iPad mini s Retina displejem má horší barevné podání než iPad Air

iPad mini s Retina displejem se chlubí stejným rozlišením jako větší iPad Air. Nový displej je u nové generace sedmipalcového iPadu výrazným zlepšením, ale na větší iPad Air stále nemá, rozlišení totiž není vším.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Jiří Vencl

 
Podání barev, respektive barevný gamut zůstal stejný jako v případě iPadu mini (první generace). Apple tak „pouze“ zvýšil rozlišení displeje, ale na vykreslení barev jaksi pozapomněl. iPad mini s Retina displejem tak nedokáže pokrýt barevný prostor sRGB stejně dobře jako iPad Air. Rozdíl je poměrně citelný a to především pro grafiky, fotografy a podobné profese. Mnoho uživatelů si sice nedostatečného barevného spektra ani nevšimne, ale u sytých barev je rozdíl rozhodně pozorovatelný.

barevne_spektrum_iPadu

Zleva iPad Air, iPad mini s Retina displejem a iPad mini (pro plné rozlišení klikněte na obrázek)

TIP: Porovnání fotek - iPad mini, iPad mini s Retina displejem, iPad Air, iPhone 5S

Nutno podotknout, že barevný gamut patří mezi slabší stránku iPadu mini s Retina displejem a konkurence v podobě Kindle Fire HDX 7 a Google Nexus 7 dopadla lépe. Je jasné, že gamut způsobí poměrně velkou diskuzi. Někteří uživatelé nevidí rozdíl ani mezi Retina displejem a displejem bez Retiny. Výše zmíněný problém tak pocítí především specifičtí zákazníci zaměření na grafiku. 

Zdroj: Anandtech