Napka: takto se posílá kapesné v 21. století

18

Je to tak trochu bankovní účet s platební kartou a tak trochu aplikace s chatováním a možností posílat peníze. Dohromady to tvoří produkt, jehož tvůrci mají ambici změnit způsob, jakým dnes mladí lidé dostávají kapesné a jak zacházejí s penězi. Všechno má být rychlé, jednoduché, ale není to úplně zadarmo.

Na začátku byla řada průzkumů, jak vlastně dnešní mladí přistupují k penězům. Mladými jsou myšleni tzv. mileniálové, tedy lidé od 15 do 25 let. Podle všech možných průzkumů je to docela jiná sorta lidí, zvláště co se přístupu k informačním technologiím týče. Nerozlišují, jestli jsou online nebo offline, jednoduše proto, že jim přijde přirozené být online pořád. A tak dále.

Napka

Je tedy nasnadě, že takovým lidem přijde dnešní bankovnictví jako relikt z minulého století, stejně tak šustění bankovek a neustálé chození za rodiči s přáním dalšího kapesného už taky není zrovna cool. Když mluvíme o kapesném, nejsou to zrovna malé částky, které byste popsali jako „pětikoruny na zmrzlinu“. Ve věkové kategorii 15 až 19 let je měsíční průměr 654 korun, u mladých ve věku 20 až 25 let pak dokonce 2 338 korun.

Právě o tyto peníze by se primárně chtěla starat Napka. V základu je to mobilní aplikace pro Andorid 4.0+ anebo iOS 7 a vyšší. Ta funguje jako virtuální peněženka. Peníze si do ní můžete posílat z jiné Napky, pomocí platební karty anebo převodem z účtu. Co je podle tvůrců na aplikaci dobré, je rychlost. První dva způsoby převodu peněz by měly trvat méně než jednu minutu, čekat do druhého dne už dneska prostě není in.

Napka

Další výhodou je platební karta spárovaná s Napkou. Ta funguje bez omezení stejně, jako kdyby byla vydána k běžnému bankovnímu účtu.

Napka pro Android.

Jak na to a co za to?

K fungování nestačí samotná aplikace, ale musíte ji aktivovat prostřednictvím telefonního čísla a svázat s platební kartou, kterou dostanete v balíčku, který stojí 150 korun. Padesátikorunu ale dostanete zpátky na účet. Dále je zpoplatněno posílání peněz do Napky. V případě použití platební karty jsou to 2 % z částky anebo v případě větších částek je vhodnější použít bankovní převod, kde se platí paušál 25 korun. Platí se taky za výběr kartou z bankomatu, a to 20 až 30 korun. Platby u obchodníků jsou zdarma a kartu lze použít i pro placení na e-shopech.

Napka

Protože se nejedná o bankovní účet, jsou zde limity, které mají zabránit praní špinavých peněz. Nejvyšší povolená transakce je 10 000 korun, za rok potom 60 tisíc. Další informace se dozvíte na www.napka.cz, kde lze kartu také objednat. Zatím tedy spíše předobjednat, projekt bude pro veřejnost spuštěn v dohledné době.

Napka

Budoucnost světa financí?

O podobných mikroplatebních systémech budeme v budoucnu slýchat mnohem častěji. Něco podobného připravuje také Facebook a dnešní technologické možnosti umožňují přistupovat k penězům bez nutnosti obtěžovat se s bankami. Ty tak začínají připomínat onoho obtloustlého bankéře z reklamy. Zajímá je hlavně, kde si naúčtovat jaký poplatek, ale co hůř, ve čtyři odpoledne stáhnou roletu a své peníze pak celý víkend nikam nepošlete.

Napka

Na závěr ještě osobní vsuvka. Když mě bylo patnáct a vybíral jsem první bankovní účet, zlákala mě kampaň pojmenovaná eCity (vzpomínáte někdo?) a u prvního účtu mi pak přišlo „strašně cool“, že jej můžu ovládat přes mobil pomocí SIM toolkitu. Docela se za těch patnáct let změnilo, že?

Napka
Diskuze ke článku
Milan
WTF??? citujem "Nejvyšší povolená transakce je 10 korun, za rok potom 60 tisíc." čo je to za počitanie??? :D
filio
Nejvyšší povolená transakce je 10 korun?!
Marek Vacovský
Díky za upozornění. Zatoulaly se nám nuly...
Strášce Galaxyje
Ojoj, tak to bude maso. Zatímco ze mě větší kluci vymlátili na hajzlíku jen těch pět korun, co jsem měl na zmrzku, dneska z vás vytlučou celé vaše úspory, které jim na dvě kliknutí pošlete někam na anonymní účet. Fakt pecka. Bully 2.0. Hahaha.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze