LG GT350 Town: mladý dorostenec
recenze

LG GT350 Town: mladý dorostenec

29

Novinka se zaměřením na mladé nabídne hardwarovou QWERTY klávesnici, široké zázemí pro sociální sítě, líbivý vzhled podpořený ornamenty, dotykový displej s dobrou citlivostí i dostačující 2 Mpx fotoaparát. Vše je zabaleno v kvalitně zpracovaném kabátku za výbornou cenu.

Design, konstrukce: plastová kvalita

Celý koncept telefonu je konstruován pro cílovou skupinu mladých lidí, teenagerů nebo uživatelů, kteří prahnou po multimediální výbavě. V tomto duchu je navržen i vzhled samotného telefonu, jenž je vyvedený v bílém odstínu. Tělo je tvořeno oválnými tvary, použité kryty jsou vyhotoveny z plastových materiálů. Zadní kryt je tvořený designovými výstřelky v podobě ornamentů.

Novinka nabídne kompaktní rozměry 107,5 x 52,5 x 15,9 mm a je ušitá na míru takřka do každé dlaně, a to jak ženského, tak mužského pohlaví. Kvůli vyšší hmotnosti 125 gramů se skutečně nemusíme obávat, že v ruce držíme nějaké ořezávátko. I přesto se nejedná o nic tragického, kvůli čemuž bychom museli pravidelně zašívat kapsy.

Technické parametry

Rozměry 107,5 x 52,5 x 15,9 mm
Hmotnost 125 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení bílá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej

dotykový - rezistentní, TFT, rozlišení 240 x 400 bodů, 16 milionů barev, úhlopříčka 3"

Paměť 56 MB vnitřní + paměťové karty microSD až 16 GB
Otevřený operační systém ne / S-Class
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, internetový prohlížeč Opera Mini, čtečka RSS kanálů
Multimédia polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, JAVA 2.1, internetový prohlížeč, 3,5 mm jack
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 pixelů), nahrávání videa (320 x 240 px, 12 snímků za vteřinu)
Datové funkce microUSB konektor, Bluetooth 2.1 (s profilem A2DP)
GPRS (třída 12), EDGE (třída 12)
Baterie a výdrž Li-Ion 950 mAh
Doba hovoru: až 5 hod 30 minut
Pohotovostní režim: až 440 hodin
Cena a dostupnost 3 499 Kč
červen 2010

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset
  • datový kabel
  • Li-ion baterii s kapacitou 950 mAh

Svým zpracováním jde vstříc lépe vybaveným a dražším modelům, které nabídnou výsuvnou hardwarovou QWERTY klávesnici. Ta, stejně jako i celkové zpracování, působí velmi dobrým dojmem. U žádného z dílů se nedočkáme jakékoliv větší vůle. Obě části telefonu k sobě rovněž příkladně lícují. Když se ohlédneme na použité plastové kryty, zaslouží si slova chvály. Alespoň na první dojem vytvářejí zdání, že se jedná o kvalitní plasty, které nevržou, ani se nijak výrazně neprohýbají.

Přední strana nabídne tři klávesy, a sice pro příjem, ukončení hovoru a vyvolání nabídky multitaskingu či jiné úkony s ním spojené. Boky telefony ukrývají záslepky pro slot na paměťové karty typu MicroSD a také MicroUSB konektor, který slouží k nabíjení a také ke komunikaci s počítačem prostřednictvím datového kabelu. Tím výčet zdaleka nekončí, nesmím totiž opomenout zmínit jednopolohovou klávesu spouště fotoaparátu a dvojklávesu pro korekci hlasitosti.

Vrchní bok nabídne, a za to výrobce chválíme, 3,5 mm jack hudební konektor, s nímž sousedí tlačítko pro uzamknutí kláves nebo vypnutí či zapnutí telefonu. Ovšem tato klávesa je dosti miniaturní, navíc její odpor je velmi minimální, takže je zapotřebí více zručnosti.

Zadní kryt se zdobnými prvky na svém místě drží velice pevně, až to budí dojem, že místo plastových paciček byly použity hřebíky. Škoda jen, že kladívko není součástí standardně dodávaného příslušenství. Při odnímání zadního krytu, který na svém místě drží opravdu zatvrzele, je vyžadována zručná manipulace.

Baterie a výdrž: tří denní relaxace

Ačkoliv se v útrobách těsní místo „siláka“ spíše stydlín v podobě 950 mAh Li-ion baterie, na výdrži telefonu to není vůbec znát. Bez vypínání na noc, při pár hodinách hraní her, zhruba desítce minut volání, několika smskách, to vše při 70 % jasu se můžeme spolehnout na 2,5 denní výdrž. Pozitivním faktorem, který by se projevil na výdrži baterie, by zajisté byla přítomnost světločivného senzoru, který by reguloval osvětlení displeje v závislosti na okolním osvětlení.

QWERTY klávesnice: rájem pro menší prsty

Ta je bezesporu alfou a omegou celého telefonu. Za dobu mého testování jsem si však na ni nevytvořil ucelený názor. I když se neřadím mezi uživatele s většími prsty, psaní na QWERTY klávesnici mě činilo celkem velké problémy. Přičítám to jednak menším rozměrům jednotlivých kláves, které jsou zaobleného tvaru, a poté nejisté odezvě, která je navíc spíše tužšího rázu. Ovšem novinka se nechlubí pouze čistokrevnou QWERTY klávesnicí. Nabídne také klávesové zkratky, pro rychlejší přístup k různým položkám jako jsou zprávy, přístup ke klientům Instant Messagingu, přístup k internetovému prohlížeči nebo rychlý přístup k Facebooku. Poslední klávesa je určena pro rychlejší práci s e-mailovým klientem.

Při vkládání textů je připravena i sekundární možnost v podobě softwarové QWERTY nebo klasické numerické klávesnice. Tuto možnost ovšem doporučuji pouze pro velmi otrlé a trpělivé uživatele, psaní na této klávesnici je doslova a do písmene utrpením. Při zadávání jednotlivých znaků, dochází k velmi viditelným a citelným prodlevám, kdy je telefon s dechem u konce. Pokud jste tak rychlejší psavci, tak během psaní není problém si jít připravit kávu a vrátit se, v tu chvíli telefon dopíše zbývající znaky. Samozřejmě to tvrdím s menší nadsázkou, nicméně nejsem daleko od pravdy.

Zvuk: řešení 2 in 1

Hlavní reproduktor je v podobě „all in one“, čímž mám na mysli řešení, kdy jako hlasitý reproduktor slouží zároveň též sluchátko. Výkon samotného reproduktoru není nijak oslnivý. Po stránce hlasitosti je vše v pořádku, dokáže ozvučit i menší místnost. Druhou, a negativní stránkou je kvalita samotné reprodukce zvuku, která je zkreslená se slyšitelnou rezonancí i při menších hlasitostech. Často se stává, že zvuk je nevýrazný a jakoby slitý do jednoho celku.

Další kapitolou je pak integrovaný 3,5 mm jack, čímž odpadá problém s hledáním redukce. Je možné připojit jakákoliv sluchátka. Při použití jiných sluchátek, než těch peckových, které nalezneme v balení, dosáhneme velice kvalitního hudebního výstupu, kde je sice patrný šum, ale samotný zvukový projev patří mezi to lepší, co lze nalézt v mobilních telefonech, zejména pak v této cenové kategorii. Zastoupena je i podpora stereo profilu A2DP, při poslechu hudby tak můžeme využít i možnost připojit bezdrátová sluchátka, která podporuji tento profil.

Displej: dotykově s citem

Novinka nabídne dotykový displej o úhlopříčce 3 palce s odporovou technologií a rozlišení 240 x 400 bodů. V této kategorii nelze očekávat zázraky. Samotný displej nenadchne, ale neurazí. Nabídne obstojnou čitelnost na přímém slunci. Ohledně kontrastu nebo zobrazení barev jsou zde rezervy, přesto je obraz koukatelný. Dotyková plocha je velmi citlivá, takže není nutné vyvíjet větší tlak. S přehledem dokáže zastínit i mnohem dražší modely konkurence.

Prostředí: S-Class s dechem u konce

Uživatelské prostředí vychází již s osvědčené platformy S-Class, kterou známe i z jiných modelů, například z LG Arena. Pro tuto platformu je příznačná pěkná líbivá grafika a animované ikony. Rychlost celého systému můžeme hodnotit jako dobrou, reakce na jednotlivé úkony jsou bez viditelných prodlev. Přesto jsou zde oblasti, kde telefon viditelně nestíhá a nabírá zpoždění. Jmenovitě se jedná o oblast zpráv, při zadávání textu, a to zvláště při využití softwarové klávesnice, kdy musíme očekávat výrazně pomalé tempo.


Tři typy domácích obrazovek, práce s Widgety a Livesquare

Hlavní menu může být zobrazováno ve dvou nabídkách, buď ve starém hávu jak jej známe i u několik let starších modelů zpátky, nebo po vzoru menu S-Class. Potěší i bohaté možnosti přizpůsobení písma, můžeme též nastavovat libovolná pozadí.


Multitasking a různé typy zobrazení menu

Úvodní obrazovka se skládá ze tří obrazovek, z nichž každá exceluje v jiném oboru. První obrazovku můžeme vyzdobit různými widgety, druhá obrazovka může obsahovat námi vybrané oblíbené kontakty, včetně obrázků či fotky, pokud jej přiřadíme k danému kontaktu. A poslední obrazovce je vyčleněno takzvaným Livesquare animacím. Při příchozím hovoru, přijaté zprávě se nám v pohotovostním stavu ukazuje buď animovaná postava nebo zvíře. Dané postavy můžeme dokonce přizpůsobovat - vybírat oblečení, postavu, vzhled. Také můžeme nastavit tzv. reset, kdy dojde na konci dne ke smazání nastavení postavičky. I tato funkce kromě vzhledu samotného telefonu naznačuje, že je telefon tvořen pro mladou generaci.

Fotoaparát: fotograf ze mě nebude

Fotoaparát v novince poslouží pouze k nouzovým účelům, či pro prezentaci snímků přátelům. Výrobce připravil pouze 2 megapixelový fotoaparát, který postrádá jak autofocus, tak i přisvětlovací diodu. Výsledné fotografie mají poměrně dobré podání barev, bohužel samotná ostrost snímků je po celé ploše horší. I přes horší schopnosti vestavěného fotoaparátu máme k dispozici slušné možnosti, jak si pohrát s nastavením snímku. Můžeme si vybrat sekvenční snímání, upravovat expozici, nastavit vyvážení bílé nebo volit ze tří stupňů komprese.


Menu fotoaparátu

Pořizování videonahrávek je možné v rozlišení pouze QVGA ( 240 x 320 bodů ) při snímkovací frekvenci 12 snímků za vteřinu.

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Multimédia a zábava: silný v kramflecích

Multimediální výbava je silnou stránkou novinky, již v základu nabídne novinka vydařený hudební přehrávač s tříděním dle skupin, alb, možností vytváření vlastních playlistů a napevno nastavenými volbami ekvalizéru. Jeho schopnosti jsou dále rozšířeny o možnost použít vlastní sluchátka díky integrovanému 3,5 mm jacku. Samotný hudební výstup je dostatečně hlasitý i kvalitní, nedělá mu tak problém zastoupit klasický hudební přehrávač. Dále v útrobách nalezneme vestavěné FM rádio, které však funguje pouze s připojenými sluchátky.


Prohlížeč obrázků a hudební přehrávač

Na čem si dal výrobce záležet, je obsah aplikací nebo her, které jsou rozškatulkovány hned do třech skupin. Ve hrách a aplikacích se nachází zajímavé hry jako Sudoku Café v zábavě pak například Music Word. V aplikacích je připravený kvalitní internetový prohlížeč Opera Mini. V kapesních aplikacích pak nalezneme zajímavé utility, jako například hořící svíčku, dále aplikaci která nahradí fitness trenéra, protože sleduje naše aktivity a pohyb. Díky další aplikaci se rázem ocitneme za mixážním pultem, kde si budeme moc hrát na DJ. Stávající nabídku můžeme rozšířit o další hry nebo aplikace psané v jazyce JAVA.


Vestavěné hry

Interní paměť neohromí svoji kapacitou, ale pro další potřebu úložného místa je připravený slot na paměťové karty MicroSD až do velikosti 8 GB. Pro uživatele, kteří prahnout po sociálních sítích je připravený klient Facebook. Další odkaz vás donutí si pořídit popcorn, protože vás navede přímo na portál YouTube.

Telefonní seznam a telefonování: vše animovaně

Jistě už je každému jasné, že LG Town není určen pro potřeby manažerů. Svědčit o tom bude i telefonní seznam, který bohužel nenabídne sdílenou kapacitu s interní pamětí. Jeho paměť je limitována na 1000 vícepoložkových kontaktů. Jednotlivý kontakt může obsahovat různé typy čísel a můžeme mu přiřadit vyzváněcí melodii, obrázek i animaci Livesquare. Navíc také každý kontakt obsahuje historii, která spravuje příchozí i odchozí zprávy, nebo zmeškané, přijaté i odchozí hovory. S kvalitou hovoru ve sluchátku jsme byli spokojeni, potěšila velmi dobrá hlasitost i zřetelný a nezkreslený hlas.


Telefonní seznam a správa hovorů

Zprávy: 2 běžci v důchodu

Pro textovou komunikaci tato novinka dosáhla teoretického vysokoškolského vzdělání, ale jaká je praxe? Pro usnadnění textové komunikace výrobce připravil hardwarovou QWERTY klávesnici, která má usnadnit psaní. Bohužel je to 50:50, zda je spíše k užitku či je důvodem k zklamání. Jak jsem v úvodu zmínil, jednotlivé klávesy jsou svými rozměry příliš malé anavíc ani jejich odezva není ideální. Často dochází k překlepům a psaní doprovází pocity nejistoty. Navíc odezva při vyobrazování jednotlivých znaků je velice pomalá, přesto je lepší, než při psaní na softwarové klávesnici.


Práce se zprávami a obrazovka při psaní hardware QWERTY klávesnicí

Editor textových zpráv nabízí prostory pro uchování až 500 textových zpráv. Maximální délka tzv. dlouhé zprávy může dosahovat až 800 znaků, čili 5 zpráv. Pro usnadnění psaní je připravený prediktivní slovník T9, který naštěstí ořezává diakritiku.

Organizační funkce: dobrá parta

V oblasti organizování nelze novince nic vyčítat. Nabídne ucelené základy v podobě kalendáře, který zvládne několik druhů zobrazení, dále pak můžeme využít úkoly a výčet uzavírají poznámky. Zamrzí jen, že se musíme smířit s limitovanou pamětí. Kalendář tak například pojme pouze 500 položek, poznámky se zredukovaly pouze na 100 položek.

Nepřítelem těch, kteří neradi vstávají, bude několikanásobný budík, který nás může budit ve vybrané dny, nebo každodenně. Když zabruslíme pod položku nástroje, můžeme očekávat stopky, které nám vypomohou dosáhnout výkonů známého běžce Bolta, nebo kalkulačku, která se dokáže poprat i s goniometrickými funkcemi. Skupinu pak uzavírá převodník jednotek. Pořizování konferenčních nahrávek nám usnadní vestavěný diktafon, který však nabídne časově omezenou dobu nahrávky, a to pouze v délce 2:58 minuty, nehledě na to, zda je nastavena interní, či externí paměť.

Internet a datové funkce: pomalu a neohrabaně

K prohlížení internetu využijeme pouze základní datovou nabídku technologií. Jako internetový prohlížeč jsou zde dva posty, které tvoří tradičně kvalitní internetový prohlížeč Opera Mini verze 5.01. Druhý internetový prohlížeč nenabízí takový komfort a zvláště pak rychlost jako Opera Mini. Při prohlížení stránek trpěl značnými rezervami v podobě pomalého načítání a vykreslování stránek a také pohyb po dané stránce či zoomování bylo často trhané a neplynulé.


Internetový prohlížeč Opera Mini a nativní internetový prohlížeč

Výrobce opomenul moderní technologie jako 3G, či nástavby HSDPA a HSUPA. Spokojit se tak musíme pouze s technologií GPRS a EDGE, u obou třídy 12. Komunikaci s PC je možno uskutečnit prostřednictvím datového kabelu s MicroUSB konektorem, anebo pomocí Bluetooth 2.1

Zhodnocení: nová závislost pro mladé ?

Novinka je koncipována pro mladé lidi, čemuž je podřízena i její vzhled, výbava a cena. Dostaneme vzhledově vydařený telefon, obdarovaný hardwarovou QWERTY klávesnicí, která však budí rozporuplné pocity. V oblasti multimédií má novinka dobrou pozici, protože nabídne kvalitní hudební přehrávač, širokou podporu sociálních sítí a ani milovníci her nezůstanou ochuzeni. Připravena je řada her i aplikací. Kladně musíme hodnotit i výdrž na jedno nabití či dotykový displej, který nabídne kvalitní dotykovou plochu. Co je ovšem negativním faktorem, který se projevuje na každém kroku telefonu, je jeho občasná pomalost, zvláště pak při psaní zpráv za použití softwarové, ale i hardwarové klávesnice.

lg-gt350-town
Klady
  • kvalitní dílenské zpracování
  • dotykový displej s citlivou dotykovou vrstvou
  • 3,5 mm hudební jack
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • široká podpora sociálních síťí
Zápory
  • velmi pomalé reakce v editoru zpráv
  • pouze 2 Mpx fotoaparát bez autofocusu
  • absence 3G
  • nepříliš kvalitní reproduktor
  • špatná ergonomie QWERTY klávesnice
Diskuze ke článku
Xman
Tak já nevím, v samém úvodu píšwte že má "dostačující" fotoaparát, ale v mínusech je "pouze 2mpx foťák"....
blah
Kde bych tento mobil mohla koupit?
Michal Kostka
Michal Kostka
Fotoaparát je dostačující, ale přeci jen rozlišení by mohlo být větší i když samotné rozlišení nemá vliv na výslednou kvalitu fotografie.

Zakoupit ho můžete například zde
http://www.x-store.cz/lg-gt-350-town-white-blue
blah
Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze