sloužit spíše jako „frajeřinka“. Na okolí jistě také zapůsobí zabudované stereo reproduktory na bocích telefonu s 3D efekty.


Vizualizace - obrázek alba, kruhy, osciloskop


Nastavení FM vysílače je jednoduché, stačí zvolit frekvenci a naladit stejnou v rádiu

Kromě přehrávače, který najdeme v menu telefonu s nabídkou „hudba“, dále nechybí obchod, podcasting, rádio a FM vysílač. Po výběru rádia musíte zvolit, zda-li chcete otevřít klasické Visual Radio či internetové rádio. Nokia N78 disponuje funkcí RDS, která prozatím rozhodně není u finských modelů běžnou záležitostí. Uložit do paměti lze až 40 stanic. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa. K telefonu jsou přibalena sluchátka slušné kvality, na jejichž dálkovém ovladači najdeme redukci na 3,5 mm Jack. Ten se taktéž nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak naprosto nic nestojí v cestě. Připojit lze i Bluetooth sluchátka dík přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu. Nokia N78 nabízí až 24 hodin přehrávání hudby. Zapomenout nemohu ani na přehrávač videa RealPlayer s podporou formátů MPEG-4, H.264/AVC, H.263/3GPP. Telefon nabízí také editor fotografií a videa.


Visual Radio nabízí také funkci RDS, která u Nokie není běžnou záležitostí


Internetové rádio nabízí nepřeberné množství stanic, dávejte si však pozor na stáhnutá data

Nejvíce jsem se ale předem těšil na FM Transmitter nebo-li FM vysílač. Díky této novince můžete pohodlně přehrávat skladby uložené v přístroji prostřednictvím libovolného kompatibilního FM přijímače, například autorádia nebo domácí stereo soupravy. Rozsah provozních frekvencí aplikace je od 88,1 MHz do 107,9 MHz. FM přijímač musí být naladěn na stejnou frekvenci, jakou používá aplikace FM vysílač v přístroji. Provozní dosah FM vysílače se udává na maximálně 3 metry. Dobré je také vědět, že vyšší frekvence obvykle dávají lepší výsledky. Aplikaci FM vysílač nelze používat současně s FM rádiem v přístroji a taktéž ani v případě, že je k telefonu připojeno příslušenství (headset nebo kabel). Po nečinnosti se aplikace automaticky vypne.


Videocentrum, správce souborů a nástroje


Nastavení 3D efektu u stereo reproduktorů

Integrované GPS a navigace: rok zdarma

Nokia se snaží naučit zákazníky využívat GPS prostřednictvím navigačního softwaru Nokia Mapy. V telefonu nalezneme standardní aplikaci Nokia Mapy v nové verzi 2.0, kterou má na svědomí firma Smart2Go. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian. Navigační čip je citlivý a satelity hledá svižně.


Prostředí navigační aplikace Nokia Mapy

Do telefonu si přes GPRS, UMTS, Wi-Fi nebo z počítače pomocí programu Nokia Map Loader můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů (restaurace, banky, památky, hotely apod,). Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což ale lze zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně, mapy totiž dodává firma TeleAtlas. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D nebo nočním režimu. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu nebo spuštění průvodce daným městem.


Síla singálu, zobrazení dostupných satelitů, kategorie zveřejněných bodů zájmu


Nastavení aplikace Nokia Mapy - způsob přepravy, dálnice, tunel a další...

Nokia N78 může sloužit velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině. Spolu s telefonem každý majitel získá i roční licenci na navigaci zdarma. Poté je ale třeba licenci na hlasovou navigaci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Například 7mi denní licence pro navigaci ve Východní Evropě vás přijde na 6.49 €, 1letá pak pro stejnou oblast na 59.99€.


Výběr určení polohy (integrovaná GPS, A-GPS, Bluetooth GPS, podle sítě) a Nokia Sports Tracker

Telefonování a telefonní seznam: užijte si videohovorů

Nokia N78 je kvadrálním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí 3.generace UMTS na frekvenci 900 a 2100 MHz. Tu u nás ocení pouze zákazníci operátora O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Ještě letos by se však mělo blýskat na lepší časy. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit desítky tisíc. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Telefonní profily, rychlá volba a hlasové příkazy, které se nemusí předem nahrávat

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Při příchozím hovoru se však obrázek zobrazí jen v dolním rohu. Pokud chcete mít zobrazen obrázek volajícího na celém displeji, budete muset doinstalovat příslušnou aplikaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Nokia N78 tak velmi dobře poslouží i jako pracovní telefon.


Telefonní seznam, skupiny kontaktů a detail kontaktu

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí například v letadle, kině, škole či nemocnici.

Zprávy: ukládejte neomezené množství zpráv na paměťovku

Telefon nabízí komfortní prostor pro ukládání veškerých zpráv. K dispozici je totiž celá vnitřní paměť o velikosti 70 MB a lze využít případně i paměťovou kartu microSD. Zprávu můžeme vytvořit normální, zvukovou nebo email. Za editor zpráv můžeme finského výrobce pochválit. Je přehledný, v horní části zvolíme příjemce (či více příjemců najednou) nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Na displej se vejde až 10 řádků textu. Telefon nabízí slovník T9, který píše s českou diakritikou a výslednou zprávu naštěstí nezkracuje. Lze tak poslat v jedné zprávě až 160 znaků. Příjemci dorazí zpráva již bez české diakritiky. V nastavení najdeme zapnutí/vypnutí doručenky, možnost uložení odeslaných zpráv, aktivaci informační služby či nastavení zvuku zpráv. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy, bohužel v testovaném telefonu byl nahraný pouze anglický hlas, který češtinu pořádně zkomolil, a nebylo mu tak téměř vůbec rozumět. Kromě jazyku a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení.


Prostředí editoru zpráv, kde je vidět zbývající počet znaků už od prvního zadaného znaku

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty, u dalších už toto telefon nepovolí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí čtečka Office nebo PDF dokumentů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.


Nastavení SMS zpráv a ještě doplňující prostředí telefonu

Organizační funkce: nezmeškejte už žádnou událost

Organizační funkce u N78 jsou shodné s ostatními smartphony N-Series od Nokie. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem a možností zadat opakované i vícedenní události. Do rozhraní kalendáře jsou šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.


Kalendář s denním, týdením a měsíčním zobrazením, vyhledávání a kalkulačka

Ve výbavě lze nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti telefonu či paměťové karty. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. Pro Nokii N78 není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi QuickOffice. Pokud však v této aplikaci chcete vytvořit nový dokument, pak si musíte zakoupit licenci. Nokia N78 si poradí i se ZIP soubory, které lze otevírat a vytvářet po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! Nechybí JAVA 2.0.


Hodiny s budíkem, Adobe PDF, Quickoffice a převodník jednotek

Datové funkce: plná polní s HSDPA a Wi-Fi

Co se týče datových funkcí, je na tom Nokia N78 výborně. Přítomné je kvarteto služeb v podobě GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA s rychlostí download až 3,6 Mb/s, které je vhodně doplněno o bezdrátové Wi-Fi (WLAN IEEE802.11 b/g s UpnP). Sítě Wi-Fi je možné nechat vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.


Správa připojení - Bluetooth, USB a WLAN


Internetový prohlížeč Safari, záložky a různá nastavení

Dále v telefonu nalezneme Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a USB 2.0. V balení je přibalený USB datový kabel CA-101. Bohužel přes něj není možné telefon nabíjet. Využijeme jej ale k přenosu souborů mezi telefonem a PC či jako modem. Nokia N78 disponuje internetovým prohlížečem Safari.


Prohlížeč Safari v plné své kráse, nechybí pěkná grafika přepínání záložek či režim na šířku (landscape)

Zhodnocení: špičkově vybavený telefon za dobrou cenu

Nokia N78 na nás zapůsobila vesměs dobrým dojmem. Zalíbil se nám především operační systém Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition se zbrusu novým Feature Packem 2, dále kvalitní hudební přehrávač, FM rádio s RDS a FM vysílač, kvarteto datových služeb, Wi-Fi, GPS navigace, podpora her N-Gage, navigační kolečko Navi Wheel, 3,5 mm konektor Jack a dlouhá výdrž baterie. Mínusem je pouze méně kvalitní zadní kryt, často zapatlaný lesklý povrch a nestabilní firmware. Za cenu okolo 11 tisíc Kč si však můžete být jisti, že kupujete kvalitní mobilní telefon s mnoha úžasnými funkcemi. Pokud by navíc cena Nokie N78 brzy klesla pod 9 tisíc Kč, mohla by se dokonce stát i prodejním trhákem.

Fotogalerie - Nokia N78 v přírodě:




nokia-n78
Klady
  • rozměry a hmotnost;kvalitní QVGA displej s úhlopříčkou 2
  • 4 palce;OS Symbian S60 3rd Edition s novým Feature Packem 2;hudební př
  • 5 mm konektor Jack;GPS navigace
  • Nokia Mapy 2.0
  • geotagging;podpora her N-Gage;stereo reproduktory na bočních stranách
  • 2 Mpx fotoaparát
  • nahrávání VGA videa;FM rádio s RDS a FM Transmitter (FM vysílač);Bluet
  • EDGE
  • HSDPA a Wi-Fi;prohlížeč Quickoffice
  • Adobe PDF;baterie s kapacitou 1200 mAh
Zápory
  • zadní kryt k telefonu nepřiléhá dostatečně;pomalejší reakce;provedení
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
Vcelku souhlas až na to, že N-Gage - alespoň moje n78 - nepodporuje. Jak to tedy je ? Ani nikde v ofic. materiálech jsem se nedočetl, že by byla podpora n-gage, ani z ofic. stránek n-gage atd.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobry den, jak muzete videt v prilozenem videu - Nokia N78 - hudební přehrávač a FM vysílač, instalace N-Gage her se v testovanem telefonu nachazela. Zkuste aktualizovat firmware.
anawarr
gratuluji, že jste uvedli recenzi dříve, než poslední dobou stále víc kritizovaná mobilmania. ještě doladit věcnou část a možná změnit barevné schéma a budete NO. 1.
JohnyAsbest
Dík za radu k novému¨firmwaru. K tomu n-gage - na ofiko stránkách www.ngage.com n78 není vůbec v podporovaných zařízeních, takže ani software není. Včera jsem se dočetl na engadgetmobile.com, že je venku nový firmware pro n78, ale na ofiko stránkách nokia.com nic ¨zatím nebylo, na českejch nokiáckejch už vůbec ne, hlavně, že tam píšou support pro n78, zadal jsem kod a hlásí to, že k mobilu nic není. Ví někdo, kdy ten fw bude skutečně venku, kde ho stáhnout atd. ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze