CAT B15 odhalen na MWC: na stavbu se smartphonem

5

Nejsou to jen tradiční výrobci, kteří poctili svou přítomností výstavu MWC. Odhalen byl také nástupce velmi oblíbeného smartphonu na stavbách a dalších nebezpečných pracovních místech – modelu CAT B10. Novinka s označením B15 přináší navíc dvoujádrový procesor, větší displej a novější Android 4.1 Jelly Bean.

Je však pochopitelné, že tu jde především o maximální odolnost. B15 je tvořen prakticky jednotným kusem hliníku s minimálním počtem spojů a mezer. Odpovídá tomu i hmotnost, která činí 170 gramů, ostatní rozměry už jsou víceméně tradiční. Vzhledově připomíná přístroj obrněný tank, přesto je dostatečně malý a dobře se drží v ruce, je totiž potažen i gumovým potahem.

Hlavně pevně

Přístroj samozřejmě disponuje certifikátem IP67, je tedy prachu i voděvzdorný, displej je pokrytý tvrzeným sklem Gorilla Corning Glass 2, které dokáže vydržet pád z téměř dvou metrů. Displej navíc disponuje technologií „mokrých prstů“. Dokáže tedy sčítat pohyby i od mokrých prstů či v případě, že jste přístroj právě vylovili z louže. Jinak se jedná o klasický čtyřpalcový TFT displej s rozlišením 800 x 480 pixelů.

Polepšil se také procesor, který povýšil na dvoujádro s taktem 1 GHz. K tomu se přidalo 512 MB operační paměti, 4 GB interního úložiště a podpora paměťových karet microSD (až do 32 GB).

Práce i zábava

Na zadní straně samozřejmě nechybí fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, autofokusem a schopností natáčet video. LED dioda a některé pokročilé efekty bohužel chybí, jde přece jen hlavně o pracovní nástroj. Přesto zde naleznete i přední 0,3 Mpx kamerku pro videohovory.

Vše pohání Android 4.1 Jelly Bean, což je příjemná změna oproti staršímu modelu B10, který pracoval s Androidem 2.3. V útrobách najdete také FM rádio, GPS a ostatní standardní vybavení přístroje s tímto operačním systémem. O dlouhou životnost se postará baterie s kapacitou 2000 mAh, která má zaručit až 624 hodin pohotovostního režimu.

Objevit by se měl CAT B15 na trhu v březnu letošního roku za přibližnou cenu 329 euro, tedy v přepočtu cca 11 tisíc korun s daní.

Technické parametry CAT B15

Kompletní specifikace
Konstrukce125 × 69,5 × 15 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ?, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 7 990 Kč

Zdroje: emea.catphones.com

Diskuze ke článku
Majo
4.1 najnovsi Android ? ;-)
Tadeas Zima
Tezko rici , zda investice do vyroby telefonu na stavby ma nejaky smysl... Preci jen existuji velmi odolne obaly a kryty na ruzne vybavenejsi telefony. Ja se pohybuji po stavbach a na telefonu nemam kryt zadny, stale funguje a nic mu neni. Je ale fakt, ze kdyby spadnul blbe na zem , tak mam po nem :)
Alešák
Mokrýma rukama se dají ovládat všechny dotykové displeje.
markII
Slovo stavba je jen synonymem pro náročné, pro jemnou elektroniku "nepřátelské" prostředí. Výroba odolných telefonů (hlavně prach a vlhkost) má svůj význam. Odolná pouzdra pád utlumí, ale vniknutí prachu a vlhkosti povětšinu nezabrání. Osobně se pohybuji ve výrazně "těžších provozech" než je ona stavba a naopak s povděkem kvituji, že se tato kategorie telefonů objevuje, dokonce v relativně výkonější konfiguraci, i když bych raději uvítal ještě mírně vyšší výkon a hlavně větší ram. Navíc chybějící dioda je šetření na úplně blbým místě. Předchůdce byl Dual sim, což bylo hodně dobré. Zcela mimo mísu je cena, čili do ideálu to má ještě hodně daleko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze