LG KC550: zaostřeno na vášnivé fotonadšence
recenze

LG KC550: zaostřeno na vášnivé fotonadšence

32

Korejský výrobce prodává povedený model KC550 s 5 Mpx fotoaparátem, výsuvnou konstrukcí, 2,4 palce velkým QVGA displejem, FM rádiem. Výbava je na úrovni střední třídy telefonů, fotoaparát ovšem vybočuje nad. Skvělá je i kvalita pořizovaného videa - 720 x 480 px! My jsme se proto nebránili otestování.

Hlavním důvodem, proč si koupit právě model KC550, je fotoaparát, který produkuje velice zdařilé snímky a ještě povedenější video. Chráněn je přesuvnou krytkou, opatřen silnou LED diodou a zrcátkem na autoportréty. LG nezapomnělo přidat i zbylou výbavu na dobré úrovni. O té ale více až v následujících recenzovaných odstavcích.

Technické parametry

Rozměry96,9 x 51,4 x 14,9 mm
Hmotnost110 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné varianty černá, šedá, růžová
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4 palce
Paměťvnitřní 14 MB + paměťové karty microSD (až 8GB)
Otevřený operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, SMS, MMS, RSS čtečka, internetový prohlížeč
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA MIDP 2.0 s podporou 3D, FM rádio
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, digitální zoom, LED dioda, stabilizátor obrazu, optika Schneider-Kreuznach, přesuvná krytka
nahrávání videa v rozlišení 720 x 480 px s 30 snímky za sekundu
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 12), EDGE (třídy 12)
Baterie a výdržLi-Ion 900 mAh
Hovor: 360 minut
Pohotovostní režim: 450 hodin
Cena a dostupnost 5 000 Kč (orientační k 25. září 2008)
červenec 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Pro koho je LG KC550?

  • pro ty, u nichž hraje prim styl a dostatečná výbava telefonu
  • koupí si ho zájemci o jeden z korejských povedených vysouváků
  • pro všechny, kteří potřebují telefon produkující kvalitní 5 Mpx fotografie

Pro koho naopak není LG KC550?

  • pro lidi, kteří neprahnou po kovově-plastovém obalu, co zadržuje otisky prstů
  • nekoupí si ho ti, co mají odpor k výsuvným konstrukcím
  • pro všechny, kteří dají přednost raději dotykovému modelu od LG

Design a konstrukce: styl LG byste poznali i ve dvě v noci po probuzení

Výsuvnou konstrukci prostě výrobce dělat umí, dokázal to i v modelu KC550. Mechanismus je pevný, vrchní výsuvná část se neviklá, jako v případě některých Samsungů. Díky ušetřenému místu se naopak nešetřilo na displeji, který je dostatečně velký.

Černý kryt přední strany je tak lesklý, že byste se v něm mohli směle líčit. Boky vrchní výsuvné části jsou stříbrné, přesně podle zásad výrobce. LG KC550 nedostalo bohužel kamerku na videohovory, takže prostor nad displejem je vyplněn pouze stěrbinkou pro poslech volajícího. Hlavní ovládácí tlačítka jsou položena dostatečně nad povrch, s jejich ovládáním by neměěl být problém. I když je tloušťka telefonu téměř 15 mm, tak se v ruce dobře drží a ovládá. Levý bok obsahuje zavírací zdířku pro nabíječku, sluchátka či USB. Kryt jej chrání před nežádoucími nečistotami a prachem. Ten samý bychom nalezli např. u modelu KU990 Viewty. Pravá hrana poskytuje slot na microSD karty (až 8GB), dvojici tlačítek hlasitosti a tlačítko spouště fotoaparátu.

Zadní kryt je částečně pogumován, proto se v ruce drží příjemně a telefon i při pocení rukou neklouže. Chloubu ukrývající se pod přesuvnou krytkou nemusíme zmiňovat. O té se více dozvíte v sekci fotoaparát. Své místo tu nalézá i reproduktor. Okraj horní hrany nese otvor pro poutko, dolní hrana zůstala naprosto čistá.

Baterie a výdrž: podtisícovka ze sebe tahá maximum

Každého zcela jistě zajímá před samotnou koupí telefonu výdrž baterie. Výrobci se problematikou baterií příliš nezaobírají, podle toho taky vypadá nynější nabídka. Jen několik vyvolených typů baterií se dokáže přehoupnout přes 1 000 mAh. LG KC550 mezi takové bohužel nepatří. Tento telefon dostal Li-Ion akumulátor s kapacitou 900 mAh. Především fotoaparát a webový prohlížeč ubere velmi rychle hodnoty stavu baterie. LG uvádí u tohoto telefonu až 450 hodin pohotovostního režimu, či rovných 6 hodin hovorů. Pěkné hodnoty, v reálu ovšem nedosažitelné. Při běžném používání budete rádi za tři dny provozu.

Ovládací blok a klávesnice: pouliční lampy by mohly takovému podsvícení závidět

Klávesnice je pojata jako šachovnicová plocha, jedno tlačítko černé, druhé světlé. Zajímavé je rozhodně pospojení tlačítek 2-4 a 6-8 a osamocená černá tlačítka hvězdičky a křížku. Na ovládání nemá tento jev žádný negativní význam. Ovládání je pohodlné, stejně tak i psaní. Tlačítka přitom nejsou nikterak vyzvednuta nad povrch plochy. Co se týká nočního osvětlení klávesnice, tak to má korejský výrobce na jedničku. Každé z tlačítek je osvícené v celé své písemné části.

Ovládací prvek, pětisměrné tlačítko se samostatným potvrzovacím středem, je umístěno na horní výsuvné části, stejně jako tlačítka kontextová a volací. Tady už je patrný menší zdvih nas úroveň povrchu. Ovládání by mělo být bezproblémové, stejně jako v případě klávesnice.

Displej: vysouvák vždy ušetří místo pro větší displej

Výsuvná konstrukce přináší bezesporu jednu velkou výhodu. Výrobce si může dovolit použít větší displej, který nijak nezvýší rozměrové hodnoty. Model KC550 se honosí 2,4“ QVGA displejem s dostatečným počtem 262 tisíc barev. Není zapuštěn pod povrch předního krytu, proto dbejte na to, aby se vám při nejbližší příležitosti nepoškrábal. Buďto na něm zanechte fólii, která se lehce neslepí, nebo zakupte speciální novou. Kolem lesklého displeje se snaží zachovat harmonii černý kryt, který do stran přechází ve stříbrnou křivku.

Zvuk: zadní stranu, prosím, nezakrývat

Zadní rovná strana a reproduktor umístěný v ní, to nevěští nic dobrého při položení telefonu na vodorovnou podložku. V ostatních případech hraje reproduktor dostatečně nahlas i ve vyšších stupních hlasitosti. Pro poslech hudby však budou lepší přiložená sluchátka, klasická pecková, která hrají poměrně slušně. Bránit se nemusíte použití libovolných vlastních, avšak nutností bude redukce z variace USB portu LG do 3,5 mm Jack konektoru.

Prostředí telefonu, ovládání: příjemné menu, ve kterém se vyznáte

Prostředí výrobce zažívá čas od času kosmetické změny v podobě jiných ikonek v menu. Celkem zdařilé nalezneme u telefonu KC550. Menu tvoří dvanáctero ikonek, smysluplněě rozdělených do řádků. U LG se mi líbí, že si pamatuje poslední kroky, které jsem v menu podnikal, při dalším otevření se nalézám přesně na tom místě, ze kterého jsem menu opustil. Ovládat telefon budete především pětisměrným tlačítkem, jenž má samostatný potvrzovací střed, dále také dvojící kontextových tlačítek, mazacím C a tlačítky hovoru. V dnešní době se dá říci, že výrobci se k sobě v ovládání telefonu tak přiblížili, že by člověku neměla dlouho trvat aklimatizace z jedné značky na druhou.

Fotoaparát: prcek, co rád 5 Mpx převálcuje konkurenci

Dostali jsme se konečně ke kapitole, ve které model KC550 dominuje. Se svým 5 Mpx fotoaparátem, nepostrádajícím autofocus, LED diodu ani zrcátko, dělá průvan mezi fotomobily jiných značek. Fotoaparát kryje dokonalá přesuvná krytka, dostatečně pevná, aby se sama nepřesouvala a přitom prstem snadno přesunutelná do polohy otevřené i zavřené. Bohaté je také nastavení fotoaparátu, snadno se dá nastavit režim fotoaparátu, vyvážení bílé, barevný efekt, jas, rozlišení fotografie, kvalita, zapnutý/vypnutý autofocus, tón spouště, ISO, uložení na microSD kartu nebo do paměti přístroje. Obnovit samozřejmě můžete i původní nastavení fotoaparátu, které jste obdrželi v zakoupeném telefonu.

Fotogalerie nabízí zvolení zobrazení, nastavení konkrétního obrázku jako pozadí telefonu v pohotovostním režimu, prezentaci, odeslání přes Bluetooth nebo MMS, seřazení, režim prohlížení a informace o jednotlivých obrázcích. Na fotografiích je patrné, jak si telefon poradí s podsvícením klávesnice i zobrazením fotografií.

Zkušební fotografie - LG KC550:

Zkušební video (3GP, 3 619 KB, 720 x 480 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: rozdělte si kontakty do skupin

Telefonní seznam umožňuje uložení až 1000 kontaktů do paměti telefonu, další na vaši SIM kartu dle kapacity. Ke každému kontaktu lze zadat mnohem více detailů, než dříve. Kromě pěti čísel, dvou emailů a webové adresy potěší jednoduchá poznámka, poštovní adresa, pracovní zařazení a poštovní adresa firmy. Každý kontakt lze zařadit až do tří skupin volajících, nechybí možnost přiřadit vyzvánění a obrázek. V telefonu je připraveno šest skupin volajících, další lze přidat. Na příchozí hovor upozorní 64-hlasé polyfonní vyzvánění spolu s vibracemi. Potěší také upravitelné vyzváněcí profily. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění. Hovor přijmete vysunutím, pro ukončení můžete opět použít výsuvného mechanismu. Pochválit musím dostatečnou hlasitost sluchátka i hlasitého handsfree. Druhé straně budete bez problému rozumět i na rušné ulici.

Zprávy: podporuje rychlé odeslání poznámek přes Bluetooth

Známé prostředí SMS zpráv doplňuje velmi užitečná varianta, a to Bluetooth SMS. Už žádné zdlouhavé psaní poznámek, které následně teprv ukládáte a až poté odesíláte kolegovi ve třídě přes Bluetooth s výsledkem vaší písemky. Nyní to jde o něco rychleji, využijte toho. LG KC550 si pamatuje až 300 SMS zpráv, jejichž psaní je pohodlné. Psaní pomáhá i kvalitní slovník T9. Ten sice píše s diakritikou, ale v menu lze nastavit její ořezání, čímž nedojde ke zkrácení zprávy. Telefon vzorně odpočítává znaky a ukazuje i zbývající počet částí zpráv.

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v časovém intervalu. Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček, nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Emailový klient má ale občas problém s diakritikou a občas nezobrazí email správně i s českými znaky. Klient podporuje přílohy, ale na rozdíl od ostatních značek si neporadí se soubory Word, Excel ani PDF.

Organizační a datové funkce: snad jen poznámky bych rád psal delší

V položce organizér se vyskytuje kalendář s možností upozornění na zadané události a dále také poznámky. V těch zamrzí snad jen omezený počet 80 znaků na každou z nich, což někdy nemusí stačit. V nástrojích nalezneme budík (s funkcí opakování), kalkulačku (vcětně složitých matematických funkcí), stopky, převodník měn, světový čas a služby karty SIM. Složka hry obsahuje Extreme Skateboard a Mini Game World, první z nich dokládají screeny. Telefonu nechybi také hlasový záznamník, který nemá časové omezení nahrávky.

Telefon připojíte k jinému zařízení buďto bezdrátově pomocí Bluetooth 2.0 (včetně A2DP profilu pro stereo poslech hudby), stejným způsobem připojíte i bezdrátová sluchátka k telefonu, většinou s unikátním heslem 0000. Připojení k počítači můžete realizovat přes USB 2.0. Telefon se vám bude během kopírování dat sám nabíjet. Na výběr je připojení v režimu datových služeb nebo Mass storage. Rychlá data byla bohužel telefonu upřena, vystačit si musíte s GPRS a EDGE.

Zhodnocení: LG vsadilo na jasnou kartu

LG KC550 se po právu dere na pomyslné výslunní v oblasti kvalitních mobilních telefonů s fotoaparátem. Výborně řešená přesuvná krytka, 5 Mpx, autofocus i LED dioda. Co víc si přát. Výbava navíc čítá řadu užitečností – FM rádio, hudební přehrávač, atd. S cenou kolem 5 tisíc korun (k 8. říjnu) se v obchodech moc nevyhřívá, zájem o něj je slušný. Pokud i vy chcete fotit kvalitně, pak můžeme model KC550 určitě doporučit.

lg-kc550
Klady
  • Pevná výsuvná konstrukce
  • 2,4 palce velký QVGA displej
  • 5 Mpx fotoaparát
  • vysocesvítivá LED dioda
  • přesuvná krytka čočky
  • propracovaný hudební přehrávač
  • Bluetooth poznámka
  • použité materiály
Zápory
  • Povrch zachycuje otisky prstů, slabší výdrž baterie
Diskuze ke článku
kopretina
Já starý Nokiák jsem po 8 Nokiích přesedlala na LG. Důvod je celkem
banální, současnou Nokii se 2,5 dioptriemi bez brýlí, které odmítám pořád nosit, prostě nepřečtu. Toto LG mě potěšilo, solidní výbava,
bezva manipulace, parádní písmo, regulovatelná velikost. Nokia nabízí
největší písmo zase jen blechy.. Zkrátka žije z podstaty. Jediné co mě na tomto LG rozhodilo je výdrž baterie. Nokii jsem nikdy nemusela nabíjet každý den. Takže pohotovostní režim 450 hodin? Ani omylem, ani když zůstane zapomenut doma. To je strašná škoda!
Mar
jde změnit to černé pozadí? nějak se mi nelíbí tohle černé prostředí ve kterém je skoro každé LG
Aniska01
Ten obrázek na krytce fotoaparátu je nálepka, nebo je natičtěný? Nějak mi přijde, že to ruší jinak celkem povedený design...:(
Petr
Je to nálepka...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze