Mivvy Ch@t: kolibřík s videochatem přes GPRS
recenze

Mivvy Ch@t: kolibřík s videochatem přes GPRS

5

Mivvy Ch@t je kompaktní mobilní telefon, který se pyšní funkcí MivVideo pro uskutečnění videochatu přes GPRS. Ve výbavě dále nalezneme hudební přehrávač, FM rádio, 1,3 Mpx fotoaparát, Bluetooth 2.0, slot pro paměťové karty microSD nebo 3,5 mm konektor Jack přímo na těle přístroje. Jak se celkově Mivvy Ch@t povedl, to se dozvíte v této naší recenzi.

Výrobce Mivvy v tuto chvíli prodává na našem území již trojici mobilních telefonů. Po modelech Mivvy Dual (recenze zde) a Mivvy Music (recenze zde) jsme nyní testovali také nejnovější přírůstek. Mivvy Ch@t se vyznačuje především pokročilým využitím datových funkcí přes GPRS. S pomocí technologie MivVideo Vás prostřednictvím čelní kamery dokáže jako jediný telefon na světě spojit videochatem s přáteli nebo rodinou bez nutnosti sítí 3G.


Mivvy Ch@t - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry98 x 41,8 x 14,4 mm
Hmotnost82 gramů
Konstrukceklasická
Barevné provedeníčerné
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení 176 x 220 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 1,8 palce
Paměť64 MB ROM (přístupných 24 MB), 32 MB RAM + paměťové karty microSD (až 2GB)
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcekalendář, poznámky, kalkulačka, stopky, opakovaný budík, světový čas, minutka, diktafon, synchronizace s PC, letadlový mód
Multimédiahudební přehrávač (podpora formátů AMR, MIDI, WAV, MP3, WMA, AAC), stereo FM rádio, přehrávač videa (podpora 3GP, MPEG4), 3,5 mm Jack konektor, JAVA 2.0, WAP 2.0, aplikace JIMM (ICQ klient) a internetový prohlížeč Opera Mini 3 zdarma ke stažení na stránkách výrobce
Fotoaparát1,3 Mpx (1280 x 1024 px), noční režim, efekty, nahrávání videa s rozlišením 176 x 144 px
přední CIF (352 x 288 px) kamerka pro videochat
Datové funkceUSB 1.1 (mini-USB konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS (třídy 10)
Baterie a výdržLi-Ion 900 mAh
Doba hovoru: až 6,5 hodin, pohotovostní režim: až 250 hodin, přehrávání hudby: až 14 hodin, přehrávání videa: až 7,5 hodiny
Cena a dostupnost3599,- Kč s DPH
únor 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • mobilní telefon Mivvy Ch@t
  • Li-Ion baterii 900 mAh
  • datový USB kabel
  • stereo headset


Obsah balení s mobilním telefonem Mivvy Ch@t

Pro koho je Mivvy Ch@t?

  • pro ty, kteří hledají telefon střední třídy s dobrým multimediálním základem
  • pro všechny, kteří ocení unikátní funkci videochat

Design a konstrukce: kolibřík mile překvapí

Mivvy Ch@t je mobilní telefon klasické konstrukce s vynikajícími rozměry 98 x 41,8 x 14,4 milimetrů a nízkou hmotností 82 gramů. Lesklá přední plocha dává najevo nepatrný nádech stylu současnosti. Jinak je ale design telefonu převážně konzervativní. Na matný černý plast se otisky prstů příliš neuchycují. Mivvy Ch@t se objevuje pouze v jediném barevném provedení, a to v černém. Konstrukční zpracování je na velmi vysoké úrovni. Krycí plasty po stisknutí nikde nevržou, výrobce si tedy od nás zaslouží jen a jen pochvalu.


Telefon naživo z přední strany...a také zadní strana přístroje s objektivem fotoaparátu

Na přední straně telefonu se nachází barevný TFT displej, nad ním je název výrobce a daného modelu, reproduktor a CIF kamerka pro videochat. Pod displejem se nachází navigační čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves, tlačítka pro příjem nebo ukončení hovoru a klasická numerická klávesnice. Na pravém boku přístroje žádný prvek nenajdeme. Protější bok skýtá pouze mikrofon.


Mivvy Ch@t se drží v ruce velmi dobře díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti

Horní strana je o něco živější. Najdeme zde mini-USB konektor, který je krytý plastem, a hlavně také 3,5 milimetrový konektor Jack pro připojení vlastních sluchátek. Spodní strana žádný prvek nenabízí. Na zadní straně telefonu najdeme pochromovaný obdélníkový vzor, do kterého je zakomponován objektiv fotoaparátu a hlavní reproduktor. Nad tímto zajímavým prvkem je posuvné tlačítko, které po posunutí uvolní celý zadní kryt telefonu.


Boky přístroje nejsou moc osázeny jednotlivými prvky...potěší akorát 3,5 mm Jack

Baterie a výdrž: Li-Ion s kapacitou 900 mAh

Telefon nabízí baterii typu Li-Ion s kapacitou 900 mAh. Při běžném používání nám vydržel zhruba 3 až 4 dny. Oficiální údaje pak hovoří o max. době hovoru až 6,5 hodiny, pohotovostním režimu až 250 hodin, max. době přehrávání hudby až 14 hodin a přehrávání videa až 7,5 hodiny. K baterii se dostaneme po vyjmutí zadního krytu. Pod baterií se nachází slot pro SIM kartu a bohužel také slot pro paměťovou kartu microSD, kterou tedy není možné vyjmout nebo vložit za běhu.


Útroby přístroje v plné své kráse...pod baterií slot pro SIM kartu a druhý slot pro paměťovou kartu microSD

Zvuk: nekvalitní reproduktor

Mivvy Ch@t se nemůže moc pyšnit kvalitním reproduktorem. Při vyšší hlasitosti či basách totiž začne nepříjemně skřípat a rezonovat. Pro kvalitnější poslech hudby je tedy mnohem lepší k telefonu připojit sluchátka. Díky 3,5 mm konektoru Jack je také možné připojit vlastní headset. Někdo si však může vystačit i s headsetem, který je součástí balení.


Hlavní reproduktor na zadní straně bez ochranného plastu

Klávesnice, hlavní menu, ovládání: pohodlná kulatá klávesnice

Numerická klávesnice je tvořena kulatými tlačítky, která jsou mírně vystouplá pár milimetrů nad okolním povrchem. Samotná tlačítka jsou vyrobena z černého matného plastu, takže se na nich téměř neuchycují otisky prstů. Horší je to ale s okolním povrchem, který je lesklý, takže jej budete muset neustále leštit. Klávesnice se ovládá velmi dobře, na kulatá tlačítka si akorát musíte nejprve zvyknout, poté už je ale vše bez problémů. Po stisknutí jednotlivých tlačítek uslyšíte nepříjemné cvaknutí.


Na numerickou klávesnici s kulatými tlačítky je potřeba si nejprve zvyknout

Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem. Tomu sekunduje dvojice kontextových kláves a dvojice tlačítek pro příjem nebo ukončení hovoru. Odezvu všech tlačítek můžeme označit za dobrou, výrobci vytýkáme pouze nepříjemné cvaknutí po stisku kláves. Bílé podsvícení můžeme také jen pochválit, je rovnoměrné a s dostatečnou intenzitou.


Mivvy Ch@t nabízí jednoduchý aktivní pohotovostní režim

Telefon nabízí možnost nastavení zkratek. Po stisknutí navigační klávesy doleva se na displeji objeví vlastní menu zkratek, do kterého lze přiřadit celkem až 14 zkratek. Zbývající směry navigačního tlačítka jsou již k daným zkratkám pevně přiděleny výrobcem - dolů: aktivace fotoaparátu, doprava: napsat novou zprávu a nahoru: přehrávač. Potěší také jednoduchý aktivní pohotovostní režim, ve kterém jsou, stejně jako u zkratek, pevně dány zkratky na videochat, budík, kalendář a rádio. V nastavení nechybí automatický zámek klávesnice. Pro následné odemknutí Mivvy Ch@tu je potřeba stisknout pravé kontextové tlačítko a hvězdičku.

Displej: malý, barevný a na slunci čitelný

Mivvy Ch@t přináší aktivní TFT displej s rozlišením 176 x 220 px, což je u telefonů střední třídy dnes celkem běžné. Dále telefon zobrazí až 262 tisíc barev a úhlopříčka činí 1,8 palce (36 x 29 mm). Čitelnost displeje je velice dobrá i na přímém slunci. V nastavení nechybí možnost regulace jasu displeje v několika krocích, volba tapet či různých témat, spořiče displeje a potěší také možnost vypnutí názvu operátora v pohotovostním režimu. V telefonu můžete také vypnout zobrazení času a data. Bohužel však chybí hodiny úsporného režimu.


Různá schémata, která jsou již v telefonu od výrobce

Zábava: hudba, fotoaparát i wapový prohlížeč

Telefon potěší hudebním přehrávačem, který podporuje formáty mp3, wma, aac, amr, midi a wav. Hudbu z přehrávače lze jednoduše minimalizovat a poslouchat na pozadí. Nechybí vytváření playlistů. Skladby lze přehrávat postupně, opakovaně nebo náhodně. Telefon bohužel nepodporuje ID3 tagy, takže skladby nejsou nijak řazeny (např. podle interpretů, alb, apod.). Zamrzí také absence ekvalizéru. Komu by nestačil hudební přehrávač, může využít FM rádio. To nabízí podporu automatického i ručního ladění. Během poslechu jej můžete minimalizovat na pozadí.

Telefon je vybaven vnitřní pamětí o velikosti 64 MB, pro multimédia je však přístupných pouze 24 MB. Paměť RAM činí 32 MB. K dispozici je také slot pro paměťové karty microSD (až do velikosti 2GB). To se bude náramně hodit nejen pro hudební soubory, ale také pro fotoaparát. Mivvy Ch@t přináší 1,3 Mpx (1280 x 1024 px) fotoaparát. Rozlišení lze změnit i na nižší (640 x 480 px, 320 x 240 px nebo 176 x 220 px). V nastavení dále nalezneme možnost pro aktivaci nočního režimu, efekty (černobílý, negativ, sépiový odstín) či volbu místa pro uložení (vnitřní paměť, paměťová karta). Výrobce ale bohužel zapomněl na autofocus, přisvětlovací LED diodu, zoom či samospoušť.

Zkušební fotografie - Mivvy Ch@t:

Kvalita pořízených fotografií se pohybuje na velmi nízké úrovni. Po celých snímcích je k nepřehlédnutí značné množství šumu, navíc jsou fotografie rozostřené po celé části. Dále nás zklamalo časté slévání barev, což je dobře vidět například na snímcích se stromy. Proto by bylo dobré brát v úvahu, že Mivvy Ch@t rozhodně není dobrou volbou k pořizování kvalitních fotografií. Na závěr menší zajímavost. Během testování jsem si všiml, že když vyfotím snímek normálně v režimu na výšku (jak by se správně s Mivvy Ch@tem mělo fotit), pak je fotka v počítači v běžnějším režimu na šířku (i když není překlopená) a k původní fotce přibude značný pravý a levý pruh, který se při pořízení fotografie nevešel na displej telefonu. Je to opravdu zajímavé, snad tento neduh výrobce opraví v novém firmwaru. Mivvy Ch@t nás ale mile potěšil tím, že lze pořizovat fotografie či videonahrávky také pomocí přední CIF (352 x 288 px) kamerky, která je určena výhradně pro videochat. Telefon dokáže pořizovat video v maximálním rozlišení 176 x 144 px, a to jak s přední kamerkou, tak i skrze objektiv hlavního fotoaparátu. Výsledný záznam je formátu 3GP.

Zkušební video (3gp, 544 KB, 176 x 144 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: vyzkoušejte videochat

Výrobce rozdělil telefonní seznam na kontakty, které se nacházejí na SIM kartě, na kontakty uložené přímo v paměti telefonu a na všechny kontakty pěkně pohromadě. Mivvy Ch@t pojme celkem až 1000 kontaktů. Ke každému kontaktu je možné přidělit kromě jména s příjmením a telefonního čísla (domů, zaměstnání, mobil) také údaje jako fax, email, titul, společnost, adresu (ulice, město, PSČ, země), stav a jiné. V telefonním seznamu jsou kontakty řazeny abecedně podle jména. Telefon dále nabízí vyzváněcí profily (normální, schůzka, venku, headset, vevnitř), možnost nahrávání telefonního hovoru, vytváření skupin kontaktů či rychlou volbu (na numerické klávesnici lze přidělit k jednotlivým tlačítkům dané tel. číslo). Leckoho také potěší možnost vytvoření blacklistu, tedy seznamu čísel, od kterých nechcete přijímat hovory ani SMS zprávy. Zamrzí pouze absence ovládání hlasem (tzv. hlasové vytáčení).


Telefonní seznam a jeho řazení...blacklist, tedy seznam čísel, od kterých nechcete přijímat hovory ani SMS zprávy

Unikátní vlastností Mivvy Ch@tu je funkce videochat. Předem však musím zdůraznit, že se pomocí této technologie MivVideo, na rozdíl od videohovoru, jedná pouze o video a text, nikoliv zvuk. To proto, že jsou data přenášena pouze přes GPRS. Videochat lze bohužel použít pouze v případě, že technologií MivVideo disponuje i druhý telefon. V současné době je to jediný model Mivvy Ch@t, během roku by se však měl objevit i další telefon s potřebnou funkcí MivVideo. V nejbližší době také přibude šikovná funkce volání přímo na počítač připojený k internetu.


Prostředí videochatu...napravo video z kamerky z Vašeho přístroje...nalevo video z volaného čísla...

Příslušnou aplikaci lze rychle spustit danou ikonkou v aktivním pohotovostním režimu, kam se dostaneme stisknutím středu navigační klávesy. Poté se objeví hlavní nabídka, ve které si vybereme, komu zavoláme. Během hovoru uvidíte na displeji dvě obrazovky, z nichž jedna je snímaná kamerou z Vašeho přístroje (ta napravo) a druhá z volaného čísla (nalevo). Pod nimi pak zůstává místo pro textový chat, který probíhá společně s přenosem videa. Pro přepnutí přední CIF (352 x 288 px) kamerky na zadní fotoaparát stačí stisknout během hovoru na numerické klávesnici číslici 5. Na závěr je nutné dodat, že videochat s rychlostí 5-10 snímků za vteřinu během minuty přenese data zhruba o velikosti 100 KB, takže se určitě vyplatí zvolit neomezený datový tarif.

Zprávy: rutinní záležitost

Do paměti telefonu je možné uložit až 1 000 SMS zpráv. Telefon podporuje také multimediální zprávy MMS. Nechybí český prediktivní slovník T9, který výslednou zprávu zkracuje, zapnutí doručenky, předdefinované šablony nebo SMS více příjemcům najednou. Mivvy Ch@t dokáže v textovém editoru na displej zobrazit až 6 řádků. Odpočítávání zbývajících znaků začne v momentě, kdy vám začne zbývat 25 znaků do celé SMS. Nastavení tónu zprávy lze vybrat z předdefinovaných melodií, lze použít i mp3. Zklamala nás pouze absence e-mailového klienta.


Editor pro vytvoření SMS zprávy...nastavení zpráv (doručenky, doby platnosti, apod.)

Organizační a datové funkce: potěší vše

Mivvy Ch@t nabízí základní organizační funkce, mezi kterými najdeme kalendář (s měsíčním zobrazením), poznámky, jednoduchou kalkulačku, stopky, opakovaný budík, světový čas, minutku (časovač) a diktafon s podporou formátu AMR. Telefonu nechybí ani SIM Toolkit, JAVA MIDP 2.0 nebo letadlový mód (tzv. flight-mód, slouží pro vypnutí telefonní části např. v letadle). Škoda jen, že výrobce nepřipravil do telefonu žádnou přeinstalovanou hru.


Organizační funkce: kalendář, kalkulačka, světový čas, minutka (časovač) a stopky...

Datová výbava zahrnuje službu GPRS (třídy 10), Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) a USB 1.1 (mini-USB konektor, podpora Mass Storage) pro snadné propojení telefonu s počítačem. Kabel USB je dodávaný v základním balení s telefonem a lze jej použít i k dobíjení. Po připojení se zobrazí v PC paměťová karta jako vyměnitelný disk. Především z hlediska nové funkce, videochatu, zamrzí absence rychlejšího EDGE. Pro prohlížení internetového obsahu je v telefonu připraven obyčejný WAPový prohlížeč. Pokud však budete náruživějším fanouškem, můžete si na stránkách výrobce Mivvy zdarma stáhnout velmi kvalitní internetový prohlížeč Opera Mini 3. Stejně tak je možné bezplatně stáhnout od společnosti Mivvy aplikaci JIMM, což je ICQ klient do mobilních telefonů. Výrobce nás ale moc nepotěšil tím, že není možné zkopírování JAVA aplikací a jejich následná instalace v telefonu. Stejně jako například u Samsungu je tedy nutné stáhnout aplikace přes GPRS a poté nainstalovat.


Nastavení WAPu...diktafon...a WAPový prohlížeč...

Zhodnocení: chcete videochat?

Mivvy Ch@t je rozhodně velmi zajímavým kouskem. Telefon střední třídy nabízí vše, co se od něj předem očekává. Kompaktní rozměry a hmotnost, navíc ještě funkce videochat, díky které můžeme vidět své přátele naživo na videu a chatovat s nimi. Jediný problém je kompatibilita, neboť videochat MivVideo lze v současné době uskutečnit pouze na jediný model telefonu, na Mivvy Ch@t. To by se však během tohoto roku mělo změnit, uvidíme. Ve výbavě telefonu potěší především hudební přehrávač, stereo FM rádio, slot pro paměťové karty microSD, 3,5 mm Jack konektor nebo Bluetooth 2.0. Naopak zamrzí hlavně absence EDGE a horší fotoaparát.

mivvy-cht
Klady
  • kompaktní rozměry a hmotnost;videochat;3
  • 5 mm Jack konektor;hudební přehrávač
  • stereo FM rádio;slot pro paměťové karty microSD;Bluetooth 2.0 s profil
Zápory
  • absence EDGE;horší fotoaparát;absence e-mailového klienta
Diskuze ke článku
ufon
Lze přidat obrázek ke kontaktu ?
RE: ufon
Ne.
filip
myvvi ch@t velice dobrym telefonem, jde tam dat ke kontaktum i obrazek.ja ho uz mam 2hej rok
Marc Devol
Na zadní straně (na odjímatelném krytu) je kryt proděravěný asi pro lepší zvuk z reproduktorů. Chvíli mě to trápilo, ale nakonec jsem vzal izolepu a nalepil jsem ji z vnitřní strany. Nepocitil jsem zadny zmeny, krome nezpraseneho vnitrku telefonu :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze