Bluetooth 4.0 se bude nově jmenovat Bluetooth Smart Ready

Doteď měly všechny přístroje s technologií Bluetooth namíru jednoduché označení. Stačila číslovka k tomu, abychom věděli, čeho všeho je náš plechový miláček schopný. Nejnovější standard Bluetooth 4.0 se ale dle všeho přejmenuje na Bluetooth Smart Ready, aby více roztřídil své možnosti. A to není vše.

Bluetooth 4.0 vyniká zejména funkcí Bluetooth low energy (BLE), díky které mohou některá specifická zařízení pracovat a vysílat přes Bluetooth několik měsíců i rok bez dobíjení. Bluetooth asociace se nyní rozhodla Bluetooth 4.0 přejmenovat a rozdělit do několika skupin. Zákazníci by se tak měli lépe orientovat, které zařízení je s jakým kompatibilní. V zásadě nyní budeme nacházet tři různé druhy loga – klasický Bluetooth, nový Bluetooth Smart Ready a nejjednodušší v podobě Bluetooth Smart. Kromě mobilních telefonů se tato novinka bude vztahovat i na tablety, počítače a televize. Zkrátka vše, co může mít Bluetooth v sobě.

„Bluetooth Smart a Bluetooth Smart Ready změní způsob, jakým sdílíme s vyměňujeme informaci,“ řekl Michael Foley, executive director Bluetooth SIG. „Abychom dobře vysvětlil zákazníkům, co který přístroj nabízí, vytvořili jsme dvě nová označení. Ta pomohou uživatelům pochopit, jaké jsou možnosti a vlastnosti kupovaného přístroje.“

Bluetooth Smart tak patří na přístroje senzorového typu, jako jsou měřiče srdečního tepu či krokoměry. Mají slabší baterii a byly vytvořeny jen pro sdílení určitého druhu informace, takže kvůli nižší spotřebě se nepropojí s klasickým Bluetooth, ale dokáží komunikovat pouze s univerzálním novým typem Bluetooth Smart Ready.

TIP! Přečtěte si o technologii Bluetooth něco více.

Bluetooth Smart Ready označuje nejvyšší třídu, která komunikuje se všemi ostatními druhy. Sem patří např. nejnovější výrobky společnosti Apple, jako je iPhone 4S, Mac mini či MacBook Air. Mimo to zůstane i základní třída Bluetooth.

Na krabicích v obchodě tedy nyní rozeznáme celkem tři nová loga, která nám vysvětlí, co konkrétně kupovaný přístroj umí.

Zdroje: slashgear.com, appleinsider.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze