Dokonalý telefon střední třídy? Poco X3 NFC k němu má velmi blízko

První dojmy
7
Dokonalý telefon střední třídy? Poco X3 NFC k němu má velmi blízko
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Telefon láká na skutečně kvalitní displej se 120Hz obnovovací frekvencí
  • Potěší výkonný hardware nebo čtveřice zadních fotoaparátů
  • Dostalo se rovněž na zvýšenou odolnost či stereo reproduktory
  • Cena se přitom drží proklatě nízko

Redakční testování podstupuje nový telefon Poco X3 NFC spadající do rodiny smartphonů Xiaomi. Pokud o značce Poco slyšíte poprvé, vězte, že pod ní vznikají mobily s velmi dobrým poměrem cena/výkon a novinka X3 NFC je toho jasným důkazem.

Xiaomi Poco X3 NFC

Již samotný design vás dokáže upoutat. Svěží modrá varianta způsobí, že si mobilu všimnete v záplavě ostatních. Vzhled zadní strany pak podtrhuje výrazný nápis Poco a rovněž modul s fotoaparáty. Ten kombinuje kruh s oválem a vše by bylo dokonalé, kdyby nevystupoval nad okolní povrch. Na každý pád v něm napočítáme hned čtyři fotoaparáty. Hlavní 64megapixelový snímač je doplněn 13megapixelovým ultraširokoúhlým objektivem, 2megapixelovým makro fotoaparátem a 2megapixelovým portrétním snímačem.

Ukázkové fotografie

V pořadí pátý fotoaparát je na čelní straně v malém průstřelu uprostřed horní části displeje. Samotný IPS panel s 6,67" úhlopříčkou disponuje Full HD+ rozlišením, avšak co je nejzásadnější, chlubí se 120Hz technologií. Jedná se o vůbec nejlevnější telefon na českém trhu, který má takto vybavený displej. Zobrazovač sice kvůli technologii IPS nedisponuje funkcí Always-on, ale nad ním zbylo místo pro informační diodu. Jde o vychytávku, po které mnozí volají, avšak z moderních telefonů se pomalu vytrácí.

V ruce máme telefon, jehož cena se ve variantě 128+6 GB pohybuje jen lehce nad hranicí 6 tisíc korun, jenže i tak se můžete těšit na stereo reproduktory. Jeden je hned nad displejem, druhý na spodní hraně. Příjemným překvapením je hlasitost a kvalita audia. Poco X3 NFC se nemusí bát soupeřit i s mnohem dražšími telefony. Samozřejmostí je přítomnost 3,5mm jacku a USB-C. Skrze něj si navíc můžete užívat nabíjení o výkonu 33 W. Baterie s kapacitou 5 160 mAh je tak nabitá již za 65 minut.

Xiaomi Poco X3 NFC

Již jsme nakousli výkon, námi testovaná verze disponuje 6GB operační pamětí a procesorem Snapdragon 732G. Výsledný výkon je na střední třídu rozhodně nadprůměrný a nebude nijak limitovat ani náročnější uživatele. Velmi podařená je optimalizace prostředí MIUI 12, které je postavené na Androidu 10. Bezpečnostní záplaty jsou v současné chvíli platné k 1. srpnu 2020.

Poco X3 NFC dokáže za nečekané nízkou cenu nabídnout opravdu pozoruhodný mix funkcí a vymožeností, dokonce mu nechybí ani drobná zvýšená odolnost dle certifikace IP53. V redakci jej nadále testujeme a pokud vás o novince cokoliv zajímá, zeptejte se nás přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin
Diskuze ke článku
George Prisc
George Prisc
Tenhle telefon byl jedním ze dvou kandidátů na koupi. Nakonec vyhrál o něco starší redmi note 9 pro. A to kvůli plastovému krytu poco X3. Ale zajímá mi, jak to vidíte vy, pokud ho používáte. Je plast na překážku, nebo není? Já se rozhodoval na základě zkušeností ze starými telefony, ještě ne smartphony.
Michal Dvořák
Michal Dvořák
Po 10 dnech používání: pokud mám nastaveno 120hz je výdrž jednodenní, na 60hz se v klidu dostanu lehce přes 2 dny. Zvuk je na danou třídu perfektní. Displej svítí taky pěkně,kupodivu i na sluníčku je dobře čitelný. Fotoaparát je solidní, pokud jsou dobré světelné podmínky, zatím spokojenost. (mám Honor 20 Pro, který fotí lépe) A teď software, rychlost v menu je dobrá, přepínání aplikací je tragédie, nikdy jsem nic tak zasekaného neviděl. Hodně záleží na aplikacích které používáte, Chrome se celkem škube, Twitter je tragédie sama o sobě, naprosto jsem uchvácen z Instagramu, ten vypadá na 120 Hz úchvatně, takhle si představuju plynulost v pohybu. YouTube, TikTok průměr, občasné záškuby jsou na denním pořádku. Celkově za ty peníze ok, ale pokud očekáváte absolutní plynulost u 120hz, budete mírně zklamání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze