HTC Tattoo - tetovaný low-end
recenze

HTC Tattoo - tetovaný low-end

3

Každý mobilní hit výrobce má většinou i svou levnější odnož, která se zlehka veze na funkcích představených jeho dražším kolegou. Mezi takové odnože patří i HTC Tattoo, který kopíruje model Hero sociálními funkcemi, systémem Android s prostředím Sense a také službou Market. Postrádá však kvalitní displej a fotoaparát. Kompromis má zkrátka Tattoo vytetovaný na těle.

Jsou mezi námi tací, co se pachtí po každém vyleštěném kousku nové technologie, kterou výrobci uvedou na trh (osobně jsem mezi ně kdysi patřil). Ostatní se spokojí s cihličkou, co zavolá a napíše a o víc se nestarají. Právě pro obyčejné uživatele by měl být levný HTC Tattoo se systémem Android, který se tak stává dostupný všem. Navíc nabízí nevídané možnosti designového přizpůsobení vnějšího krytu, které dělají z Tattoo velmi zajímavý kousek, alespoň z vnějšího hlediska.

Technické parametry

Rozměry 106 x 55,2 x 14 mm
Hmotnost 113 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé + plně přizpůsobitelný design
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej rezistivní typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,8", uživatelské prostředí Sense, akcelerometr
Paměť 512 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC
Otevřený operační systém ano / Android + Sense UI
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, diktafon, přepínač profilů
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/eAAC+, WAV, WMA9), přehrávač videa (podporuje formáty MP4, H.263, H.264, WMV9), Java 2.0, 3,5 Jack konektor
Fotoaparát 3,15 Mpx (2048 x 1536 px)
nahrávání videa
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps, digitální kompas
Datové funkce USB 2.0 (miniUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 7,2 Mbp/s), Wi-Fi (až 802.11 b/g), Facebook, Twitter, Flikr, Google Talk, Google Exchange, MySpace
Baterie a výdrž Li-Ion 1100 mAh
Doba hovoru: až 6 hodin, pohotovostní režim: až 520 hodin
Cena a dostupnost 7490 Kč s DPH
podzim 2009

Pro koho je HTC Tattoo?

  • pro mobilní začátečníky
  • pro ty, co chtějí levný Android
  • pro ty, co chtějí být ve spojení s přáteli, ať jsou kdekoli

Design a konstrukce: jedinečnost v každém kousku

Celkový vzhled testovaného přístroje rozhodně patří mezi jeho silné stránky. Tattoo je levný telefon (relativně) a vše je tu tak podřízeno funkčnosti a jednoduchosti, až na design. Cihlička o rozměrech 106 x 55,2 x 14 mm a hmotnosti 113 g se skvěle drží v ruce, především díky zaobleným okrajům a faktu, že model patří do skupiny středně velkých až malých telefonů. Co potěší nejvíce a co se dá částečně vyčíst už z názvu, je možnost výměny krytů přístroje, přičemž personalizace dvoubarevnými kombinacemi opravdu nekončí. Kromě přednastavených designů můžete využít speciálního tetovacího prográmku od HTC a vytvořit si vlastní, zcela unikátní design z kombinace barev, znaků, symbolů, textu a mnoha dalších pomůcek. Díky tomu se nabízí milióny kombinací a žádný přístroj nevypadá stejně. Samotné barvení se však provádí v Číně, proto musíte počítat se zhruba dvěma týdny, než vám nový kryt dorazí.

Ukázka designů


Vytvořit si můžete téměř cokoliv

Rozložení tlačítek je věrné již předchozím Androidům a většina potřebných se nachází pod displejem. Najdete zde sluchátka pro započetí a ukončení hovoru, tlačítka pro návrat do hlavní nabídky i speciální Menu tolik vlastní operačnímu systému Android, stejně jako šipečka pro krok zpět a lupa pro vyhledávání. Narozdíl od svých dražších kolegů Tattoo postrádá oblíbený trackball, neboli ovládací kuličku a nahrazuje ji obyčejným čtyřsměrným ovladačem s potvrzovacím středem. Regulace hlasitosti je po vzoru HTC Hero skvěle zakamuflována do levé hrany telefonu a z těla téměř nevystupuje. Nahoře překvapivě naleznete 3,5 mm Jack konektor pro připojení vlastních sluchátek (vzhledem k cenové hladině překvapení velmi příjemné) a dole pak klasický port miniUSB.

Konstrukce je celistvá a velmi kvalitní. Pokud nehodláte vyměňovat kryty po každém volání, nebudete mít s vrzáním a šoupáním žádné problémy. Nejspíše i na to byli chlapíci z HTC připraveni a otevírání zadního krytu telefonu dá celkem zabrat. Nepříjemné je to o to víc, že se pod krytem nachází slot pro paměťovou kartu microSD, což u takových Samsungů a jejich zátkovací strategie není problém.

Baterie a výdrž – průměr, který neurazí

Co čekat od low-endu? Inu, překvapivě kvalitní výsledky. Baterie Li-lon 1100 mAh má oficiální nabízet kolem 520 hodin v pohotovostním režimu a až 6 hodin nepřetržitého hovoru. Při běžném používání (rozuměj několik volání a zpráv, letmý poslech hudby, hraní s kalendářem a internetovým prohlížečem) a dostatečné denní zátěži vám přístroj bez problémů vydrží tři až čtyři dny, což je na komunikátory úctihodné číslo. Pokud ale vezmeme v úvahu chabou multimediální výbavu, nejedná se v rámci modelu o nic světoborného.

Zvuk a kvalita reprodukce – za kvalitu se platí

Opravdu nemůžeme chtít od Tattoo prostorový zvuk s podporou Dolby Surround. Integrovaný repráček vám vystačí k domácímu poslechu nějaké té písničky, nepočítejte však se soutěží karaoke. Velkou výhodou je 3,5 mm Jack konektor, díky kterému si k přístroji připojíte taková sluchátka, která už to se zvukem umí. Hladina výšek i basů tak značnou mírou závisí na použitých sluchátkách, protože ale chybí jakékoliv hlubší nastavení a ekvalizér, budete se muset spokojit s průměrem. Repráček v zadní části telefonu ale podává slušné výkony.

Displej a uživatelské prostředí – Sense pořád při síle

Kvalita displeje je velkým kamenem úrazu testovaného kousku a i když jsem se utěšoval cenovou hladinou přístroje, snaha byla marná. Tattoo nabízí 2.8 palců velký rezistivní displej se zastaralým rozlišením 240 x 320 pixelů a barevným spektrem 65 tisíc barev. Jedinými vlastnostmi, který mohu vyzdvihnout, byly dobrý kontrast i jas. Na funkci multi-touch tu můžeme jen vzpomínat a buďme rádi, že nás výrobce obdaroval alespon akcelerometrem, který je velmi omezen (používá se snad jen v galerii a internetovém prohlížeči) bez možnosti nastavení. Nepotěší ani nepřesné reakce displeje na vaše doteky, které zejména při psaní musíte z větší části provádět nehty. Celým prstem totiž často trefíte dvě klávesy najednou a věřte, že po dvacáte to přestává být legrace.

Sense prostředí však nezávisle na kvalitách displeje opět září a jelikož je zcela totožná s modelem HTC Hero (snad tu jen najdete menší počet programů), dovolím si tuto část zkopírovat z recenze právě na něj:

HTC Sense je nástavbou samotného operačního systému Android (něco jako TouchFLO u Windows Mobile). Pracuje na stejném principu, jako přizpůsobitelné plochy u Magicu, zde však zachází do takových detailů, že si jej každý může upravit doslova po milimetru. Plocha je sestavena ze sedmi navzájem propojených „obrazovek“, mezi kterými listujete buď pomocí prstu, nebo trackballu. Počet zástupců, gadgetů a udělátek, jejich umístění a vzhled je pak čistě na vás.

Při prvním dojmu budete doslova zavaleni možnostmi, které plocha Hrdiny nabízí. Jsou tu k dispozici jak aktivní zástupci na téměř jakoukoli službu či program, tak speciální gadgety od HTC a Androida, které jsou oku mnohem příjemnější. Na úvodních obrazovkách tak můžete mít analogové a digitální hodiny, předpověď počasí, aktivní MP3 přehrávač s obrázkem alba, fotoalbum a fotorámečky, oblíbené kontakty, zprávy a emaily, interaktivní kalendář, aktualizace sociálních sítí (Facebook, Twitter a další) a mnohé jiné. Možnosti přizpůsobení jsou tu skutečně bezedné a kromě výběru klasických tapet tu máte i scénáře. To není nic jiného než přednastavení plochy pro určité příležitosti – práce, cestování, zábava aj. Samozřejmostí je i uložení vámi sestavených výtvorů. Hlubší nabídky menu jsou již věrné tradicím Androida a mnoho rozdílu oproti Magicu tu nenajdete.

Vrací se i veleužitečná horní informační lišta, která vás informuje o všem, co se v přístroji děje. Jako malé ikonky se na ní objevují zmeškané hovory, přijaté zprávy, aktivní synchronizace či spuštěný přehrávač. Samotnou perlou je však možnost lištu přetažením prstu rozvinout na celý displej a přečíst si přesnější informace o aktivních procesech. Zde už máte možnost číst náhledy zpráv, telefonní čísla hovorů či způsob připojení k vašemu počítači. Jedním stiskem pak přejdete do požadované kategorie. Stejně jako v Magicu je tato lišta jedním ze základů pohodlného ovládání a z hlediska praktičnosti nemá konkurenci.

Druhým praktickým pomocníkem je tlačítko Menu, které zaujímá stejnou funkci, jako v případě Magicu. V různých podmínkách vám nabízí různé funkce a nastavení, která se na displej nevešla a zbytečně tedy nezabírá místo. Při požádání se vám vysune zdola nabídka, která už zvládne uspokojit vše potřebné. Veškeré ovládání můžete obstarat i prostřednictvím trackballu, na který v mnohých případech reaguje uživatelské prostředí mnohem svižněji, než na pohyb vašich prstů. Děje se tak především v případě, že vám na pozadí běží nějaký program (např. MP3 přehrávač). To se totiž Sense prostředí viditelně zpomalí a pro přesnější práci poslouží právě trackball. Je vidět, že je u Androidu potřeba vychytat ještě pár maličkostí. I přes určité nedotaženosti je to však už velmi vyspělý a především skvěle funkční operační systém, se kterým nebudete mít nejmenší problémy.

Telefonování a seznam kontaktů – vše na jednom místě

Denním chlebem jakéhokoli komunikátoru i mobilního telefonu je možnost se co nejrychleji někomu dovolat. S tím nemá Tattoo nejmenší problém a opět pomáhá jednoduchý a intuitivní systém (čím déle Android používám, tím více jsem si jistý, že brzy nahradí i nepostradatelný WM). Po jednom kliku, který může být kromě menu i ze zástupce na ploše, se dostanete do seznamu kontaktu, ve kterému můžete kromě klasického hledání použít i klávesnici pro rychlovolbu. Kvalita hovoru je velmi dobrá. Ani jedna ze stran neměla problém a nemusela zkoumat vyřčená slova. Regulace hlasitosti ze strany navíc hovor vyšponuje ještě výše, kde už však sykavky příliš bijí do uší. Trochu nezvykem je tlačítko položení hovoru (nebo také vypnutí a zapnutí telefonu), které kupodivu hovor neukončí. Na to využijete šipečky pro krok zpět, případně červené klávesy na samotném displeji.

Seznam kontaktů je přehledný a náramně povedený, jak už jsme u Androida zvyklí. Každá osoba obsahuje dostatečné možnosti přizpůsobení a informací, celý seznam navíc můžete přenést i ve formě gadgetu na plochu, kde na vás budou mrkat přidané fotečky. Nemám výhrad.

Zprávy a virtuální klávesnice – rezistivní displej dá zabrat

Rozhraní zpráv rozhodně patří mezi ty nejlepší, opět díky kvalitám systému. Zprávy se dělí na větve ke každému kontaktu, takže máte ve schránce skvělý přehled a mnohem jednodušší a rychlejší tvoření zpráv nových. Stačí pokračovat v „rozhovoru“ s vybranou postavou.

QWERTY klávesnice sama o sobě nabízí stejnou kvalitu, jakou se mohou pochlubit i předchozí modely od HTC, ve spojení s rezistivním displejem ale značně zaostává. Díky bohu alespoň za možnost psát v landscape režimu, kde nejsou jednotlivé klávesy tolik namačkané na sebe. I přesto musíte vyvinout větší tlak a přesnost, než na co jsme zvyklí u moderních kapacitních displejů. Dalším hřebíkem do rakve je funkce predikce psaného slova, která ani nejde vypnout. Kvůli absenci české diakritiky vám tak budou nabídnuty naprosto bizarní slova, která v počátcích budete muset sami ignorovat a vybírat z nabídky to své. Kvůli tomu se psaní textu značně prodlužuje a co je horší, musíte se na psaní skutečně soustředit a vnímat, co vám bliká na displeji. Na psaní během chůze na přeplněném náměstí tak rovnou zapomeňte.

Internetový prohlížeč, sociální funkce a organizátor – zlatý hřeb modelu

Kromě nízké ceny se jedná o jednoznačného favorita mezi důvody, proč si Tattoo pořídit. Internetový prohlížeč patří mezi průměr s bravurně rychlým načítáním stránek se zobrazením flashe, hned po započetí surfování však opět pocítíte nedostatky rezistivního displeje. Chybí jakákoliv možnost intuitivního zoomu pomocí prstů či multi-touch technologie, budete si tak muset vystačit s klasickým dvojklikem na stránku, případně jezdícím kurzorem v dolní části displeje, kterým vám zazoomuje mnohem přesněji a bez skoků. S flashem nemá přístroj žádné problémy, ať už se jedná o jednotlivé stránky či integrovaný přehrávač YouTube. Připojení samotné je rychlé a potěší i plná sbírka všech současných technologií včetně GPRS, EDGE, 3G i nepostradatelné Wi-Fi.

Tattoo nabízí i všechny druhy mailu včetně push-zpráv, které vám zavítají do gadgetů na plochu. Emailu si v pohodě synchronizujete buď přes klasický Exchange server, nebo Outlook a jednoduchý prográmek pro systém Android. Tím samozřejmě narážím na to podstatné, neboli propojení plochy telefonu s internetem a sociálními sítěmi, které jsou opět totožné s modelem Hero. Dovolím si tedy citovat z recenze zmíněného modelu:

Mezi základní pilíře sociálních sítí patří gadgety, které vás v reálném čase připojují na servery Facebooku, Twitteru či Flickru a aktualizují se neustále. Na výběr máte několik možných vzhledů a velikostí, aktualizace si tak umístíte kamkoli na plochu. Mě osobně se nejvíce osvědčilo vyhradit si celou jednu obrazovku na zmenšeniny všech tří sítí, díky čemuž jsem měl dokonalý přehled o všem, co se ve světě děje.

Samozřejmostí je emailový klient, který taktéž podporuje formu gadgetu. Listovat můžete mezi exkluzivním účtem Googlu s plným propojením se službou Gmail, nebo si nastavíte klienta dle vlastního výběru. Propojení kalendáře a emailu s Microsoft Outlook je již standardem. Hero podporuje funkci push-mail (za předpokladu, že máte neustálé připojení k internetu), nové emaily vám tak na plochu stahuje automaticky. K tomu si přidejte všechny základní funkce včetně organizátoru, kalendáře, kalkulačky, diktafonu a stopek. Při nedostatku aplikací pak není problém najít potřebný program v online obchodě Market.

V základní výbavě bohužel nenajdete dnes již klasické prohlížeče dokumentů a PDF souborů, dokonce jsem postrádal i takovou triviální věc, jako je poznámkový blok. Značnou výhodou je naštěstí služba Market, ze které si stáhnete v dnešní době již více než 1000 aplikací, přičemž většina je zcela zdarma. Integrovaný GPS modul se pak soustředí pouze na kombinaci Google Maps a internetu, což je sice v dnešní době již dostatečně rozšířená aplikace, plnohodnotné navigace jako iGo nebo TomTom jsou však úplně někde jinde.

Fotoaparát a video – momentky s přimhouřeným okem

Rozlišení fotoaparátu 3,15 MPx (2048 x 1536 pixelů) již v dnešní době díru do světa neudělá. Zvláště, když se objevují takové kousky, jako Sony Ericsson Satio či dokonce řada Cybershotů stejného výrobce. Kromě zmíněného rozlišení totiž foťák z Tattoo nenabízí zhola nic, a to doslova. Nenajdete tu přisvětlovací diodu, stabilizátor obrazu, různá nastavení scenérií a dokonce ani automatické zaostřování. Při celé době focení (cca 6 vteřin), než se obrázek uloží, musíte stát nehybně, jinak bude fotka rozmazaná. Parametry jakž takž stačí na momentky, které ale musí být v dobrých světelných podmínkách, jinak moc šancí nemáte. Pokud se vám povede skoubit všechny vyjmenované náležitosti, můžete očekávat dosti kvalitní snímek s minimem šumu v tmavých koutech. Tattoo také dokáže natočit video s maximálním rozlišením 352 x 288 pixelů, které však svou kvalitou také neoslní.

Zkušební fotografie na HTC Tattoo


Tmavší kouty téměř bez šumu, makro je však zoufalé

MP3 přehrávač a hry – spolehlivý hudebník

Ačkoli Tattoo není myšlen jako konkurecne Walkmanů či dalších kvalitních produktů, své příznivce si na trhu najde i co se hudby týče. Díky fešné grafice ne nepodobné CoverFlow z iPhonu (či iPodu) najdete v přehrávači vše přehledně seřazené. Navíc můžete využít interaktivní gadget, který je funkční i při spořiči obrazovky. Přehrávač si poradí s klasickými formáty MP3, eAAC+, WAV a WMA9, přičemž díky podpoře paměťových karet do něj nacpete slušnou sbírku svých oblíbených alb.

Videopřehrávač zde berte spíše jako dovětek (opět kvůli displeji), i když filmy konvertované do formátů MP4, H.263, H.264 a WMV9 na něm samozřejmě přehrajete bez problémů. To samé se dá říci i o hrách, kterých naleznete spoustu v nepostradatelném (v tomto modelu o to více) online obchodě Market. Vše si tak budete muset poctivě natahat sami.

Závěr a hodnocení – Android pro všechny

HTC Tattoo má přesně vymezenou skupinu zákazníků. Jsou to lidé, kteřé chtějí komunikátor s rozvíjejícím se operačním systémem Android, inovativní a perfektně přizpůsobené prostředí Sense a v neposlední řadě také bohaté online možnosti včetně propojení všech sociálních skupin. Největším tahákem je pak jednoznačně cena, kvůli které zaujme především ty, pro které je Hero či Magic příliš drahý.

Na druhou stranu je Tattoo kvůli cenové hladině někde až příliš ořezaný. Projeví se to především v rezistivním displeji, průměrném fotoaparátu a hodně úzké nabídce aplikací a programů obecně (což částečně vynahrazuje Market a možnost si vše potřebné dodatečně nahrát). Ať je to jak chce, Tattoo si své místo mezi levnými komunikátory rozhodně najde.

Klady
  • nízká cena
  • bohaté sociální služby
  • plně přizpůsobitelný vnější design
  • Sense UI
Zápory
  • velmi ořezané funkce
  • rezistivní displej
  • absence trackballu
Diskuze ke článku
powerbook
Čili telefon nic moc a i přesto, že je relativně levný, je smysluplnější si připlatit za něco lepšího nebo naopak ušetřit a koupit si za méně peněz něco jiného z propracovanějšími základnímu funkcemi a ovládáním (s přihlédnutím k použitému displeji)
Bedňa
Tesne pred tým ako mi mal doraziť môj Tattoo, som si prečítal túto recenziu, až ma zamrazilo čo som si objednal, ale skutočnosť je úplne iná, dotykový display reaguje perfektne, dokonca sa dá detailne nastaviť dotyk na virtuálnej klávesnici, ja mám prsty ako drevorubač a nemám s tým žiadny problém, je dosť možné že po týždňovej chlastačke na chate by som sa netrafil, ale podľa toho by som to nedával do recenzie :) Čo sa týka softvérovej výbavy, kliknutím na Android market sa dostanete k viac ako 20000 aplikáciam kde je 95% aplikácií zadara, k tomu že sa neotáčajú všetky aplikácie podľa orientácie telefónu, o tom vždy rozhoduje autor softvéru, prípadne sa dá táto voľba zapnúť v menu, ďalej ovládanie štvorsmerovým tlačítkom s enterom je vymakané a nemám k nemu najmenších výhrad a teraz k surfovaniu ja som si stiahol z marketu aplikáciu 1internet, podporuje surfovanie vo viacerých kartách súčasne, vyhľadávanie na stránke, kopírovanie textu, info o stránke, zdielanie stránok, záložky, čo sa týka toho zväčšovania a zmenšovania plusom a mínusom je úplne v pohode, na záver dodávam kto sa rozhoduje pre kúpu, tak určite nie podľa tejto recenzie, skôr by som zavítal niekde kde majú väčší prehľad o Androidoch, ja som s ním nad mieru spokojný.
Gabriela
Chci poděkovat za tento příspěvek, jelikož jsem si HTC Tattoo taky chtěla koupit - respektive se na to tento týden chystám a po přečtení této recenze jsem se začala poohlížet i u konkurence, zda nenajdu něco "lepšího" v této cenové kategorie .. Potom jsem si všimla diskuze a jsem ráda .. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří musí mít vše tip ťop, ale i přesto mě to trochu odradilo .. Chápu, že těm co jsou zvyklí na "lepší" může toto HTC připadat trochu ......... (nemohu najít správný výraz), ale myslím, že já budu nad míru spokojená (oproti mému starému HTC to přece jenom bude trochu pokrok :o)..). Takže ještě jednou děkuji za tento příspěvěk, díky kterému si s klidným srdcem zajdu HTC Tattoo koupit :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze