Nokia 2710 Navigation Edition: navigace za babku
recenze

Nokia 2710 Navigation Edition: navigace za babku

11

Finská Nokia to s navigací ve svých telefonech myslí opravdu vážně. Nejprve mapové podklady zadarmo a nyní mobilní telefon s GPS, kompletním příslušenstvím a elektronickým kompasem za tři tisíce. Automobilová navigace je nyní dostupná opravdu všem!


Nokia 2710 Navigation Edition - oficiální fotografi

Značné pozdvižení Nokia 2710 Navigation Edition vzbudila už při představení. „Hloupá“ Nokia na platformě S40, která bude mít plnohodnotnou GPS, včetně mapových podkladů s doživotní licencí a kompletním příslušenstvím, mezi kterýn nechybí nabíječka do automobilu či praktický držák na okno. Kromě toho navíc více než lákavá cenovka. Samozřejmě nic na světě není ideální a bez kompromisů by to nešlo. Zbylá výbava už značně pokulhává a nejvíce limitující bude zřejmě displej. Tato Nokia je však předurčena pro rychlé navigování.

Technické parametry

Rozměry 111,3 x 45,7 x 13,7 mm
Hmotnost87 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 128 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 16GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systém Nokia S40 6th Edition
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, diktafon
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 2.0 a 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0,
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 pixelů), 4x digitální zoom
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 3.0, elektromagnetický kompas, doživotní licence pro pěší a auto navigaci
Datové funkce USB 2.0, GPRS (třída 32), EDGE (třída 10), Bluetooth 2.1 (A2DP)
Baterie a výdržLi-Ionl 1020 mAh
Doba hovoru: 750 minut
Pohotovostní doba: 490 hodin
Cena a dostupnost 3200 Kč
červen 2010


Design se Nokii opravdu povedl

Design a konstrukce: manažerský nádech

Při pohledu na funkční výbavu příjemně překvapí rozměry telefonu. 111 x 46 x 14 milimetrů a navíc zaoblená zadní strana dává vaší dlani pocit, že je telefon ještě tenčí, než udávaných 14 milimetrů. Taktéž hmotnost 87 gramů byste nehádali. Kladně musím hodnotit i design, který na první pohled nedává tušit, že se jedná o levný telefon. Matně černá barva, doplněná stříbrnými prvky, není nikdy špatným krokem.


Eefektní stříbrné lemování doprovází celý telefon

Zhruba polovinu přední strany si zabral displej. Ten je zasazen do tenkého stříbrného lemování, do kterého se ještě vměstnalo logo Nokie a reproduktor. Pod displejem je pak klasická alfanumerická klávesnice. Čtyřsměrný ovladač je pak opět zvýrazněn lemováním. Jediným tlačítkem, na které uživatelé Nokií S40 nejsou zvyklí, je to s hvězdičkou. To automaticky spustí aplikaci pro navigování. Boky telefonu jsou stříbrně lemované a nachází se v nich jen jedno tlačítko. Jde o spoušť fotoaparátu na pravém boku. Na stejné straně mi citelně chyběla klávesa k regulaci hlasitosti. Horní hrana skrývá 3,5 mm jack konektor a malý konektor pro nabíjení. Nechybí samozřejmě ani microUSB konektor, který je schován pod krytkou na levé straně. Hned pod ním je slot pro paměťové karty.


Micro USB konektor i paměťová karta jsou skryty pod krytkami

Líbila se mi i zadní strana. V horní části je přesně doprostřed usazena čočka fotoaparátu. Znovu je vsazena do stříbrného lemování, které tenkou linkou přichází z boku. Vedle fotoaparátu je nezbytný nápis o počtu megapixelů. Stříbrně je tentokrát vyvedeno i logo Nokie. Posledním prvkem na zadním krytu je hlasitý reproduktor.

Baterie a výdrž: dobrá volba

Výdrž je samozřejmě závislá na intenzitě využití navigace. Pokud ji budete používat jen zřídka, dokáže Li-ion akumulátor o kapacitě 1020 mAh dodávat energii 5-6 dní. S větším využitím navigace a například internetu výdrž klesne zhruba o dva dny. Výhodou však je, že internet k samotné navigace takřka není potřeba. K tomu se však dostanu později. Nabíjet baterii lze klasicky, přes datový kabel nebo auto nabíječkou. S nadsázkou mohu říci, že bez energie se jen tak neoctnete.


Balení je opravdu bohaté

Klávesnice: šlo to lépe

Klávesnice vcelku není nijak špatná a jako vždy jde o zvyk. Přesto si však neodpustím Nokii vytknout několik hloupých nedostatků. Nejprve ale co se povedlo. Do této kategorie bych zařadil čtyřsměrný ovladač, který pracuje bezchybně a klade přiměřený odpor. Funkční klávesy jsou tentokrát spojeny s tlačítky sluchátkovými. Designově jistě zajímavé. Praktické již méně. Korunu tomu nasadilo na pravé straně umístěné malé tlačítko pro navigaci. Na malém prostoru tak máme tři tlačítka, z nichž ani jedno není pohodlně přístupné.


Přehmatům se na klávesnici bohužel nevyhnete

Ideálně na tom není ani alfanumerická část. Důvod je zcela jasný. Jednoduše nezbylo místo. Jednotlivá tlačítka jsou tak dosti úzká a zejména první řada se špatně tiskne. Překlepy nejsou výjimečné. I zde máme jakýsi největší bod zloby. Ten představuje poslední řada. Do jednoho bloku je sjednoceno tlačítko s hvězdičkou a křížkem. Nula tak má nezvyklý tvar a často se mi stávalo, že jsem palec položil těsně pod nulu. Tudíž do místa, kde nic není.

Zvuk: nadprůměrný poslech

Velkou pochvalu si zaslouží zvukový projev Nokie 2710 Navigation Edition. Zásluhu na tom má chytře umístěný hlasitý reproduktor. Je v místě kde se zadní strana zvedá. I když telefon položíte, není nijak tlumen. Jeho produkce je kvalitní a dostatečně hlasitá. Poněkud hůře na tom jsou přibalená sluchátka. Když jsem je prvně viděl, napadlo mě, že žádná ošklivější už Nokia na skladě neměla. Navíc jak špatně vypadají, tak špatně hrají. Není však nic jednoduššího, než si připojit vlastní sluchátka díky 3,5 mm jacku. Rozdíl je patrný i s levnými peckovými sluchátky.

Displej: malý a nepříliš kvalitní

Displej bude u této Nokie často skloňovaným tématem. Pro navigování je zapotřebí velký a hlavně dobře čitelný displej. Bohužel zde není splněno ani jedno. Velikost 2,2 palce rozhodně není dostačující. Rozlišení je pak standardních 240 x 320 pixelů. Je alespoň aktivní, typu TFT a zobrazí 262 144 barev. Co mě však hodně štvalo, jsou mizerné pozorovací úhly, neduh snad všech nejnovějších Nokií Series 40 (7230, X2). Jakmile se na displej díváte trochu z boku, barvy se zkreslují a text se stává nečitelným. Na jednu stranu Nokii chápu, že někde se šetřit muselo, ale proč zrovna na displeji, je mi záhadou.

Prostředí: S40 pošesté

Uživatelské prostředí je v poslední verzi šesté edice S40, která prošla drobnými inovacemi. Novinka se pyšní bohatými možnostmi uživatelského nastavení. Například podoba hlavního menu může mít až pět „tváří“ – kromě zobrazení ikonek a ikonek s popisky si můžete vybrat i podobu praktických záložek, seznamu nebo zobrazení jedné položky na displej, jako jsme to znali ze starších telefonů. Ikonky lze v menu uspořádat a nechybí ani vlastní menu Jdi na, přístupné z pohotovostního režimu.


Pohotovostní displej může obsahovat libovolné položky

Ten lze nechat zobrazit pouze s velkými hodinami, nebo si na domácí obrazovku naskládat šikovné moduly aktivního pohotovostního režimu dle libosti. Nechat si tak můžete zobrazit nadcházející události v kalendáři, ovládání hudebního přehrávače, rádia nebo zkratky pro nejčastěji používané funkce a aplikace. Máte-li rádi barvičky, určitě zajásáte nad možností změnit barvu písma v pohotovostním režimu dle libosti. Výrobce také připravil nepřeberné množství témat, kterými můžeme sladit telefon do křiklavých a extravagantních barev.

Prostředí a jeho ovladatelnost je samo o sobě bezproblémové a Nokia stále hraje první housle co se pohodlnosti ovládání telefonů týče. Nokia 2710 Navigation Edition je poměrně vhodná i pro osoby s horším zrakem, protože lze jednotně v nastavení změnit velikost písma napříč menu a například pro zprávy a kontakty nastavit opravdu obří font. Kritiku si však Nokia zaslouží za absenci multitaskingu, což je dnes opravdu na pováženou. Aplikace tak nemůžou běžet na pozadí. Píšete například email a chcete se podívat na internet nebo do kalendáře? Bez šance. Aplikaci vždy musíte zavřít, vykonat požadovanou činnost a poté znovu otevřít a začít znovu. V této disciplíně je Nokia naopak hodně pozadu. U Nokie jsem nečekal ani problémy s překladem, kterých v menu pár nalezneme. Zarazí například označení videokamery jako „dig.fotoaparát“ a podobné nepřesnosti.

Navigace: třikrát bravo

Nyní přichází čas na největší trumf této Nokie. Tím není nic jiného než plnohodnotná GPS navigace. Již s předstihem se Nokia chlubila, že model 2710 Navigation Edition bude vybaven citlivějším čipem, který vaši polohu nalezne rychle i bez pomoci mobilních sítí. V praxi se ukázalo, že nešlo jen o marketingové řeči. Navigace funguje rychle i bez vložené SIM karty. Samozřejmě problémy při nalezení polohy nastávají, nacházíte-li se v uzavřených prostorách. Chválit musím i přesnost nalezené polohy. Vždy je odchylka maximálně několik málo metrů. Bezchybně funguje i elektronický kompasem a reaguje takřka okamžitě na vaše pootočení.


Mezi příslušenstvím naleznete i praktický držák na čelní sklo

Nebýt malého displeje, mohl bych s klidným srdcem tento telefon doporučit i k navigaci ve vozidle. Bohužel zobrazená mapa nezabírá ani celý displej a při řízení je na ní téměř nemožné něco nalézt. Celkovému pohodlí nepřidá ani nekvalitní displej. Naštěstí nechybí česká hlasová navigace a informační šipky, které navigaci ulehčují. Hlasitost je více než dostatečná a je možné ji během navigování regulovat hlavním ovladačem. Počeštění je na velmi dobré úrovni. Jako občasná navigace je Nokia 2710 Navigation Edition použitelná. Nechybí držák na čelní sklo, který však mohl mít delší rameno, a auto nabíječka.


Navigace je jednoduchá a snadno ovladatelná

Menší výtku však musím směřovat k mapovým podkladům. V některých místech jsou aktuálnější, než například podklady pro navigace TomTom, nicméně jinde vás Nokia Mapy vedou zcela špatně. Neznají například ani některé dva roky staré sjezdy z rychlostních silnic. Pokud byste se rozhodli jim ve všem věřit, občas si nepěkně zajedete.

Fotoaparát: jen jako doplněk

Nízká cena a integrovaná navigace si vyžádaly svou daň. Tou další je pouze 2 megapixelový fotoaparát, který postrádá LED diodu i autofocus. Že je fotoaparát v telefonu jen jako doplněk, dokazuje i jeho uklizení v menu pod položku aplikace. Naštěstí jej lze spustit i bočním tlačítkem. Fotoaparátu nechybí množství nastavení od samospouště přes barevné efekty až po vyvážení bílé. Bohužel vše má pramalý vliv na výslednou nekvalitu. Snímky trpí neostrostí, přepaly a i za slušného světla je patrný značný šum. Zajímavostí je, že fotografie mají při prohlížení na telefonu jiný barevný nádech, než při prohlížení na PC. Samozřejmě nechybí možnost záznamu videa, kterou výrobce nešikovně pojmenoval Digitální fotoaparát, ale pouze ve velmi nízkém rozlišení 176 x 144 pixelů.


V aplikaci fotoaparátu nechybí ani některá nastavení

Ukázky fotografií:


Výsledným snímkům chybí ostrost a věrohodné barevné podání

Multimédia a zábava: jako hudební přehrávač poslouží

Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia 2710 Navigation Edition nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Galerie a Aplikace. V Galerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením, pohodlným procházením a rychlými reakcemi. Potěší možnost prohlížet obrázků na šířku a širokých úprav obrázků. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k řečené nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů. A kolik se toho do Nokie 2710 Navigation Edition vejde? Vnitřní paměť telefonu poskytne 128 MB, které lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Spolu s telefonem dostanete 2 GB kartu, na které jsou nahrány mapové podklady. Ty zabírají cca 300 MB.


Hudební přehrávač nabízí i pokročilý ekvalizér

Necelé 2 GB už lze využít pro vcelku slušnou sbírku hudební alb. Hudební přehrávač se od dalších Nokií s prostředím Series 40 6.edice nijak neliší. Skladby tak šikovně roztřídí podle interpretů, alb a dalších kritérií. Nechybí seznamy skladeb ani vlastní ekvalizér, díky kterému si lze vyladit zvuk. I když není Nokia 2710 Navigation Edition hudebním telefonem, zvukový výstup je poměrně obstojný a hlavně neobyčejně hlasitý. Hudební nabídku završuje FM rádio s RDS, pro jehož poslech je nutné připojit sluchátka. Pochválit musím pohotové RDS i kvalitní příjem. Nokia 2710 Navigation Edition nabídne i základní přehrávač videa, který se kromě pouštění natočeného videa nevalné kvality hodí pro přehrávání YouTube videí, které lze i přetáčet.


Vestavěná trojice her příliš nenadchne

Aplikace se nacházejí trochu nešikovně v podsložce Extra, kde lze nalézt 3 JAVA hry a pár JAVA aplikací. Zamrzí absence klienta pro Facebook, Twitter nebo YouTube. V dnešní době jsou sociální sítě samozřejmostí a Nokia 2710 Navigation Edition je v tomto ohledu opět pozadu.

Telefonní seznam: obvyklé pohodlí

Telefonní seznam nabídne uložení 1000 vícepoložkových kontaktů, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Kontakty mohou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy. Jako jeden z mála výrobců umožňuje Nokia zobrazení čísel na SIM kartě i v telefonu v jednom seznamu. Potěší provázání kontaktů s mapovou aplikací, takže lze rychle najít přesnou adresu kontaktu. Vhod přijde také propojení narozenin u kontaktů s kalendářem, ve kterém se poté automaticky ukazují. Stejně jako ostatní Nokie Series 40, i 2710 Navigation Edition má dobře vyřešeno filtrování hovorů a nastavení profilů. Kvalita hovoru je dobrá a zvuk ve sluchátku je čistý.

Zprávy: textovky ano, e-maily spíš ne

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Můžeme aktivovat nebo deaktivovat vestavěný slovník T9, který nám usnadní psaní. Bohužel psaný text je včetně diakritiky, která výrazně zkracuje délku zprávy. Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat a využít tak plnou délku zprávy. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.

Organizační funkce: potřebná klasika

Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné sdílené paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón. Sportovně založení lidé jistě uvítají přítomnost stopek či odpočítávání, nechybí ani kalkulačka.

Internet a datové funkce: závan historie

Surfování na internetu s Nokií 2710 Navigation Edition není dvakrát pohodlné. Prvně jsou k dispozici jen pomalé datové přenosy GPRS a EDGE. Dále nepotěší ani vestavěný prohlížeč, který je nepohodlný a na dnešní dobu i dost pomalý. K dispozici je i starší verze Opery Mini, která je však oproti dřívějšku trochu skryta. V podstatě na ni narazíte náhodou, neboť jej Nokia stadnardně upřednostnila před vlatním prohlížečem. Konektivita s okolním světem je zajištěna prostřednictvím konektoru microUSB nebo technologie Bluetooth 2.1.


Opera Mini je mnohem lepší volbou než původní prohlížeč

Zhodnocení: navigace boduje

Kdyby Nokia 2710 Navigation Edition neměla onen GPS čip, neštěkl by po ní zřejmě ani pes. Jenže ona jej má. Ke němu přidává velmi dobře zpracovanou a snadnou použitelnou navigaci. Stiskem jedné klávesy se telefon začne spojovat s dostupnými satelity a vyhledávat vaši aktuální polohu. Mírně neaktuální mapové podklady vyváží bezchybná hlasová navigace, přesné určování popolhy a elektronický kompas. Třešničkou na dortu je doživotní licence, držák do automobilu a auto nabíječka. To vše zabalené do kompaktních rozměrů mobilního telefonu s průměrnou výbavou odpovídající ceně. Hledáte-li jednoduchý mobil se kterým si zavoláte a občas byste i využili v automobilu navigaci, je Nokia 2710 Navigation Edition jasnou volbou.


Díky zaobleným hranám padne Nokia dobře do ruky

Nokii 2710 Navigation Edition můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-2710-navigation-edition
Klady
  • doživotní navigace
  • GPS čip s velkou citlivostí
  • držák a nabíječka do automobilu
  • povedený design
Zápory
  • mizerné pozorovací úhly displeje
  • omezený e-mailový klient
  • nepříliš pohodlná klávesnice
  • občas nezaktualizované části map
Diskuze ke článku
Martin
Dobrý den, prosim jaké státy obsahuje na vigace v telefonu??? Předem diky.
Tom
"Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat..." Jakym zpusobem to lze provest? Nikde jsme tuto moznost nenasel...
josef
Prístroj mám asi měsíc a max. splňuje mé očekávání. Je to skoro all-on-one. Vždycky mě dovedl kam jsem chtěl, zahrál mi video nebo mp3, rádio dobré, fotky mých vnoučat dobré a když při procházce potkám tabuli s dlouhým textem tak si ji vyfotím a doma přečtu. Když vidím z tramvaje dobrou reklamu, tak si ji do toho přečtu a je to v pohodě. Nezapomenu to. Potkám jakoukoli zajímavost, okamžitě fotím ! Jenže: Jestliže je mé hodnocené dobré, znamená to trojku ! Jako ve škole. Nelze čekat za ty peníze v jednom přístroji totéž, co specializované stroje. Jistě to jednou přijde, ale dnes byste museli ssebou všude tahat batoh několik kilogramů těžký, v hodnotě mnoha desítek tisíc. Zatímco o tomto ani nevíte, že ho máte v kapse. pep
krupix
No to jsem si naskočil, jestli mě dobře informovali, bohužel pozdě, lze do navigace zadávat jen fyzickou adresu. Na souřadnice tam není kolonka.Nebo to někdo umí? Napište mi.Díky! KiX

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze