Vodafone SmartTab II 7
recenze

Vodafone SmartTab II 7

Operátorská nabídka s 3G

Operátor Vodafone nedávno zařadil do své nabídky další tablet, který můžeme získat buď za nedotovanou cenu nebo s jedním z tarifů, který má operátor v nabídce. Jde o druhou generaci Smart Tabu v sedmipalcové verzi a s Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Největším lákadlem však bude velmi příznivá cena.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka


vodafone-smart-tab-2_size_9

Vodafone SmartTab II 7

Rozměry a hmotnost: 192 × 122 × 11,4 mm, 408 g
Operační systém: Android 4.0.4
Displej: 7″ (1024 × 600 px) TFT, 5xmultitouch
Procesor: Mediatek MT6575 (1× Cortex-A9 1 GHz)
Grafický akcelerátor: PowerVR SGX530
Paměť: 1GB DDR3, 4GB vnitřní paměť
Fotoaparát/kamera: zadní 3Mpx, přední 0,3MPx
Bezdrátová komunikace: WiFi, Bluetooth 3.0, GPS
Konektory: 3,5 mm Jack, micro USB, čtečka karet microSD
Senzory: G-sensor
Baterie a výdrž: 3 550 mAh, dobíjecí lithium-iontová baterie, 7 hodin s Wifi
Obsah balení: tablet, USB kabel, nabíječka, manuál
Dostupnost a cena: 4 978 Kč

Specifikace, balení, konstrukce,vzhled a první dojmy

Ano, po dvorních čínských výrobcích jako je ZTE nebo Huawei se Vodafone přiklonil k další známe firmě a svěřil výrobu tabletu společnosti Lenovo (model A2107). Zmínku o tomto faktu najdete na zadní straně tabletu, kde je zřetelný nápis Powered by Lenovo. Pojďme se, ale nejdříve podívat na balení v které nám tablet na recenzi dorazil. Krabice je obyčejná a ač se snaží nabudit dojem, že jde o hravý tablet pro mladé, nám nepřišla dostatečně reprezentativní a z našeho pohledu se design ani provedení balení příliš nepovedlo. V samotném balení najdeme klasickou "trojkombinaci" nabíječky, datového kabelu a manuály k tabletu. Nic víc, nic míň.

vodaphone_smart_tab_2

vodafone_smarttabII_4 vodafone_smarttabII_3 vodafone_smarttabII_2 vodafone_smarttabII_1

 

 

Po rozbalení se již dostáváme k tabletu, který hned na první dojem zapůsobí velmi sympatickým dojmem. Příčinou toho je především zadní strana přístroje, která je sice plastová, ale navozuje dojem pogumovaného povrchu a silně tak připomíná Nexus 7. Vzhledem k tomu, že tablet obsahuje 3G modul je na vrchní straně přítomen kryt, pod kterým po odklopení najdeme slot na microSD kartu a SIM kartu.

3G-kryt

slot na microSD kartu a SIM kartu je schovaný pod odnímatelným krytem

Vrchní kryt je tak jedinou částí, která se dá z tabletu sejmout. Zbytek těla je pak již jen jeden kus, který je velmi solidně zpracován a budí dojem kompaktního zařízení. Vzhled přístroje se Lenovu, potažmo Vodafone povedl a v dané kategorii je určitě vzorem pro další tablety.

Displej, fotoaparát a zvuk

Displej u SmartTab II je základní TFT panel s rozlišením 1024x600 bodů, což jsou na dnešní dobu proti konkurenci výrazně horší hodnoty. Pomalu i v této cenové kategorii (do 5 tisíc) se již stává standardem IPS panel a rozlišení minimálně 1280x800 bodů. Displej má tak nižší pozorovací úhly a horší podání barev při sebemenším náklonu. I tak však na základní práci displej stačí a mnoho uživatelů-začátečníků bude zřejmě spokojeno. Jako drobný nedostatek pak zamrzí absence čidla pro regulaci jasu. V nastavení tuto položku sice najdete, ale na těle tabletu toto čidlo chybí.

Vodafone_SmarttabII_17-35-15
displej je multidotykový (5 bodů) TFT panel, ale konkurence je i v tomto bodě již dále

Tablet je vybaven i fotoaparátem a webkamerou. Ta zadní má hodnotu 3MPx a přední webkamera pak jen nouzové rozlišení 0,3MPx. Jak se již stalo pravidlem u této kategorie tabletů, tak obě kamery podávají prakticky nepoužitelné výsledky. Zadní, 3 megapixelová kamera, není schopná zachytit detaily a kompletní fotografie nebo video je tak na hraně použitelnosti.

IMG_20130122_163117

PANO_20130122_143156741
ukázka panorama, které umí Android 4.0.4

 ukázka videa natočeného pomocí Vodafone SmartTab II

Na spodní části zadní strany se nachází dva otvory pro reproduktory. Ty hrají vcelku přijatelně, i když postrádají jakékoliv basy, tak na základní použití při přehrávání videa nebo hudby jsou vzhledem ke kategorii tabletu dostačující. Hlasitost je díky použití stereo reproduktorům u tohoto tabletu nadprůměrná.

Výkon, výdrž a konektivita

Srdce tabletu tvoří jednojádrový procesor Mediatek MT6575 (1× Cortex-A9), který je taktován na frekvenci 1GHz. V tomto ohledu se jedná o další zklamání, protože konkurence již v této době využívá dvoujádrové procesory a přechází dokonce na čtyřjádrové řešení. I přes tento fakt je systém velmi dobře odladěn a při obyčejným úkonech nebudete mít s rychlostí tabletu sebemenší problém. Tento fakt nás velmi překvapil a musíme za to práci firmy Lenovo vyzdvihnout. Z testovaných aplikací jsme nenarazili ani na jednu, kde by nám základní výkon nestačil a i 3D hry typu Dead Trigger byli dobře hratelné.

Vodafone_SmarttabII_18-22-29
náročnější hry šli hrát pohodlně i na střední detaily

Jednojádrový procesor také neměl jakýkoliv problém s přehráním HD videa a tak se po nainstalování vhodného přehrávače může stát tento tablet adeptem na levný multimediální přehrávač.

Vodafone_SmarttabII_17-41-25 Vodafone_SmarttabII_17-38-41 Vodafone_SmarttabII_17-38-53

přehrávání HD videí a hudby i za pomocí Google Play nečinilo tabletu problémy

Jako největší přednost tohoto tabletu jasně vidíme možnost vybavit přístroj SIM kartou díky podpoře 3G modulu. Takových tabletů na trhu i přes jasné výhody není moc a právě touto vlastností může tablet oslovit nejvíce zákazníků. Z dalších vlastností zmíníme možnost paměť rozšířit microSD kartou do velikosti až 32GB.

Výkon a testy

 antutu_smarttabII

Vodafone_SmarttabII_18-08-18 Vodafone_SmarttabII_153

Výkon tabletu pocitově nechybí, ale testy napovídají mnohé. Tablet se nemůže měřit s jakýmkoliv dvoujádrovým řešením a tak je prakticky na stejné úrovní jako nejstarší Samsung Galaxy Tab první generace. Průměrná je i výdrž tabletu, která dosahuje hodnoty někde kolem 7 hodin. Testovací HD video dokázal tablet přehrávat skoro 5,5 hodiny.

Vodafone_SmarttabII_152

 

Software a internet

Jak již bylo zmíněno, tak tablet je vybaven operačním systémem Android a to ve verzi 4.0.4. Mobilní operátoři jsou však známí tím, že své produkty "obohacují" a přizpůsobují své značce. Nejinak je tomu i zde. Hned po startu objevíme logo Vodafone a i po nastartování o sobě tento branding dává vědět. Vodafone obohatil tento tablet o několik svých aplikací jako je Počasí, HelLogin (vzdálený hotline založený na LogMeIn), Média manager (sdílení souborů v domácí síti) a Čas (světové časy, stopky, odpočet a budík). Vesměs se jedná o jednoduché a vzhledově slušně zpracované aplikace. Uživatele tak neurazí a ani nenarušují chod samotného systému.

Vodafone_SmarttabII_17-32-16

Jako další předinstalovanou výbavu zde najdeme také aplikace: Amazon Kindle, DocumentsToGo, FlashPlayer, Foursquare, Google+, Chrome, Imdb, MoboVideoPlayer, Správce souborů,TuneIn Radio, Twitter, Facebook a Wiki Encyklopedii. I přesto, že se jedná o aplikace, které jsou zdarma má tak alespoň uživatel - začátečník prvotní výbavu k používání tabletu.

 Vodafone_SmarttabII_09-37-29
z 1GB RAM zůstane pro uživatele zhruba polovina a 1,85GB místa pro soubory

Jako vynikající je však tablet při použití jako navigace nebo čtečka. Malé rozměry, dobré dílenské zpracování, 3G a GPS modul ho předurčují k použití v terénu. Ve spojení s Google mapama tak dostanete výbornou navigaci, která je schopna díky možnosti připojení fungovat kdekoliv bez vazby na další zařízení.

Vodafone_SmarttabII_18-17-20

Vodafone_SmarttabII_18-17-32
výborně také funguje vyslovení cíle vaší trasy

Vzhledem ke svým rozměrům se tablet také hodí na konzumaci obsahu jako jsou knihy, magazíny a časopisy. Po nanistalovaní aplikace Publero (ale i jiných) tak tablet proměníte snadno ve vaší čtečku online časopisů.

Vodafone_SmarttabII_17-48-06 Vodafone_SmarttabII_17-48-27

Publero je pro českého uživatele prakticky jediná možnost pro čtení tuzemských novin a časopisů

K brouzdání na internetu můžete využít klasický předinstalovaný internetový prohlížeč, který je podle mne svou rychlostí s funkcemi plně dostačující. Načítání stránek je při dobrém signálu wifi prakticky okamžité a pohyb ve stránce plynulý. Pokud se ale na stránce nachází mnoho flashového obsahu, je v ní pohyb neplynulý. Tablet sice obsahuje Adobe Flash player, ale je nutno podotknout že na některých stránkách je vyžadována vyšší verze, která bohužel pro Android neexistuje.

2012-11-23-15-22-08

Zhodnocení, závěr a konkurence

Jaký tedy je Vodafone SmartTab II a doporučujeme ho ke koupi? Můj názor na tento tablet je poněkud rozpačitý. I když se mu nedá odepřít velmi dobré zpracování a design, který jistě neurazí a neudělá ostudu, tak výbavou poněkud zaostává. Jednojádrový procesor tabletu za bezmála 5 tisíc již dnes nesluší, ale tablet si tento fakt vynahrazuje možností stálého připojení (3G modul) a podporou microSD karet. Na jednu stranu se tak jedná o velmi povedený tablet, ale některé nedostatky nutí zákazníka pouvažovat jestli se nepodívat ke konkurenci. Konkurence se rekrutuje vetšinou z tabletů čínské provenience, ale pokud trváte na přítomnosti 3G modulu pak prakticky neexistuje. Nejbližší konkurence jako je tablet Nexus 7 32GB 3G pak stojí o 2500 korun více, ale zase nabídne nepoměrně lepší výbavu. Finální rozhodnutí je pak tedy jen na vás.

plusy mínusy

+ design
+ zpracování
+ 3G modul
+ stereo reproduktory
+ GPS
+ vyladěný systém

- cena
- jednojádrový procesor
- fotoaparát a webkamera
- TFT displej
- starší výbava

tablet najdete v nabídce operátora Vodafone

vodafone_logo