RECENZE : Samsung Galaxy Tab 7.7 - ten možná uplně nejlepší

Na několik týdnu jsme dostali možnost si pořádně otestovat tablet Samsung Galaxy Tab 7.7, který nás už při prvním představení velmi zaujal. Dokáže svou pozici jedničky mezi tablety z našeho prvního preview obhájit i po každodenním využití jako hlavní zařízení?

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Martin Straka


Pojďme se podívat v pvní řadě na specifikace tohoto nejvýkonnějšího sedmipalcového tabletu z produkce firmy Samsung.

 

samsung-galaxy-tab-7.7

Samsung Galaxy Tab 7.7

Operační systém: Android 3.2
Displej: 7.7″ WXGA(1280 × 800 px) Super AMOLED Plus
Procesor: Samsung Exynos 4210 (1,4 GHz) - 2 jádra
Paměť: 1GB RAM, 16GB vnitřní paměť, microSD do 32GB
Fotoaparát: 3MPx(podpora Full HD 30fps), přední 2Mpx
Bezdrátová komunikace: HSPA+, A-GPS, Glonass, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct
Konektory: 3,5mm Jack, samsung konektor, microSD slot, SIM slot
Senzory: Accelerometer, digitální kompas, světelný senzor
Rozměry a hmotnost: 197x133x7,9 mm, 340g
Baterie a výdrž: Li-ion 5100 mAh, cca 9 hodin

Kompletní specifikace najdete v našem katalogu


Konstrukce

Ihned po vybalení Vás překvapí opravdu kompaktní a skvěle zpracované tělo celého tabletu. Tablet krásně padne do ruky a jeho velká část zpracovaná z kovu působí opravdu pevným a solidním dojmem. Na zadní části je však přítomen i plast, a to v části, kde je přítomna GPS, WiFi a Bluetooth anténa. Design je tu tak opravdu proveden velmi účelně a není na úkor odstínění těchto důležitých náležitostí každého současného tabletu.

samsung-galaxy-tab-77-75191

Tablet má opravdu kompaktní rozměry a váhu a tak nedělá problém ho po celý čas používání držet v jedné ruce. Jeho 340 gramů tak není opravdu problém ani při delším používání. V tomto ohledu se opravdu jedná o nejlepší řešení, které v současnosti můžeme najít. Jediné problémy pak přinášeli příliš vystouplá tlačítka, která se dají velmi snadno namáčknout a tak se nejednou stalo, že při sebemenším zavadění tabletu o další předmět se tablet vypnul (zhasnul displej). Další nevýhodou se pak může jevit použití 30-pinového konektoru, který slouží pro plnohodnotné připojení USB portu nebo HDMI. Vše samozřejmě pomocí redukcí.


Displej

Samotnou kapitolou Galaxy Tab 7.7 je bezesporu displej. Samsungu se podařilo svou nejlepší technologii displeje Super AMOLED Plus s rozlišením 1280x800 bodů vměstnat do tohoto malého těla a nabídnul nám tak ojedinělý zážitek. Displej je opravdu úžasný a svou hustotou 196 bodů na palec hravě strčí do kapsy iPad2 (132 ppi) nebo Asus Transformer (149 ppi). Těžko se pak po zkušenostech s tímto zvyká na jiný - hrubší displej.

capture_09 capture_20

nebýt Apple iPad 2012, tak Samsung Galaxy Tab 7.7 vládne doteď

Jedinou vyjímkou pak je nově představený iPad 2012, který tuto hodnotu ještě překonává a nabídnul rozlišení 2048x1536 (264 ppi).



Fotoaparát a zvuk

Samsung má na svém těle přítomny dva fotoaparáty a to jeden hlavní - zadní - s rozlišením 3MPx a možností natačet videa v HD rozlišení (720p) a přední 2Mpx primárně určen pro videohovory. Hned v úvodu musíme přiznat, že kvalitou zadní i přední kamery jsme byli opravdu překvapeni a dovedeme si představit s tímto tabletem absolovovat dovolenou a použít ho jako další záznamové řešení.

20120322_163553 20120322_163605
20120322_163855 20120322_164022

fotografie jsou vyfoceny na automatickou volbu a nejsou nijak upraveny

Výborné jsou také vlastnosti a možnosti natáčet video v HD rozlišení. Nejen, že tablet dokáže díky svému vysokému výkonu bezproblému toto video zaznamenat, ale díky aplikaci Tvůrce videa ji v tabletu můžete rovnou opatřit předvybranou šablonou, titulky nebo sestříhat dle vaší libosti. Vše intuitivně, rychle a pohodlně. I když tato aplikace nedosahuje kvalit iMovie pro iPad - zaslouží si za ní Google opravdovou pochvalu.

nesestříhané a neupravované 720p video

vybrat šablonu, hudební motiv, přidat fotografie, sestříhat a vyexportovat na youtube
do 5 minut a vše jen pomocí tabletu

capture_67


Multimédia

Již jsem naznačil, že díky vysokému výkonu si tablet poradí s nahráváním 720p videa, ale jak to je s přehráváním a co když mu podstrčíme FULL HD video (1080p)? Jako refereční videa jsme použili HD videa přítomna na youtube + mkv sample FULL HD videa a důkladně tyto možnosti otestovali.

capture_58

V tabletu je již aplikace Youtube předinstalována a v porovnání s ní iOS aplikace vypadá opravdu jako chudý příbuzný. Google si pro svou domácí platformu uzpůsobil Youtube podle svých potřeb a ve spojení s úžasným displejem vypadají videa na Galaxy tab 7.7 opravdu skvostně. Jako první jsme zkusili několik 720p HD videí a musíme konstatovat, že i s defaultním přehrávačem nečinili tyto videa tabletu žádný problém.

capture_63 capture_64

spojení 720p videa a Super AMOLED displeje s rozlišením 1280x800 je opravdu výborné

O trošku horší to je již s FULL HD videem na který sice výkon tabletu papírově stačí, ale pocitově se nám zdálo že video jemně trhá (1-2 fps dolů). U přehrávání mkv sample FULL HD videa jsme již toto "zpomalení" nepoci´tovali a tak se přeci spíše jedná o dočasnou chybu na straně Youtube. Požitek z přehrávání videí v plném rozlišení je tak opravdu nádherný zážitek.

capture_59 capture_60

pro dokonalý zážitek chybí už jen trošku - videa z youtube v 1080p se jemně sekala

capture_62

 Zvuk je pak dalším překvapením a vzhledem k malému tělu podává Galaxy Tab opravdu výborné výsledky. Zvuk je čistý a dostatečně hlasitý. Výborná je pak i simulace 5.1 zvuku, který najdete například v hudebním přehrávači.


Aplikace

Samsung opět nenechal nic náhodě a připravil již od prvního startu zařízení na prakticky veškeré úkoly, které můžete s tabletem provádět. Předinstalované tak najdete například plnou verzi mobilního kancelářskýho balíku Polaris Office, který vám bezproblému dovolí jak prohlížet všechny standardní typy dokumentů, tak je i upravovat.

capture_51

Jako další pak najdeme i pár vlastních programů z provenience samotné firmy Samsung. Jedná se o aplikaci Allshare, která nám umožňuje snadné sdílení veškerého obsahu na další zařízení podporujicí DLNA standard, Game Hub, Social Hub, Music Hub, Readers Hub, Správce úloh nebo aplikaci pro tvorbu poznámek Pen Memo.

capture_77

Samozřejmostí je pak přítomnost nového Google obchodu - Google Play, takže se jako u každého certifikovaného Android zařízení otevírá možnost nainstalovat na svůj tablet jakoukoliv aplikaci z nabídky tohoto obchodu. Aplikací a her jsme vyzkoušeli mnoho a až na pár chyb a pádů jsme nezaznamenali větší problémy. Jedinou aplikací, která nebyla 100% jak jí známe z jiných zařízení byla aplikace ČT24, která se dlouho připojovala k živému vysílání a náhledu u novinek nenačítala náhledové obrázky. Tato aplikace má zatím co dohánět proti verzi z tabletu iPad. To však není zřejmě chyba samotného Samsungu.

capture_78 capture_79

aplikace ČT24 není tak dobrá jako na iPadu a zatím není ani 100% funkční

Samsung Galaxy Tab obsahuje verzi Android 3.2 a tak zatím jen marně čeká na nejnovější Ice Cream Sandwich, ale i  tak zde najdeme veškeré standardní softwarové vybavení, na které je člověk zvyklý. Kompletní sadu vyladěných aplikací od Google tak najdeme i zde, a například použití Google Earth ve spojení s rychlým procesorem a úžasným displejem je radost používat.

capture_21
vykreslování 3D budov v Google Earth je rychlé i díky výkonu procesoru

V tabletu je také samotná aplikace Samsung Apps, kterou však je možné spustit jen za přítomnosti SIM karty v tabletu, což je vyloženě chyba samotného Samsgungu a toto omezení absolutně nechápeme.

capture_53


Hry

Další kapitolou jsou samozřejmě hry, které jsou již dnes nedílnou součástí trávení volného času na tablatech. Tablety pomalu začínají šlapat na paty herním zařízením a Samsung Galaxy Tab 7.7 to potvrzuje dvojnásobně. Optimální rozměry a dostatečný grafický výkon z něj dělají opravdu plnohodnotné přenosné herní zařízení. Jedinou výtkou, a to vcelku vážnou, může být nekompatibilita vůči některým hrám na Google Play marketu nebo v Tegra Zone z důvodu použití procesoru Exynos. Může se tak jednoduše stát, že díky tomuto faktu svou oblíbenou hru na svůj tablet nenajdete.

capture_32 capture_35
capture_29 capture_31

Narazit také můžete na aplikace, které nejsou optimalizované pro tabletové rozlišení, v tom případě jste upozorněni, že se aplikace přizpůsobí vašemu displeji a v mnoha případech toto nečiní problém. Zásadnější problém je však všudypřítomná dolní horizontání lišta s menu, kterou je možno standardně schovat jen při přehrávání multimédií. Pří hraní her tak z již tak úzkého širokouhlého displeje ubere tato lišta dalších 9% plochy. O nehodícím se designovém prvku a překážení v hraní her nemluvě.

capture_22 capture_24 capture_23
capture_25 capture_26 capture_27

všudypřítomná lišta prostě vadí


Telefonní funkce

Galaxy Tab 7.7 obsahuje i 3G modul a možnost tak do těla přístroje vložit SIM kartu. Ta pak zaručuje díky Android 3.2 i telefonní funkce, které jsou na velmi dobré úrovni. Přehledný seznam kontaktů a velký číselník přímo vybízejí toto zařízení použít i jako telefonní přístroj.

capture_55 capture_56

telefonní aplikace je zvládnuta na jedničku

Samsung Galaxy Tab 7.7 může sloužit i jako trošku přerostlý telefon. Ve srovnání s dalším obrem (Galaxy Note) si však pomalu možná i na tyto případy zvykneme.


Systém Android

Jako poslední kapitolu jsme si nechali samotný systém a to z důvodů, že ho již prakticky všichni znáte a je velmi podobný na každém Android tabletu. Samsung samozřejmě neopomněl přidat svou nadstavbu Touchwiz, která má sice své mínusy, ale také své nesporné výhody. Samsung tak do starší verze Android 3.2 přidal mnoho zajímavých věcí, které činí systém o něco lepší než je. Ať je to možnost kompletního přeskupování ikon v menu, využití čidla pro různé gesta nebo povedený správce souborů - vždy se jedná o posun vpřed.

capture_45 capture_50 capture_48

Závěr a hodnocení

Co řící závěrem? V celkovém hodnocení i přes výrazná negativa budou padat spíše pozitivní pocity a hodnocení. Galaxy Tab 7.7 je skvělý tablet a pokud někdo kouká jako po optimální velikosti tabletu právě kolem 7palcové uhlopříčky - je tento tablet přesně to co hledá. Výborný hardware, skvělé dílenské zpracování a přítomnost 3G modulu z tohoto tabletu dělají krále v této kategorii. V případě "sedmsedmičky" pak tedy opravdu výrazně zamrzí absence nejnovějšího systému Ice Cream Sandwich - tento hardware by si to jistě zasloužil a posunulo by to tablet ještě výše. Mnoho nedostatků, které i tento tablet má jdou tak na vrub "starému" operačnímu systému.

Další velkou nepříjemností je pak vybíjení zařízení i ve stand-by režimu. Proti Apple iPad, který se ve stand-by režimu prakticky nevybíjí je pak fakt, že přes noc se váš tablet vybije zhruba o 8% zásadním nedostatkem.

Všecha tato pozitiva, ale i mírná negativa přebíjí nasazená cena, která je v současné době neustále velmi nadhodnocena. I přes úžasné hardwerové specifikace si tak každý rozmyslí, jestli vzhledem k ceně je tento tablet to pravé co potřebuje nebo se porozhlédne po konkurenčním zařízení.

Plusy:
+ výborný HW
+ úžasný displej
+ kvalitní zpracování a použité materiály
+ pro mnoho lidí optimální velikost a váha
+ SW výbava
+ fotoaparát a kamera

Mínusy:
- cena
- starší verze Android 3.2
- pády aplikací
- Samsung Apps jen ze SIM kartou
- některé aplikace nekompatibilní s Exynos procesorem
- žalostně málo plně HD aplikací pro tablet
- vybíjení i ve stand-by režimu
- širokoúhlý displej - vhodný jen na filmy
- všudypřítomná systémová lišta


Kompletní fotogalerie

{gallery}samsung/tab77/recenze{/gallery}