Komerční banka zvyšuje zabezpečení mobilního bankovnictví

5
  • Komerční banka je první bankou v České republice, která přistoupila k aktivní ochraně svých klientů při používání aplikací pro mobilní bankovnictví. Bezpečnostní ochrana IBM Trusteer Mobile se nově stala standardní součástí aplikace určené jak pro smartphony, tak pro tablety. Bezpečnostní řešení IBM Trusteer Mobile je dalším
  • aktivním krokem Komerční banky pro zajištění bezpečí klientů.

Komerční banka se rozhodla pomoci klientům zvýšit bezpečnost počítačů a nyní i mobilních zařízení, ze kterých obsluhují svůj bankovní účet. Jsou to právě koncová zařízení klientů, která počítačoví piráti napadají s cílem získat přihlašovací údaje k bankovnímu účtu. Komerční banka chce tímto krokem omezit pokračující a stále sofistikovanější útoky na přihlašovací kódy a hesla. Právě mobilní zařízení se stávají novým cílem hackerských útoků.

Komerční banka

„V Komerční bance investujeme značné finanční prostředky nejen do zabezpečení interních systémů, ale rovněž tak i koncových zařízení u našich klientů. V minulém roce jsme představili bezplatný ochranný software pro internetové bankovnictví, nyní přicházíme s obdobným řešením pro mobilní telefony a tablety. Bezpečnost je jednou z nejvyšších hodnot, které svým klientům může banka dát. Jsem přesvědčen, že ve velmi blízké budoucnosti bude tato hodnota hrát stále významnější roli,“ uvedl Albert Le Dirac’h, předseda představenstva a generální ředitel KB.

Bezpečnostní opatření IBM Trusteer Mobile je pro klienty Komerční banky bezplatné. V tuto chvíli je k dispozici verze pro operační systém Android 4.1 a vyšší. Varianta pro iOS by měla být k dispozici v prvním čtvrtletí příštího roku. Po nainstalování nebo aktualizaci některé z mobilních bankovních aplikací Komerční banky a povoleni všech nutných oprávnění se IBM Trusteer Mobile automaticky aktivuje po prvním úspěšném přihlášení do aplikace. Mobilní zařízení je chráněno při každém dalším přihlášení do aplikací Mobilní banka nebo Mobilní banka Business.

Komerční banka

„Útočníci se stále zřetelněji přesouvají od počítačů k mobilním zařízením a využívají neznalosti nebo nepozornosti jejich uživatelů. Jde ze strany hackerů o logický krok, protože lidé stále více nahrazují pro práci v on-line prostředí počítače chytrými telefony či tablety, ale jejich antivirovou ochranu podceňují nebo dokonce vůbec neřeší. Nejrizikovější skupinou jsou uživatelé zařízení s operačním systémem Android,“ upozorňuje Tomáš Strýček, výkonný ředitel společnosti AEC, člena skupiny Cleverlance, která se specializuje již více než 20 let na zabezpečení dat.

Komerční banka v rámci osvěty upozorňuje občany, aby se při práci s mobilním telefonem, tabletem nebo počítačem, ze kterých se přihlašují ke svému bankovnímu účtu, chovali maximálně obezřetně. Zejména doporučuje používat výhradně legální software, pravidelně aktualizovat operační systém i další programy (např. internetový prohlížeč, čtečku PDF dokumentů) a používat antivirové programy pro mobilní telefony a tablety. Na místě je zejména obezřetnost při otevírání e-mailů i SMS, které se tváří, že jsou odeslány z banky klienta či jiného, na první pohled, důvěryhodného zdroje.

Komerční banka

V případě dotazů nebo jakýchkoli pochybností by měl klient navštívit sekci věnovanou bezpečnosti klientů na webu Komerční banky.

Bezpečnostní software IBM Trusteer Rapport, který svým klientům nabízí Komerční banka bezplatně od loňského března, zaznamenal mimořádný úspěch a prakticky eliminoval hrozbu zneužití přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví z počítačů klientů, a to až v tisících případů. Od jeho zavedení se počet přihlášení z infikovaných počítačů snížil na čtyři procenta proti původnímu stavu a podařilo se zabránit téměř tisícovce hackerských útoků.

Stáhnout Komerční banka

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
ANO
Telefon, jakozto zarizeni s kamerou, gps, mikrofonem, chodi tam potvrzovaci SMS atd, ktere mam porad u sebe, tak jeho zabezpeceni NERESIM! A hlavne, NECHCI RESIT!
Takhle obezlicka neni pro smartphony a tablety, ale pro androidy .... misto aby prikrocili k nejrozumnejsimu kroku a na techto deravych krapech, mobilni bankovnictvi zakazat nebo dat maximalne jen nahled, tak delaji ruzne kraviny jak z kasparovy kravy ... kdyz je to nebezpecne, tak to tam nemaji vubec davat.
Rumik
Mám kb a z té jejich slavné aplikace nejde odeslat platbu na libovolný účet....musí být predvolen.... čímž u mě je absolutně k hovnu...
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Z principu máte pravdu, že pro užívání Androidu jakožto otevřeného OS je nutné občas použít mozek, ale hlavně zdravý selský rozum. Člověk který považuje zadání CVC kódu ke kartě za součást loginu do IB si zaslouží být okraden a IB mu nepatří do ruky.

Podle této logiky byste ovšem musel zakázat IB na všech PC, protože všichni otevřou odkaz z e-mailu na aktualizaci bezpečnosti od "banky", ale podívat se do adresního řádku je už nad jejich síly.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze