Rixon Soundplates
recenze

Rixon Soundplates

S výdrží, která vás ohromí

Bezdrátová sluchátka dnes seženete opravdu levně, což platí dokonce i pro ta velká, přes hlavu. Dokázat se to snaží i novinka od české značky Rixon – model Soundplates láká moderní konektivitou v podobě Bluetooth 5.3, opravdu dlouhou výdrží až 76 hodin, ale i zdařilým vzhledem. Je právě toto recept na úspěch?

Říká vám něco značka Rixon? Možná ne, ale vězte, že jde o českého výrobce příslušenství pro mobilní telefony. V nabídce má nabíječky, reproduktory a sluchátka. A právě sluchátka Soundplates se nám dostala do rukou, abychom prověřili jejich dovednosti. Slovy výrobce se jedná o pořádné „klapky“, jejichž hlavními lákadly má být dlouhá výdrž nebo příznivá cena. V dnešní recenzi vám odhalíme vše, co by vás mohlo zajímat.

Technické parametry Rixon Soundplates

Baterie 700 mAh
Výdrž zhruba 69 h (s ANC) / 76 h (bez ANC)
Podpora ANC
Režim propustnosti
Herní režim
ano (hybridní řešení až do -35 dB)
ano
ano (60 ms)
Mikrofony 2 na každém sluchátku, celkem 4
Konektivita Bluetooth 5.3
Frekvenční rozsah 20 Hz až 20 000 Hz
Barevná varianta černá
Cena doporučená výrobcem 1 490 Kč

Obsah balení: standard ve své třídě

V prodejním balení se kromě sluchátek nachází i příslušenství v podobě nabíjecího USB-C kabelu pro nabíjení a standardního AUX kabelu. Na cestovní pouzdro se sice nedostalo, ovšem ve světle konkurence jde o poměrně běžný stav – pokud si budete chtít pouzdro na cesty pořídit, horentní investice se obávat nemusíte.

Rixon Soundplates
Líbilo se nám
  • moderní USB-C pro nabíjení

Konstrukční zpracování: pohodlí a jednoduchost

Hodnotit design je čistě subjektivní záležitost – někomu se sluchátka přes hlavu nemusí líbit vůbec, jiný na ně nedá dopustit. S ohledem na plastové provedení by se dalo očekávat, že sluchátka budou nehezká a nekvalitně zpracovaná, ale opak je pravdou – design je jednoduchý, takže pro milovníky puristického provedení jako dělaná, tmavé a matné plasty tento soud jen podtrhují. O originalitu a snazší rozpoznání v záplavě plastových sluchátek se stará sestava různých průduchů, kterými Rixon (ne)maskuje mikrofony.

Hlavová sluchátka musí být pro dostatečný komfort opatřena polstrováním. To samozřejmě nechybí kolem samotných mušlí a v oblasti hlavového mostu. Zde sice výrobce zvolil velmi úsporné řešení, co se plochy měkčené části týče, avšak v praxi to bohatě stačí. Pohodlí při nošení nijak neutrpělo, a to ani například venku při chůzi. Do jisté míry se na tom podílí i dostatečně široké nastavení hlavového mostu a sluchátka tak dobře padnou i na menší hlavu. U cenově dostupných sluchátek by v případě polstrování patrně málokdo čekal nasazení pravé kůže. Na druhou stranu, v dnešní době mnoho výrobců od kůže upouští, protože jde o velmi citlivý materiál, o který je nutné se pravidelně starat, zmínit musíme i etické důvody.

Rixon Soundplates

Líbí se nám i samotné zpracování, působí bytelně, a to včetně pohyblivých částí, jako jsou samostatné mušle a délkově nastavitelný hlavový most. Výrobce nezmiňuje zvýšenou odolnost, takže je potřeba si dát pozor například venku při intenzivnějším dešti – samozřejmě ale, pár kapek se obávat nemusíte.

Líbilo se nám
  • puristický design, který neurazí
  • ozvláštnění díky „průduchům“
  • dobře sedí i na menší hlavě
  • bytelná konstrukce
  • příjemné polstrování
Nelíbilo se nám
  • úspornější řešení měkčené části

Ovládání: tlačítka to jistí

Jste příznivci kapacitních tlačítek, tlakových senzorů, nebo hardwarových tlačítek? I když se může zdát, že kapacitní tlačítka jsou nejlepší volbou, mnoho uživatelů trvá na klasických mechanických tlačítkách, protože vyžadují silnou zpětnou vazbu. Pokud mezi tuto skupinu patříte i vy, potěší vás, že vám jsou Soundplates naproti. Ovládání je svěřeno výhradně do rukou čtyř tlačítek, která různými kombinacemi zvládají opravdu vše.

Rixon Soundplates

Pospolu jsou zde tři klávesy, kdy krajní regulují hlasitost a přeskakují přehrávané skladby – stačí jen delší stisk a přeskočíte vpřed či vzad. Jednoduché a funkční. Pozastavení přehrávání probíhá hlavním středovým tlačítkem, pomocí kterého přijímáte i hovory. Sluchátka jsou vybavena čtveřicí mikrofonů (dva na každém sluchátku) a s hovory nemá ani jedna strana sebemenší potíž, kvalita je v tomto ohledu naprosto dostatečná, napomáhá tomu samozřejmě i ENC – Rixon souboru těchto dovedností přezdívá Rixon SharpTalk.

Rixon Soundplates

Poslední tlačítko nese označení ANC a jak asi tušíte, řeší zapnutí režimu pro aktivní potlačení okolního hluku. Zmíněná klávesa je navíc multifunkční – přepíná mezi ANC zapnuto/ANC vypnuto a mezi ambientním režimem, tedy režimem propustnosti. Zde můžeme polemizovat nad tím, zda je režim propustnosti u podobného typu sluchátek nezbytnou dovedností (zřejmě s protistranou nebudete delší dobu komunikovat s nasazenými hlavovými sluchátky), ovšem o to větší pochvalu si Rixon za nasazení této funkce zaslouží, protože výrazně zjednodušuje prohození pár slov, například s kolegou v kanceláři, případně se členem domácnosti.

Rádi si zahrajete? Pak vás potěší informace, že Rixon Soundplates disponují speciálním herním režimem, po jehož aktivaci klesne latence na 60 ms. Zde je cítit, že Rixon se svými Soundplates cílí především na „mladé a neklidné“, tedy na ty, kteří si kromě poslechu hudby rádi i hrají, zde je pak nízká latence prioritou.

Líbilo se nám
  • ovládání sdružené na jedné mušli
  • hardwarová tlačítka nabízí ideální zpětnou vazbu

Výdrž baterie: působivé hodnoty

Mezi nepopiratelné trumfy Soundplates patří jednoznačně výdrž baterie s kapacitou 700 mAh. Výrobce udává výdrž 76 hodin při 50% hlasitosti s vypnutým režimem ANC. Pakliže byste ANC používali, klesne výdrž na 69 hodin, což je stále špičková hodnota. I tak lze vesměs počítat s třídenní výdrží. Jedním dechem je však třeba dodat, že s vyšší úrovní hlasitosti výdrž klesá, v praxi jsme se tak blížili spíše někam k 50 hodinám, protože raději posloucháme opravdu nahlas. I to je ale skvělá hodnota a konkurence se má co učit. Opětovné dočerpání energie probíhá skrze USB-C a zabere zhruba 1,5 hodiny.

Výdrží vás ohromí.
Líbilo se nám
  • perfektní výdrž
  • rychlé nabíjení

Zvuk: duní ráda, a co vy?

Jakmile si osaháte ovládání, je čas ponořit se do poslechu hudby. Rixon naladil Soundplates primárně na hloubky, což vás sice zpočátku může unést, nicméně posléze si všimnete, že toto ladění má negativní dopady na středy i výšky. U více instrumentálně laděných skladeb tak některé tóny lehce zanikají, případně neslyšíte nástroje tak, jak by bylo žádoucí.

Samotný hybridní režim aktivního potlačení okolního hluku funguje dobře, samotný výrobce udává snížení hluku o 35 dB. Ne, není to dechberoucí hodnota, ale je důležité si uvědomit, že podpora ANC u takto drahých sluchátek rozhodně není standard, proto je i taková hodnota více než dobrým výsledkem. V reálu to znamená, že kupříkladu v MHD ANC odfiltruje největší ruch a dovolí vám se soustředit, to stejné platí v prostředí například open-space kancelářských prostor.

ANC se skvěle hodí pro odfiltrování běžných ruchů MHD a open-space kanceláří.

Jak to celé shrnout? Rixon Soundplates se po stránce hudebního výstupu hodí pro až středně náročné posluchače, kteří ocení především dokonalé krytí uší a imponuje jim hloubkově laděná reprodukce. Opomenout navíc nemůžeme, že sluchátka lze skrze Bluetooth 5.3 spárovat se dvěma zařízeními, mezi kterými můžete volně přepínat. V balení navíc najdete i 3,5mm AUX pro klasické drátové propojení a ani toto nelze považovat za běžný standard, Rixon tedy chválíme.

Líbilo se nám
  • slušné aktivní potlačení okolního hluku
  • režim propustnosti
  • důraz na hloubky je až příliš velký
  • nižší maximální hlasitost

Zhodnocení: najdou si vás?

Rixon Soundplates dokáží zaujmout – vypadají dobře, příjemně se nosí a jsou velmi pohodlná. Oceňujeme přítomnost ANC, režimu propustnosti a také herního režimu, který snižuje latenci. Naprosto excelentní je výdrž, pokud zapomenete nabíječku na víkendový výlet, s humornou nadsázkou by se dalo říci, že dost pravděpodobně budou mít na jeho konci více energie než vy.

Hudební produkce je laděná na hloubky, což někomu může vyhovovat, jiný se bude muset poohlédnout jinde, vždy záleží na osobních preferencích. Zjednodušit by se to dalo tak, že Rixon Soundplates jsou vhodná pro méně náročný „střední proud“, audiofilové obdivující vážnou hudbu musí navíc výběru uzpůsobit i svůj budget. A zde se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – tedy k ceně. Sluchátka Rixon Soundplates pořídíte za doporučenou cenu 1 490 Kč, v rámci různých akcí však i o pár stovek levněji. Ještě před pár lety by byl podobný mix funkcí za takovou cenu naprosto neuvěřitelný. Naše doporučení? Vyzkoušejte je, alespoň za to totiž rozhodně stojí.

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

Klady
  • puristický design, bytelná konstrukce
  • dobře sedí na hlavě
  • ANC, režim propustnosti i herní režim
  • fantastická výdrž baterie
  • rychlé nabíjení pomocí USB-C
  • pohodlné ovládání hardwarovými tlačítky
  • výborná cena
Zápory
  • méně efektivní režim propustnosti
  • zvuk citelně laděný na hloubky
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze