Nokia 5700: nová hudební skládanka se Symbianem

14

Nokia představila nástupce hudebního modelu 3250 s otáčecím spodním dílem. Novinka však nabídne líbivější sportovní design, kvalitní QVGA displej, podporu sítí 3.generace a 2 Mpx fotoaparát. Opět se jedná o chytrý telefon se Symbianem.

Technické parametry, cenu a dostupnost naleznete v tabulce na konci článku.

Nokia 5700 by se dala označit za přímého nástupce modelu 3250, který jako první přišel s otočným spodním dílem. Jeho otočením do jedné ze tří poloh jste mohli aktivovat režim telefonu, fotoaparátu nebo hudebního přehrávače. Více si o Nokii 3250 můžete přečíst v naší recenzi. Hranatý design a podivně působící barevné kombinace však byly zákazníky přijaty spíše vlažně a Nokia se tak rozhodla pro omlazovací kůru.

Model 5700 tak přichází se stejnou konstrukcí, avšak v mnohem líbivějším balení, které navazuje na současné hudební modely 5200 a 5300. Ty se setkaly s úspěchem a ten předpovídáme i nové rubikově kostce. Rozměry a hmotnost jsou plně poplatné chytrému telefonu a specifické konstrukci, v řeči čísel 108.2 x 50.5 x 17.3 mm a 115 gramů. Natočením spodní části do jedné ze čtyř poloh se opět aktivují příslušné funkce (standardní telefon, fotoaparát, videohovory, hudební přehrávač). Velkou změnou prošel displej, který se nyní může pochlubit QVGA rozlišením a podporou zobrazení 16 milionů barev. Operačním systémem je Symbian S60 3.1, tedy v novější verzi s inovovanými funkcemi.

Express Music - Hudba opět základem

Novinka je zařazena do hudební série Xpress Music, kterou se Nokia snaží konkurovat úspěšným Walkmanům Sony Ericssonu. Pro rychlé spuštění hudebního přehrávače stačí otočit spodní části o 180 stupňů. Přímo na těle telefonu se nachází stereo reproduktory. O kvalitní zvuk v Hi-Fi kvalitě se stará samostatný audio čip, inovované je i prostředí přehrávače podporující vizualizace a velký obrázek alba. K telefonu se budou dodávat zcela nová hudební sluchátka HS-44 s adaptérem na 3,5 mm Jack, který umožní připojit svá vlastní sluchátka. Stereo poslech je však možný i bezdrátově přes Bluetooth. Baterie s kapacitou 900 mAh by měla zajistit až 10 hodin přehrávání hudby. V hudební výbavě nechybí ani FM rádio s funkcí Visual Radio.

Smartphone a multimédia ruku v ruce

Otočením spodní části do příslušné pozice se aktivuje fotoaparát, jako spoušť pak slouží tlačítko Play. Fotoaparát nabídne 2 Mpx rozlišení, LED diodu a díky nové verzi operačního systému také nové funkce jako Panorama. Hlavní fotoaparát poslouží i pro videohovory v sítích 3.generace, stačí jej otočit proti sobě. Nokia 5700 disponuje 128MB interní paměti, která je dále rozšiřitelná paměťovými kartami microSD.

Zatímco hudební modely 5200 a 5300 mají standardní USB konektor, 5700 přichází zřejmě kvůli delšímu vývoji opět s konektorem Pop-port. Naštěstí však nechybí Bluetooth 2.0 a infraport. K internetu se hudební novinka připojí pomocí GPRS a EDGE (třída 11), využít umí i sítě 3.generace UMTS. Nový Feature Pack operačního systému přináší několik příjemných novinek, jako například video vyzváněcí tóny, automatický zámek klávesnice, opakovaný budík a nové uživatelské prostředí s 3D nabídkou.

Nokia 5700 bude dostupná již v 2.čtvrtletí 2007, cena je stanovena na 11 500 Kč včetně DPH.

Rozměry108 x 51 x 17 mm
Hmotnost115 gramů
Barvyčerveno-bílá, černo-bílá, šedo-bílá
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFD, uhlopříčka 2,2 palce, 262 tisíc barev
Paměť128 MB vnitřní ROM paměť
64MB RAM
paměťové karty microSD (256 nebo 512MB v balení
FunkceEmailový klient (+ push-email, exchange server, Activesync), internetový prohlížeč, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, nová RSS čtečka s automatickým stahováním, opakovaný budík, nové uživatelské prostředí
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač se speciálními tlačítky, FM rádio s funkcí Visual Radio, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian S60 9.1 3.1 edition, video přehrávač Real Player, editor obrázků, editor viedosekvencí
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), LED dioda
video 355 x 288 bodů
Datové funkceUSB 2.0 (Mass Storage)skrez Pop-port, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem, infraport
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (až 384 kbps)
Baterie a výdržLi-ion 900 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 210 minut
Cena a dostupnost11 500 Kč
2.čtvrtletí 2007
Diskuze ke článku
verča
tak tohle je fakt pchycho telefoneeeeeeeek..mam ho mocinky rada
Dadyna
Nemuzu se dockat az ho dostanu k narozkam... ! je to supa mobil :)
hzz
eště nikdy se mi nestalo že by se mi nákej mobil vyloženě hnusil (když nepočítám historický obelisky z roku raz-dva-tři dobrý akorát jako palivo do krbu nebo jako nevzhledné těžítko na stůl) , ale tenhle telefon u mě zbořil všechny míty - takhle hnusnej mobil sem dlouho neviděl ,kdyby mi ho někdo dal zadarmo tak bych neváhal a prodal ho dokud má eště nákou cenu. když sem při surfování na netu poprvé viděl předběžný fotky, myslel sem že je to vtip a že někdo v nákym povedenym programu znetvořil nokii 5300 a vystavil to jako vtipnou parodii na dnešní mobilní techniku - o to větší byl šok když jsem o pár tejdnů pozdějc na tuhle hrůzu narazil uplně vážně! no tak jestli někdo někdy někde vytvoří anketu o nejodporněji vypadající mobil od dob alcatelu myslim že víte pro koho budu hlasovat...
Monca
Ahojky mohli byste mi napsat nekdo o tomhle telefonku nekdo vic??Jaky je??Prosim napiste nekdo kdo ho mate....dekuju

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze